Изгубеното население на Източна и Централна Европа

Емиграцията, ниската раждаемост и високата смъртност водят до устойчивото обезлюдяване на региона. Нужна е обаче адаптация към новата му демография

Икономически кризи, войнстващ популизъм, растящ национализъм, бежанска криза... Всички тези събития се случват на един и същ фон. И той не е никак светъл. От десетилетия България губи население.

Причините са много - падаща раждаемост, висока смъртност, имиграция. Страната е изгубила 1.7 млн. души от 1989 г. Но не е сама.

Процесът е много по-дълбок, много по-дълъг и много по-всеобхватен. Според данните за ръста на населението в последните 50 години Източна и Централна Европа са единственият регион в света, който устойчиво губи повече хора, отколкото придобива.

Към ниската раждаемост, типична за Европа, се добавиха високата смъртност и сривът на икономиките, след това отварянето на границите, икономическите възможности на Запад, влизането в ЕС, преместването на хората от селата в градовете, новите икономики, които изискват друг тип поведение.

Всичко това се смеси в коктейл, който се оказва особено пагубен за държавите между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Да си съсед по земя с най-развитата част от световната икономика, оказа се, е и благословия, и проклятие.

Тъй като тези процеси са твърде скорошни и твърде мащабни, България и другите държави в региона отказват да ги разглеждат като нова реалност - доминиращото социално и политическо мислене е за временна загуба на хора.

Митовете "те ще се върнат" или "ще раждаме повече" все още съществуват устойчиво и много повече места предпочитат да плачат за изгубеното, отколкото да се пригодят към настоящето и да мислят за бъдещето.

Това пречи и е време да бъде преосмислено - от начина, по който се разпределят европейските фондове, през националните политики до местната власт, устройството на градовете и на услугите в тях.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


10 коментара
 • 1
  waterfall avatar :-|
  waterfall

  Вместо да дават пари на бежанците, да дават тези милиони на хората от Източна и Централна Европа за повишаване на раждаемостта.

 • 2
  sophia_gr avatar :-|
  sophia_gr

  [quote#1:"waterfall"]Вместо да дават пари на бежанците, да дават тези милиони на хората от Източна и Централна Европа за повишаване на раждаемостта. [/quote]
  Не е това целта, обаче, затова няма да го направят. Самата Западна Европа е с ниска раждаемост, та си наваксват от нас. За териториите тук не им пука, дори са готови на гета да ги превърнат, ако с това могат да спасят себе си и това се и случва.

 • 3
  proza avatar :-|
  proza

  Най-важната причина за обезлюдяваето е бедността. Четвърт век живеем като аборигени, плащат ни като за бог да прости и вечно нямаме пари. Тези, които отидоха на запад, малко или много живнаха и подобриха благосъстоянието си. Тези, които останаха, се възползваха от недостига на кадри след голямото заминаване и също се уредиха.Така че в момента доста хора си намериха работа, която при наличието на онези оттатък, нямаше да намерят. Следователно за една голяма група от хора голямата екскурзия беше много полезна и благодатна.

 • 4
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#3] от "proza":


  Точно така-демографският срив не винаги е лоша новина.В Англия през 14-и век преди чумната епидемия е имало голямо предлагане на работници и ниски възнаграждения. След чумата работниците намаляват няколко пъти и възнагражденията им скачат.И тук ще стане така-като няма работници на пазара работодателите ще вдигат възнагражденията.

 • 5
  zarzavat avatar :-|
  Зарзават

  А вие какво очаквахте да стане!? Закономерен резултат на държавната политика пред последните 27 години. Само, че България е много по-засегната от тези процеси, защото тук един етнос се размножава некомтролируемо, етноса който след 1-2 поколения ще погълне българите и ще ги интегрира. Тези процеси вече са започнали, чака ни едно ново неоварварство.

 • 6
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  ЕС спешно трябва да създаде фондове за справяне с демографската криза в Източна Европа, защото благоденствието на Запада се дължи и благодарение на хората от изтока.

 • 7
  loy30529393 avatar :-|
  loy30529393

  Безсмислено е да се чака хората от чужбина да се върнат в Бг. Безсмислено е да се чака да се повиши раждаемостта.
  Причината за това е само една- ситуацията в Бг е непроменена.
  Не може да вършиш нещата по един и същи начин и да очакваш различен резултат, т.е. не може да поддържаш нисък жизнен стандарт и да очакваш завръщането на хората, които са избягали заради същия нисък жизнен стандарт.

 • 8
  venelingeologia avatar :-|
  venelingeologia

  От много години кръстосвам страната. България я има там, дето има селяни. Селата в периферията изчезват: грабени, обезлюдени и буренясали. Населението се влива в няколко града и България на практика се свива, като шагренова кожа. Вече се колебая за ползата от нашата "реална демокрация". Всъщност, тя убива нацията и анихилира кохезията в тялото на българската етническа популация. Абна работа!

 • 9
  loy30529393 avatar :-|
  loy30529393

  До коментар [#4] от "mushashi":

  Няма да ги вдигнат. Пример- какво се случи с празничните дни, какво се случи с минималните осигурителни прагове, какво ще се случи с МРЗ. Бизнесът не вдига заплати, а се чуди от къде да внесе евтина работна ръка със скромни(или без) претенции към работодателите. И държавата подкрепя изцяло намеренията на бизнеса. Имайки подкрепата на държавата, бизнесът ще поддържа ниско заплащане на труда. Симбиоза.

 • 10
  musashii avatar :-|
  musashii

  До коментар [#9] от "el__paco":

  От зор ще ги вдигат, не че искат.Като няма работници или кандидатите са неграмотни цигани няма къде да отидат и ще вдигат заплатите.А евтина работна ръка няма как да внесат, защото заплатите са на такова ниско равнище, че никой няма да се навие да дойде тук.А ако дойдат целта ще им е Западна Европа.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход