Протестиращите срещу застрояването спечелиха на изборите в "Младост"

Десислава Иванчева е новият кмет на квартала, след като спечели 60% от гласовете срещу 35% за кандидата на ГЕРБ

Десислава Иванчева е на 43 години и беше част от инициативния комитет, който се оформи около протестите срещу строеж с градинката между блоковете 19, 29 и 21 в "Младост 1"
Десислава Иванчева е на 43 години и беше част от инициативния комитет, който се оформи около протестите срещу строеж с градинката между блоковете 19, 29 и 21 в "Младост 1"
Десислава Иванчева е на 43 години и беше част от инициативния комитет, който се оформи около протестите срещу строеж с градинката между блоковете 19, 29 и 21 в "Младост 1"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Десислава Иванчева е на 43 години и беше част от инициативния комитет, който се оформи около протестите срещу строеж с градинката между блоковете 19, 29 и 21 в "Младост 1"    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Независимият кандидат Десислава Иванчева спечели 28 756 гласа, или подкрепата на почти 60% от всички гласували на изборите за районен кмет на "Младост", докато кандидатът на ГЕРБ Мария Илиева остана втора с 34.8% от гласовете. Иванчева, която се появи в публичното пространство покрай протестите срещу застрояване на поляна в "Младост 1" през лятото, е новият районен кмет на втория по големина софийски квартал.

Този резултат донесе шок за управляващата досега там ГЕРБ. Допреди няколко дни премиерът Бойко Борисов беше сигурен, че партията му води убедително и използваше квартала като утешителен аргумент след загубата на първия тур на президентските избори. При първия вот кандидатът на ГЕРБ за районен кмет Мария Илиева водеше с около 25% (12 796 гласа), а Десислава Иванчева беше втора със 17% (8660 гласа). Седмица по-късно обаче кандидатът на протеста успя да събере над три пъти по-голяма подкрепа и ГЕРБ беше разгромена със същата пропорция, както и на президентския вот.

Независим кандидат с подкрепа

Десислава Иванчева е на 43 години и беше част от инициативния комитет, който се оформи около протестите срещу строеж в градинката между блоковете 19, 29 и 21 в "Младост 1". Инициативата успя да събере 12 хиляди подписа за местен референдум срещу строежите в зелени площи. За да се състои допитването обаче, им трябват още три хиляди подписа. През есента идеята беше изместена от предизборната кампания.

"Ако се бях отказала аз, нямаше кой да продължи нашата битка. Не че не е имало други хора, но аз съм от самото начало, координирам и организирам", коментира пред dnevnik.bg решението си да участва в изборите Иванчева.

Тя се представя като независим кандидат, но подобно и на протестите и подписката от лятото зад кандидатурата й стоят Георги Кадиев, новата му партия "Нормална държава" и столичният общински съветник Войслав Тодоров. Именно Тодоров в последните месеци популяризира къде се намират петната за бъдещи строежи в "Младост", които са залегнали в приетите преди седем години подробни устройствени планове. Изнесената от него информация предизвика допълнителен гняв от страна на жителите на квартала, които вече бяха започнали да се организират около започналите строежи.

Какво следва

"Първото, което ще направя като кмет на "Младост", е да поканя всички общински съветници в квартала ни, ще ги разходя пеша по улиците му, във вътрешната част на квартала, за да видят какво е положението - няма осветление, няма тротоари, няма майките къде да извеждат децата си. Тези общински съветници не знаят как изглежда кварталът, всичко, което знаят, е, че имаме метро и булевард, всичко друго е в затъмнение", казва тя за плановете си като кмет на района. Иванчева говори за преразглеждане на всички разрешителни за строеж, проверка на всички продажби на общински земи и нов уебсайт на районната администрация. Новият кмет на "Младост" има нулев политически опит. Тя вероятно ще разчита на подкрепата на "Нормална държава" и Кадиев, както и досега.

3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  ana_ni avatar :-|
  ana_ni
  • - 1
  • + 22

  браво!
  това е само началото, във всеки квартал и район кмета трябва да е местен, познат, активен и милеещ за общността, а не партиец-парашутист.
  герп са размазани в Младост

  Нередност?
 • 2
  xali avatar :-|
  ''zms15783''
  • - 1
  • + 8

  Поздравления :-)

  Нередност?
Нов коментар