"Не подкрепям никого" ще се брои за резултата от президентския вот

Правната комисия прие на второ четене договорените между управляващите партии поправки в Изборния кодекс

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Гласовете "Не подкрепям никого" ще се броят при определяне на резултата от президентските избори, както и при бъдещи кметски избори, които също са мажоритарни. Те няма да се броят обаче при пропорционални избори, каквито са например парламентарните и така бариерата за влизане в Народното събрание ще остане 4%. Таванът от 35 секции в чужбина отпада за страните от ЕС, но остава в сила за останалите.

Тези поправки в Изборния кодекс, за които консенсусно се бяха разбрали трите формации, подкрепящи управлението - ГЕРБ, РБ и ПФ, бяха одобрени от правната комисия във вторник с 10 гласа "за" и 6 "въздържал се". Очаква се промените да минат на второ четене в пленарна зала още в сряда, за да могат да бъдат обнародвани и да влязат в сила преди президентския вот следващата неделя.

Според договорката

Спешният ремонт на кодекса дни преди изборите се наложи именно заради методиката за отчитане на резултатите от президентския вот. Причината - в момента законът определя за действителни гласовете "Не подкрепям никого", но предвижда, че те се вземат предвид само при отчитане на избирателната активност, но не и при определяне на крайния резултат.

Този текст противоречи на конституцията, според която в президентските избори за избран на първи тур се счита този, който е получил повече от половината действителни гласове, ако в гласуването са участвали повече от половината избиратели. Според юристи, това противоречие може да доведе до оспорване на резултатите от изборите. През първата половина на октомври само за една седмица в парламента бяха внесени 12 законопроекта за промяна в Изборния кодекс, от които само три стигнаха до второ четене. Във вторник в правната комисия депутатите от ГЕРБ, Реформаторския блок и Патриотичния фронт гласуваха съобразно договорката, постигната на среща с премиера Бойко Борисов миналата седмица.

Кога се брои и кога не

Така на второ четене бе прието гласовете "Не подкрепям никого" да се броят при отчитане на крайния резултат само на мажоритарни избори, т.е. на президентски и на кметски. Протестният вот няма да се включва при определяне на крайния резултат на пропорционални избори - парламентарни, за евродепутати и за общински съветници. Мотивът, лансиран от реформаторите, е да не се вдига изкуствено 4-процентната бариера за влизане на партии в парламента.

В крайна сметка на предстоящите президентски избори, при отчитане на всички действителни гласове, включително и вота "Не подкрепям никого", на втори тур ще отидат двамата кандидати с най-много реални гласове. В бюлетината на балотажа се очаква да има три опции - имената на двамата кандидати, събрали най-голяма подкрепа на първи тур, и "Не подкрепям никого". За президент обаче ще бъде избран кандидатът, който е получил повече гласове в своя подкрепа, независимо от протестния вот на втори тур.

Без втора урна в чужбина

В изборните секции в чужбина няма да се поставя втора урна за гласуване. Таванът за броя на изборните бюра зад граница пада само за страните от Европейския съюз (ЕС). Това реши окончателно правната комисия в парламента.

Предложението за втора урна в изборните секции в чужбина бе на ГЕРБ и целеше улесняване на гласуването в САЩ, Канада и Турция, където остава таванът за разкриване на най-много 35 изборни секции. Днес обаче депутатите от партията на Бойко Борисов се въздържаха при гласуването. Мотивът - опасения на колегите им от Реформаторския блок, че поставянето на втората избирателна кутия ще доведе до злоупотреби.

Според ДПС решението за падане на тавана за броя на секциите само в страните от ЕС е дискриминационно и е в унисон с желанието на Патриотичния фронт да ограничи гласуването в Турция.