Птиците отлитат на юг, хората - на запад

Централна и Източна Европа бе сполетяна от шоково обезлюдяване в последните 30 години. Причините са много, а решенията - малко

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Двадесет милиона души са много. Това е повече от населението на Румъния (към момента, защото населението на Румъния пада). Двадесет милиона души е размерът на загубата, която регионът на Централна и Източна Европа преживя в последния четвърт век. Това е числото само на емигриралите, без да се смятат завръщащите се. Но те, сочат статистиките, са далеч, далеч по-малко.

Няколко държави вървят срещу течението - населението на Словакия, Чехия и на южната им съседка Словения расте през последните години основно благодарения на имиграция. Но това е капка в морето на промяната и дори техният модел не е устойчив.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Само през 2015 г. Чехия е спечелила един цял Пловдив - ръстът на населението е 330 хил. души. Основна причина отново е положителна нетна миграция."

  Ние сме до едно славянско море от 200 милиона (Украина, Белорус, Русия). Би било грехота ако не облегчим имиграцията от тези страни. Не би ни решила всички демографски проблеми, но поне отчасти би запълнило дупката.

 • 2
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  [quote#1:"Николай Николов"]Ние сме до едно славянско море от 200 милиона (Украина, Белорус, Русия). Би било грехота ако не облегчим имиграцията от тези страни.[/quote]

  ... последвана от вежливи зелени човечета и заграбване на наши земи от ненаситния евроазийски агресор, нали?

 • 3
  musashii avatar :-|
  musashii

  Нали точно от ИПИ постоянно тръбят, че заплатите били високи и това се отразявало на работните места. И че в България била ниска производителността на труда.Чудно каква е тази производителност на труда като 70 процента от хората са заети в сферата на услугите. Но хората не могат да излъжат и затова всяка година десетки хиляди напускат България. С тези ниски заплати този процес ще продължи още дълги години.

 • 4
  viper_c avatar :-|
  Viper_c

  Проблемът не е в заплатите, а в луксозната кочина насред София. Докато държавността е на този хал, билетите ще са еднопосочни.

 • 5
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Интересна инфографика е последната.
  2005 БВП на глава в България = БВП на глава в Румъния = 4000 $
  2015 БПВ на глава в България = 7000$ на глава в Румъния = 9000.
  Разликата е 28% ........

  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"galapagas"]... последвана от вежливи зелени човечета и заграбване на наши земи от ненаситния евроазийски агресор, нали?[/quote]Забелязал съм, че винаги се намират опорни точки когато става за мигранти в БГ. Ако са от Близкия Изток - "забрадки", "ще лежат на помощи". Ако са от Русия - "зелени човечета".

  Любопитно ми е какви ще са опорните точки за украинци и белоруси? Или пък за молдовци, арменци и грузинци? Въпросните страни общо имат над 70 милиона жители и от тях дори само половин процент да мигрират в БГ това биха били 350 хиляди души - все хора със сходен манталитет. Интересно ми е какви биха били опорните точки по отношение на тях? Сигурен съм, че има и такива.

 • 7
  dggm avatar :-P
  dggm

  [quote#5:"gosko22"]2015 БПВ на глава в България = 7000$ на глава в Румъния = 9000.
  Разликата е 28% ........

  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ.[/quote]

  Не можем.

  Нема мислиме. Сега ще ядеме кюфтета и после ще ги полееме обилно със солени сълзи.

 • 8
  atropin avatar :-|
  atropin

  До коментар [#6] от "Николай Николов":

  Един украинец, ако реши да си напуска родината, няма да дойде в България да работи за 1000 лв, ще отиде в Западна Европа. По-същата причина българските емигранти не отиват в Полша, а в Германия.
  Тезата за "братските славянски народи" не е никакъв критерий при избора на страна за емиграция.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#8:"atropin"]украинец, ако реши да си напуска родината, няма да дойде в България, ще отиде в Западна Европа.[/quote]Ето я другата опорна точка. Ти допускаш, че за един украинец е лесно да отиде на Запад. А то не е. Парадоксално, но изнасилвач от Алепо има по-голям шанс да отидеш на Запад отколкото украински програмист.

  Обърнато другояче - сега в БГ въпреки рестриктивния визов режим има 10-тина хиляди украинци. Защо са тук, а не в Германия или Франция?

  Та, когато няма риба и ракът е риба. На украинците в момента за всички страни им трябват визи. Ако БГ направи безвизов режим у нас ще дойдат поне 200-300 хиляди. Това е малък процент от милионите украинци, които искат да емигрират, ама ние и на това трябва да сме доволни.

 • 10
  zara09 avatar :-|
  zara09

  До коментар [#9] от "Николай Николов":

  Лошото е, че едва ли ще ги задържим за дълго.. В момента, в който ще получат европейския български паспорт ще последват примера на местните - легално емигриране на запад. Разбира се, не отричам, че това (масовото приемане на имигранти от посочените от вас страни) би имало някакъв краткотраен ефект. Защо не дълготраен? Ами поради същата причини, поради които и ние емигрираме - не са само икономически. Беззаконието, липсата на ефективна съдебна система и лошата политическа среда, поради същите причини. Наблюдавам младите (говоря за все още мислещите и четящи, щото прогресивно намаляват), чувстват се омерзени от целия ни "елит", от липсата на среда за развитие, от партийно обагрената администрация поставена не в услуга, а за рекетиране на инициативните. Няма натрупване във времето (на мъдрост, богатство), девизът е "ден, година храни".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал