Игра на ректори

Или какво точно се случва в Медицинския университет – София, и как това влияе на имиджа му

Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години
Бившият ректор акад. Ваньо Митев безпроблемно оглавяваше МУ-София осем години

Темата накратко

- През последните седмици МУ - София, е в управленска криза, след като общото събрание на университета отзова избраната през април за ректор проф. Вихра Миланова и назначи на нейно място проф. Виктор Златков.

- Дългогодишният бивш ректор акад. Ваньо Митев вече е обвиняем за безстопанственост по повод пет неизгодни сделки, сключени от него, с които са нанесени вреди на МУ - София.

- Всичко това се отразява на имиджа на висшето училище и може скоро да повлияе и на качеството на преподаването в него.

История за медици, в която всичко опира до много пари, няма как да е особено приятна. Но това, което може да я направи още по-отвратителна, е, че сагата засяга едно от най-престижните български висши училища - Медицинския университет - София.

Кризата там стана публична след одита, показващ сериозни нарушения по време на управлението на бившия ректор акад. Ваньо Митев и отстраняването на избраната през април за негова наследничка проф. Вихра Миланова. Тя обаче тече от много по-рано. В различните епизоди от нея има нагласени обществени поръчки, екзотични командировки, широк прием на чуждестранни студенти, образователен франчайз, общи събрания и запорирани сметки. А сред тях прозират междуличностни конфликти, дълги години игнориране на съмнителни практики и законови дупки. Всичко това вече се отразява на имиджа на висшето училище и няма как скоро да не повлияе и на качеството на преподаването в него, което поне досега беше известно като много високо на фона на останалите български вузове. А това ще е фатално за всички - защото от този университет зависят способностите на голяма част от бъдещите лекари.

Златно-гнилата ера на Ваньо Митев

Предишният ректор на МУ - София, акад. Ваньо Митев напълно безпроблемно оглавяваше учебното заведение осем години и председателстваше Съвета на ректорите, откъдето имаше пряк досег до всички управляващи през годините. През това време университетът се превърна от разчитащ на държавна субсидия и неможещ да си плати парното в най-печелившото висше училище, в което заплатите се увеличават всяка година, а преподавателите получават бонуси четири пъти годишно. Причината за финансовия разкош са чуждестранните студенти, които Медицинският университет обучава - за 2015 г. в направление медицина те са близо половината от всички. Заради постъпленията от таксите, които плащат, по сметките към момента са събрани около 100 млн. лв., което го прави най-богатия университет със собствени приходи в България. Междувременно преподавателите от предклиничните специалности, които се изучават в първи и втори курс, започнаха да преподават на студенти в чужбина в т.нар. изнесени центрове на университета. Сметната палата и инспекторатът на Министерството на образованието и науката (МОН) поне публично не намираха никакви проблеми в управлението на средствата и в центровете за изнесено обучение. Допреди няколко седмици.

В края на мандата си Митев настояваше за бързо приемане на поправката в Закона за висшето образование, според която университетите с високи резултати от научна дейност могат да придобият статут на изследователски. Това би довело до възможност той да избегне законовото ограничение до два последователни мандата, тъй като университетът би сменил статута си. Промяната обаче се забави в парламента и не беше окончателно гласувана преди изтичането на мандата на Митев. Единствен кандидат за поста му беше проф. Вихра Миланова, завеждащ катедрата по психиатрия, национален консултант и известен специалист. Тя беше избрана през април с 374 от 375 гласа на общото събрание и според преподаватели е била предложена на акад. Ваньо Митев от директора на Александровска болница доц. Костадин Ангелов. Сред академичната общност в университета тогава съществуваше подозрението, че Миланова ще бъде временно на поста или ще изпълнява длъжността формално - още повече че тя остави акад. Митев за първи заместник-ректор.

Проф. Миланова обаче се еманципира и реши да води собствена политика, като една от първите й стъпки през юни беше да преустанови договорите с посредническите фирми, които набират студенти, сключени от Митев, с аргумента, че са неизгодни. Освен това тя уволни главния секретар на университета (и дотогавашна дясна ръка на Митев) и настоя за одит на наследството й. Инспекторатът на МОН пък установи смайващи подробности от управлението на предишния ректор, които до този момент министерството очевидно не е забелязвало.

На въпрос на "Капитал" от МОН обясниха, че първите сигнали за нарушения в МУ - София, са постъпили във ведомството през август 2012 г. и са касаели прехвърлени студенти от университети в чужбина въз основа на фалшиви академични справки, и са били подложени на проверка. Актуалният одит идва след сигнал от ръководителя на германския Изследователски център за право на науките, хуманитарните науки и университетите проф. Макс Емануел Гайс, получен на 16 юни т.г., който повдига въпроса за обучението на студенти във филиал на МУ - София, в Кьолн в партньорство с фирмата Studimed GmbH. Между другото от интернет сайта на Studimed се вижда, че фирмата набира студенти и за медицинските университети в Пловдив и Варна. Според проверка на образователното министерство при МУ - Пловдив, не е установено обучение в изнесени центрове в чужбина. В момента се извършват проверки в МУ - Плевен, и МУ - Варна, като до момента и в тях не е констатирано такова. (Повече за това какво показа кризата в МУ - София, за начина на управление в българските университети можете да прочетете в карето.)

Резултатът от този сигнал е одитният доклад за управлението на Ваньо Митев през последните две години, който образователният министър Меглена Кунева даде на прокуратурата и ДАНС. Предварителното копие на доклада, което изтече, стана повод прокуратурата да започне разследване срещу бившия ректор. На 14 октомври държавното обвинение съобщи, че Митев е привлечен като обвиняем за безстопанственост по повод пет неизгодни сделки, сключени от него, с които са нанесени вреди на университета.

Одитният доклад установява, че центровете за изнесено обучение не са легитимни според изискванията на Закона за висшето образование, което вероятно поставя въпроса за таксите и комисионите, които се събират. Освен това през последните години на управлението на Митев строителството и ремонтите в сградите на МУ са извършвани от консорциуми, в които задължително е участвала една фирма – от групата "Вайс профил", която се смята за близка до ДПС. Констатирана е и опорочена обществена поръчка за покупка на джип на университета. В одита срещу Митев фигурират и обвинения, че е пътешествал до екзотични дестинации, без да е попълвал изрядно командировъчните си и без да е ясно дали в резултат са постъпили студенти оттам, но това едва ли ще доведе до наказателно дело.

Събрание, Ректор, Скандал

Резултатът от преустановяването на договорите с посредническите фирми се вижда веднага - по-малко на брой чуждестранни студенти тази година, което логично ще рефлектира върху стабилните приходи на университета. Самият публичен скандал пък дълбае дъното на авторитета на учебното заведение. Всичко това прави преподавателите определено недоволни, защото конфликтът ги задължава да заемат страна, без да са напълно наясно с подробностите, а освен това застрашава и тяхното добро име, добрите условия на работа и доходите, които са получавали до момента. Академичната общност на МУ - София, се разделя на две групи – за Ваньо Митев и за Вихра Миланова. Докато двамата провеждат срещи, пишат до съда и до министерствата, дават пресконференции или пишат прессъобщения, преобладаващите мнения са, че от всичко това страда имиджът на университета и че става въпрос за съперничество кой да управлява стоте милиона лева по сметките на висшето училище.

Междувременно една четвърт от преподавателите в МУ - София, събират подписка за провеждане на извънредно общо събрание на 11 октомври, на което ректорът проф. Миланова да бъде отзована. Тя обжалва в съда законността на насрочването му и не публикува на интернет страницата на университета дневния ред на събранието въпреки множеството писма от председателя на общото събрание проф. Генчо Начев, с които той настоява за това. В пощите си членовете на общото събрание получават всеки ден анонимни писма, насочени както срещу действащия ректор Вихра Миланова, така й срещу бившия - академик Ваньо Митев. Част от тях ползват всякакви подходи, за да спечелят, например "с това писмо призоваваме всички да постъпят достойно и да оттеглят подписите си, някои вече го направиха", както пише в писмо до членовете на общото събрание, които искат оставката на Миланова.

В края на септември съдът остави без разглеждане жалбата на Миланова срещу свикването на ОС с аргумента, че решението за свикване на общо събрание не е административен акт и не подлежи на обжалване.

В началото на общото събрание проф. Начев изчита писмо на министър Кунева, в което тя препоръчва събранието да се проведе едва след като бъдат решени по безспорен начин всички въпроси, свързани с легитимността му. Залата решава да проведе гласуване дали събранието да се състои, тъй като съществуват пропуски по процедурата за свикването му, а няколко от членовете му твърдят, че не са призовани редовно. Самата Миланова също отсъства. В крайна сметка общото събрание решава да заседава същия ден, след което отзовава ректора Миланова и избира нов, като за поста има само една кандидатура - на бившия директор на "Майчин дом" проф. Виктор Златков. На финала общото събрание гласува и предварително изпълнение на решенията за смяна на ректора.

Част от участниците в общото събрание, които не харесват стила "Митев", са очаквали, че Миланова ще дойде и ще защити позицията си, но това не се е случило и те са останали разочаровани. "Ако наистина се чувстваше права, трябваше да общува с академичната общност лично", твърди участник в общото събрание. Според друг преподавател в скандала между Миланова и Митев жертва става имиджът на Медицинския университет. "Не съм очаквал, че ще влезем толкова рязко в новинарския поток, и то със заглавия как се краде, как толкова години нищо не е било наред и това ще бъде единственото, с което новият ректор ще се занимава", казва той. Привържениците на проф. Миланова от своя страна смятат, че тя е трябвало да отстрани порочните практики и точно защото е започнала да се бори с тях, са й се струпали всички неприятности.

В кинозалата на Военномедицинска академия по решение на общото събрание не са допуснати журналисти, както и никакви други външни лица, което по принцип е практика на общото събрание на МУ. В случая обаче това е повод изборът да бъде обявен за скандален и непрозрачен от повечето медии, а образователният министър да се намеси в автономното решение на събранието и да поиска да й бъдат предадени документите за избора, а сметките на университета да бъдат блокирани до произнасянето на съда кой е легитимният ректор.

Съдът обаче допуска предварителното изпълнение на решенията за смяна на ректорите и съответно встъпването в длъжност на проф. Златков. Първоначално за него се смята, че е кандидатура, издигната от кръга около акад. Митев. Дългогодишният директор на "Майчин дом" има своето горчиво разочарование от сегашните управляващи. През май здравният министър Петър Москов подготви за поста му д-р Димитър Драгиев, дългогодишен син активист. Златков публично оповести, че няма да се кандидатира отново за директор, и се оттегли.

След избора на Златков за ректор с мнозинство от 235 гласа противниковият отбор пусна слуха, че в основата на това е подкрепата на ГЕРБ и лично на премиера Борисов, тъй като е бил шурей на премиера. Във Фейсбук Борисов обясни, че от 30 години няма нищо общо с първата си съпруга и намира избора на Златков за скандален и непрозрачен.

Междувременно заместник-ректорите връчиха на Миланова заповедта за отзоваването й. Самият Златков показа списъците от общото събрание, които са били връчени на съда и на образователния министър, както и бюлетините за избора, на специална конференция със заместник-ректори, декани и участващи в общото събрание - обкръжение, чиято подкрепа Миланова така и не получи.

Ефектите от кризата

Според рейтинга на висшите училища в България медицинските университети предлагат едно от най-качествените обучения. Реализацията на студентите им е сигурна, нивото на научните изследвания е много над средното за страната, а международният им имидж е добър. От тях пряко зависи и качеството на здравната система, което ги прави още по-ключови за бъдещето ни. Нищо от случващото се в последните месеци в МУ не помага за тези неща. Колкото повече продължава тази кална баня, толкова по-вредна ще бъде.

Симптоматично за проблемите във висшето образование

Представители на академичните среди вече сравняват сегашната криза в МУ със скандала в Стопанската академия "Д. А. Ценов" в Свищов, гръмнал преди година, когато бившият ректор Величко Адамов отказваше да предаде контрола в академията, а наследникът му дори не можеше да влезе в кабинета си. Макар и в различни размери, двата случая ясно показват проблемите в управлението на държавните висши училища, които могат да доведат до пълна липса на контрол от страна на институциите (а субсидията на учебните заведения все пак идва от данъкоплатците), неспазване на правилата и чувство за безнаказаност.

"Под официалната академична обвивка на българското висше образование много отдавна се крие нелицеприятната истина, че науката и образованието са удобен параван за напълно безконтролно източване на финансовите средства, наливани от държавата, от страна на академичните ръководства и на приближените и лоялните им преподаватели", коментира Калин Костов от Сдружението за европейско качество във висшето образование. Според него затворената система, по която се избират ректорските ръководства - тайно гласуване от общи събрания, води до това тя да се самовъзпроизвежда и да не зависи от външна намеса. "По този начин се създават академични анклави извън юрисдикцията на държавата, които функционират по свои вътрешни правила, като водещ мотив за избор на един или друг ректор и екип е личната материална заинтересованост на участващите преподаватели, а не принципността, стратегическата визия за развитие на висшето училище и интересите по подобряване на образователния процес", допълва Костов.

Законът за висшето образование е в дъното на проблемите и според бившия министър на образованието и науката проф. Тодор Танев, по чието време се разигра сагата в свищовската академия. Той също вижда прилики между двата случая и обяснява причините за подобни ситуации с феодализирането на ръководството. "Мнозина от академичния състав са живели с лично дадени привилегии, включително най-легални на повърхността, но създаващи недопустими за академиите лични зависимости, особено при ниските заплати там, и това се превръща в инструмент на зависимост след последния мандат - да се защитят кранчетата и да се замитат следите на нередното", коментира проф. Танев. Според преподавателя има нужда от нов закон за висшето образование, в който да се намали влиянието на факултетните съвети и деканите за сметка на специалностите и департаментите.

"Има нужда от оценка на модела на управление на висшите училища, заложен в Закона за висшето образование" - това отговарят от образователното министерство на въпрос на "Капитал" какво трябва да се промени, за да не се стига до случаи като този в МУ - София. И допълват, че има и необходимост от "уплътняване на правомощията на държавата – най-малкото по-ясни правила при подобни конфликтни ситуации".
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  misha avatar :-|
  Миша

  Проблеми има в повечето университети. Причините са ясни. Няма да се повтарям.
  Но скоро нищо няма да се промени. Не вярвам на Кунева. Както правилно не вярвах и на Танев.
  Няма министри с ясна визия и решителност. Все пак в МУ има някаква остатъчност от академизъм.
  В Свищов почти няма. А какво става с Библиотекарския? С така наречените Свободни? Места където няма никакъв академизъм. Вечни ректори и пълни безобразия. Между другото в Библиотекарския в момента върви процедура - за вице президент доктор Попова. Нали е юрист?
  Кунева като не можеш - подай оставка. Вредна си.

 • 2
  aniv avatar :-|
  Ani Miteva

  Поредната изкривена интерпретация. "Гнило" било изнесеното обучение..явно практиките, които носят престиж на образованието ни дори извън страната ни; практиките, които повишават квалификацията на преподавателите ни и едновременно с това осигуряват допълнителен финансов ресурс за университетите и държавата ни са "гнили"? И това го пише в. Капитал.. Отново не се поставят важните въпроси - колко от БВП отделя България за образование в сравнение с останалите държави и защо университетите ни са поставени пред необходимостта да търсят допълнителни собствени приходи за финансиране на дейността си? Тук цифрите ще ви натажат и ще си дадете отговор на въпроса колко сме загрижени за образованието си в България. Друг важен въпрос - какви са мотивите на министъра на образованието да унищожи силната фигура на човека, който близо 10 г. е защитвал академичната автономия на университетите и под негово ръководство МУ София е функционирал толкова успешно (освен заплатите, Капитал е "пропуснал" да посочи обновения сграден фонд с "гнилите" собствени приходи на университета и закупената модерна медицинска апаратура...но това са подробности или не са?). За огромно съжаление, явно и в. Капитал са проводник на идеите за финансови канцлери на университетите и ректори, които ги назначават. Изглежда, щом и най-капиталистипески ориентираната ни медия не може да търпи хора, които са успешни без външна помощ и хора, способни да съградят от бедна и агонизираща институционална структура проспериращо звено..картината става све по-сива. И въпреки това - фактът, че МУ София е просперирал никой не може да го скрие. Тъжното е, че това може да остане поредният положителен прецедент в историята ни, който няма да бъде повторен..за това ,особено много, помагат родните ни медии и МОН.

 • 4
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Какъвто и да е този човек, той остави университета в много добро финансово състояние. Рядко се случва това на българските ректори. Нека напомня, че в УАСГ след един ректор се говореше за нулева година. Там неизгодни сделки няма, защото кликата е от ДПС. В УНСС също се случват нередности, но там кликата е от целия спектър.

  Та смятам, че фундаменталният проблем на този ректор не е, че е крал, а че се е еманципирал прекалено.

 • 5
  user1336 avatar :-?
  user1336

  До коментар [#2] от "Ani Miteva":

  Много интересно мнение. Само, че аз не разбирам. Изброявате успехите, но те не могат да са аргумент в защита на ректора. Ако е нарушил определени закони, какво значение има, че се е справял добре. Ето че се споменават фалшиви академични справки, приети без достатъчно знания студенти, съмнителни обществени поръчки. Ако тези неща са верни и за тях е виновен ректорът, тогава слабо трябва да го интересува всеки от нас, че той е бил ръководител по времето, когато университета е бил успешен. Едното е добър мениджмънт, другото е престъпление - два отделни свята.

 • 6
  aniv avatar :-|
  Ani Miteva

  До коментар [#5] от " tukbehuk ": Здравейте, Обвинението също не е посочено коректно в статията. То не е за безстопанственост и не включва посочените от Вас и твърдяни в статията престъпления. Дали изобщо престъпление е налице ще става тепърва ясно..но медиите вече го осъдиха. Съгласна съм с твърдението Ви за двете вселени. Не съм съгласна, обаче, с черния pr, който почти всички медии прилагат. Да, вероятно в много случаи нищо добро не може да се каже, но това не е валидно за коментираната ситуация. Изведнъж всички забравиха за повече от успешния мениджмън и започнаха да наричат най-значимите му постижения "гнили". Оказва се, че гнили са практики, които носят позитиви за всички ни (изнесеното обучение и големият брой чуждестранни студенти), а националните престъпления, на които сме свидетели от години са "законни"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход