Около 12 хил. гласа не стигат референдумът да бъде задължителен

В следващите три месеца парламентът ще е длъжен да проведе дискусия по трите въпроса на допитването и да предложи подходящо решение

И за трите въпроса от последния референдум бюлетините с отговор "да" са убедително повече от другите.
И за трите въпроса от последния референдум бюлетините с отговор "да" са убедително повече от другите.    ©  Цветелина Белутова
И за трите въпроса от последния референдум бюлетините с отговор "да" са убедително повече от другите.
И за трите въпроса от последния референдум бюлетините с отговор "да" са убедително повече от другите.    ©  Цветелина Белутова

Резултатите от референдума няма да бъдат задължителни за Народното събрание, но в следващите три месеца парламентът ще е длъжен да проведе дискусия по всички три предложения и да предложи подходящо разрешение. Това става ясно от резултатите от референдума при обработени 100% от протоколите, които Централната избирателна комисия обяви във вторник следобед. Официално решение за резултатите от гласуването за референдума все още няма, то ще дойде вероятно в сряда.

На ръба

Според последните данни на референдума на 6 ноември са участвали над 3.488 млн. души, определено според броя на подписите на гласоподавателите в изборните списъци. Броят на гласувалите за отделните въпроси варира. На въпроса за мажоритарния вот са отговорили 3 488 258 избиратели, в този за задължителното гласуване са се включили 3 488 605, а за намаляването на партийната субсидия - 3 488 154 избиратели. Броят на гласувалите на последните парламентарни избори през 2014 г. пък е 3 500 585 избиратели - това е и прагът, над който референдумът би имал задължително действие. Така недостигащите гласове варират до около 12 хиляди. Иначе според протоколите на секционните избирателни комисии броят на намерените пликове в урните е още по-малък – 3.485 млн.

Какво следва

Основното следствие от тези данни е, че резултатите от референдума няма да бъдат задължителни за парламента. Според чл. 23 от закона за прякото участие на гражданите във властта предложението, предмет на референдума, се счита за прието, ако в гласуването са участвали не по-малко от участвалите в последните избори за Народно събрание и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума избиратели.

Същевременно съгласно ал. 3 на същия текст, когато в гласуването са участвали по-малко от участвалите в последните парламентарни избори, но повече от 20% от всички избиратели, и ако с "да" са гласували повече от половината от участвалите в референдума, предложението се внася в Народното събрание и се разглежда като гражданска инициатива.

Категорични резултати

И за трите въпроса от последния референдум бюлетините в подкрепа с "да" са много над 50%. Подкрепа за първия въпрос – мажоритарно гласуване, са дали 71.94% от гласувалите, за задължителното гласуване – 61.89%, а за намаляване на субсидията от 11 на 1 лев за всеки глас от последните парламентарни избори - 72.16%.

Но тъй като броят на участвалите в референдума гласоподаватели остава под броя на гласувалите на последните парламентарни избори, трите въпроса ще станат предмет на парламентарен дебат без предварително обвързани резултати.

Резултатите в тяхна подкрепа не е задължително да бъдат директно приети от парламента, но задължително тези въпроси трябва да бъдат поставени на парламентарна дискусия и в тримесечен срок да се оповестят резултатите от дискусията.

За разлика от неслучилия се дебат по повод на референдума общественият дебат по повод на парламентарната дискусия ще се случи, до голяма степен и заради начина, по който бяха посрещнати резултатите от допитването.

Слави Трифонов твърди, че ЦИК е манипулирала резултатите

Инициаторът на референдума Слави Трифонов обвини ЦИК в "чудовищна манипулация". Според него в референдума са гласували 3 501 220 души, което го прави валиден, но ЦИК е определила като недействителни над 13 700 бюлетини, пуснати в урните без пликове, за да обяви резултатите от гласуването за незадължителни. От съобщението не става ясно на какви данни се основава твърдението на телевизионния водещ.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


28 коментара
 • 1
  gavrilov avatar :-|
  gavrilov

  "ЦИК е определила като недействителни над 13 700 бюлетини, пуснати в урните без пликове, за да обяви резултатите от гласуването за незадължителни"

  Койте е правил избори, знае, че ЦИК не се занимава с въпроса, дали една бюлетина е валидна или не. С това се занимава СИК (секционна избирателна комисия). СИК попълва протокол сле приключване на изборния ден и преброяване на бюлетините. В точка 2 на протокола се вписва броят на гласувалите според положените в избирателния списък подписи. Това число е и броя на "участвалите в избора", така беше на изборите през 2014г. Това което прави ЦИК е: събира числата по точка 2. Броя на участвалите в избора се оказва по-нисък от този през 2014г. (но ЦИК няма правомощия да промени каквото и да било).

 • 2
  hdj27318443 avatar :-P

  Повторно преброяване, ако си пазите чувалите.

 • 3
  4epi avatar :-|
  marine eng

  Щом има пуснати бюлетини без плик, е било вероятно защото е НЯМАЛО пликове, това наистина е скандален опит за съботаж.Какво е трябвало да правят хората да бягат за пликове да книжарницата ли.

 • 4
  vance avatar :-|
  vance

  Невеж съм по следните въпроси. Някой има ли обяснение по следните казуси:

  1. "...основното следствие от тези данни е, че резултатите от референдума няма да бъдат задължителни за парламента"

  А ако приемем, че резултатите бяха "задължителни" и парламентът (всички представени партии?) ТРЯБВА да гласува "За" тези промени, какво ще стане, ако някоя партия гласува "Против" или "Въздържал се"?

  Но понеже сме в следната хипотеза:
  2. "...задължително тези въпроси трябва да бъдат поставени на парламентарна дискусия и в тримесечен срок да се оповестят резултатите от дискусията"

  Значи не е необходимо да се гласува след тази "дискусия"?

 • 5
  r.slona avatar :-|
  r.slona

  Колко странно. Дневник и Капитал чак сега разбират за референдума. Пълно мълчание и тишина преди това. Може би седмица преди референдума започнахте да пускате статии за това колко лошо е да се гласува на този рефенрендума и какви злини ще си докараме с него. Както на политиците, така и нас вас народът ви зашлеви звучен шамар. 3 млн и 500 хил. Жалко. Мислех ви за сериозна медия, но се оказахте абсолютно същите като останалите - Слуги на опредеени кръгове. Поздрави.

 • 6
  yavorino avatar :-|
  yavorino

  До коментар [#5] от "r.slona":

  а ти защо не отвориш търсачката на сайта и не напишеш "референдум"? Пък тогава недоволствай.

  По темата: в секция 7 в Младост, София, не даваха пликове за бюлетина нито за референдум, нито за кмет!

 • 7
  ddo43435975 avatar :-|
  ddo43435975

  Няма как да бъдат изтрити или добавени 12000 избирателя! Защото в протоколите на СИК се засичат НАЙ-ВАЖНОТО: БРОЙ НАМЕРЕНИ БЮЛЕТИНИ В УРНАТА и БРОЙ ПОЛОЖЕНИ ПОДПИСИ ГЛАСУВАЛИ! Те трябва да имат еднакъв брой!
  Така че за какви празни пликове и липса на пликове/бюлетини говорим! Това е неадекватно!
  Това са фактите, на някои им харесва, на други не! Има си закони и те трябва да се изпълняват! Все пак Народното събрание ще прецени как и какво може да се промени в законите!

 • 8
  yavorino avatar :-?
  yavorino

  До коментар [#7] от "ddo43435975":

  Те може да ги засичат, но ги обявяват за невалидни?

 • 9
  _brego_ avatar :-|
  _brego_

  [quote#0:"Капитал"]Подкрепа за първия въпрос – мажоритарно гласуване в ТРИ тура...[/quote]
  Опааа, Капитал, много дадохте. Върнете един тур назад, че ще влезнем в учебниците!

 • 10
  r.slona avatar :-P
  r.slona

  До коментар [#6] от "yavorino":

  Яворино, търсачката ме води до следната статия:

  http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2016/11/03/2856364_glasuvaneto_na_referenduma_moje_da_e_opasno/

  Там може да прочетеш следното: ''Идеята, че на тези три въпроса гражданството може и трябва да отговори чрез референдум е дълбоко сбъркана и популистка. По-скоро тя е сбъркана, защото е родена по популистки съображения – сценаристите на Слави Трифонов решили, че това е добър ход да вдигнат рейтинга на предаването, а депутатите от българския парламент не възразиха и гласуваха без дебат, за да не им късат снимките по телевизията''.
Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход