МВР пренареди победителите в поръчката за коли за 27 млн. лв.

"Киа моторс България" вече участва в рамковото споразумение, след като преди това беше отстранена заради закръгляне под 1 стотинка

Последната голяма поръчка за нови патрулки беше преди над 10 години
Последната голяма поръчка за нови патрулки беше преди над 10 години    ©  АСЕН ТОНЕВ
Последната голяма поръчка за нови патрулки беше преди над 10 години
Последната голяма поръчка за нови патрулки беше преди над 10 години    ©  АСЕН ТОНЕВ

МВР е пренаредило победителите в обществената поръчка за доставка на близо 1000 автомобила, става ясно от обявлението за възложение. След като министерството отстрани "Киа моторс България" заради закръгляване от една стотинка, Комисията за защита на конкуренцията реши в средата на август, че отстраняването е неправилно, а МВР явно е приело решението. Сега рамково споразумение е сключено със "София Франс ауто", "Киа моторс България" и "Еуратек". "Булвария холдинг" е отпаднала от групата, въпреки че първоначално бе класирана на трето място.

Победители и победени

Офертата на "Киа моторс България" без ДДС беше 23 048.34 лв. за един автомобил "Киа Сийд" и един комплект светлинно-звукова сигнализация с усилвателна уредба. Когато се изчислява общата сума с ДДС, участникът посочва 27 658 лв. Ако се пресметне с абсолютна точност, сумата е 27 658.008 лв., но с тяхното закръгляване тази близо една стотинка изчезва. Комисията по търга обаче счете, че това е нередност, и отстрани участника. Заради това "Киа моторс България" подаде жалба до КЗК.

Комисията за защита на конкуренцията не се съгласи с основанието на възложителя, че ценовото предложение на "Киа моторс България" не отговаря на предварително определените условия поради допусната аритметична неточност. Според решението на КЗК процедурата по поръчката трябва да се повтори от "последното законосъобразно действие".

Тогава "Капитал" изчисли, че повторното класиране ще промени победителите в търга и "Киа моторс България" ще попаднат сред тях. Първоначално на първите три места бяха класирани "София Франс ауто" с 91.96 точки, следвана от "Еуратек" с 85.27 точки и "Булвария холдинг" с 83.75 точки. "София Франс ауто" предлага цена от 28 230.98 лв. с ДДС за един автомобил и комплект светлинно-звукова сигнализация с усилвателна уредба, а "Еуратек" - 25 320 лв. с ДДС.

Отпадналият от рамковото споразумение е "Булвария холдинг". Те искаха от КЗК да отхвърли молбата на "Киа моторс България" като неоснователна именно защото те щяха да са потърпевшите.

Поръчката на МВР започна в началото на годината, когато оферти подават 13 участника. Освен "Киа моторс България" други отстранени участници са още "Дженеръс ауто", "Омникар ауто", "Индустриал комерс", "Еспас ауто", "Ауто Италия", "Автомотор корпорация" и "Ауто Франс 3000".

Как ще се сключват новите договори

В процедурата за новите патрулки не се предвижда предварително разпределение на доставките на автомобили сред трите печеливши, коментираха от "София Франс ауто", един от участниците в рамковото споразумение. Споразумението е със срок от 48 месеца. "При доставките за всяка година спрямо отпуснатия годишен бюджет ще бъде провеждан конкурс между трите победителя, като ще бъде избирана най-добрата оферта", обясняват още от "София Франс ауто". Важно уточнение е, че ценовите оферти при тези конкурси трябва да бъдат или същите като на първия етап, или по-ниски, но не и по-високи.