Игра на ректори

Или какво точно се случва в Медицинския университет – София, и как това влияе на имиджа му

Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години

Темата накратко

- През последните седмици МУ - София, е в управленска криза, след като общото събрание на университета отзова избраната през април за ректор проф. Вихра Миланова и назначи на нейно място проф. Виктор Златков.

- Дългогодишният бивш ректор акад. Ваньо Митев вече е обвиняем за безстопанственост по повод пет неизгодни сделки, сключени от него, с които са нанесени вреди на МУ - София.

- Всичко това се отразява на имиджа на висшето училище и може скоро да повлияе и на качеството на преподаването в него.

Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
6 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  juliasavovauni avatar :-|
  Миша
  • + 15

  Проблеми има в повечето университети. Причините са ясни. Няма да се повтарям.
  Но скоро нищо няма да се промени. Не вярвам на Кунева. Както правилно не вярвах и на Танев.
  Няма министри с ясна визия и решителност. Все пак в МУ има някаква остатъчност от академизъм.
  В Свищов почти няма. А какво става с Библиотекарския? С така наречените Свободни? Места където няма никакъв академизъм. Вечни ректори и пълни безобразия. Между другото в Библиотекарския в момента върви процедура - за вице президент доктор Попова. Нали е юрист?
  Кунева като не можеш - подай оставка. Вредна си.

  Нередност?
 • 2
  aniv avatar :-|
  Ani Miteva
  • - 2
  • + 3

  Поредната изкривена интерпретация. "Гнило" било изнесеното обучение..явно практиките, които носят престиж на образованието ни дори извън страната ни; практиките, които повишават квалификацията на преподавателите ни и едновременно с това осигуряват допълнителен финансов ресурс за университетите и държавата ни са "гнили"? И това го пише в. Капитал.. Отново не се поставят важните въпроси - колко от БВП отделя България за образование в сравнение с останалите държави и защо университетите ни са поставени пред необходимостта да търсят допълнителни собствени приходи за финансиране на дейността си? Тук цифрите ще ви натажат и ще си дадете отговор на въпроса колко сме загрижени за образованието си в България. Друг важен въпрос - какви са мотивите на министъра на образованието да унищожи силната фигура на човека, който близо 10 г. е защитвал академичната автономия на университетите и под негово ръководство МУ София е функционирал толкова успешно (освен заплатите, Капитал е "пропуснал" да посочи обновения сграден фонд с "гнилите" собствени приходи на университета и закупената модерна медицинска апаратура...но това са подробности или не са?). За огромно съжаление, явно и в. Капитал са проводник на идеите за финансови канцлери на университетите и ректори, които ги назначават. Изглежда, щом и най-капиталистипески ориентираната ни медия не може да търпи хора, които са успешни без външна помощ и хора, способни да съградят от бедна и агонизираща институционална структура проспериращо звено..картината става све по-сива. И въпреки това - фактът, че МУ София е просперирал никой не може да го скрие. Тъжното е, че това може да остане поредният положителен прецедент в историята ни, който няма да бъде повторен..за това ,особено много, помагат родните ни медии и МОН.

  Нередност?
 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Какъвто и да е този човек, той остави университета в много добро финансово състояние. Рядко се случва това на българските ректори. Нека напомня, че в УАСГ след един ректор се говореше за нулева година. Там неизгодни сделки няма, защото кликата е от ДПС. В УНСС също се случват нередности, но там кликата е от целия спектър.

  Та смятам, че фундаменталният проблем на този ректор не е, че е крал, а че се е еманципирал прекалено.

  Нередност?
 • 5
  user1336 avatar :-?
  user1336

  До коментар [#2] от "Ani Miteva":

  Много интересно мнение. Само, че аз не разбирам. Изброявате успехите, но те не могат да са аргумент в защита на ректора. Ако е нарушил определени закони, какво значение има, че се е справял добре. Ето че се споменават фалшиви академични справки, приети без достатъчно знания студенти, съмнителни обществени поръчки. Ако тези неща са верни и за тях е виновен ректорът, тогава слабо трябва да го интересува всеки от нас, че той е бил ръководител по времето, когато университета е бил успешен. Едното е добър мениджмънт, другото е престъпление - два отделни свята.

  Нередност?
 • 6
  aniv avatar :-|
  Ani Miteva

  До коментар [#5] от " tukbehuk ": Здравейте, Обвинението също не е посочено коректно в статията. То не е за безстопанственост и не включва посочените от Вас и твърдяни в статията престъпления. Дали изобщо престъпление е налице ще става тепърва ясно..но медиите вече го осъдиха. Съгласна съм с твърдението Ви за двете вселени. Не съм съгласна, обаче, с черния pr, който почти всички медии прилагат. Да, вероятно в много случаи нищо добро не може да се каже, но това не е валидно за коментираната ситуация. Изведнъж всички забравиха за повече от успешния мениджмън и започнаха да наричат най-значимите му постижения "гнили". Оказва се, че гнили са практики, които носят позитиви за всички ни (изнесеното обучение и големият брой чуждестранни студенти), а националните престъпления, на които сме свидетели от години са "законни"...

  Нередност?
Нов коментар