Преди всички да си отидат

България и целият бивш соцблок претърпяха шоков срив на населението в последните 25 години. Ефектите са дълготрайни и разрушителни на много места, но е време да помислим за бъдещето, вместо да страдаме по миналото

Някогашната гордост на Габрово - индустриалният му комплекс, сега е обрасъл, изоставен и полуразрушен. Заедно с комунистическите мастодонти са си отишли и много от хората
Някогашната гордост на Габрово - индустриалният му комплекс, сега е обрасъл, изоставен и полуразрушен. Заедно с комунистическите мастодонти са си отишли и много от хората
Някогашната гордост на Габрово - индустриалният му комплекс, сега е обрасъл, изоставен и полуразрушен. Заедно с комунистическите мастодонти са си отишли и много от хората    ©  Цветелина Белутова
Някогашната гордост на Габрово - индустриалният му комплекс, сега е обрасъл, изоставен и полуразрушен. Заедно с комунистическите мастодонти са си отишли и много от хората    ©  Цветелина Белутова

Блокът на Радослав Костов е на хълмовете до Габрово. Сградата е нормална, четириетажна, в добрите панелни традиции на соцстроителството и от нея се открива великолепна гледка към долината на Янтра и центъра на града. Ветеринарният доктор стои пред входа си, в който има шест апартамента, и брои. "Тези ги няма, другите оправиха апартамента, но не живеят тук, в чужбина са, тук е едно младо момиче, мъжът й е в Германия и май и тя ще ходи, в този не живее никой, а тук сме ние." В половината от входа има хора, оказва се. Другата половина е виртуална - хора има, но те са далеч. "Довечера, като стане тъмно, погледнете блоковете и вижте колко прозорци светят", поръчва д-р Костов.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
97 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  hgs1477686541509109 avatar :-|
  Victor Mikov
  • - 33
  • + 9

  Българската нация е застрашена от тотално унищожение! НАСЕЛЕНИЕТО НА БЪЛГАРИЯ СЕ НАМАЛЯВА СЪС СРЕДНО МЕЖДУ 233 И 260 ДУШИ НА ДЕНОНОЩИЕ! „Тази истина ни поставя на 1-ВО МЯСТО по изчезване на населението в света”, заяви Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика. Ситуацията е още по-катастрофална, когато се отнася конкретно за етническите Българи! Според изчисления на ЦРУ към месец юли 2014-та г., населението на България е било около 6,7 милиона; Проф. Иванов заяви през ануари 2014-та г., че етническите Българи са 4,7 милиона. През 1989 г. населението на България беше около 9,1 милиона.
  ---
  „За спасението на България от демографската катастрофа са необходими по 4 млрд. лева (2,23 млрд. Щатски долари) годишно”.
  ~ Проф. Петър Иванов от Центъра за демографска политика
  ---
  „България е една от най-богатите на златни залежи държави. По данни от 2010 г. има 20 хил. тона прогнозни запаси от злато оценени на 1 ТРИЛИОН и 100 милиарда Щатски долара! Oсвен това страната притежава в недрата си залежи от 123 типа ценни изкопаеми, сред които платиноиди и сребро”!
  ~ Проф. Вълко Гергелчев
  ---
  Конституция на Република България:
  Чл. 15:
  Република България осигурява опазването и възпроизводството на околната среда, поддържането и разнообразието на живата природа и разумното използване на природните богатства и ресурсите на страната.
  Чл. 18:
  (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища, както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост.
  (6) Държавните имоти се стопанисват и управляват в интерес на гражданите и на обществото.
  Чл. 59:
  (1) Защитата на отечеството е дълг и чест за всеки български гражданин. Измяната и предателството към отечеството са най-тежки престъпления и се наказват с цялата строгост на закона.
  ---
  За тези от Вас, които се интересуват от завеждане на дело срещу „българската“ държава:
  Съд на ЕС: Съветът приема реформата на Общия съд
  „Средното време за издаване на съдебни решения по най-чувствителните в икономическо отношение дела е между 4 и 5 години, което далеч надхвърля считаната за приемлива средна продължителност на делата. В член 47 от Хартата на основните права се предвижда правото на всеки да получи съдебно решение в разумен срок.“
  http://www.consilium.europa.eu/bg/press/press-releases/2015/12/03-eu-court-of-justice-general-court-reform/

  Нередност?
 • 2
  qvd50491823 avatar :-|
  Костадин Иванов
  • - 10
  • + 36

  Българският народ се самоубива ритуално и с наслада.
  Не знам дали прилича повече на издънил се самурай или на кит, доброволно закотвен на плажа, но го прави. Българката ражда по едно, защото не може по половин. Не може да се оправдаваме с нямането, винаги е било по-зле.
  Българинът учи децата си за емигранти. Всички повтарят приказката за двата изхода - терминалите 1 и 2.
  Накрая на статията закономерно беше пробутан проблемът с мигрантите. Какъв кяр сме щели да имаме от тях, пък не ги искаме, защото сме....
  Проблемът ни не е в това, че сме останали малко. Швеция колко години с колко народ кара на тази територия? Проблемът е в състава на населението. То е застаряло, но мигрантите няма да оправят проблема, защото идват да ги хранят, а не да изработят пенсиите на бабите, пратили децата си в немско.

  Нередност?
 • 3
  cju45470787 avatar :-|
  pink_kike
  • - 1
  • + 35

  До коментар [#2] от "Костадин Иванов":

  Раждаемостта при българите наистина е отчайващо ниска, като се има предвид, че в статистиката ни се включва и циганската раждаемост... Проблемът обаче е загатнат в статията - младите не намират поминък в родните си места, те се учат и готвят, за да избягат... Няма значение дали ще избягат в Западна Европа или в София, те нямат нищо там и тепърва трябва да изграждат нов живот. Това най-често изисква доста лишения - губиш приятели, връзки, дори родителите си. Същото се наблюдава в Италия и Испания - и там провинцията запада, младите бягат към големите центрове или към севера...Заместват ги българи, румънци и украинци на средна възраст, но и това ще е до време.

  Нередност?
 • 4
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • - 1
  • + 44

  Не знам защо е включен в статията, но мисля че Севлиево има положителен принос и за мен това е пътя. Първата работа на всеки кмет, още преди да се кандидатира е да има идея как ще привлича местни и чужди инвеститори в района си, а не колко пари ще открадне от местния бюджет. В момента Пловдив е в растеж, но беше тръгнал стремително надолу и само наличието на мощни инвестиции около него го спасиха. Следвайте парите е една желязна максима, няма как да задържите качествени хора с корупция, ниски заплати, липса на работа или лоша инфраструктура. Отделно тази тъпа теория с Украинци, македонци и т.н. е обречена, те наистина искат български паспорт, но за да идат в Европа, а не да стоят у нас. Любопитно ще е колко хора от Македония с Български паспорт се осигуряват у нас, не вярвам да са повече от 2-5%. Лошото на тези процеси са, че действат като положителна обратна връзка, бягат първо тези които могат да променят блатото, защото то за тях е най-нетърпимо.

  Нередност?
 • 5
  nikeair avatar :-|
  NicK
  • - 3
  • + 46

  Сравнително добра статия, но има и няколко абсолютни глупотевини: "Влизането на новите държави в ЕС беше де факто размяна - пари срещу хора." - специално за България е ясно на всички къде отиват повечето пари от Европа: в клубове по интереси от типа "КОЙ", а хората бягат защото не им се живее в държава в която се разпореждат Пеевски, Ганчев, черепа и там подобни, дори парите за земеделие спомогнаха създаването на аграро-олигарси!
  "трябва да се отървем от заблудата, че "изгубеният милион" ще се върне, и да работим за това да запазим и развием съществуващия капитал." - това най-много ме нервира, защото показва късогледството на много хора в България, няма конфликт между двете, защото мерките, които ще спомогнат да се запази и развие човешкия ресурс (като реформи в правосъдната система, здравеопазване, образование, обществени поръчки), са и най-добрата възможност да бъде върнат голяма част от изгубения милион! Ако мнозинството престане да гласува за статуквото и запретне ръкави за налагането на ред в държавата, ще дойдат и възможностите за развитие на съществуващия човешки ресурс, както и връщането на много хора от чужбина!

  Нередност?
 • 6
  myt22496731 avatar :-|
  Ангелови
  • - 3
  • + 26

  Примерът на Лайпциг никак не е лош.

  В България имаме подобен: Пловдив. В течение на времето Пловдив успя да се съвземе от големия удар и според мен бавно се превръща в град с нов, приятен и търсен облик.

  Нередност?
 • 7
  damianrm1 avatar :-|
  damianrm1
  • - 10
  • + 9

  Отново се убеждавам, че Капитал е много свестен вестник, който си струва да се чете! Проблема тука го има, тежък е, и всичко което ще го намали е ПОЛЕЗНО! За съжаление, това е работа на ДА, която ще го свърши както другите неща, т.е - НИКАК ...

  Нередност?
 • 8
  k_ avatar :-|
  k_
  • - 9
  • + 21

  Първо трябва да е ясно, че демографските тенденции са дългосрочни - отнема десетилетия, почти винаги повече от едно поколение (20г) за да се обърне посоката. В този смисъл сега наблюдаваме ефекта от действията на политиците пред 10-20, че и повече години.
  И това какво ще се прави сега, може да се очаква резултат в следващите 20г.
  Това е страшно много време в личен план и да се корка човек какво точно ще стане по тия земи след 20-40 че и повече години означава да си провали живота.
  Демографията е такава каквато е.
  Който му харесва тарапана, гъчкаляк - е му авиона и да ходи по такива места по света.
  У нас, дори с намаляваща бройка на народонаселенето си е добре.

  Нередност?
 • 9
  toshiro avatar :-|
  Lazar Petrov
  • - 9
  • + 14

  По-добре малко но качествено население! Трябва да предприемем комбинация от мерки за увеличаване на раждаемостта сред определени обществени прослойки като учители, учени плюс селективно разрешаване за заселване на чужденци.

  Нередност?
 • 10
  stoiank avatar :-|
  stoiank
  • - 5
  • + 30

  До коментар [#8] от "k_":

  Напълно сте прав. България е уникално място за живот и трябва да се свършат елементарни неща за да се вдигне качеството на живот. Ние сме толкова малки, че при съвременните технологии е толкова просто. Големия бич битовата престъпност е на някакво махленско ниво, просто Бойко, Терзийски и Цацаров нямат и елементарен синхрон и/или никакво желание за решение. Елементарен пример - КАТ Пловдив, безумни опашки за регистрация, генериране на нерви, корупция и поредния сиганин правещ пачки от това. Пуска се онлайн регистрация за записване със забрана на прехвърлянията, тоест пишеш модел на кола, име кой ще я регистрира и реда е готов. Билетите за Арсенал на Лудогорец през по-сложна система се продаваха и край с опашки, тарикати и поводи за корупция. Такива решения могат да се измислят, за 99% от нещата и тогава полицията ще пази хоарата, ще гони крадците, а не сега да цоца на-големия бюджет и никакъв ефект. После почваш здравеопазване, кадастър, образование и имаш малка уредена държава с четири сезона, минерални извори и т.н., не пренаселена и събираш дивиденти от пенсионираща се Европа.

  Нередност?
Нов коментар