Безработицата е на най-ниското ниво от 7 години

Проблемите на пазара на труда обаче остават, а домакинствата не са големи оптимисти

   ©  Цветелина Белутова
   ©  Цветелина Белутова

Безработицата в България е на най-ниското си ниво от 7 години. През третото тримесечие тя е паднала до 7%, като подобно ниво не е виждано от 2009 г., показват данните на Националния статистически институт. Спрямо година по-рано тя е по-ниска с 1.3 процентни пункта. За тримесечието безработните хора в България са 229 хиляди. На годишна база броят на безработните намалява с 50.3 хил. души.

С това ниво България е една от страните с най-ниската безработица в ЕС и е под средното ниво. Ниският процент обаче не прави потребителите в страната по-големи оптимисти. В началото на месеца анкета на НСИ показа, че намалението на безработицата, дефлацията и на нарастване на спестяванията в банките не се усещат от потребителите. Освен това основните им тревоги са за влошаване на икономическата ситуация. Освен това не е решен и основният проблем за бизнеса - липсата на кадри, а доходите остават на доста ниско ниво спрямо европейските.

Продължително безработните

Остава висок и делът на продължително безработните, от една или повече години, като те са 142.4 хил. души, или 62.2% от всички незаети. Коефициентът на продължителна безработица е 4.3%, като в сравнение със същото тримесечие година по-рано намалява с 0.9 процентни пункта. Коефициентът на продължителна безработица е 4.7% за мъжете и 3.9% за жените. От общия брой на безработните 41 хил. души, или 17.9%, търсят първа работа. Във възрастовата група 15 - 29 безработните са 11.8%, като се отбелязва намаление на годишна база с 0.6 процентни пункта. Спад на безработицата в най-младата възрастова група обаче се наблюдава само при жените - с 2.2 процентни пункта.

Общият брой на заетите хора в страната е 3.05 млн. души, от които 1.6 млн. са мъже и 1.4 млн. са жени. През третото тримесечие на 2016 г. 63.5% от заетите работят в сектора на услугите, като броят им достига 1.93 млн., докато в индустрията са заети 893.5 хил. души, или 29.3% от всички заети. В селското, горското и рибното стопанство заетите са 220.1 хил. души, или 7.2%.

Нужни са мерки

В последния си доклад за България Международният валутен фонд отново адресира проблемите на пазара на труда въпреки спада на безработицата. Според експертите му потенциалът за растеж на икономиката може да се повиши чрез няколко мерки, сред които са смекчаване на последиците от застаряването и емиграцията чрез активни политики на пазара на труда и подобряване на условията за завръщане на емигрантите. Фондът призовава и за по-големи усилия, насочени към развитие на човешкия капитал чрез образование и обучение.

Цените се върнаха към инфлация

На месечна база през октомври цените са се повишили с 0.2%, но на годишна дефлацията остава (-0.6%), показват данните на НСИ. Причината е в поскъпване на някои от основните хранителни продукти. За сметка на това предлаганите услуги в сферата на транспорта са поевтинели. Най-голям скок на цената има при гроздето, което е поскъпнало с 14.6%. След него се нареждат доматите, свинското месо и оризът. От НСИ отичат спад на цената на редица зеленчуци, като най-осезаема е разликата при зелето – 17.3%. Сред другите поевтинели продукти са маргаринът и цитрусовите плодове. През октомври в групата на нехранителните стоки има увеличение на цените за дрехи и обувки съответно с 4.4 и 7.3%. Горивата за битови нужди, както и климатичните инсталации също поскъпват.