Какво предлагат кандидатите за кмет на "Младост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Какво предлагат кандидатите за кмет на "Младост"

Какво предлагат кандидатите за кмет на "Младост"

Идеите на БСП, ГЕРБ, Глас Народен и Зелените, ДЕОС, Движение 21, РБ и протестиращите срещу застрояването за проблемите и бъдещето на квартала

Мария Манолова
45304 прочитания

© Цветелина Белутова


Освен избор за нов президент, в неделя жителите на квартал "Младост" в София ще могат да изберат и нов районен кмет. До това се стигна след като д-р Цвета Авджиева от ГЕРБ беше принудена да подаде оставка след протестите срещу презастрояването от лятото. Кметът на София Йорданка Фандъкова и партията свалиха доверието си от нея заради започнал строеж в пространството между блоковете 19, 20 и 21 в "Младост 1" .

В "Младост" живеят около 110 хиляди души - приблизително колкото в Добрич или Сливен, но районният кмет има много ограничени правомощия в сравнение с кмета на община. В случая с "Младост" обаче частичните местни избори на 6 ноември ще са важен тест за настроенията сред жителите на квартала. В края на лятото те излязоха на улицата, за да спират строежи, а след това събраха и подписи за местен референдум срещу строителството.

Изборите в неделя трябва да покажат дали недоволството е достатъчно, за да даде шанс на нов, алтернативен кандидат.

"Капитал" потърси основните кандидати за кмет на втория по големина квартал в столицата и ги попита как виждат "Младост" в момента и как биха искали да изглежда той в бъдеще. Визитките им може да прочетете по-долу, а отговорите на въпросите - в следващите страници.

Отговорите на кандидатите са подредени по азбучен ред на партията, която представляват.

Кой е най-големият проблем на "Младост" в момента? Как планирате да го решите?

Кой е най-важният проект за квартала, който се реализира в момента или е планиран, който ще промени облика на "Младост"? Кои са трите най-важни правомощия на районния кмет? Как ще ги използвате, за да промените квартала?

Кои са трите конкретни начина, по които ще промените комуникацията на общината с жителите на квартала?

Кандидатите

Ген. Стефан Стефанов, БСП

Генерал Стефан Стефанов е на 65г. Завършил е Висшето военно училище "Васил Левски" във Велико Търново, а по-късно и Военната академия "Георги Раковски". Служи в Шуменския танков полк, а след това преминава във военното разузнаване. През 2008г. преминава в резерва като бригаден генерал и заместник-директор на служба "Военна информация" в Министерството на отбраната. Ген. Стефанов беше кандидат на БСП за кмет на "Младост" и на местните избори през 2015г., когато остана втори.

Мария Илиева, ГЕРБ

Мария Илиева е магистър по икономика, специалност "Контрол и анализ на фирмената дейност" от СА "Д.А.Ценов" и магистър по публично управление от Университета в Лиеж, Белгия. Завършила е двугодишен квалификационен курс по специалност "Право" в СА "Д.А.Ценов" с квалификация "Търговски прокурист и пълномощник". Специализирала е "Контрол, оценка и одит на публичните разходи" в Националното училище по администрация (ENA), Лиеж, Франция. Работила е като одитор в Агенцията за държавен вътрешен финансов контрол и Сметната палата в продължение на 10 години. Била е на ръководни позиции в Комисията по финансов надзор, Комисията за публичен надзор над регистрираните одитори и Националния осигурителен институт, както и шеф на дирекцията по вътрешен одит в Министерството на енергетиката.

Венци Мицов, Глас Народен, подкрепен от Зелените

Венцислав Мицов е на 45г., роден в Кюстендил. Учил е в музикалното училище "Любомир Пипков" в София и започва висшето си образование в Националната музикална академия "Любомир Пипков", но завършва "Музикална педагогика" в ЮЗУ "Неофит Рилски". Автор е на музикални произведения, на поп и филмова музика. Работил като журналист в различни издания. През 2011г. се кандидатира за вицепрезидент заедно със Светослав Витков, а две години по-късно основават заедно партията "Глас народен". През 2015г. Венци Мицов става общински съветник в София. На последните местни избори той беше и кандидат за кмет на "Младост", като остана четвърти с 4.40% от гласовете.

Арх. Магдалина Ръжева, Движение 21

Архитект Магдалина Ръжева е на 38 г., "родена и израснала в "Младост"". Има магистърски степени по архитектура и по архитектурна теория и критика от Университета по архитектура, строителство и геодезия. Член е в Съюза на архитектите и на Камарата на архитектите в България. През 2014г. съвместно с арх. Николай Давидков и арх. Петър Бубев печели наградата "Сграда на годината" за ОДЗ 180 "Зайченцето бяло" в село Герман. От 2011 г. е съпредседател и обучител в Детска архитектурна работилница, която има за цел да запознава децата с архитектурата и да ги учи сами да създават и да се грижат за пространството, което обитаваме.

Момчил Якимов, ДЕОС

Момчил Якимов е на 42г. и е роден в София. Завършил е висшето си образование за строителен инженер в Щутгарт, Германия. В момента работи в търговски отдел на технологична компания.
Людмила Божилова-Николова, Реформаторски блок (СДС)

Людмила Божилова-Николова е на 44г. и е родена в "Младост". Учила е в Софийския университет. През последните 13 години работи в районната администрация, където ръководи отдел "Образование, здравеопазване, култура и социални дейности".

Десислава Иванчева, независим кандидат

Десислава Иванчева е на 43 години. Завършила е публична администрация, определя се като специалист по обществен превоз на пътници и управлява собствена транспортна фирма. Организира протестите срещу застрояването в квартала и е председател на инициативния комитет "За Зелен Младост", който събира подписи за свикване на местен референдум срещу строежите в зелени площи, детски площадки, паркове и паркинги в района.

Кой е най-големият проблем на "Младост" в момента? Как планирате да го решите?

Ген. Стефан Стефанов, БСП

Презастрояването и особено застрояването върху съществуващите зелени площи, в междублоковите пространства и на местата, където са изградени детски площадки и спортни съоръжения. То има мултиплициращ негативен ефект за други проблеми, като паркирането върху улици и тротоари и свръхнатоварването на основни пътища. Решението изисква активно участие на всички заинтересовани страни, както на административните органи, така и на гражданите, като на първо място разбира се е Столична община и Направление "Архитектура и градоустройство". Много разчитам и на предложените промени в Закона за устройство и застрояване на Столична община, които предстои да се одобрят от Парламента и които създават по-добър ред срещу застрояването, както и за опазването на зелените площи.

Мария Илиева, ГЕРБ

Запазването на зелените площи в междублоковите пространства на "Младост" е ключовият приоритет. Устойчивото решение минава през законови промени, ето защо кметът Фандъкова и главният архитект на София арх. Здравков вече направиха предложения за изменения в Закона за устройство и застрояване на Столична община. С тях се забранява смяната на предназначението на терени, които по план са определени за озеленяване. Създава се и нова категория "терени за озеленяване в жилищните комплекси", каквато досега нямаше. Трябва с ясна политическа воля и законни процедури да запазим междублоковите пространства. Следващата стъпка е да започнем облагородяване на междублоковите пространства – зелени площи, пейки, детски площадки, уреди за спорт. Затова съм готова да започнем с пилотен проект и да се включим много активно в тази програма на г-жа Фандъкова. Няма време за губене, защото тук живеят над 120 хил. души.

Венци Мицов, Глас Народен и Зелените

Живея в "Младост" и смея да твърдя, че познавам района добре. Проблемите са няколко и всички те са сериозни – от липсата на места за паркиране, занемареното състояние на малките квартални улици до застрояването на зелените площи и детските площадки. Към район "Младост" са и кварталите Горубляне и Полигона, които също имат своите специфични проблеми – липсата на канализация и недобре развита инфраструктура. Решенията са обособяването на общински паркинги, премахването на спрените от движение неизползвани автомобили, които с години са паркирани пред блоковете. Ремонтът на малките улици зависи пряко от бюджета на Столична община.

Магдалина Ръжева, Движение 21

"Младост" постепенно от квартал-спалня се превърна в активна градска среда с разнообразни междублокови пространства, които притежават собствена атмосфера. За съжаление в годините след възстановяването на земеделски земи в изградени градски структури (решение, което доведе до разрушаване на структурата на жилищните ни комплекси и българските курорти) провежданите политики и налагани решения от горе надолу акцентираха по-скоро върху изграждането на нови строителни обекти, а не за подобряване на средата. Тези действия се провеждаха изключвайки гражданите от процеса на взимане на решения, отнасящи се до собствените им общности и социални пространства. Този процес естествено доведе противопоставяне на жителите на "Младост" към инициативите на района и създаде предпоставки за недобро стопанисване и на останалите извън частните терени общи за комплекса части. За да бъде преодоляно схващането, че "общото е ничие", с "Движение 21" предлагаме общинският съвет да приеме Наредба за предоставяне на прилежаща земя - частна собственост на Столична община, към сгради етажна собственост в квартали с комплексно застрояване за поддържане и използване при установени правила от съответната етажна собственост. Целта е гражданите да могат активно да участват в мероприятията по подобряване на средата, както и за опазване от ново застрояване. Собствениците на апартаментите ще могат сами да взимат решенията как да благоустроят и индивидуализират прилежащата им среда, а общината ще им съдейства с материали за тази цел. Така обособените пространства ще бъдат своеобразно продължение от частния към публичния живот, където могат да бъдат провеждани различни активности за социализация - грижи за озеленяването, развиване на градско земеделие, обособяване на места за събирания или площадки за игра.

Момчил Якимов, ДЕОС

ДЕОС направи своя анкета сред гражданите на района. Основният проблем, който срива комфорта на живот в кв. "Младост" се оказа паркирането и то със сериозна преднина пред всички останали. Дори нищо повече да не се построи, положението и сега е извън контрол. Предлагаме незабавно въвеждане на зелена зона, подобно на центъра, който беше изпаднал в същата ситуация преди 10 години. Така на цената на 27 стотинки на ден за годишен стикер притежателите на автомобил ще си спестят вечерното обикаляне, а пешеходците ще минават свободно по тротоарите.

Десислава Иванчева, независим кандидат

Категорично най-големият проблем на "Младост" е презастрояването. Решението е промяна в устройствените планове, които сега предвиждат строежи в зелени площи. Затова организирахме протестите в Младост и стартирахме местен референдум срещу презастрояването и вече над 10000 души се включиха. След встъпването в длъжност, ще спра издаването на всички разрешения за строеж в зелените площи в района, докато не се преразгледат плановете.

Людмила Божилова-Николова, Реформаторски блок (СДС)

Два са най-големите проблеми на "Младост" – трафикът в квартала и скъсаната връзка между гражданите в района и местната администрация. За облекчаване на кошмарните задръствания предлагам изграждане на кръстовище с кръгово движение между бул. "Ал. Малинов" и бул. "А. Ляпчев" и изграждане на връзка между "Младост 3" и магазин "Метро". За пешеходците предлагам изграждане на пешеходен надлез в района на The Mall. От години нашите съкварталци ежедневно рискуват живота си, слаломирайки между колите, които влизат в мола.

Кой е най-важният проект за квартала, който се реализира в момента или е планиран, който ще промени облика на "Младост"? Дайте вашите предложения за развитието му.

Ген. Стефан Стефанов, БСП

На първо място районът силно изостава в процеса по саниране на жилищните блокове. Поради тромавите процедури и недостатъчния експертен капацитет на районната администрация процесът неоправдано се забави – приведен е в изпълнение план за саниране само на пет от жилищните блокове, но не е започнат нито един. Ускоряването на процеса и на обхвата на санирането е въпрос от изключителна важност за развитието на "Младост". Друг важен проект е построяването на ритуален център на терен, който беше дарен на общината от Министерството на отбраната и е близо до храма "Рождество Христово". За самата църква искам да кажа, че тя бе издигната със средства от дарения на много жители на "Младост", от различни социални групи и с различни политически пристрастия, в т.ч. и народни представители, общински съветници и активисти на БСП. За съжаление и тук популистките копнежи на ГЕРБ избиха на преден план и храмът беше открит една седмица преди местните избори, на 18.10 миналата година, без да е завършен окончателно.

Мария Илиева, ГЕРБ

Безспорно изграждането на метро в "Младост" промени района. Заедно с метрото бяха реконструирани и големите булеварди, но проблемът с натоварения трафик остава. Имам уверението на кмета Фандъкова, че догодина ще започне изграждането на пътния възел при Горубляне, който е част от продължението на Околовръстния път. Изключително важни за района са свързването на бул. "А. Сахаров" с бул. "Копенхаген" и връзката между бул. "Сахаров" и бул. "А. Ляпчев". Личният ми приоритет са проектите за ремонти на вътрешнокварталните улици – ролята на районния кмет при тези ремонти е голяма, защото той подготвя и защитава включването им в бюджета и строителната програма на София. Задължително трябва да започнем първия етап за облагородяване на 8 дка от парк "Въртопо". Ключов приоритет в следващите месеци е заедно с гражданите да защитим територията на "Въртопо" за парк. Главният архитект стартира процедурата за изработване на цялостен план, с което спря всякакви строителни намерения и сега ние в района, заедно с гражданите трябва активно да защитим публичния интерес. "Младост" се нуждае от паркови пространства и хората одобриха идеята за нов парк от 17 декара близо до храма "Рождество Христово".

Венци Мицов, Глас Народен и Зелените:

За последните 20 години най-важния проект в "Младост" е Бизнес парк София и развитието на зоните около него. Нашите предложения са свързани с изграждането на изнесен офис в самия бизнес парк, който да обслужва гражданите и бизнесите от района. Смятам това за добро начало, но разбира се може да се мисли за още повече синергиен ефект.

Магдалина Ръжева, Движение 21

Основния акцент поставяме върху децата, техния живот, тяхното спокойствие и тяхното образование. В тази връзка градската среда може да послужи като средство за обучение на младите хора не само в училище. Ролята на училището и читалището, както и на кварталната среда, в разширяване на гражданската култура и ангажираност е голяма. Добър пример в района е експерименталният проект за реконструкция на сградата на 145 ОУ "Симеон Радев", където са предложени промени по примера на най-новите световни тенденции. Проектът включва и изграждане на нова спортна база, която в извънучебно време да бъде използвана от жителите на квартала. Съвременните тенденции са свързани именно с превръщането на училището в обществен център за квартала, което позволява интегрирано използване на съществуващия сграден фонд и спестява средства от изграждането на нов. Този пилотен проект може да послужи за основа за разработването на иновативна образователна среда и в останалите училища в района.

Момчил Якимов, ДЕОС

Най-важният проект за квартала е неговото очовечаване – създаване на безопасна и естетична среда за пешеходци и велосипедисти и за игра на децата. Големите проекти като разширението на Околовръстния път и пробива "Копенхаген" имат своето значение, но те няма как да променят облика на "Младост". Затова искаме да сложим траен ред в паркирането, защото без тази стъпка автомобилите ще завземат обратно облагородените площи.

Десислава Иванчева, независим кандидат

Най-важните проекти за "Младост" трябва да са тези, които целят подобряването на жизненото пространство в квартала ни – облагородяване на зелените площи. Мащабни такива проекти са облагородяването на парк "Въртопо" (между "Младост" и район "Студентски") и Източен парк (между "Младост" и "Горубляне").

Людмила Божилова-Николова, Реформаторски блок (СДС)

Аз лично съм участвала в най-важния за "Младост" проект. През последните 13 години ръководя отдел "Образование, здравеопазване, култура и социални дейности" в районната администрация. През този период успяхме да отворим всички закрити детски градини и да обхванем изключително висок процент от децата на "Младост" в системата на общинските детски градини. В квартала не съществува проблем с местата в детските градини - те са 19 на брой. Това е рекорд за София, а и за България. Проектът, който ще предложа на моите съграждани се казва: "Кметът от "Младост"" - местният защитник на обществения интерес. Или поне такъв трябва да бъде. Кметът от "Младост" трябва да говори ежедневно с хората и да превърне местната администрация в "стъклена къща", в общ дом за гражданите на "Младост", а не последно убежище за партийни чиновници и парашутисти.

Кои са трите най-важни правомощия на районния кмет? Как ще ги използвате, за да промените квартала?

Ген. Стефан Стефанов, БСП

Най-важните според мен включват организацията на дейността на районната администрация, с цел предлагането на качествени публични услуги. Моята амбиция е да изградя екип от знаещи, можещи и с висок морал служители, които да са в услуга на гражданите, при нулева толерантност от моя страна към всякакви прояви или опити за корупционни практики. Друго важно нещо е правото и отговорността на кмета на района да осигурява спазването на обществения ред, да организира и ръководи защитата на населението при бедствия и в условията на кризи от различен характер. Предвид предишната си професия, аз смятам себе си за експерт по сигурността и ще положа усилия да повиша нивото на дейностите в тази област. Кметът участва и в заседанията на общинския съвет с право на съвещателен глас. Той се изслушва задължително при обсъждане на въпроси, отнасящи се за района. Аз ще отстоявам честно и безкомпромисно интересите на всички свои съграждани, в т.ч. и ще настоявам за отделяне на повече финансови средства от бюджета на СО за район "Младост".

Мария Илиева, ГЕРБ

Като одитор и икономист, който е ръководил големи екипи в държавната администрация знам, че най-важното нещо е откритото и честно отношение към хората. Познавам отлично работата на администрацията и знам, че задължително трябва да бъде по-прозрачна и по-бърза при решаване на конкретните проблеми. Затова и вратата ми ще бъде отворена за гражданите. Ключово задължение на кмета на района е да управлява ефективно общинската собственост, защото освен ползи за гражданите, тя носи и приходи и всичко това трябва да е публична информация. Важна задача, която ще организирам по-добре е премахването на стари автомобили, спрени от движение. Проблемът с паркирането в кварталите е голям и изисква конкретни мерки, това включва и нови обществени паркинги. Контролът върху почистващите фирми трябва да бъде засилен.

Венци Мицов, Глас Народен и Зелените:

Правомощията на районния кмет не са големи, въпреки, че той бива избран мажоритарно от жителите на район като нашия, който е с размерите и населението на голям български град. Разбира се най–важни са правомощията по отношение на бюджета и неговото изразходване. Освен това важни са и правомощията, а и отговорността на кмета по отношение на стопанисването на общинската собственост, подобряването и възобновяването на околната среда. Но аз ще използвам всяка възможност да осигуря по–добро финансиране на проектите в "Младост".

Магдалина Ръжева, Движение 21

В последните години се наблюдава тенденция за увеличаване отговорностите на местните власти, но без осигуряване на нужните за това финансови средства. Нашето предложение към Столичния общински съвет е да се даде възможност на районните кметове сами да управляват бюджета за благоустрояване на квартала (при пълна прозрачност) и така да могат в действителност да извършват дейности, свързани с ремонта на улици, тротоари, детски площадки и озеленяване. Предлагаме да се направи и обследване на всички общински сгради и помещения в района и те да бъдат предоставени за ползване като културно-образователни и комуникационни центрове от децата и пенсионерите в района. Ще работим за подобряване на административните услуги в посока да бъдат извършвани бързо, качествено и в определените срокове.

Момчил Якимов, ДЕОС

Районните кметства са натоварени с оперативна работа с гражданите, която искам да става прозрачно, в срок и без опашки по коридорите. На тях е делегиран контролът над част от строителните дейности – професията ми на строителен инженер позволява да върша квалифицирано тази работа. Но най-важната задача пред районния кмет произлиза от правото му на съвещателен глас в Столичен общински съвет. Това значи, че той може като проактивна страна да бъде гласът на хората от "Младост" там, където се вземат важните решения като новите устройствени планове и разпределението на средствата.

Десислава Иванчева, независим кандидат

На първо място е правото да се предлага свикване на местен референдум. Ще свикваме допитвания по всички важни за квартала въпроси. Трябва да сме наясно, че районната администрация няма много широки правомощия и който обещава кръгови кръстовища или някакви големи строежи, лъже избирателите си, защото няма правомощията да ги реализира сама. Но гласът, който има кметът на район в отстояването на интересите на гражданите, е едно от най-важните правомощия и аз ще бъда силен глас на гражданите на "Младост". Ще заложа и на развитието на културната среда, подобряването на инфраструктурата – осветление, пътища, чисти и сигурни улици и уредени паркоместа.

Людмила Божилова-Николова, Реформаторски блок (СДС)

Ще посоча едно - то е основното, но не се използва. Кметът от "Младост" е силен, защото е избран пряко от гражданите и представлява 120 хиляди избиратели. Той трябва да натиска Столичния общински съвет и кмета Фандъкова. А не обратното. Той трябва да е активен – в квартала, в медиите, в институциите. Той трябва да иска ежеседмични срещи с министри и депутати, трябва да присъства в парламентарни комисии, трябва да предлага на политиците промени в нормативни актове, които ще подобрят живота на неговите съкварталци. За съжаление досега кметовете в "Младост" не използваха това свое правомощие. След моя избор ще докажа, че районният кмет всъщност има лостове, с които да влияе на политиците. А не те на него, както беше досега.

Кажете ни три конкретни начина, по които ще промените комуникацията на общината с жителите на квартала.

Ген. Стефан Стефанов, БСП

Почти всички кандидати залагат на някакъв вид обществени съвети. Звучи много демократично, но тези съвети не могат да компенсират дефицитите в работата на районната администрация. Затова на първо място е гарантирането на добрата и ефективна работа на администрацията. За един ден през нея минават стотици хора, всеки със своите проблеми, търсейки помощ и съдействие. Като кмет ще увелича многократно своето приемно време. Нещо повече. Ще приемам по всяко възможно време. Така ще съкратя дистанцията между мен и гражданите. Големи са възможностите за общуване с жителите и чрез сайта на общината.

Ще партнирам и с всички обществени и граждански организации и сдружения в района. Самият аз съм член на няколко такива. Също ще изградя обществени съвети по микрозоните на "Младост", на базата на етажните собствености и гражданските сдружения, така че да е налице бърза и действена комуникация по всички важни въпроси.

Мария Илиева, ГЕРБ

За мен най-важна е директната връзка с хората на място. На първо място, задължително ще създадем обществени съвети на кварталите, в които да влязат домоуправители, активни хора с позиция и хора с експертен опит в различни области, които желание да подобрят кварталите. За да по-бързо и лесно общуване, ще създам и електронна платформа на "Младост", чрез която хората да изпращат сигнали и да дават идеи за развитие на района. Специализирала съм в Националното училище по администрация на Франция и твърдо вярвам, че администрацията не трябва да затруднява, а да подпомага. Администрацията трябва да работи като един екип за решаване на проблеми.

Венци Мицов, Глас Народен и Зелените:

Ще организираме регулярни и регламентирани срещи с представители на жителите на район "Младост", с НПО–та и представителите на етажната собственост. Планираме възможност за онлайн излъчване на срещи с гражданското общество в района, както и за онлайн приемна на кмета. Лепенето на обяви по входовете е остарял начин на комуникация с гражданите. За това задължително трябва да се поддържа имейл или друга листа с домоуправителите, така че те да могат да обсъждат проблемите и начините за тяхното разрешаване помежду си, а и кметът да участва в тази комуникация. По същия начин трябва да се случва и комуникацията с главния архитект. Смятам, че приоритет е да бъдат отворени и данните на община "Младост", за да имат гражданите свободен достъп до всички решения. Трябва да бъдат проведени и разяснителни кампании за правото на достъп до информация.

Магдалина Ръжева, Движение 21

Активното гражданско участие в процесите за формиране на качествена градска среда е от изключителна важност. Един от основните ни приоритети е да се даде възможност на жителите на район "Младост" сами да участват в управлението на района. Това ще стане чрез провеждане на публични обсъждания и стимулиране и подкрепяне свикването на местни референдуми по всички важни за развитието на района теми. Необходимо е също така и подобряване информираността на жителите, което ще стане чрез обновяване и развитие на електронния портал на района, издаване на електронен месечен бюлетин и визуализиране чрез макети на съществуващите устройствени планове.

Момчил Якимов, ДЕОС

Отворени врати, прозрачност и дигитално присъствие, подобаващо за XXI век. Особено много залагам на отворените масиви данни – на сайта на района искам да има броячи в реално време за числеността на жителите, автомобилите, жилищата, паркоместата, плътност и скорост на трафика, местата в училищата, замърсеност на въздуха и други важни за качеството на живота индикатори. Това е начинът, гражданите да правят своя информиран избор за или против предстоящите управленски решения.

Десислава Иванчева, независим кандидат

При всяко обществено обсъждане ще разлепваме на входовете съобщение, за това какво предстои и цялата информация ще се качва в интернет. Ще създадем обществени съвети за "Младост" – за всяка от различните части, които ще се събират регулярно и заедно ще решаваме какво ще се случва в района ни. В допълнение, всяка седмица ще давам отчет на всички жители на района, за свършеното от администрацията. Вратата на работното ми място ще бъде отворена за всеки гражданин, който се е сблъскал с проблем, чието решаване е в компетенциите ми.

Людмила Божилова-Николова, Реформаторски блок (СДС)

Имам и конкретно предложение за улеснение на комуникацията между гражданите и местната власт в района:

на сайта на общината ще бъде публикувано безплатно мобилно приложение. Посредством него жителите на "Младост" ще могат да упражняват ежедневен граждански контрол върху работата на кмета и районната администрация. Ще променя схващането, че от районния кмет нищо не зависи, че е кукла на конци.

Освен избор за нов президент, в неделя жителите на квартал "Младост" в София ще могат да изберат и нов районен кмет. До това се стигна след като д-р Цвета Авджиева от ГЕРБ беше принудена да подаде оставка след протестите срещу презастрояването от лятото. Кметът на София Йорданка Фандъкова и партията свалиха доверието си от нея заради започнал строеж в пространството между блоковете 19, 20 и 21 в "Младост 1" .

В "Младост" живеят около 110 хиляди души - приблизително колкото в Добрич или Сливен, но районният кмет има много ограничени правомощия в сравнение с кмета на община. В случая с "Младост" обаче частичните местни избори на 6 ноември ще са важен тест за настроенията сред жителите на квартала. В края на лятото те излязоха на улицата, за да спират строежи, а след това събраха и подписи за местен референдум срещу строителството.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

13 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Наистина трябва да се пребори новия кмет с манията на реститутите да цвъкат сгпади и сградички където сварят!!! :-)

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  От общо 44 паркирани автомобила на снимката 43 са спряли върху тротоара и само 1 - на разграфено паркомясто.

 • 3
  teri_beri avatar :-?
  Terry bear

  Кандидатът на ГЕРБ, говори така, сякаш вече е спечелила. :)

 • 4
  nikolai1982 avatar :-|
  nikolai1982

  Каквото и да предлагат Младост е загубен вече квартал.
  ще последва съдбата на южните квартали -презастроени и без пътища и тротоари.
  Освен това там се съсредоточава население от провинцията което е предпоставка за повече кражби и проблеми.
  Процеси които няма как да бъдат спряни.

 • 5
  nazional avatar :-|
  nazional

  Кандидатката на РБ е разочароваща откъм идеи и профил, зорлем ни тикат към ГЕРБ. Архитектката от "Движение 21" също има интересни идеи, другите са клиширана гола вода според мен.

 • 6
  vzoran avatar :-|
  vzoran

  Много слабо представяне от повечето кандидати...и все пак сумарно повечето проблеми са споменати, освен: Кал Тротоари Кучешки дарадонки Графити

 • 7
  rearviewmirror avatar :-|
  Christian Kolev

  Добре е да се знае, че Иванчева всъщност е подкрепена от хората на Кадиев.

 • 8
  g_nett76 avatar :-|
  g_nett

  Все едно и също на всички избори: изброяваме проблемите, набелязваме целите, а как точно ще ги постигнем никой не знае. С какви пари също никой не коментира.Тоя образ от ДЕОС май единствен говори по-нестандартни неща, но шансовете му са нулеви. Добре, че червените нямат големи шансове, щото техния военен пенсионер май мисли, че живее някъде в средата на 80-те

 • 9
  cinik avatar :-|
  cinik

  До коментар [#8] от "ganet76":

  Може да разделим София на две, подобно на Източен и Западен Бейрут. В едната част да си живеем гражданите с европейски манталитет и ще си избираме за кмет Виктор Лилов поне 3 поредни мандата.

  В дргугата (и доста по-голяма по площ) част - да се запази сегашното положение с автоталибаните, залепени за автомобилната седалка, затапените кръстовища с по 1 човек сам в кола, непроходимите тротоари, картофените ниви между блоковете и лелките, които поливат с гореща вода от 5-ти етаж, когато видят да спира кола с непознат номер под терасите. За улеснение може да въведем паралелна валута - "литър нафта" и етикетите в магазините да са с двата курса. Кмет - г-жа Фандъкова, докато Марешки не я срази, обещавайки още по-евтина нафта.

 • 10
  gost22 avatar :-P
  gost22

  До коментар [#9] от "cinik":
  Абе има смисъл, дори на ниво цялата държава, ама подозирам че ще има набези от едната територия в другата, къде за да си купуват стоки от магазина (щото в другата територия е дефицит или прекалено скъпо) или за да правят гадости на "онези, смахнатите, щото ние сме силни"...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Ще съмне ли след НОЩ?

Ще съмне ли след НОЩ?

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.