Троянският кон на Пеевски

Адвокатът Момчил Мондешки има важни роля в осребряването на активите на КТБ

Тази снимка на Мондешки е единствената, която намерихме. Правена е в края на 2013 г. пред входа на Съдебната палата на ул. Позитано
Тази снимка на Мондешки е единствената, която намерихме. Правена е в края на 2013 г. пред входа на Съдебната палата на ул. Позитано    ©  Капитал
Тази снимка на Мондешки е единствената, която намерихме. Правена е в края на 2013 г. пред входа на Съдебната палата на ул. Позитано
Тази снимка на Мондешки е единствената, която намерихме. Правена е в края на 2013 г. пред входа на Съдебната палата на ул. Позитано    ©  Капитал
-В КТБ потънаха над 3.6 млрд. лв. Покриха ги останалите банки и клиентите им през фонда за гарантиране на влоговете. До момента в съда не е внесено нито едно обвинение срещу отговорните за фалита на банката.

-Синдиците бележат международен антирекорд по нищожно възстановяване на активите на КТБ - досега под 200 млн. лв., от които повечето потъват в разходи по несъстоятелността, докато парите в брой са нараснали едва с около 60 млн. лв. до близо 580 млн. лв. Това е под 8% от активите на банката преди затварянето й.

-Повечето активи, които са се водели на банкера Цветан Василев, се придобиват от депутата Делян Пеевски - евтино.

- Процесът по несъстоятелността на КТБ разкрива ролята на троянския адвокат Момчил Мòндешки - през близостта му с хората, които отговарят за събирането на вземанията. Назначенията в банката потвърждават и влиянието, което този човек е имал върху предишното ръководство на Софийския градски съд.

В началото на 2015 г. във вестник "24 часа" излиза кратка дописка, която започва така: "Казусът "Белведере" влиза в книга, която ще проследи различни случаи на несъстоятелност в бизнеса у нас. Неин автор е известният столичен адвокат Момчил Мондешки."

"Казусът "Белведере", да припомним, е делото за несъстоятелност на дъщерната фирма на френския производител на алкохол, който в края на 2014 г. предизвика международен скандал, защото по същество беше опит за превземане на фирма чрез съвсем не случайно разпределен съдия, замесен в схемата. Тогава се стигна до намесата на френския посланик и прословутата му фраза за "гнилите ябълки" в системата. Последвалите събития доведоха до смяната на шефа на Софийския градски съд (СГС) Владимира Янева, близка на "известния столичен адвокат" Момчил Мондешки, и съдията по делото Румяна Ченалова.

Към момента на информацията в "24 часа" Мондешки не е столичен, а старозагорски адвокат от няма и година. Известен е в юридическите среди, но с не добро име, а като човека за връзка с ръководството на СГС. По-широка известност получава от публикуваните от сайта "Биволъ" записи на прословутите разговори между Янева и Ченалова, в които участва и той, като по някои от твърденията му би следвало да е започнало вече разследване.

Това, че Мондешки се представя за близък до Делян Пеевски, потвърдиха и три различни източника на "Капитал" от юридическите среди. Заедно с това адвокатът се оказва с ключова роля в процеса около несъстоятелността на КТБ - факти доказват, че синдиците са му близки и че е свързан с част от юридическия екип, работещ за банката. Нещо повече - близо половин дузина от отстранените от новото ръководство на СГС служители на съда, обвързани с Янева, Мондешки и Ченалова, са назначени в КТБ на чувствителни за банката позиции.

Ето защо е важно да разберем как роденият в Троян криминално проявен и осъждан Момчил Мондешки е постигнал сегашния си статут на важен фактор.

От ареста до съда

Най-ранният запис, в който се среща името му, е от архива на Европейския съд по правата на човека в Страсбург, където той съди държавата заради задържането му под стража за измама преди 14 години.

Срещу Мондешки са издадени две присъди. Едната - тригодишна условна, е от 2006 г. и е за обсебване в особено големи размери, а другата е за документна измама, която му е наложeна след сключено споразумение с прокуратурата през 2005 г.

Към 2008 г. Мондешки се появява в Софийския градски съд, но започва да се набива на очи от 2009 г., когато председател става Владимира Янева и която по собствените му думи познава отпреди назначението й.

През следващите пет години, по разкази на съдии и адвокати, Момчил Мондешки участва, макар и индиректно, в няколко дела за несъстоятелност в СГС, по които се прилагат различни схеми за спасяване на имуществото на длъжника или за завладяване на дружеството. Едно от тях именно е делото "Белведере".

Според адвокати, с които "Капитал" разговаря, Мондешки е изиграл ключова роля, когато конфликтът между Цветан Василев и Делян Пеевски навлиза в съдебна фаза в края на 2013 г. Именно тогава се наблюдаваше концентрация на дела при Румяна Ченалова и други близки до Янева съдии, които приключваха винаги в полза на лагера на депутата от ДПС.

Същият ключов за борбата с корупцията съд решава в полза на Мондешки, когато през 2014 г. данъчните във Велико Търново започват проверка на доходите му. В ревизионния акт те констатират, че за периода 2008 - 2013 г. не е декларирал приходи, за които дължи близо 51 хил. лв. данъци и осигуровки.

Сред тях са средства, които е получавал от "ОЗК - Застраховане" като консултант, както и превеждани пари от кукления и от драматичния театър в Стара Загора. От двата театъра са заявили, че не са имали никакви отношения с Мондешки и не е ясно кой е попълвал платежните нареждания. Източникът на основната част от недекларираната сума обаче не е установен. Комуникацията с НАП от името на Мондешки води днешният синдик на КТБ Кристи Маринова.

Докато трае данъчната проверка, Мондешки подава молба в СГС, с която според юристи, с които "Капитал" се консултира, симулира процес. С помощта на близка до тогавашното ръководство съдия, той се сдобива с влязло в сила решение, с което се опитва да убеди НАП, че може да докаже произхода на близо 180 хил. лв.

В този процес ключова роля изиграва един ловешки адвокат - Матей Матев. Днес той е ангажиран от синдиците на КТБ и води над 25 дела на банката срещу нейни кредитори. "Виждал съм Мондешки 1-2 пъти", коментира адвокат Матев и помоли да не свързваме това дело с ангажимента, който има към КТБ.

Качваме решението на НАП по жалбата на Мондешки. То е частично потвърдено от съда. НАП и Мондешки обжалват пред Върховния административния съд, където делото е насрочено за март 2017 г.

От немарлив счетоводител до синдик на КТБ

През 2011 г. по-малкият брат на Момчил Мондешки - Младен, основава няколко дружества, на които е едноличен собственик и управител. Според регистъра на Народното събрание той е сътрудник на депутата от ДПС Джейхан Ибрямов. През следващите пет години фирмите му ще придобият имоти за близо 7 милиона лева в Троян и региона - земеделски земи, стопански постройки, апартаменти и офиси в центъра на Троян, хотел "Беклемето", част от туристическия комплекс "Острова", бившия завод "Хемус" и т.н.

През 2014 г. едно от тези дружества - "Агротекнолъджи", се включва в процеса по несъстоятелността на "Белведере", като твърди, че има да получава близо 50 хил. лв. от дъщерното дружество на френската компания, дължими по "договор за реклама". Няколко месеца по-рано, позовавайки се на тези договори, фирмата на Младен Мондешки иска от данъчните във Велико Търново да го регистрират по ДДС. Регистрацията е отказана, а отказът - потвърден на две инстанции от съда.

От отказа на НАП и решението, с което е потвърден, излизат интересни сведения за "Агротекнолъджи". Пълномощник пред данъчните и счетоводител на фирмата също е споменатата като настоящ синдик на КТБ Кристи Маринова. Данъчните констатират, че фирмата "не може да осигури счетоводна отчетност, която да се осъществява в съответствие с основните счетоводни принципи" така, че да се отразява "вярно и честно имущественото финансово състояние на предприятието". Днес пред Маринова стои задачата да събере няколко милиарда лева от длъжниците на КТБ. До назначаването й в банката тя обслужва счетоводно всички фирми на Младен Мондешки, чийто адрес за кореспонденция с НАП е този на счетоводната й къща в Троян.

От Баневи до друг любим синдик

Когато през март 2014 г. Момчил Мондешки се регистрира като адвокат в Стара Загора, той посочва за адрес този на "Топлофикация - Казанлък", собственост на Евгения и Николай Баневи. Евгения Банева каза пред "Капитал", че той й е представен като консултант, специалист по несъстоятелностите. В тяхното дружество той трупа необходимия стаж, за да бъде вписан като адвокат.

Мондешки е работил като консултант на Баневи по няколко дела за несъстоятелност - на "Полимери", "Топлофикация - Казанлък" и "Елма". Според Банева отношенията им се влошили след скандала с делото "Белведере". Тя разказа, че прилагал една и съща схема: назначава се близък до него синдик - преди бил Панайот Велков, а сега Росен Милошев, той сключвал договор за големи суми с фирма "Делта гард" за охрана на имуществото, чрез който всъщност се източвало дружеството.

По делото за несъстоятелността на завод "Елма" в Троян адвокат на Баневи е бил друг настоящ синдик на КТБ - Ангел Донов. "Ангел Донов не спечели нито едно от делата за приемане на вземания на наши фирми кредитори. Не мога да го виня, все пак решенията взима съдът", каза Банева. Тя разказа, че двамата - Донов и Мондешки са се познавали, идвали са заедно в офисите им.

Синдик по несъстоятелността на "Елма" е Росен Милошев, а в крайна сметка дружеството на Баневи е придобито от фирмата "Солид-85", собственост на Младен Мондешки. "Имуществото на "Елма", оценено на 13 милиона лв. в началото на несъстоятелността, беше придобито за един милион", каза Евгения Банева.

От Милошев до Милошев

Основната дейност на КТБ сега е свързана със събиране на вземанията от кредитираните от банката фирми. В някои случаи синдиците й искат от съда да обяви дружествата длъжници в несъстоятелност и съдът служебно определя синдик по съоветното производство. Той може да бъде сменен с постоянен по волята на основния кредитор, т.е. синдиците на КТБ (Ангел Донов и Кристи Маринова), като по този начин се поема контролът на дружеството длъжник.

В 19 от големите дружества кредитополучатели на КТБ за синдик по делата за несъстоятелност е назначен Росен Милошев. Проблемът не е, че така общо месечното му възнаграждение надхвърля 20 хил. лв. Той произтича от факта, че КТБ е източвана от група свързани фирми и това, че синдик в тях е един и същ човек, може да доведе конфликт на интереси. В регистрите на СГС има дело, по което ищец е дружество, чиито синдик е Росен Милошев, и ответник е... дружество, чиито синдик е Росен Милошев.

Тази концентрация не остава незабелязана от съда. По едно от делата представителите на КТБ правят опит да сменят назначения от съда друг временен синдик отново с Милошев, но СГС отхвърля молбата им, като посочва: "Ако трябва да се говори за някаква заинтересованост и обвързаност, тя е по отношение на този синдик (Росен Милошев - бел. ред.) и още няколко синдици, които системно и по неясни причини се определят по всички несъстоятелности, по които основен кредитор е КТБ."

Адресът, който Росен Милошев дълго време ползва, е на втория етаж в кооперация на ул. "Цар Самуил" 79 в София. На горния етаж е офисът на "Хелт енд уелнес" АДСИЦ, който тази година е продадено на публичен търг заради задължение към КТБ от частния съдебен изпълнител Стоян Якимов (смятан за близък до адвоката на Пеевски Александър Ангелов, с когото са били в една кантора), а купувач е "Солид 85" на Младен Мондешки.

Всички фирми на брата на адвокат Мондешки впрочем са преместени на същия адрес. "Солид-85" придобива на търг отново при Якимов и офиси на бул. "Джеймс Баучър" з също на фирма - длъжник на КТБ. Росен Милошев не отговори на въпросите, които му изпратихме.

Грижа за верните

През 2015 г. новият председател на СГС Калоян Топалов започва серия от проверки и освобождава служители, включително близки до Владимира Янева и Мондешки. Това предизвика яростна атака срещу Топалов в медиите, свързвани с Пеевски. Според три независими източника на "Капитал" петима от освободените са били назначени в КТБ. Катя Гърнева, чийто кабинет в съда е бил кабинет и на Мондешки, сега е в IT отдела на банката. Веселина Влаева, бивш съдебен секретар на Румяна Ченалова, е експерт в дирекция "Администрация, координация и деловодство", а Мариана Иванова, отговаряла за стажантите в съда, сега е експерт в отдел "Мониторинг на вземанията в КТБ".

Назначена е дори и гадателката нумероложка Ели Загорова, която също чуваме в един от записите на "Яневагейт", от който става ясно, че е провела спиритичен сеанс в съда, за да разсее облаците, надвиснали над главата на Янева покрай предстоящото й обвинение. Какво точно прави сега гадателката в КТБ не е ясно, но от събраните вземания не личи да е в обществена полза.

Особено скандално е, че бившият шеф на IT отдела на СГС (който е "настройвал" системата за случайното разпределение и е имал достъп до съдийските компютри) Ташко Ташев днес е в идентичен отдел на КТБ, а бившият служител по сигурността на информацията в съда (където минават исканията за СРС) Валери Данов е главен експерт в звеното за сигурност в КТБ.

Синдиците на КТБ не отговориха по какви критерии са направили тези назначения.

Как се случват тези назначения, подсказа в сряда Румяна Ченалова, която на излизане от ДАНС, където беше призована за нов обвинения заяви: "Мондешки не работи самостоятелно. Той работи в екип с Александър Ангелов - адвоката на Делян Пеевски и лично Мондешки е идвал при мен и ми е казвал "Искаш ли да работиш в КТБ за Пеевски?".

Финал за ненаивни

Ангел Донов и Кристи Маринова бяха включени в списъка на лицата, които могат да бъдат синдици на банка, през октомври 2015 г. със заповед на подуправителя на БНБ и ръководител на "Банков надзор" Димитър Костов. Към момента опитът на счетоводителката на Мондешки като синдик е нула. Списъкът се променя извънредно, тъй като само половин година по-рано беше обновен от БНБ. След месец двете свързани с Мондешки лица са назначени от фонда за гарантиране на влоговете за синдици на КТБ. На въпрос защо точно Донов и Маринова бяха включени в списъка и по каква процедура от надзора ни препратиха към закона. От фонда също също не отговориха за избирането им за КТБ.

През седмицата новоучреденото сдружение на адвокати ИКАР се обърна към Висшия адвокатски съвет - във връзка с твърдения на Момчил Мондешки в изтеклите записи по "Яневагейг", както и с проверката на ВСС от 2015 г., с настояване за реакция, "когато от действията на член на гилдията са заложени авторитетът, престижът и достойнството на цялата адвокатура". На запитване на "Капитал" председателят на адвокатския съвет Ралица Негенцова ни насочи към колегията в Стара Загора, където Мондешки е вписан, а оттам отговориха, че "във връзка със сигнали за извършено евентуално дисциплинарно нарушение" е започнала проверка срещу него.

Иначе още през 2014 г. в Софийската градска прокуратура започва предварителна проверка срещу Мондешки, по която работи ДАНС. Тя прераства в досъдебно производство, продължаващо и до ден днешен, като последно срокът за разследване е удължен до началото на следващата година. Межудвременно работещите по него следовател и прокурор са сменени - първият отива на друга работа, а вторият е върнат в Шумен, откъдето е бил командирован.

Да се очаква резултат от това разследване би било наивно. През първите четири години от мандата си главният прокурор Цацаров показа, че няма намерение да засяга интересите на Делян Пеевски, който явно работи с Мондешки, както се разбира и от записите по "Яневагейт". Наивно би било да се очаква и че КТБ ще събере вземанията си. В сряда министърът на финансите Владислав Горанов в прав текст защити Мондешки, като даде да се разбере, че приема за истина нелепите обяснения на адвоката за записите по "Яневагейт" в изпреварващо тази публикация интервю в "Труд".

В него той твърди, че разговорите между Мондешки, Янева и Ченалова са напълно измислени и е трябвало да послужат за "застраховка" - т.е., ако се наложи, с тях да изнудват високопоставени лица в правителството и съдебната система, и че всичко друго е манипулация на кръга "Капитал".

Момчил Мондешки, разбира се, не отговори на позвъняването от "Капитал" на посочения от него мобилен телефон в регистъра на адвокатите и на изпратения sms, както и на въпросите на дадения електронен адрес.

Щрихи от портрета

Името на Мондешки се появява в медиите като свидетел в процеса срещу Йордан Колев, подсъдим (и оправдан) за смъртта на аптекарката Христомира Атанасова, чиято кола беше взривена през 2002 г. в центъра на София. Показанията му са за времето, в което е бил в една килия с Колев в следствения арест в столицата - задържан по разследване срещу него за измама.

Според проверката на ВСС около скандала "Белведере" Мондешки е карал в Софийския градски съд (СГС) стажа си, след като завършил право в НБУ. По закон е трябвало да бъде в Ловеч, но именно там бил подсъдим по дела за измами при "продължавана престъпна дейност". Съдии от СГС, които са били свидетели на поведението му, разказват, че активно е търсел контакти - предлагал услуги, носел букети. Веднъж влязъл в сградата на съда и с голяма опакована картина.

Схемите с мнимия кредитор

Според съдии и адвокати Момчил Мондешки е участвал, макар и непряко, в няколко дела за несъстоятелност през 2010 и 2011 г., в които се появява схемата с т.нар. мним кредитор - офшорно дружество, което подава молба да бъде присъединен кредитор с твърдението за договор с фирмата (най-често за консултантски услуги). Датата и стойността на договора са такива, че офшорката да може да изпревари по време и размер вземането на останалите кредитори (най-често банки) и, контролирайки производството по несъстоятелност, да спаси активите от истинските кредитори.

В делото за несъстоятелност на фирмата "Диана-67" през 2011 г. например постъпва искане от панамската EBOS Trading Limited да бъде присъединена като кредитор по силата на договор от 2007 г. за "консултантски услуги и маркетинг" за 15.7 млн. лв. Писмото е с клеймо май 2010 г. (една седмица след откриването на производството по несъстоятелност), но пристига в съда година по-късно. По делото се сменят серия от съдии, но в крайна сметка искането не е прието. Като адвокати по това дело се явяват Матей Матев и съпругата му.

Година преди това EBOS Trading Limited подава иск в окръжния съд в Ловеч срещу Момчил Мондешки заради това, че фирмата е наела първия етаж от ползвана от него сграда в с. Орешак, срещу която държавен съдебен изпълнител е започнал процедура. Основанието на фирмата е, че във въпросните помещения има нейни документи. Искът е отхвърлен, но случаят прилича на опит за симулация, чрез която да се спрат действията на съдебния изпълнител срещу имота.

Сейшелска помощ за дядо

През 2014 г., докато тече проверката на НАП срещу него, Мондешки подава искова молба към СГС, в която твърди, че през 2006 г. дядо му получил "временна финансова помощ" от 900 хил. евро от регистрираната на Сейшелите "Ексим Ривейл корпорейшън", а година по-късно дядото цедирал задължението си към внуците си (на всеки по 880 хил. лв.). Той иска съдът да признае, че задължението е погасено по давност - първо за цялата сума, но след като съдия Иванка Моллова изисква да плати държавна такса от 70 хил. лв., Мондешки намалява иска си от 880 хил. лв. на 180 хил. лв.

Съдът изпраща исковата молба на офшорното дружество за отговор, но четири дни по-късно съдия Моллова се отвежда от делото с неясен от документите по него мотив. За нов съдия е определена командированата от Велинград Петя Георгиева, която след няколко месеца уважава иска на Мондешки. Решението не е обжалвано от офшорката, а той бърза да го връчи на данъчните като доказателство, че източникът на приходите му е този интересен заем на дядо му.

По закон симулативните сделки са нищожни, а случилото се по това очевидно симулативно дело е известно на ВСС. Преди година Петя Георгиева беше "откомандирована" от новото ръководство на СГС, за да бъде назначена обратно в съда със 17-те гласа на мнозинството в съдебния съвет.

Двете каки и адвокатът

Момчил Мондешки е основно действащо лице в записите от разговорите между съдийките Румяна Ченалова и Владимира Янева. Тази седмица той за първи път проговори за твърденията в тях, като ги обяви за нарочно измислени. По време на проверката на ВСС на аферата "Яневагейт" той не даде това обяснение. А и част от изнесените в разговорите обстоятелства съвпадат с реално случили се събития, които са проверими.

В един от тях например Владимира Янева се обажда на секретарката си да вземе "една червена папка с докладна от Топчийска", а Мондешки пита: "Оная папка измъкнала ли е Светла от стаята ти? Имат ли право да ти запечатат стаята?"

Проверка на "Капитал" установи, че Диана Топчийска, ръководител на деловодството на търговското отделение на съда, е пускала три докладни от 15.01 до 10.02.2014 г. Една от тях е по делото за несъстоятелността на "Полимери Инвест", собственост на Баневи, за които Мондешки работи, и се разглежда от съдия Румяна Ченалова. Какво точно е пишело в тази докладна не е ясно. Защото тя, както и другите две, са изчезнали от съда и никой не знае нейното съдържание.
Мондешки: Съчинихме записите като застраховка

Момчил Мондешки не отговори на въпросите на "Капитал", но в броя на "Труд" от сряда изпреварващо излезе пространно интервю с него, взето от главния редактор и издател на вестника Петьо Блъсков. Адвокатът потвърждава, че той е човекът от записите на разговора с Янева и Ченалова и дава обяснение за тях, сравнимо с обяснението пред НАП за недекларираните му приходи от наследен заем, който дядо му получил от сейшелска офшорка.

"Участвах напълно съзнателно в тези записи. Те бяха направени от Румяна Ченалова - в дома й, с диктофон", казва той, като пояснява, че са по нейна идея, "за да бъдат нещо като застраховка", а той участвал, "за да помогне". "Използвахме имената на влиятелни хора, за които това можеше да се окаже проблем в бъдеще... Историите са съчинени, а аз не познавам нито едно от споменатите в разговора лица – нито Цацаров, нито Сарафов, нито Пеевски или Борисов... Идеята ни беше да се говорят неща, които могат да звучат достоверно и как да кажа – пикантно за определени хора", казва още троянският адвокат. Основният момент в изявата му е съобщението, че Ченалова му е казала "че е говорила с определени хора, спомена Христо Иванов и близки до Прокопиев, че ако им даде нещо интересно срещу Борисов и Цацаров и други, то те щели да й помогнат по някакъв начин. Искаше да се върне в съдебната система."