Птиците отлитат на юг, хората - на запад
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Птиците отлитат на юг, хората - на запад

Птиците отлитат на юг, хората - на запад

Централна и Източна Европа бе сполетяна от шоково обезлюдяване в последните 30 години. Причините са много, а решенията - малко

Мила Чернева
22128 прочитания

© Цветелина Белутова


Двадесет милиона души са много. Това е повече от населението на Румъния (към момента, защото населението на Румъния пада). Двадесет милиона души е размерът на загубата, която регионът на Централна и Източна Европа преживя в последния четвърт век. Това е числото само на емигриралите, без да се смятат завръщащите се. Но те, сочат статистиките, са далеч, далеч по-малко.

Няколко държави вървят срещу течението - населението на Словакия, Чехия и на южната им съседка Словения расте през последните години основно благодарения на имиграция. Но това е капка в морето на промяната и дори техният модел не е устойчив.

Открехнатите врати към Запада

Най-голямата страна от засегнатите е Полша. За разлика от другите, тя не усеща толкова драматично 1990 г., тъй като след падането на берлинската стана населението не спада тогава толкова видимо. Първото по-сериозно намаление е през 2000 г., а през 2005 г., само година след приема в Европейския съюз, Полша започва да губи население със скорост от близо 20 хил. души на година. До 2015 г. спадът е с близо 183 хил. души, по официална статистика. По неофициална, Великобритания е пълна с поляци. "Приемът на нови страни, членки в ЕС, и отварянето на трудовите пазари в някои страни от ЕС са причините за значително изтичане на население в работоспособна и репродуктивна възраст", обяснява Ела Чапка, професор в полския университет "Мари Кюри-Склодовска".

Най-честите дестинации на полските емигранти са предимно Великобритания, Германия, Норвегия, Холандия и Ирландия. "Броят мигранти, които отиват в чужбина за повече от година, расте напоследък. Резултатите от проучване, проведено от Националната банка на Полша, показва, че броят мигранти, които нямат планове да се връщат в Полша, расте всяка година", допълва Чапка. И наистина, нетната миграция (разликата между брой емигрирали и брой имигрирали жители) през 2014 г. е 11 пъти по-висока от тази през 2009 г., като емиграцията расте, а имиграцията намалява.

В България ситуацията е аналогична. Между 1992 и 2001 г. населението е намаляло с над половин милион, а до 2015 г. - с още близо 600 хил. души. Трябва да се вземе предвид и фактът, че навън учат хиляди български студенти, а и статистиката не улавя всички емигрирали. България е и страната с най-нисък естествен прираст в ЕС. Според прогнозите на ООН през 2042 г. населението ни ще падне под шест милиона - и това е в "най-добрия" вариант. В най-лошия това ще се случи още през 2032 г. В цялостно изражение ударът в Румъния е доста по-тежък: от 1990 г. насам е загубила 3.4 млн. души. Но като процент от населението балтийските държави търпят чудовищни загуби - Латвия например е загубила над 20%.

Демографският пояс на Централна Европа

В тази "обречена" част на Европа обаче се намират и изключения. Логично, те са най-западната част от източния блок, където очевидно спират част от човешките потоци. Словения има население малко над 2 млн. души. Само през 2008 г. общият брой на имигрантите е близо 30 хил. души, сочат данните на словенската статистическата агенция. През последните години имиграцията спада като брой, но продължава да е над 10 хил. души на година. За малка страна като Словения това е значително и уравновесява напускащите страната.

Дамир Йосипович, старши научен сътрудник към Института за етнически проучвания в Любляна, обяснява, че идващите са предимно от страните от бивша Югославия. Имигрантите през последните десет години са най-вече от Босна и Херцеговина, Косово, Сърбия и Хърватия, които предпочитат да живеят в страна като Словения.

Населението на Чехия също расте динамично за последните десет години. Само през 2015 г. Чехия е спечелила един цял Пловдив - ръстът на населението е 330 хил. души. Основна причина отново е положителна нетна миграция. Само през 2015 г. в страната са имигрирали 16 хил. души, сред които предимно словаци, украинци и чехи, завърнали се у дома, сочат данните на чешката статистическа агенция. Освен това над хиляда румънци са се преместили в Чехия. Ражданията в Чехия са двойно повече, отколкото у нас, а смъртността е същата.

Словакия също е сред страните, които вървят срещу течението. Словашката статистика отдава това на миграцията. "Въпреки това според прогнозите след 2030 г. увеличението на миграцията няма да може да компенсира загубите в естествения прираст и населението ще започне да спада", твърдят от словашката статистическа агенция. Именно това сочат и прогнозите за Словения. В свой доклад, от Института за макроикономически анализи и развитие в Словения отбелязват, че нетната миграция е "несигурен фактор".

А сега накъде

Въпреки че в някои източноевропейски държави има политики за привличане на хора обратно, те сякаш не бележат осезаем успех. "Политиките за връщане имат ограничен успех Кариерни събития, насочени към емигранти от Румъния, не са довели до много завръщания. Полските програми, които целят да върнат емигранти, бяха възпрепятствани от недостатъчно планиране, от негативни икономически условия и от изискването да не се облагодетелстват завръщащите се пред онези, които не са заминавали", заключва Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, цитирана от Financial Times.

"Няма лесно решение. Идеалното решение би било повече работни места и по-добри икономически перспективи. Това зависи от образованието на младите хора и тяхната вяра в икономически възход", казва Стефан Сиверт от Берлинския институт за население и развитие. Истината е, че в цяла Европа населението застарява и единственият приток на свежа кръв ще бъде от хора извън континента. Държавите от региона обаче не са съгласни с подобно "преливане" и това ще остане така в обозримо бъдеще.

Ако има пример, който тези държави могат да вземат, това е Ирландия - страната, която десетилетия наред изнася емигранти. За последните 50 години населението на острова обаче успява да нарасне от 2.82 млн. души на 4.64 млн. Ирландците имат специално отношение към диаспората си, която е значителна (само в САЩ 35 млн. души заявяват ирландско потекло), но и принадлежността към ирландска общност се запазва. Една възможна причина е езикът: много по-лесно е ирландски емигранти в САЩ да запазят самосъзнанието си, докато говорят английски език, отколкото българските деца в чужбина.

В самата Ирландия диаспората също е уважавана: правителството работи по политики за привличането им, опитва да се свърже с нея и дори е назначило министър за това. Вероятно всичко това има ефект: между април 2015 г. и април 2016 г. 21 100 ирландски граждани са се върнали у дома. Но по-съществен ефект има огромният икономически скок, който страната направи в последните 30 години - той е основата и на по-висока раждаемост и на повече връщащи се.

Другите примери, за съжаление, не са приложими, защото засягат многократно по-висока раждаемост. Повечето държави, които днес растат главоломно по този начин, са или в Азия, или мюсюлмански. Двадесет милиона например беше разликата между населението на Полша и Турция през 1995 г. Двете държави, които имаха еднакво население през 1965 г., днес ги делят 40 милиона души, или две Румънии. Подобен скок в България, или друга страна от Източна Европа ще бъде трудно постижим.

Двадесет милиона души са много. Това е повече от населението на Румъния (към момента, защото населението на Румъния пада). Двадесет милиона души е размерът на загубата, която регионът на Централна и Източна Европа преживя в последния четвърт век. Това е числото само на емигриралите, без да се смятат завръщащите се. Но те, сочат статистиките, са далеч, далеч по-малко.

Няколко държави вървят срещу течението - населението на Словакия, Чехия и на южната им съседка Словения расте през последните години основно благодарения на имиграция. Но това е капка в морето на промяната и дори техният модел не е устойчив.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

24 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  "Само през 2015 г. Чехия е спечелила един цял Пловдив - ръстът на населението е 330 хил. души. Основна причина отново е положителна нетна миграция."

  Ние сме до едно славянско море от 200 милиона (Украина, Белорус, Русия). Би било грехота ако не облегчим имиграцията от тези страни. Не би ни решила всички демографски проблеми, но поне отчасти би запълнило дупката.

 • 2
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  [quote#1:"Николай Николов"]Ние сме до едно славянско море от 200 милиона (Украина, Белорус, Русия). Би било грехота ако не облегчим имиграцията от тези страни.[/quote]

  ... последвана от вежливи зелени човечета и заграбване на наши земи от ненаситния евроазийски агресор, нали?

 • 3
  musashii avatar :-|
  musashii

  Нали точно от ИПИ постоянно тръбят, че заплатите били високи и това се отразявало на работните места. И че в България била ниска производителността на труда.Чудно каква е тази производителност на труда като 70 процента от хората са заети в сферата на услугите. Но хората не могат да излъжат и затова всяка година десетки хиляди напускат България. С тези ниски заплати този процес ще продължи още дълги години.

 • 4
  viper_c avatar :-|
  Viper_c

  Проблемът не е в заплатите, а в луксозната кочина насред София. Докато държавността е на този хал, билетите ще са еднопосочни.

 • 5
  gosko22 avatar :-|
  gosko22

  Интересна инфографика е последната.
  2005 БВП на глава в България = БВП на глава в Румъния = 4000 $
  2015 БПВ на глава в България = 7000$ на глава в Румъния = 9000.
  Разликата е 28% ........

  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"galapagas"]... последвана от вежливи зелени човечета и заграбване на наши земи от ненаситния евроазийски агресор, нали?[/quote]Забелязал съм, че винаги се намират опорни точки когато става за мигранти в БГ. Ако са от Близкия Изток - "забрадки", "ще лежат на помощи". Ако са от Русия - "зелени човечета".

  Любопитно ми е какви ще са опорните точки за украинци и белоруси? Или пък за молдовци, арменци и грузинци? Въпросните страни общо имат над 70 милиона жители и от тях дори само половин процент да мигрират в БГ това биха били 350 хиляди души - все хора със сходен манталитет. Интересно ми е какви биха били опорните точки по отношение на тях? Сигурен съм, че има и такива.

 • 7
  dggm avatar :-P
  dggm

  [quote#5:"gosko22"]2015 БПВ на глава в България = 7000$ на глава в Румъния = 9000.
  Разликата е 28% ........

  ЗАМИСЛЕТЕ СЕ.[/quote]

  Не можем.

  Нема мислиме. Сега ще ядеме кюфтета и после ще ги полееме обилно със солени сълзи.

 • 8
  atropin avatar :-|
  atropin

  До коментар [#6] от "Николай Николов":

  Един украинец, ако реши да си напуска родината, няма да дойде в България да работи за 1000 лв, ще отиде в Западна Европа. По-същата причина българските емигранти не отиват в Полша, а в Германия.
  Тезата за "братските славянски народи" не е никакъв критерий при избора на страна за емиграция.

 • 9
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#8:"atropin"]украинец, ако реши да си напуска родината, няма да дойде в България, ще отиде в Западна Европа.[/quote]Ето я другата опорна точка. Ти допускаш, че за един украинец е лесно да отиде на Запад. А то не е. Парадоксално, но изнасилвач от Алепо има по-голям шанс да отидеш на Запад отколкото украински програмист.

  Обърнато другояче - сега в БГ въпреки рестриктивния визов режим има 10-тина хиляди украинци. Защо са тук, а не в Германия или Франция?

  Та, когато няма риба и ракът е риба. На украинците в момента за всички страни им трябват визи. Ако БГ направи безвизов режим у нас ще дойдат поне 200-300 хиляди. Това е малък процент от милионите украинци, които искат да емигрират, ама ние и на това трябва да сме доволни.

 • 10
  zara09 avatar :-|
  zara09

  До коментар [#9] от "Николай Николов":

  Лошото е, че едва ли ще ги задържим за дълго.. В момента, в който ще получат европейския български паспорт ще последват примера на местните - легално емигриране на запад. Разбира се, не отричам, че това (масовото приемане на имигранти от посочените от вас страни) би имало някакъв краткотраен ефект. Защо не дълготраен? Ами поради същата причини, поради които и ние емигрираме - не са само икономически. Беззаконието, липсата на ефективна съдебна система и лошата политическа среда, поради същите причини. Наблюдавам младите (говоря за все още мислещите и четящи, щото прогресивно намаляват), чувстват се омерзени от целия ни "елит", от липсата на среда за развитие, от партийно обагрената администрация поставена не в услуга, а за рекетиране на инициативните. Няма натрупване във времето (на мъдрост, богатство), девизът е "ден, година храни".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.