Има нещо гнило в Раднево

Прокуратурата проверява представляващия ВСС Димитър Узунов за склоняване към лъжесвидетелстване

   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
   ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА

Прокуратурата проверява представляващия Висшия съдебен съвет (ВСС) Димитър Узунов за склоняване към лъжесвидетелстване. Това стана ясно в сряда от изказване на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова. Причината са свидетелски показания, дадени по време на съдебно заседание по делото срещу бившия председател на радневския съд Евелин Драганов. Преди две седмици Люба Петрова, която е бивш съдия, е свидетелствала, че показанията, които е дала срещу Драганов, не са верни. Тя е обяснила, че е била склонена да излъже от Димитър Узунов, който пък й обещал по-добро развитие по наказателното дело, което се води срещу нея.Димитър Узунов е известен сред колегите си като човека на премиера Бойко Борисов. Той влиза в кадровия орган на съдебната власт от парламентарната квота, като е номиниран от Яне Янев, който днес е съветник на Борисов.

Член на ВСС разказа пред "Капитал", че зад целия сюжет с радневския съд всъщност стоят опитите на лобитата около мнозинството на ВСС да подчини старозагорския съдебен окръг.

Съдебен Twin Peaks

"Районен съд - Раднево, е малък съд, но има стратегическо място от гледна точка на икономика, политика, тъй като в гр. Раднево седалище имат "Мини "Марица-изток" ЕАД, най-голямата ТЕЦ в страната, както и най-голямата психиатрична болница. Това обуславя необходимостта и значимостта й на съдебна институция в региона. РС - Раднево, за съжаление в момента е известен с това, че двама от общо четиримата му магистрати са отстранени от длъжност заради повдигнати срещу тях обвинения за тежки умишлени престъпления по НК." С тези думи един от кандидатите за председател на Районния съд в Раднево се обръща към членовете на ВСС в началото на 2015 г. Няколко месеца по-рано след интервенция на ВСС, прокуратурата и ДАНС този уж незначителен съд е тотално преобразен - двама от четиримата съдии са задържани и обвинени. Бившият председател на съда Евелин Драганов е обвинен в това, че е заплашил с убийство деловодителка, а съдия Люба Петрова - в лъжесвидетелстване по гражданско дело, лихварство и длъжностно престъпление.
Евелин Драганов беше уволнен от ВСС, когато стана ясно, че е написал писмо до бившия министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, в което изразил своята безрезервна подкрепа. Пред членове на съвета Узунов е споделил, че има писмото "лично от Цветанов", а след това, че го е дал на близък до депутата Делян Пеевски сайт. Процесът срещу Евелин Драганов започва през април тази годна, една година след като е внесено в съда, тъй като първият съдия по него го прекратява два пъти, но горната инстанция отменя актовете му. Именно по този процес съдия Люба Петрова дава показания, с които уличава Димитър Узунов в лъжесвидетелстване. "Бях убедена да свидетелствам по този начин, защото срещу мен също има образувано наказателно дело и конкретно бях убедена от висши магистрати, специално от г-н Димитър Узунов, че трябва да свидетелствам по този начин, за да може в замяна да ми помогне по делото, което е образувано срещу мен. Многократно съм провеждала разговори с Димитър Узунов в София, в Стара Загора", казва Люба Петрова пред съда. "Разговаряли сме надълго и нашироко във връзка с това, е, ако аз поема инициативата да подкрепя кампанията срещу Драганов, той ще ми помогне пред главния прокурор, за да приключат проблемите по моето досъдебно производство", допълва още тя в разпита си.

Делото срещу съдия Петрова, по което тя е обвиняема с още трима души (сред които двама адвокати), е насрочено за декември и също се гледа в Софийския градски съд.

Пич, къде са СРС-тата?

В показанията си пред съда Люба Петрова казва още, че разговорите й с Димитър Узунов са били записани със специални разузнавателни средства (СРС): "Те се намират в протоколите от веществените доказателства по приложените спрямо мен СРС. Аз и защитниците ми сме се запознали подробно с тях и в момента съм констатирала дори, че не са приложени по наказателното дело, което е образувано срещу мен."

На запитване на "Капитал" от СГС отговориха, че от внесените в съда доказателства по делото срещу Петрова няма протоколи от подслушани разговори. Такива е имало по време на разследването, но прокурорът ги е отделил и върнал в следствието.

Още противоречия

Цитирана от "Дневник", Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор, заяви, че незабавно след съдебното заседание, на което Люба Петрова е дала показания, представителят на държавното обвинение е изискал официално копие от съдебния протокол, който е бил изпратен до главния прокурор, а той го е изпратил на Софийската районна прокуратура. От СГС опровергаха тези думи: "Нито по време на заседанието, нито след това е постъпвало подобно искане от представител на прокуратурата. Едва днес, 9.11.2016 г., в 10.44 часа от звеното "Антикорупция" към Софийската градска прокуратура е пристигнал факс, с който се иска препис от протокола на заседанието", казаха от пресцентъра на градския съд.

Пред "Дневник" говорителят на Софийската районна прокуратура Невена Зартова е заявила, че материалите са пристигнали, но се "обработват" деловодно. Ако протоколът действително е бил изискан преди две седмици, няма как чак днес материалите да пристигат в държавното обвинение.

Какво ще се случи

Започната проверка от прокуратурата най-вероятно ще влезе в спиралата "дума срещу дума". Ако действително разговорите между Узунов и Петрова са били записани със СРС-та, това ще е от ключово значение за решаването на казуса. Твърде е вероятно тези материали да са били унищожени.

Димитър Узунов, който не отговори на въпросите на "Капитал", изрази позицията си през съобщение на сайта на ВСС, в което заяви: "Става дума за целенасочена кампания, с която се прави опит да се уронят доброто ми име и авторитет като член на Висшият съдебен съвет." "От медиите научих за образуването на проверка от Софийската районна прокуратура по тези твърдения. Намерението ми е спокойно да изчакам приключването й, като окажа пълно съдействие за разкриване на истинските факти и обстоятелства, тъй като нямам съпричастност към подобни действия", казва още Узунов, без да става ясно на какво основание използва сайта на институцията, за да разпространява версията си във висящия спор.