Имате ли служители, които никога не биха ви напуснали
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Имате ли служители, които никога не биха ви напуснали

Служителите, които никога не биха ви напуснали, имат неизползван потенциал, който може да се развие, ако бъде постоянно провокиран.

Имате ли служители, които никога не биха ви напуснали

Дали това е добре за компанията и как да ги разпознавате, мотивирате и развивате

13496 прочитания

Служителите, които никога не биха ви напуснали, имат неизползван потенциал, който може да се развие, ако бъде постоянно провокиран.

© Shutterstcok


В днешния глобализиран, забързан, дигитален и крайно мобилен свят е трудно да се мисли за работата като за нещо "за цял живот". Затова и все повече хора избират да работят на свободна практика или по проекти. Именно така те, а не техните работодатели, управляват свободното си време и начин на живот. Но все още има и една категория хора, които предпочитат статуквото, сигурността и не желаят промяна. Те са "вечно вашите" служители.

Промяната vs. статуквото

През последните две десетилетия на ХХ век за "стандартно" се приемаше, че средното текучество на персонала е между 3 и 4%. Както и че то се дължи основно на икономически фактори, а не толкова на личен стимул за промяна на работата, например на всеки пет години, с цел човек да подобри професионалното си развитие и квалификация. Първото десетилетие на XXI век обаче показа, че средното текучество на персонала вече е между 10 до 15% (по данни на compensationforce.com). При това то е движено предимно от стремеж за повече лично професионално развитие, отколкото от икономически сътресения, дори въпреки глобалната икономическа криза.

Но все още има служители, които никога и по никакъв повод няма да напуснат компанията, за която работят. Независимо от обстоятелствата, трудностите или перипетиите, в добри и лоши времена, те неизменно ще заемат служебния си пост. Ако въобще някога се стигне до тяхното напускане, това ще бъде само в два случая: когато работодателят ги съкрати или когато вече трябва да се пенсионират. И в двата случая напускането не се случва по тяхно желание, а поради външни обстоятелства. И да, меко казано, смущаващо e да се мисли, че такива служители съществуват, но хора с нагласите на "вечно ваши служители" има както сред по-възрастните, така и сред по-младите.

"Вечно вашите" служители в плюсове и минуси

Да имате такъв тип хора в екипа си може да бъде и положително, но и да носи негативи. При всички случаи е добре да имате предвид и двете страни на монетата.

Така например, ако се фокусираме върху положителната страна, "вечно вашите служители":

- обичат своята работа и задължения и нямат нищо против рутината - свикнали са с начина, по който компанията работи и я познават в детайли
- лоялни са - нямат големи очаквания – със или без увеличение на заплатите биха работили за вас, дори и да имат желание за по-добро възнаграждение

- никога няма да се опитат да разбунят обстановката и статуквото.

Списъкът на минусите от друга страна също не е малък:

- никога не са наистина мотивирани и никога не показват инициатива - когато става дума за нещо извън рутинната им работа, винаги очакват да им се каже какво да правят
- могат да намалят мотивацията и творческата енергия на екипа - нивата им на производителност и ефективност са винаги на средно или под средното - не поемат рискове и никога не правят повече, отколкото се очаква.

И в двата случая можете да сте сигурни, че те няма да ви напуснат. Вие изберете дали това е нещо положително или не съвсем. Казано по друг начин, "вечно вашите" служители неизменно принадлежат към лявата страна на дихотомии като "сигурност-несигурност"; "неподвижност-мобилност"; "страх-смелост"; "избягване на рискове/предизвикателства-поемане на рискове/предизвикателства"; "рутинни задачи-разнообразни задачи" и т.н.

Кой отговаря на профила "вечно ваш" служител?

Сега, огледайте се във вашата компания или екип и се опитайте да идентифицирате "вечно вашите" служители. Може да се изненадате от това, което ще откриете. Така, както се случи и с мен.

Компанията, за която работя, има 200 служители. От тях 32-ма, или 16%, са с профил "вечно ваши". И въпросите тук са: Това малко ли е или много? Здравословно ли е за компанията или не? Приемливо ли е или не за организация с такъв размер? А по принцип какво е здравословното и приемливо ниво? И дали е по-добре да се разделите със служителите с този профил или не?

Като много други неща и тук има място за относителност и много "ако". Моят опит обаче показва, че ако изберете да задържите "вечно вашите" служители (което е и много по-голямото предизвикателство), а не да ги уволните (което е много по-лесно и не изисква усилия), има сравнително добри шансове нещата да се преобърнат в полза за компанията. Какво имам предвид? Поради като цяло по-бавния си темп на работа "вечно вашите" служители имат неизползван капацитет. Ключът към използването му е постоянство от страна на прекия мениджър.

Постоянство в това да получават повече от същите задачи, които са свикнали да вършат добре; постоянство в това стъпка по стъпка да им се добавят нови задачи към техните вече рутинни задължения и в същото време да им се даде достатъчно време, за да свикнат с тях; както и постоянство в изискването на редовни отчети на изпълнените от тях задачи и постигнати резултати.

Бъдете подготвени, че в началото със сигурност ще има много съпротива, мърморене и оплакване. Но вложете усилия, за да преодолеете този период и запазете постоянството си в това да ги предизвиквате и след него.

Да, няма спор, че е от особено важно значение ядрото на една компания да бъде изградено върху и около изключителни таланти. И в този смисъл намирането и задържането им остава от първостепенно значение. Въпреки това не всичко в компанията се свежда до нейните изключителни таланти. Има място и за онези служители, които са мотивирани от рутинната работа, сигурността и избягването на рискове. Стига техните умения да се оценяват и използват правилно, а мениджмънтът да намери точния подход постоянно да ги развива и провокира.

А вие имате ли "вечно ваши" служители? Колко са те от общия брой служители на компанията? Какъв мислите, че е правилният подход за мотивирането и развиването им в дългосрочен план? Или по-скоро бихте се разделили с тях?Делян Захариев е мениджър "Човешки ресурси" в швейцарската компания, производител на текстил и облекло - "Балкантекс" ЕАД. Има над осем години HR опит на свободна практика. Притежава магистърска степен по философия и етика от K.U.Leuven, Белгия.

В днешния глобализиран, забързан, дигитален и крайно мобилен свят е трудно да се мисли за работата като за нещо "за цял живот". Затова и все повече хора избират да работят на свободна практика или по проекти. Именно така те, а не техните работодатели, управляват свободното си време и начин на живот. Но все още има и една категория хора, които предпочитат статуквото, сигурността и не желаят промяна. Те са "вечно вашите" служители.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK