Европрограмата "Черноморски басейн" тръгва до края на годината

Над 56 млн. евро могат да се усвоят за съвместни проекти за туризъм, търговия, селско стопанство

Една от целите на програмата е насърчаване на туризма чрез съвместни туристически продукти от няколко държави в региона
Една от целите на програмата е насърчаване на туризма чрез съвместни туристически продукти от няколко държави в региона
Една от целите на програмата е насърчаване на туризма чрез съвместни туристически продукти от няколко държави в региона    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Една от целите на програмата е насърчаване на туризма чрез съвместни туристически продукти от няколко държави в региона    ©  ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Европейската програма "Черноморски басейн 2014 - 2020", по която могат да бъдат подавани проекти от 10 държави, сред които и България, предстои да стартира до края на годината. За целта са отделени над 56 млн. евро, които ще бъдат разпределени между партньорски проекти от най-малко три държави. Проектите целят да насърчават бизнеса, туризма, търговията и опазването на околната среда в района на Черно море, а възможните кандидати са местни власти и неправителствени организации.

Първи проекти

До края на годината ще започне първият прием на проекти по европейската програма "Черноморски басейн 2014 - 2020", съобщи в Бургас министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, която участва във форум на високо равнище за развитие на Черноморския регион. "Програмата е с бюджет над 56 млн. евро, като със съвместни проекти на най-малко три държави в партньорство съм убедена, че ще можем да постигнем много в посока мерки за околна среда и съвместни инициативи в областта на туризма, икономиката, както и във всички сектори и теми, които програмата може да подкрепи", каза още тя, цитирана от пресцентъра си. Освен през настоящата година втори прием на проекти ще бъде отворен и през 2018 г. според правилата на програмата.

Какво се финансира

Одобрената от ЕК през миналата година програма "Черноморски басейн" ще финансира съвместни инициативи за насърчаване на бизнеса и предприемачеството в няколко различни области. Така например едната цел е насърчаване на туризма, като например са допустими проекти за пускане на пазара на съвместни туристически продукти от няколко държави в региона. Ще се насърчават още черноморски проекти за подкрепа на търговията, селското стопанство и екологията според приоритетите на програмата.

Възможните кандидати от страната са местни власти и неправителствени организации от Североизточна и Югоизточна България, а партньорите могат да бъдат от Румъния, Русия, Украйна, Турция, Грузия, Молдова, Азербайджан, Армения и Гърция. Програмата се финансира от Европейския фонд за регионално развитие, европейските инструменти за съседство и за предприсъединителна помощ, както и национално съфинансиране от държавите. Според правилата за българските участници в проекти е осигурено национално съфинансиране от 8% от държавния бюджет.