Румен Радев печели президентските избори (Хронология)

Радев взима голяма част от избирателите на Красимир Каракачанов и Веселин Марешки, както и почти всички избиратели на Пламен Орешарски на миналия тур. Над 30% от избирателите на Трайчо Трайков също са избрали кандидата на БСП.

Румен Радев
Румен Радев    ©  Надежда Чипева
Румен Радев
Румен Радев    ©  Надежда Чипева

Подкрепеният от БСП генерал Румен Радев ще е новият президент на България, след като успя да спечели над 58% от гласовете в днешния балотаж. Кандидатът на ГЕРБ Цецка Цачева остана втора с подкрепа от 35%. По всичко личи, че управляващата партия ще бъде разгромена и в столичния квартал "Младост", където независимият кандидат за районен кмет Десислава Иванчева води с около 60% пред кандидата на ГЕРБ Мария Илиева.

Предвид резултата от президентския вот премиерът Бойко Борисов заяви, че ще подаде оставка в първия работен ден на Народното събрание. Той предложи и предположи, че останалите партии в парламента могат да съставят нов кабинет в рамките на същия мандат. Лидерът на БСП Корнелия Никова обаче обяви, че ще върне проучвателния мандат и няма да съставя ново правителство. Така по всичко личи, че България ще има трети служебен кабинет в рамките на три години и поема курс към предсрочни избори.

Екипът на "Капитал" следи на живо най-важните и интересни развития от изборния ден, активността на избирателите, резултатите и първите реакции след края на вота.

23:50 С това приключваме следенето на изборния ден и драматичната вечер след него. Нов президент, правителство в оставка и евентуални предсрочни избори: България влиза в поредната спирала на смяна на властта и ще има пета поредна година с избори. Пожелаваме ви лека вечер и ще продължаваме да следим развитието на събитията и да се опитваме да ви информираме и анализираме случващото се.

23:30: 23% от гласувалите за ГЕРБ на парламентарните избори през 2014г. днес са подкрепили Румен Радев, показват данните на "Галъп":

22:40: "Президентът няма нужда да прави съдебна реформа, законите се коват от парламента. Но президентът трябва да събере всички експерти, включително хора от правната комисия, от различните клонове на съдебната власт и главния прокурор, и да вземе информирана позиция по въпросите на съдебната реформа", каза бъдещият президент след края на пресконференцията в НДК. Радев коментира, че не се е отметнал от думите си, че подкрепя идеите за реформа на "Правосъдие за всеки", но иска да чуе и останалите експерти преди да заеме позиция. На въпрос на американски журналист Радев отговори, че съдебната реформа е важна, защото без нея не могат да бъдат привлечени чужди инвеститори. 22:20: На пресконференцията на БСП и Корнелия Нинова заяви, че БСП също ще върне проучвателния мандат – "с 38 депутати няма да правим правителство". Тя обаче призова парламентарните сили да проявят отговорност и да приемат бюджета. "БСП няма да да приеме покана от ДПС за съставяне на ново правителство. В рамките на този парламент БСП няма да участва в никакви конфигурации за ново правителство," обяви още Нинова. По думите й левицата ще се бори да стане първа политическа сила на предсрочните избори.

Румен Радев отхвърли възможността да участва в създаването на ново служебно правителство. "Отговорността за служебния кабинет е на господин Плевнелиев. Аз до 22 януари нямам правомощия", каза той.

22:12: "Щастлив съм че водихме почтена кампания и доказахме, че така могат да се печелят избори. "Помня думите и ангажиментите си, и ще ги отстоявам. Продължаваме заедно". бяха първите думи на новоизбрания президент Румен Радев на пресконференцията след края на изборния ден.

22:09:Независимият кандидат за кмет на квартал "Младост" Десислава Иванчева води убедително пред кандидата на ГЕРБ Мария Илиева, съобщиха от екипа й пред "Капитал". По предварителни резултати, при обработени около 60% от протоколите, Иванчева е събрала 14 515 глава, докато кандидатката на ГЕРБ има 7 765 гласа, обяви застъпничката от щаба на Иванчева Елизабет Василева.

21:40: Премиерът Бойко Борисов ще подаде оставка в първия работен ден на парламента, стана ясно от пресконференцията на ГЕРБ след изборите. "Има вече нова политическа ситуация в България.От резултатите от изборите става ясно, че управляващата коалиция няма мнозинство. Не само не могат да се направят реформи, а мисля и че дори бюджетът не може да се приеме", каза от централата на ГЕРБ Борисов."От това, което слушах вчера от господин Каракачанов, приоритетите им рязко се разминават с това, което имаме в бюджета. Ние в първия работен ден на парламента ще депозираме оставката на този кабинет", заяви министър-председател.

"От резултатите, които излязоха, има твърдо заявено ново мнозинство. Ако искат могат да си направят кабинет. Могат спокойно да си направят мандат още в този парламент и да управляват две години. Ако им трябва кворум, ние ще бъдем там. Винаги сме се съобразявали с волята на народа и за това поздравявам тези, които имат повече гласове от нас", каза още Борисов. По думите му оттук-нататък ГЕРБ ще подкрепя тези политики, които счита за правилни. "Ще направим добри анализи на кметовете по страната и ще потърся много сериозна отговорност", обясни още премиерът.

"За тези две години не можем да направим трети компромис. Преди две години направихме компромис. Нито се харесвахме с Реформаторския блок, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ. Но тогава, след Орешарски, знаете каква беше ситуацията, но ние поехме и изкарахме две години. Забравих да честитя на Радан Кънев. Той направи всичко възможно център - дясно да се разбие, така че да ни победят", продължи анализа си Бойко Борисов.

По думите на лидера на ГЕРБ референдумът миналата седмица ясно е показал, че над 3.5 млн. българи желаят промяна. "Аз мисля, че свикването на велико народно събрание е задължително", заяви Борисов. "Явно политическата класа в този вид на управление нещо не е добре. Хората се чувстват неудовлетворени. Ако има и други желаещи за такова нещо, ние ще участваме. За трите въпроса от референдума - ще настояваме и ще гласуваме да станат закони", закани се още премиерът. По думите му ГЕРБ ще защитава идеята субсидията за партиите да стане нула лева, както и броят на депутатите да бъде намален (този въпрос в крайна сметка не беше допуснат на референдума - бел. авт.)

"Аз винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. На тези избори хората ни казаха, че нещо не е както трябва. Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот. Категорично е желанието на БСП да управлява, категорично е желанието на всички останали да застанат срещу нас", коментира Борисов. Той призова президента Росен Плевнелиев да поиска от БСП списък за служебно правителство и да го назначи от името на БСП. "Сега няма да влезем в политическа криза, защото резултатите показаха, че БСП, ДПС, ПФ и другите имат мнозинство в парламента," отговори той на въпрос дали с оставката му няма да настъпи криза в управлението на страната.

Борисов каза още, че не съжалява за обещаната преди изборите оставка. Дори да бяхме победили, то щеше да е с малко, каза премиерът. При този вот на референдума и при това напрежение в обществото, явно недоволно от политическата система, нямаше да има друг ход, обобщи Борисов.

21:05 България се оказва в непредизвикана политическа криза, заяви лидерът на ДСБ Радан Кънев. Борисов успя да се самосвали, да затрие ГЕРБ и кандидата си за президент и да предизвика криза, когато нямаше място за нея. С една огромна лъжа провали съдебната реформа, с което започна да навлиза в тази спирала а лъжата. След това отхвърли всички ръце за издигането на един десен кандидат, който да спечели изборите.

20:55 Част от стратегията ни беше да говорим ясно и открито на хората, обяви Иво Христов, от екипа на Румен Радев. Радев ми каза "много важно е да не излъжем надеждите на хората", допълни Христов. Според него става дума за исторически пробив на левицата и хората са зажаднели за нещо различно от това "униформно дясно мислене".

20:49 Имаме добре организирана кампания, но личността на Румен Радев така и не беше извадена напред, заяви политологът Антоний Гълъбов. Хората тук са много уплашени, толкова генерали, адмирали, маршали накуп, говорят за нуждата от успокоение, каза журналистът Александър Александров.

20:40 Гласувах за демокрацията, обяви Трайчо Трайков. Разочарован съм, но не от днес. Най-малко от миналата седмица. Хората гласуваха анти-системата, както и в САЩ. Не защото харесват Тръмп, или защото харесват Радев. Това беше второстепенно, обобщи Трайков. Очакваме да видим и ще изискваме от него това, което даде като заявки - за съдебна реформа, международен ред, човешки права, обеща кандидатът на РБ.

20:20: "БСП не е готова да понесе подобна тежест, защото победата на Радев е победа на огромното желание за промяна. БСП не може да бъде въплъщение на промяната в България. Само преди две години тя беше свалена от власт заради това, че не успя да донесе промяната", коментира резултатите от днешния вот политологът Огнян Минчев.

20:17: Основната част от гласовете на Обединени патриоти, Веселин Марешки и ДПС на втория тур са отишли в подкрепа на Румен Радев, показват данните на "Алфа рисърч". 60% от гласувалите за Красимир Каракачанов на първия тур са гласували за Румен Радев, а едва 27% са гласували за Цецка Цачева. 54% от избирателите на Веселин Марешки също са подкрепили кандидата на БСП. Почти всички избиратели на Пламен орешарски, подкрепен от ДПС - 92%, също са гласували за Радев на балотажа. Тъй като ДПС често търгува гласовете си за подкрепа, това е доста показателно.

54% от подкрепящите Трайчо Трайков днес са пуснали гласа си за Цецка Цачева, а 35% - за Румен Радев.

19:55: Румен Радев е следващият президент на България, като е спечелил 58.1% от вота според данни от екзит пола на "Алфа рисърч" и 58.5% според данните на "Галъп".

19:00 Избирателната активност, както подозираха социолозите, ще спадне към края на деня. Според Централната избирателна комисия (ЦИК), 41.93% е избирателната активност към 17.00 часа. Това е по-ниско от същия час миналата седмица, когато активостта беше около 45%

Най-висока – 49.82% е в София област и Перник, където са отчетени еднакви резултати. Най-ниска е избирателната активност в Кърджали – 27.13%.

17:04: Двама членове на СИК от "Атака" в Димитровград са върнати в комисиите след като подадоха жалба в РИК-Хасково за неправомерно отстраняване. Напрежението възникна след като в събота вечерта упълномощеният представител на "Атака" за хасковска област Диана Димитрова подала 32 нови имена от квотата на партията за членове на СИК, но отстранените не били уведомени. Така те отишли сутринта в секциите и започнали работа и участвали в запечатването на урните и подготовката за началото на изборите.

Двама от тях подали жалба в РИК-Хасково по повод отстраняването си. А ЦИК е взела решение да бъдат възстановени, тъй като изкарали по-голямата част от изборния ден. Представителят на "Атака" Диана Димитрова е заявила пред димитровгардския сайт izvestnik.info, че 32-ата са отстранени заради "нелоялност" по време на първия тур от президентските избори. На мястото на хората на "Атака" са били предложени представители на партията на Валери Симеонов НФСБ.

16:25: Към 14ч. в чужбина са гласували 39 318 души по данни на Министерството на външните работи, цитирани от "Дневник". 20 336 са гласували в Турция, 2680 в Германия, а 3887 във Великобритания.

16:07 ЦИК проверява няколко еднородни жалби, че премиерът Бойко Борисов е агитирал в деня на балотажа, съобщи говорителят и член на комисията Камелия Нейкова. Една от жалбите е подадена от лидера на БСП-София Калоян Паргов. Става дума за изявлението на Борисов пред училището в Банкя, че кандидатът, подкрепен от БСП Румен Радев не е независим, защото от едната му страна била Корнелия Нинова, а от другата Илияна Йотова. "ЦИК изисква от Съвета за електронни медии (СЕМ) съответния материал, за да може да прецени дали в сигнала има данни за извършване на агитация", обясни Нейкова. По информация на ЦИК към 13.00 часа в комисията са постъпили 42 сигнала и жалби за нарушения, 21 от тях са свързани с организацията на СИК, седем - при упражняване правото на глас.

15:13 231 сигнала за изборни нарушения са подадени в прокуратурата на Република България от началото на изборната кампания до 11 часа в неделя, съобщи пресцентътър на Върховната касационна прокуратура. По 13 от тези сигнали са образувани досъдебни производства – 6 за купуване на гласове, 5 - за документни престъпления (най-вече за нарушения в подписките в подкрепа на една или друга партия или инициативен комитет, където граждани откриха имената си, без да са се подписвали), а две производства са образувани по повод на опит за гласуване два пъти на едно и също лице с различни документи.

По 173 от сигналите е постановен отказ, тъй като няма данни за извършени престъпления. Три от сигналите са изпратени по компетентност на ЦИК.

Миналата седмица по същото време образуваните досъдебни производства бяха общо девет от началото на кампанията.

14:50: Заради сигналите за недобре сгънати бюлетини, ЦИК разрешава на секционните избирателни комисии да сгъват бюлетината втори път след поставянето на втория печат върху нея, така че при пускането й в кутията, тя да не се разтваря.

14:41: Малко над 15 хил. души са гласували в чужбина към 10 часа, съобщиха от Министерството на външните работи, цитирани от агенция "Фокус". Най-много са гласувалите в Турция - малко над осем хиляди души. На второ място е Гърция с малко над 1000 гласували. Във Великобритания към този час са гласували 993 души, в Испания - над 800, в Германия - 750 души. Според "Фокус" към 10 часа сутринта са се образували опашки от избиратели в двете секции в Чорлу, както и в Капаклъ в Република Турция.

14:28: Избирателната активност на балотажа продължава да е по-висока, отколкото на първия тур. Към 13.00 часа активността е 27,2 на сто, а гласувалите са общо 1 847 338 души, съобщи говорителят на ЦИК Александър Андреев. На изборите миналата неделя активността към 13.00 часа е била 26,2 на сто, а гласувалите до същия час - 1 790 608 души.

Към 13.00 часа днес най-ниската избирателна активност в изборите за президент на втори тур е в Кърджали - 17,2 на сто. Най-висока е избирателната активност в Смолян - 32,69 на сто. На частичните местни избори за кмет в столичния район "Младост" вече са гласували 28,24 на сто от имащите право на глас или 25 081 души от общо 88 813 пълнолетни жители на квартала.

14:23: Централната избирателна комисия "указа" на всички медии, които по каквато и да е било форма публикуват резултати от гласуването, незабавно да ги премахнат. От комисията напомниха, че могат да налагат глоби между две хиляди и пет хиляди лева за нарушението.

14:16: "Гласувах за промяната, за по-доброто бъдеще на нашата Родина", заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ, който гласува в родното си село Борино по-рано днес. Официално ДПС не обявиха дали ще подкрепят единия или другия кандидат на балотажа, но Карадайъ неведнъж през седмицата заяви, че партията иска промяна.

13:20: Политиката не е аритметика, коментира вицепремиерът Томислав Дончев възможността ГЕРБ да подаде оставка след вота, след като пусна своя глас в Габрово. "Политиката е и принципи, и морал, и чест, и достойнство. Ако резултатът не е добър, ние друг път нямаме. Една политическа партия, един човек трябва да си следва принципите, не е важно къде, в управление или в опозиция, по-важно е да не си изменяш на принципите", коментира още Дончев. Според него не е правилно да се организират предсрочни парламентарни избори без да е променен Изборният кодекс, предвид резултатите от референдума. "Някой може да го е страх от мажоритарни избори, но народът каза, че иска точно това. Ще бъде цинизъм ако изборните правила за следващите парламентарни избори не бъдат променени", коментира вицепремиерът, цитиран от "Фокус".

13:05: "Единствено от политическите партии и от изпълнителната власт зависи да се намери устойчива формула на управление и в рамките на действащото Народно събрание. Рано е за служебно правителство", коментира президентът Росен Плевнелиев пред журналисти, докато гласуваше на балотажа за президентските избори тази сутрин. Той добави, че има и силите, и опита да състави трето служебно правителство в края на мандата си, но и подчерта, че ако страната навлезе в политическа криза, ще спазва духа и разпоредбите на Конституцията.

"Готов съм в режим на консултации и на диалог с всички, включително с новоизбрания президент, да изминем пътя, описан в Конституцията. Съставянето на служебно правителство не е самоцел. Целта ми е да има стабилност в държавата, институциите да работят. Към днешна дата и парламентът, и правителството, работят", заключи Плевнелиев.

12:45: "В Плевен е много ветровито, вятърът е много силен. Самата аз се изненадах. За мен този вятър е вятър на победата." Това каза пред журналисти кандидат-президентът на ГЕРБ Цецка Цачева, след като излезе от избирателната секция в Плевен. "Аз съм състезател и боец, който участва до края на битката", заяви Цачева и добави, че "всяка битка има няколко сражения, днес е последното сражение, аз ще го спечеля."

По думите ѝ най-голямото предизвикателство ще бъде след изборите в понеделник, а когато новият президент встъпи в мандата си през януари, ще има много работа за вършенe.

12:34: "Гласувах за доброто на България. Водихме етична кампания от началото до края. Затова моралната победа е налице, но политическата предстои. Това зависи от гласа на всеки един", заяви кандидатът за президент подкрепен от БСП Румен Радев, след като гласува на балотажа в столична гимназия, цитиран от БТА. Той призова гласоподавателите да излязат и да гласуват, за да затвърдят легитимността на бъдещия държавен глава. Според БТА, попитан дали очаква министър-председателят да подаде оставка, Радев е казал, че премиерът достатъчно добре се анализира сам. Кандидатът, подкрепен от БСП е отказал да отговори на въпрос дали е готов да състави ново служебно правителство. На въпрос на чужда медия какво очаква да донесат тези избори на България той отговори на английски език, че се надява тези избори да са наистина позитивни и да донесат ново бъдеще за България и българските граждани.

12:30: Говорителят на ЦИК Камелия Нейкова съобщи, че комисията е приела решения за четири медии за нарушаване на забраната за огласяване на данни за гласуването в изборния ден. ЦИК е установила нарушение на сайта Pik bg и е съставила акт. Другите сайтове, на които ЦИК е съставила актове за огласяване на резултатите за двамата кандидати за президент в изборния ден са сайтовете offnews.bg, glasove.bg и blitz.bg

12:00: Избирателната активност към 10 ч. е по-висока от тази на първия тур. До урните към този час са отишли 10.59% докато на първия тур активността е била 8.72%. Според говорителя на ЦИК Камелия Нейкова това е с 25 000 души повече. Най-нисък е интересът към изборите в Пловдив - 6.24%, а най-висок е в Хасково - 14.12%. На изборите за кмет на район "Младост" към същия час са гласували 10.9% от избирателите, съобщават от ЦИК.

11:50: Няколко избирателни секции в чужбина са със сменени адреси, съобщава Министерството на външните работи. Промени има в Сейнт Питърсбърг, Хюстън и Сакраменто в САЩ, Лион и Ница във Франция, Палма де Майорка (Испания), Мюнстер (Германия), Тараклия (Молдова). Списъкът се обновява периодично на страницата на министерството.

10:10: Ако Цецка Цачева не спечели изборите, Бойко Борисов ще подаде оставка, след което ГЕРБ няма по никакъв начин да участва във властта, обяви тази сутрин премиерът след като гласува в Банкя. Това е заявка, че ГЕРБ ще откаже да състави второ правителство в този парламент, след оставката на настоящия кабинет.

10:00: Общо 6 860 562 избиратели имат право да гласуват днес на балотажа за избор на президент и вицепрезидент на републиката по данни от ГД "ГРАО" към МРРБ. На първия тур на 6 ноември се явиха 21 кандидат президентски двойки. С решение от 8 ноември ЦИК обяви за класирани на първите две места съответно Румен Георгиев Радев с кандидат за вицепрезидент Илияна Малинова Йотова, които са получили 973 511 действителни гласове и Цецка Цачева Данговска, с кандидат за вицепрезидент Пламен Иванов Манушев, получили 840 525 действителни гласове.

На балотажа бюлетината за гласуване е значително по-къса от тази на първия тур и има общо три позиции – за всеки от кандидатите и опцията "Не подкрепям никого". Ще спечели този кандидат, който получи повече действителни гласове.

Гласовете "не подкрепям никого" не участват в класацията, нито се преразпределят по някакъв начин. На този тур те се явяват само някакъв вид измерител на протестния вот и индикатор за легитимност.

Днес е балотажът за президент, до който достигнаха Румен Радев и Цецка Цачева. На първия тур миналата неделя БСП изпревари ГЕРБ за първи път. Бившият шеф на военновъздушните сили спечели 25.4% или близо един милион гласа. Кандидатката на ГЕРБ остана втора с 22% или общо 840 635 гласа. През седмицата министър-председателят Бойко Борисов призна, че е направил грешка, като е издигнал Цачева за кандидат-президент, защото тя е подготвена, но неатрактивна. Той се отметна от заявката да подаде оставка, ако Цачева не спечели първия тур на президентските избори. Борисов измести този ангажимент за след излизането на резултатите от балотажа.

Основните изводи и политическия анализ на резултатите от миналата седмица, както и как се стигна до тази политическа криза, може да прочетете тук и тук. Кой е генерал Радва може да разберете от този текст, а интервю с Цачева седмица преди първия тур може да прочетете тук.

В столичния квартал "Младост" днес също се провежда втори тур на изборите за районен кмет. До него стигнаха кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева и самоопределящата се като представител на протестиращите срещу застрояването Десислава Иванчева. Миналата неделя Илиева взе 25% от гласовете (12796 гласа), а Иванчева - 17% (8660 гласа) във втория по големина софийски квартал. Десислава Иванчева беше председател на инициативния комитет "За зелен Младост" и се явява на изборите като независим кандидат, но на практика кандидатурата й е подкрепена от Георги Кадиев и неговата партия "Нормална държава".


6 коментара
 • 1
  lefkovitz avatar :-|
  lefkovitz

  Балотаж между двама души, единият от които е knowledge based, а другият - village based. Guess who!

 • 2
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Оцеляването на правителството и националните интереси вече 2 г са функция на егото на г-н Борисов. В сериозната политика това е недопустимо и гражданите го наказват. Гарантирано и утре ще съмне, макар и с правителство в оставка.

 • 3
  xali avatar :-|
  ''zms15783''

  Цеца ако беше оделяла повече финанси за себе си(освен командировки в чужбина) резултатът щеше да бъде друг.

 • 4
  stenlyyy avatar :-|
  Активист

  Добре изиграно. Сега голямата коалиция най-накрая ще я направят. Независимо от всички думи, незначещи нищо за тия хора, които ги изричат. ГЕРБ+БСП ( със специалното скрито участие на ДПС) и последваща нова протестна вълна през 2017... Шоуто започва приятели :)

 • 6
  gl_avatar avatar :-|
  gl_avatar

  Радев ще бъде за България това, което е Путин за Русия - за съжаление . Сплав от военен и шпионин.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход