Авансовото облагане на доходи става само с декларация
17 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Авансовото облагане на доходи става само с декларация

Авансовото облагане на доходи става само с декларация

Задължението е за хората, които са получавали суми през четвъртото тримесечие на годината

10767 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


Хората, които искат да им бъде удържан авансово данък общ доход за четвъртото тримесечие на годината, трябва да заявят желанието си писмено пред платеца на дохода. За това напомнят от Националната агенция за приходите (НАП). Става дума за доходи, които са различни от тези, получени по трудов договор. Такива например са суми от отдаване на имот под наем, авторски и изпълнителски възнаграждения и друга стопанска дейност.

По образец

От НАП обръщат внимание, че при липсата на писмено заявено желание за удържане на авансови вноски фирмите не следва да правят това за последните три месеца на годината. Тогава човекът, който е получил съответния доход, ще трябва да го плати, след като подаде данъчната си декларация.

Желанието за удържане на авансов данък може да бъде заявено в образеца на сметка за изплатени суми, която може да бъде намерена на интернет страницата на НАП, напомнят оттам.

Откъде е объркването

Да не се облагат авансово доходите, различни от тези по трудово договор през последните три месеца на годината, беше данъчната промяна, въведена през 2013 г. При този режим фирмите трябваше да удържат 10% авансов данък за периода от януари до септември. За последното тримесечие - от октомври до декември – обаче те трябваше да изплащат пълните суми за хонорари, за наем и т.н. Данъкът върху тези суми се плащаше от лицата, които са получили доходите. Усложнението идваше от това, че вместо само да попълнят данъчната си декларация и да я пратят онлайн, хората с доходи, различни от тези по трудов договор, трябваше да си платят и дължимия данък върху тях. Логиката на промяната беше, че по този начин хората ще могат да се възползват от отстъпките, с които е съпроводена данъчната кампания. Но реално тя създаваше повече затруднения и объркване.

По-късно се въведе възможността хората, които искат да им се удържа авансово, да имат тази възможност и така при декларирането на доходите няма да имат останали суми за плащане.

НАП предупреждава за нов вирус

За нов вирус, който се разпространява по мейл от името на НАП, предупреждават от приходната агенция. Става дума за фалшиво съобщение за "промени в регламента на отчетните периоди за подаване на декларации в НАП", в което потребителите се приканват да отворят прикачен файл с разширение zip. Подобно съобщение беше изпратено и в началото на месеца от неизвестен автор, а подозренията са, че с него се разпространява вирус. Подателите на фалшивите електронни писма са различни, като не са засичани имейли с адрес от официалните домейни на НАП – nra.bg и nap.bg, твърдят от агенцията.

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK