Атанас Атанасов: Вече година и половина ВСС и прокуратурата мълчат за Мондешки
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Атанас Атанасов: Вече година и половина ВСС и прокуратурата мълчат за Мондешки

Атанас Атанасов е съдия в Софийски градски съд

Атанас Атанасов: Вече година и половина ВСС и прокуратурата мълчат за Мондешки

Председателят на Съюза на съдиите пред "Капитал"

16290 прочитания

Атанас Атанасов е съдия в Софийски градски съд

© Юлия Лазарова


Атанас Атанасов е съдия от Софийския градски съд и председател на управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Той е един от магистратите, които в началото на 2015 г. настояха ВСС да извърши проверка на действията на тогавашното ръководство на съда.

В доклада от проверката на ВСС в СГС от началото 2015 г. е записано "лицето Мондешки безконтролно се движи в деловодството на съда, в коридора, в който са кабинетите на съдиите, влиза в съдийските кабинети, визират се кабинетите на Янева и Ченалова". Вие виждали ли сте Момчил Мондешки в съда - кога, къде и при какви обстоятелства?

- Може би трябва да се припомни, че докладът беше изготвен сред продължила повече от месец проверка от страна на членове на ВСС, при която бяха проведени изслушвания на съдии и служебни служители, бяха проверявани дела и воденото деловодство, включително и компютърната деловодна система.

След като в доклада са формирани такива фактически изводи, значи участвалите в комисията членове на ВСС са приели наличието на достатъчен брой и убедителни доказателства, че това лице е извършвало всички тези действия.

Между другото в доклада е посочено, че конкретно тези обстоятелства са потвърдени и от тогавашен заместник-председател на съда.

Не става ясно кой от тогавашните заместници на председателя Владимира Янева е потвърдил тези изводи на комисията, но явно същият е познавал лицето Мондешки.

Що се отнася до мен, аз не познавам лично Момчил Мондешки, нито някой ме е запознавал с него.

Чух това име преди доста време, вече не си спомням от кого, именно, като на лице, което често и без някакво обяснимо по нормален начин основание пребивава в съда и се среща с посочените във въпроса ви колеги.

Аз също имах наблюдения за точно такова поведение на непознато ми лице и предположих, че може би това е въпросният Мондешки. Но сигурна "идентификация" могат да направят само лица, които го познават, или официални държавни институции. Между другото прочетох интервюто, което е публикувано във в. "Труд" с Момчил Мондешки, но лицето, което съм виждал, не е сред тези, чиито снимки придружават публикацията.

Споделили ли сте вашите наблюдения с ВСС и правоохранителните институции и какво последва от това?

- До проверката, за която споменах, се стигна, след като съдии от СГС два пъти се обръщахме с писма до ВСС, в които изразявахме позиция, че предходното ръководство на съда допринася до уронването на доверието към институцията, не дава дължимия отговор на появилите се в публичното пространство съмнения за начина на разпределяне на делата и не осигурява доброто управление на дейността на съда. Тези писма не бяха достатъчни за ВСС да започне исканата от нас проверка на ръководството на съда. До изслушването ни и до решението за извършване на такава проверка се достигна след намесата на посланици на чужди държави с безпрецедентно от тяхна страна открито писмо в наша подкрепа. При първото изслушване от страна на ВСС на част от съдиите, подписали писмата, както и при проведените впоследствие такива изслушвания споделих непосредствените си наблюдения за почти ежедневното присъствие на непознатото ми лице в съдийския коридор на СГС. Комисията, извършила проверката, очевидно е идентифицирала самоличността на това лице, както и че същото е имало висящо дело, разгледано при будещи съмнения обстоятелства в съда, че е подавало друга искова молба в СГС, която физически не е намерена, че председателят на съда тогава Янева е помогнала да бъде "саниран" изтекъл срок по дело в друг съд, по което страна е било същото лице. Въз основа на така установените обстоятелства комисията е взела решение да сезира прокуратурата. Впоследствие моите наблюдения съм споделил и пред разследващите органи, които предполагам, че са били сезирани именно от комисията на ВСС, извършила проверката на СГС; наблюденията за лицето, което съм виждал в определен период от време почти ежедневно в съдийския коридор на съда и което имаше безпрепятствен достъп до кабинета на председателя на съда.

Проявявали ли са правоохранителните институции интерес към личността на г-н Мондешки?

- На този въпрос могат да дадат отговор представители на тези институции. Като съдия в СГС обаче няма как да не коментирам липсата на адекватна реакция от страна на компетентните институции на фактите, установени в хода на проверката от страна на комисията на СГС. Тези описани в доклада от проверката отношения на външно за съда лице с неговото ръководство и със съдия от същия съд, което лице е било страна и по дела, съответно разглеждано в СГС, друго ненадлежно образувано по подадена и "изчезнала" искова молба, по дело в друг съд, изтекъл срок, по което е "саниран" от тогавашния председател на нашия съд, поставят въпроса съществували ли са корупционни практики в Софийския градски съд по време на предходното ръководство. Отговор на този въпрос не даде ВСС в изминалата почти година и половина от приключването на проверката. Отговор към настоящия момент няма и от страна на прокуратурата. А при липсата на такива отговори няма никакви гаранции, че такива, окачествени в доклада на комисията на ВСС като "недобри" практики, няма да се възпроизведат отново в други съдилища.

Междувременно същите визирани в доклада от проверката на ВСС лица станаха "герои" и на друг скандал, като участници в разговори, записи от които се появиха в медиите. Съдържанието на тези разговори може да обясни и защо същите лица са поддържали отношения, чиито проявления са отразени в доклада на комисията от ВСС. И отново обаче отговори от страна на компетентните институции няма.

Повече за ролята на Момчил Мондешки в несъстоятелността на КТБ четете в петъчния брой на в. "Капитал"

Атанас Атанасов е съдия от Софийския градски съд и председател на управителния съвет на Съюза на съдиите в България. Той е един от магистратите, които в началото на 2015 г. настояха ВСС да извърши проверка на действията на тогавашното ръководство на съда.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

7 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  И какво очаквате ВСС и прокуратурата да кажат по отношение на домашната пиеска играна от двете каки и споменатия Мондешки и раздухана с цел правене на сензации от Бивол?
  Хората които имат акъл в главата си ще стоят по далече от триото и без да им казва ВСС и прокуратурата или който и да е още!!!

  Браво на ББ че се усети още овреме, че имаме домашна радио пиеса "двете каки".... има нюх човека...

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  До коментар [#1] от " boby1945 ": Браво, само дето си изпуснал най-важното, " организирана от ЦРУ", а поддържането на правилните опорни точки е много важно за савецките другари. По-акуратно трябва, че ще намалят транша. ;)

 • 3
  seniorbb avatar :-P
  джендър NATO generals

  Стига с тези безконечни епизоди 18 104 на съдебната сага! Наредете ги до една стена, и да се приключва!

 • 4
  cara_mia avatar :-|
  Cara Mia

  Благодаря на Росен Босев за блестящо представеното интервю със съдия Атанас Атанасов.
  Сагата с 2-те каки,Мондешки и сие е част от пъзела на срастването на ""независимата"" съдебна власт с власт имащото статукво.
  И нека тази сага се разнищи докрай , защото на всеки гражданин на република България му писна от гнилите ябълки.Искаме чисти съдебна система и некорумпирани институции!

 • 5
  uiv06356363 avatar :-|
  uiv06356363

  Ей този Председател на съдиите на Булгаристан досега е бил на Луната. Не чул, не видял, не разбрал, че Мондешки е авер (аватар) на Беевски, че тия пладнешки айдуци немат загубено дело. Ако некой журналя изрови дори едно дело, загубено от ДериБея, ще получи Нобелова награда по журналистика.

 • 6
  mammita avatar :-|
  mammita

  Хахаха днес Труд публикуваха интервю с Мондешки, че всички записи по Яневгейт са изфабрикувани и измислени и че Чаналова била държала връзка с кръга Коапитал, който я е накарал да ги даде на Бивол, за да ги раздухват и сега Капитал отговарят с публикация срещу Мондешки. Това си е чиста проба медийна война :) http://trud.bg/%D0%B0%D0%B4%D0%B2%D0%BE%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BC%D0%BE%D0%BC%D1%87%D0%B8%D0%BB-%D0%BC%D0%BE%D0%BD%D0%B4%D0%B5%D1%88%D0%BA%D0%B8-%D0%B0%D0%B7-%D1%81%D1%8A%D0%BC-%D1%87%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D0%BA%D1%8A/

 • 7
  zjo30505715 avatar :-|
  zjo30505715

  Съпротивата на съдебната система ще е огромна.Гнилите ябълки са болшинство и на възлови позиции.Главният прокурор е покровителя.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.