Данък "уикенд" за колите няма да е с твърда ставка

След отказ от Брюксел фирмите ще трябва сами да решават колко е личното ползване

От думите на финансовия министър Владислав Горанов става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел засега няма да има.
От думите на финансовия министър Владислав Горанов става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел засега няма да има.
От думите на финансовия министър Владислав Горанов става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел засега няма да има.    ©  Цветелина Белутова
От думите на финансовия министър Владислав Горанов става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел засега няма да има.    ©  Цветелина Белутова

Плоска ставка за данък "уикенд" няма да има. Брюксел е отказал на страната фирмите да могат да избират между два варианта как да облагат фирмените автомобили с право на приспадане на ДДС, които се ползват и за лични цели. Офертата на финансовото министерство беше компаниите или да изготвят свой модел на отчитане, или да се връща само половината ДДС. От думите на финансовия министър Владислав Горанов пред "Капитал" става ясно, че ново искане за разрешение от Брюксел няма да има, защото целта им е първо да се ориентират как фирмите отчитат данък "уикенд".

От отказа следва, че за превозни средства, за които може да се иска приспадане на ДДС, фирмите ще трябва да водят пътни листи, да делят лични и служебни коли и да решат колко да внесат в бюджета като ДДС от стойността на колата при покупка и от разходите по поддръжка около нея. Това създава бюрокрация в компаниите и може да доведе до данъчен тормоз. Но е по-изгодно за дружествата, в които личното ползване почти отсъства. Регистрираните по ДДС фирми са около 300 хиляди.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
2 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ditter avatar :-|
  ditter
  • + 4

  Не мога да разбера защо се внушава, че ако в ЗДДС се въведе фиксирана пропорция за признаване на данъчен кредит за определени разходи, то отпада необходимостта за тяхната документална обоснованост. ЗДДС не е единствения данъчен закон, а и доколкото знам все още не са отменили НСС, МСФО и ЗСч. След като и за първокурсник по "Финанси" е ясно, че няма как да получим дерогация за "въвеждане на незадължително ограничение", защото това противоречи на един от фундаменталните принципи на данъчното облагане - приципа за "определеност на данъка", то защо тогава искахме изобщо такава дерогация? Защо променихме ЗКПО, по начин, че той да влезе в колизия със ЗДДС? Защо решихме, че личното ползване на фирмен актив е непременно доход в натура, че го изтипосахме и в ЗДДФЛ и зорлем го причислихме към осигурителните доходи?
  Това е поредната неработеща норма на нашите законотворци. След като една година "клатихме въздуха" с данък "уикенд", сега ще чакаме бизнеса сам да се "напасне" към него..

  Нередност?
 • 2
  fuji avatar :-|
  fuji
  • + 3

  Имам познат който работи в НАП.Редовно го виждам със новия служебен Форд да си ходи на село уйкенда.

  Нередност?
Нов коментар