Reuters: Обединение между турската Limak, VTB и оператора в Цюрих ще кандидатстват за летище София

Другите два кандидата в концесията са германската Fraport и турската TAV

Очакваната стойност на концесията, която държавата очаква да получи за целия й 35-годишен период, е 2.676 млрд. лв.
Очакваната стойност на концесията, която държавата очаква да получи за целия й 35-годишен период, е 2.676 млрд. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Очакваната стойност на концесията, която държавата очаква да получи за целия й 35-годишен период, е 2.676 млрд. лв.
Очакваната стойност на концесията, която държавата очаква да получи за целия й 35-годишен период, е 2.676 млрд. лв.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА

Tурската компания Limak Holding, която е в обединението, изграждащо новото мегалетище на Истанбул, руската VTB Capital и операторът на швейцарското летище Цюрих заедно ще наддават за 35-годишните права за експлоатация на летището в София, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на свой източник, запознат с темата. Процедурата за концесията на въздушния порт, който сега се управлява от държавно дружество, бе обявена в края на май тази година, а срокът за кандидатстване е до края на ноември - след президентските избори.

Според информация от три източника на "Капитал" от средата на септември само два са сигурните кандидати за концесията на летище София. Това са турската TAV и германската Fraport, която от години оперира летищата във Варна и Бургас. Според източниците на кантар е решението за участие на обединение между турската Limak и руската VTB, а с много малък шанс да се включат са испански, ирландски и швейцарски оператори, включително и този на летището в Цюрих.

Кой се интересува

Двете компании са активно проучващите държавното дружество в т.нар. дигитална информационна стая (online data room), където на кандидатите се предоставят нужните разяснения и финансови данни. Tурската TAV е оператор на сегашното голямо летище в Истанбул Ataturk. От 2012 г. с 38% участие в TAV Airports e френската Aéroports de Paris Group, други 18.2% са разпределени между три турски компании, а 40% от акциите се търгуват свободно на борсата. Fraport пък от 2006 г. е концесионер на летищата във Варна и Бургас за срок от 35 години през "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", където операторът на летището във Франкфурт е партньор с компания от групата "Химимпорт".
Според източниците на "Капитал" турската компания Limak би участвала в обединение с VTB (която ще е и финансов инвеститор, и стратегически партньор, защото управлява летище в Санкт Петербург). Но ако не се стигне до споразумение с Limak, руската банка няма да се включи самостоятелно, казаха източници, близки до преговорите.

Другите имена, които са под още по-голямо съмнение, са испанската Ferrovial Airports, която оперира 4 летища във Великобритания, сред които и летище Heathrow, операторът на летището в Дъблин и летище Цюрих.

Процедурата

Процедурата за концесията за 35 години на летище София, един от последните големи и апетитни транспортни активи на държавата, беше гласувана на Министерския съвет на 20 май 2016 г. Очакваната стойност на концесията, която държавата очаква да получи за целия й 35-годишен период, е 2.676 млрд. лв., като с част от първоначалното концесионно плащане за нея от 550 млн. лв. без ДДС ще се решават някои от финансовите проблеми на БДЖ. Минималната годишна такса не може да е под 9.9 млн. лв.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


24 коментара
 • 1
  doker avatar :-|
  doker

  продадоха си душите на дявола

 • 2
  nogica avatar :-|
  nogica

  иииииииииииии честито на ФРАПОРТ

 • 3
  trol76 avatar :-|
  Тарасконски

  До коментар [#2] от "nogica":

  Като гледам Фрапорт в момента са ни най-малкия проблем. Отворим ли си парадния вход за Турция и Русия гледай какво чудо на чудесата ще стане. И силно ме съмнява ЕС да е във възторг оператор на европейско летище да бъде Путин.

 • 4
  wild4949 avatar :-|
  shepprd

  Ако вземат да го дадат на ВТБ (тоест Путин), здраво ще се нанижем всички българи, а и европейците. Надявам се да все някой да резне мераците на братушката.

 • 5
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Росенец 2.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Двата последни поробителя в съдружие за концесията.

  Стискам палци на Фрапорт.

 • 7
  drumbass avatar :-|
  drumbass

  [quote#3:"Тарасконски"]Като гледам Фрапорт в момента са ни най-малкия проблем. Отворим ли си парадния вход за Турция и Русия гледай какво чудо на чудесата ще стане. И силно ме съмнява ЕС да е във възторг оператор на европейско летище да бъде Путин. [/quote]

  Вие кой мислите, че дърпа конците на ТИМ?

  Изобщо, без значение кое и как е зад кулисите, Фрапорт би трябвало да се отстранят служебно, вместо да им се дава последното голямо летище в страната. Нещо конкуренция, едно друго? Единственото положително от този развой навярно ще бъде, че Пловдивското летище може и да живне.

  Най-добре би било да го вземат испанците, швейцарците или в краен случай турците, ама за предпочитане без ВТБ

 • 8
  zztop11 avatar :-|
  Здравко Здравков

  До коментар [#7] от "drumbass":

  Явно изобщо не си си направил труда да прочетеш какво пише. ВТБ,Лимак и Цюрих правят консорциум, който иска да оперира летищата. Няма сценарии ВТБ да ги няма. Трябва да се гледа към западни фирми, а не турски или руски и Фрапорт изобщо не са лош вариант като се вземе предвид оперирането на морските летища, гръцките и самото във Франкфурт. Лимак не е ТАВ и не може да се сравнява изобщо с Фрапорт.

 • 9
  trol76 avatar :-|
  Тарасконски

  До коментар [#7] от "drumbass":

  Изобщо прочете ли статията, че става дума за консорциум? Няма възможност Швейцария и Турция да го вземат без Русия.
  Но ми е ясно вече, искаш нови окупатори, сякаш 100 години Руска окупация и няколко века турско робство са ни били малко.
  Успех!

 • джендър NATO generals

  Скандално! България е руско-турски вилает! Подобно обединение за целта, намирисва на политическо обещание, този именно консорциум да спечели! Концесиите са широко отворена врата към корупцията в слабо развитите държави!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход