Как прокуратурата провери съда и написа фалшив доклад
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Как прокуратурата провери съда и написа фалшив доклад

Главният прокурор Сотир Цацаров

Как прокуратурата провери съда и написа фалшив доклад

В опит да атакува софийските съдии главният прокурор изпратил на ВСС невярна информация

26901 прочитания

Главният прокурор Сотир Цацаров

© Цветелина Белутова


Очевидно приключил реформата на държавното обвинение, главният прокурор реши да влезе в нова роля - на съдебен инспектор.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха в понеделник, че Сотир Цацаров е изпратил на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) "обобщени данни за всички незавършени наказателни производства" в Софийския градски и Софийския районен съд (СГС и СРС), "по които разглеждането в съда е продължило повече от две години". Данните са от проверка, която е била извършена от държавното обвинение на двете столични съдилища.

Акцията на Цацаров беше остро критикувана от Съюза на съдиите, който в отворено писмо постави въпроса как така прокуратурата, която е страна в процеса, може да проверява съда.

Сюжетът съвсем затъна, когато във вторник от СГС пък изпратиха опровержение, че изнесената в съобщението на прокуратурата информация е невярна, а справките, изпратени до ВСС, са пълни с грешки.

Кампания с ясна цел

Въпреки, че Цацаров е сезирал съдийската колегия още в началото на месеца, новината за проверката е изпратена от ръководената от него институция с няколко седмици закъснение. Какъв е мотивът съобщението да бъде изпратено чак сега, не е ясно. Но пък в началото на тази седмица започна заключителната мисия на прокурорите от държави-членки на ЕС, които ще изготвят одит на държавното обвинение, както и мисията на ЕК, която подготвя очаквания през януари мониторингов доклад. Пак в понеделник стана ясно, че след намеса на главния прокурор е бил определен постоянният преподавател на младшите съдии в Националния институт на правосъдието и той не е класиралият се на първо място на конкурса опонент на Цацаров.

Факт е също така, че след демонтирането на корупционния модел в СГС от времето на бившия председател Владимира Янева, новото ръководство в лицето на Калоян Топалов и председателя на ВКС Лозан Панов са в почти постоянен обстрел от медиите, обслужващи интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски, зад който често застава и ръководената от Сотир Цацаров институция.

В прессъобщението, изпратено от държавното обвинение, се казва, че "информацията, предоставена на съдийската колегия, обхваща 40 наказателни дела в СГС и 342 наказателни дела в СРС" . От членове на ВСС "Капитал" научи, че в средата на октомври Цацаров е поискал от районния и градския прокурор на София да изготвят справките, които впоследствие са били препратени от него във ВСС. Това е станало още в началото на този месец, а на заседание миналата седмица дисциплинарната комисия към съдийската колегия е изпратила информацията за сведение до председателите на СГС и СРС. Но преди това председателите разбират от медиите за изпратените им от ВСС писма, които пристигат в двете съдилища в края на работния ден, часове след прессъобщението на прокуратурата.

Страшна картина, но невярна

В пространен отговор, изпратен до медиите във вторник, от СГС коментират изнесената от прокуратурата информация, като я определят като нямаща нищо общо с фактите и допълват, че на места в писмото до ВСС Цацаров е посочвал, вместо номера на съдебни дела, номера на прокурорски преписки.

"Подобна грешка е недопустимо да бъде направена от Главния прокурор на Република България, което води до съмнението, че или по някаква причина писмото до ВСС е трябвало да бъде изпратено спешно и не е останало време информацията в него да бъде проверена, или целта му е за пореден път, по най-елементарен начин, с абсолютно неверни факти да бъде дискредитиран най-големият окръжен съд в страната и съдиите, които правораздават в него" е записано в писмото на СГС, от което става ясно, че ще бъде сезиран и ВСС, заради подадените фалшиви данни.

"Възможно е г-н Цацаров да е бил за пореден път, случайно или умишлено, подведен от своите подчинени, предоставяйки му неверни справки и данни. Възможно е и грешката на прокуратурата да е в резултат на пропуски в организацията на информационната система на самата прокуратура", пише още в писмото на СГС.

Няколко часа по-късно от Софийската градска прокуратура (СГП) отговориха на съда с писмо, подписано от градския прокурор на София Емилия Русинова, която беше избрана с гласовете на лобито на Сотир Цацаров във ВСС. В отговора се казва, че справката, изпратена до ВСС, е изготвена от информационната система на прокуратурата и "съпоставена" с "публикуваната такава на сайта на Софийски градски съд и Софийски апелативен съд", като заключението, че делата не са приключили, е направено на база на констатираната липса на "публикувана информация за произнасяне на съда и изготвяне на мотиви." Защо прокуратурата е търсила тази информация на сайта на градския съд при положение, че тя се намира на друг сайт, не става ясно от писмото. След това се прави анализ на част от коментираните от СГС дела. За едно от тях прокуратурата се извинява за "некоректно подадената информация".

Може ли съд да проверява прокуратура

От най-голямата магистратска организация в България - Съюза на съдиите в България, определиха във вторник действията на главния прокурор като манипулативни и създаващи "усещане за война между институциите". В писмото си те настояват ВСС да излезе с позиция, че прокуратурата незаконно си е позволила да се намесва в делата на съдилищата, припомняйки, че "Прокуратурата е страна в съдебната фаза на наказателния процес и не може, поне не и в една правова държава, да извършва "проверки" на съда. Начинът, по който се огласява въпросната проверка, води до извод, че с нея се преследват цели, различни от ускоряването на конкретни производства".

От институцията отбелязват още, че "използването на такъв подход, освен че е несъобразено с възложената на органите на съдебната власт компетентност, уврежда и подкопава държавността, доколкото създава усещане за "война между институции". Съдът няма как да участва в подобен деструктивизъм, защото е чуждо на природата му".

Сотир Цацаров, който е бивш наказателен съдия, не за пръв път атакува съдилищата в опит да прехвърли отговорност за провалите на ръководената от него институцията. Опитът му да влезе в ролята на съдебен инспектор е без прецедент. В същото време Цацаров отказва да предоставя каквато и да е било информация на Висшия съдебен съвет за движението на ключови разследвания някои от които също продължаващи с години. До този момент прокуратурата не е предоставяла информация за досъдебните производства, които продължават с години.

Очевидно приключил реформата на държавното обвинение, главният прокурор реши да влезе в нова роля - на съдебен инспектор.

От пресцентъра на прокуратурата съобщиха в понеделник, че Сотир Цацаров е изпратил на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) "обобщени данни за всички незавършени наказателни производства" в Софийския градски и Софийския районен съд (СГС и СРС), "по които разглеждането в съда е продължило повече от две години". Данните са от проверка, която е била извършена от държавното обвинение на двете столични съдилища.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  "обобщени данни за всички незавършени наказателни производства"

  Ами човека слуша записите публикувани в Биволъ и "троянският кон" Мондешки (в последния запис), който казва: "... само да не преминат към План Б. Наказателните дела."

  https://bivol.bg/badapples-talking-s3-e15.html
  "Сороси" и румънска стратегия за "опраскването" на "гнилите ябълки"

 • 2
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  Едното от делата, за които прокуратурата "сезира", което сама толкова пъти отлага (според отговора на СГС), това с 9-те подсъдими за източване на държавният резерв, да не е когато:

  Делян Пеевски е зам.- министър на бедствията и авариите в министерството на Емел Етем по времето на тройната коалиция и в ресора му влиза и Държавният резерв !!!

  Интересно!
  В този случай, Цацаров иска да "опраска" делото или #КОЙ ???

 • Танас

  Цацарофф ОСТАВКА ! >:-)

 • 4
  krastitel avatar :-?
  krastitel

  цацата яко е яхнал метлата, явно нещо го притеснява и се опитва да овладее Съда ...

 • 5
  kolevbg avatar :-|
  Боби Колев

  Аз не намирам за нередно, че прокуратурата иска информация за ефективността на действие на съдилищата.

  В крайна сметка как точно се изразява иначе взаимния контрол на властите в републиката?

  По-скоро очевидно притеснително е, че прокуратурата си позволява да провежда, но категорично отхвърля да й бъде провеждан реципрочен контрол.

  Това вече е недопустимо.

 • 6
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Цацата нещо силно го е притеснило, за да направи такава простотия.

 • 7
  plebs avatar :-|
  plebs

  Именования за фалшив доклад се оказа с една грешка, за което се поднасят извинения:
  http://www.focus-news.net/news/2016/11/15/2330905/sofiyska-gradska-prokuratura-po-podadenite-ot-nas-dela-sas-zabaveni-motivi-lipsva-publikuvana-informatsiya-v-sayta-na-sofiyski-gradski-sad.html

 • 8
  popocatepetl avatar :-|
  rotos

  Който и да състави кабинет ще спечели огромна популярност и гарантирано – следващите избори, ако арестува и подведе под отговорност Сотир Цацаров. След като Борисов падна, Цацаров остава втория по опасност за държавата и е абсолютно задължително да си получи заслуженото, както своя ментор!

 • 9
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Ако не беше този главен прокурор, тази прокуратура и тази съдебна система, нямаше да имам нищо против. Двоен стандарт има, не е правилно, пупилизъм е, пълно е с грешки, но всеки в тази държава трябва да има достъп и да може да оповести тази информация. Включително главния прокурор.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK