🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Прокуратурата атакува и ГЕРБ заради "Белене"

Бившият енергиен министър Делян Добрев, който води енергийната политика на партията, също ще получи обвинение за проекта

Добрев сам депозира в парламента отказа си от депутатски имунитет и заяви, че не е виновен и това много бързо ще се докаже в съда
Добрев сам депозира в парламента отказа си от депутатски имунитет и заяви, че не е виновен и това много бързо ще се докаже в съда
Добрев сам депозира в парламента отказа си от депутатски имунитет и заяви, че не е виновен и това много бързо ще се докаже в съда
Добрев сам депозира в парламента отказа си от депутатски имунитет и заяви, че не е виновен и това много бързо ще се докаже в съда
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Обвинението на Добрев би трябвало да бъде последвано от търсене на отговорност на още двама министри, през чието управление въпросният договор е продължил да действа.

Ако предизборната кампания за президент изглежда доста вяла, прокуратурата се погрижи да вдигне активен шум. Точно три седмици преди вота и шест години от началото на разследванията за изхарчените напразно милиони за "Белене" държавното обвинение реши да сервира поредните обвинения за проекта.

След като от миналата седмица наказателна отговорност ще се търси от двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК) и министър на енергетиката от времето на тройната коалиция, сега прокуратурата обвини министъра на енергетиката от първото правителство на ГЕРБ – Делян Добрев.

Ако това е ход да се прикрие политическият контекст на тези действия, определено обвинението на Добрев дойде точно навреме. Действащ председател на енергийната комисия в парламента, депутат и един от основните идеолози на енергийната политика на ГЕРБ през този мандат. В първото правителство на Борисов той зае поста министър на енергетиката през март 2012 г., наследявайки отстранения Трайчо Трайков.

При всички свои активности сега прокуратурата вади стари по-дребни факти по "Белене", особено в случая с Добрев - вече проверявани и отхвърляни. Виновни за основното харчене от над милиард засега няма.

От имунитет до обвинение

В понеделник главният прокурор Сотир Цацаров е внесъл в Народното събрание искане за снемане имунитета на Добрев. Според съобщението искането се основава на доказателства, събрани от Софийската градска прокуратура (СГП), за извършено от Добрев престъпление за умишлена безстопанственост като министър на икономиката, енергетиката и туризма, от което е настъпила щета за НЕК в размер на 4.56 млн. евро, обявява прокуратурата.

Според мотивите на обвинението въпреки решението на Министерския съвет за прекратяването на проекта "Белене" през март 2012 г. договорът с архитект-инженера "УорлиПарсънс" остава действащ. Така на фирмата, чиито подизпълнител е "Риск инженеринг" на Богомил Манчев, са платени още 4.5 млн. евро.

"Това обстоятелство е било известно на министър Делян Добрев, който въпреки вменените му права и задължения не е предприел каквито и да било действия за изпълнението на предложеното и гласувано и от него лично решение за прекратяване изграждането на ядрена централа на площадка "Белене", пише в съобщението на прокуратурата.

Добрев е обвинен за това, че не е предприел никакви действия с издадени писмени заповеди или указания към ръководните органи на "Български енергиен холдинг" и НЕК за прекратяването на проекта и съответно действащия договор с архитект-инженерите. От прокуратурата допълват, че Добрев не е взел отношение по тези въпроси въпреки изпратеното му изрично писмо от 19.06.2012 г. от изпълнителния директор на НЕК, в който е поставен въпросът за прекратяването на този договор.

От прокуратурата допълват, че искането за свалянето на имунитета на Добрев е поискано от наблюдаващите прокурори още на 19 октомври (денят, в който беше обвинен Петър Димитров), след което Цацаров е сезирал Народното събрание.

Малко по-късно в понеделник Добрев сам депозира в парламента отказа си от депутатски имунитет. "Не съм виновен и това ще се докаже много бързо в съда", заяви той. "Надявам се прокуратурата да намери истинските виновни за далаверата на хилядолетието", допълни още Добрев. По думите му проектът е бил спрян с неговия подпис няколко дни след като е станал министър. Вицепремиерът Томислав Дончев, който също беше в парламента, заяви, че правителството стои изцяло зад него.

Втори опит за обвинение

Обвинението на Добрев е пряко свързано с най-мащабната кампания на прокуратурата по проекта "Белене", която обаче се оказа пълен провал. Става въпрос за повдигнатите през 2013 г. обвинения срещу управителя на "УорлиПарсънс" Събин Събинов и собственика на "Риск инженеринг" Богомил Манчев. Заедно с тях под отговорност бяха подведени и двамата бивши изпълнителни директори на НЕК - Иво Лефтеров и Крум Анастасов. Тогава последните двама бяха обвинени в длъжностно присвояване на 8.657 млн. лв., които са били изплатени на архитект-инженерите след прекратяването на проекта през 2012 г.

Събинов и Манчев пък бяха обвинени, че са подбудили директорите на НЕК да им платят въпросните суми.

Разследването премина с показни акции в офисите на Богомил Манчев и домовете на останалите разследвани, подслушване на телефони и рекордна гаранция от 1 млн. лв. за Манчев.

"Мога да ви уверя, че този казус сме твърдо решени да го доведем докрай. По делото се работи изключително интензивно от цял екип следователи", бе заявил през ноември 2013 г. зам. главният прокурор Борислав Сарафов пред журналисти.

Една година по-късно, отново запитан от журналисти какво става с това разследване, Сарафов отговори: "Разследването продължава." През юни 2015 г. тихомълком прокуратурата започва да сваля едно по едно обвиненията, шумно обявени две години по-рано, с мотив, че са "недоказани".

Събин Събинов и Богомил Манчев обжалваха пред съда, като твърдяха, че основание за прекратяване на досъдебното производство следва да е липса на престъпление, което беше потвърдено на две инстанции. Разследването срещу Лефтеров също е прекратено и в момента той търси обезщетение от прокуратурата заради незаконното му привличане като обвиняем.

Действието срещу Добрев сега би трябвало да бъде последвано от търсене на отговорност на още двама министри, през чието управление въпросният договор е продължил да действа. Това са Асен Василев, който управляваше ведомството по времето на служебното правителство на Марин Райков, и Драгомир Стойнев от кабинета на "Орешарски".

Реално договорът с архитект-инженерите беше прекратен едва през октомври 2013 г., когато бяха повдигнати първите обвинения за продължаващите плащания по него.

В същото време обаче "УорлиПарсънс" претендира за още 54 млн. евро, които не са били платени от НЕК в периода от прекратяването на проекта през 2012 г., до неговото разваляне година и половина по-късно. В момента по този спор тече арбитражно дело, което все още не е приключило, казаха източници.

Предизборната обсада на "Белене"

Случайно или не, в оставащите седмици до президентските избори прокуратурата се оказа особено активна с действията си срещу хора, пряко или косвено свързани с енергийния проект, което се случи в синхрон с действия на правителството. Макар говорителят на прокуратурата Румяна Арнаудова да отрече, че има връзка между изборите и действията на държавното обвинение, фактите сочат друго.

В началото на миналата седмица Министерството на енергетиката отстрани от бордовете на няколко енергийни компании бившите министри от правителството на тройната коалиция и кабинета "Орешарски" - Асен Гагаузов, Румен Овчаров и Петър Димитров. Бившият министър на енергетиката Румен Овчаров беше отстранен като представител на държавата в "Лукойл Нефтохим", Димитров - като член на управителния съвет на "Радиоактивни отпадъци", а пък бившият регионален министър Асен Гагаузов - от съвета на директорите на Ай Си Джи Би, която ще строи българско-гръцката газова връзка.

В същия ден обвинения получиха бившите шефове на НЕК при управлението на тройната коалиция Мардик Папазян и Любомир Велков. На двамата бяха повдигнати обвинения за нанесени вреди за 77 млн. евро заради оборудване, продадено на Русия, при което държавата е била ощетена. На следващия ден същото се случи и на Петър Димитров - заради това, че не е упражнил контрол върху Папазян и Велков при сключването на сделката.

По темата работиха

Александър Терзиев

Мирела Веселинова
Делян Добрев: Не съм виновен, далаверата "Белене" бе спряна с мой подпис

Не съм виновен за нищо и се надявам да бъдат намерени истинските виновници за далаверата "Белене" - това заяви пред журналисти депутатът от ГЕРБ Делян Добрев, след като внесе в деловодството на Народното събрание отказ от имунитет. Добрев бе крайно лаконичен: "далаверата "Белене" е спряна с негов подпис само няколко дни след като станал министър, след като още на първото заседание на Министерския съвет е внесъл доклад за спиране на проекта. Той отказа повече подробности с аргумента, че всеки момент ще му бъде повдигнато обвинение.

Също така лаконичен бе и вицепремиерът Томислав Дончев: Делян Добрев се ползва с нашето доверие и подкрепа и се надяваме по-скоро той да има възможност да докаже невинността си. Дончев даже изказа поздравления за действията на прокуратурата по отношение на усилията й да намери виновници за "Белене, тъй като "не може да има щета за милиарди и да няма виновни".
9 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova
  • - 1
  • + 12

  А Първанов, Станишев, Румен Овчаров - къде са в схемата на обвинение на Цацаров?!

  Нередност?
 • 2
  glog avatar :-|
  glog
  • + 8

  Прокуратурата обвинила и управляващи от ГЕРБ за Белене? А защо да не ги обвини, ако наистина са виновни? Всъщност трябва всички, които имат вина, да бъдат не само обвинени, но и осъдени, като при доказана вина се конфискува и всичко, което е придобито по престъпан начен.

  Нередност?
 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси
  • + 10

  Главните виновници никой не ги търси. Цялата работа е, мижи да те лажем.

  Нередност?
 • 4
  bai_toz avatar :-|
  Без коз
  • - 1
  • + 8

  Ще повярвам,че се прави нещо едва когато пред съда се изправи Р.Овчаров! Другото е тв. формат!

  Нередност?
 • 5
  stabilnost avatar :-|

  "Събин Събинов и Богомил Манчев обжалваха пред съда, като твърдяха, че основание за прекратяване на досъдебното производство следва да е липса на престъпление, което беше потвърдено на две инстанции. Разследването срещу Лефтеров също е прекратено и в момента той търси обезщетение от прокуратурата заради незаконното му привличане като обвиняем."
  ......................

  мда - а на бас, че и тая шумотевица ще приключи така

  между временно бай Х.й ше може да се бие в гърдите,че бори корупцията

  те сичките така изникват - преди изборите обикновенно - и после си потъват, даже плаща държавата обещетение на "жертвите"

  отиграно ...

  Нередност?
 • 6
  stabilnost avatar :-|

  [quote#4:"Без коз"]Ще повярвам,че се прави нещо едва когато пред съда се изправи Р.Овчаров! Другото е тв. формат! [/quote]

  няма значение кой ще се изправи пред съда, въпроса е кого ще осъдят

  имаше некъв министър от БСП дето предното ГЕРБаво правителство показно арестува по гащи пред камерите - ко стана после - еми нищо - оправдан, даже си направи партия и участва на последните избори - не му помня името

  те така

  Нередност?
 • 7
  mammita avatar :-|
  mammita
  • - 2
  • + 1

  Поредните политически маневри преди изборите. Сега ще вдигнат малко шум и после нещата ще утихнат и ще стане ясно, че хората са имали имунитет за периода, за който ги обвиняват и хайде пак без осъдени.

  Нередност?
 • 8
  cobanmaala avatar :-|
  чобанмахала

  [quote#6:"Sinite - завоят наляво забранен"]имаше некъв министър от БСП дето предното ГЕРБаво правителство показно арестува по гащи пред камерите [/quote]
  И името не му помниш, и партията. Че беше царски министър и купи едни неща, дето струват милиони и са за правене на хангари - тъкмо сега да ги ползват за правене на временни жилища на башибозука. Ама правят ли ги временни? Не ще им ремонтират сгради за милиони- още крадене на купища пари.

  Нередност?
 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#2] от "glog":

  Защото това е много важна част от ПР-а на ГЕРБ преди избори. Те са много добри в това. Но най-вече защото тези, които поръчаха реакторите през главата на министъра, все още не са обвинени.

  Нередност?
Нов коментар