Оставката на втория кабинет "Борисов" (хронология)
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Оставката на втория кабинет "Борисов" (хронология)

Оставката на втория кабинет "Борисов" (хронология)

Какво се случва в парламента

28228 прочитания

© Георги Кожухаров


Днес вторият кабинет на Бойко Борисов - коалицията между ГЕРБ, РБ и ПФ, връща управленския мандат и подава оставка. Причината е решение на самия Борисов, взето след президентските избори, на които кандитатът на партия ГЕРБ понесе тежко поражение.

След приемането на оставката на правителството заседанието приключи. По-долу може да проследите дебата, който протече преди гласуването.

16:12 Оставката на правителството "Борисов-2" беше приета с 218 гласа "за" и двама въздържали се.

16:05 Четин Казак репликира Цветанов. "Не знам на какво се дължи самодоволството, че не сте били заедно с ДПС. ГЕРБ може никога да не е била с ДПС, но когато ДПС е било част от някое управление, държавата е вървяла напред", заяви той. Според Казак основната грешка на ГЕРБ е била, че са позволили партията да влезе в договорености с "антисистемната партия Патриотичен фронт".

16:00 Радан Кънев: "Влизаме в пета поредна година на криза. И проблемът е един и същ в своята основа. И това не са икономически проблеми. Системо поставяне на партийния интерес над националния, както и партийния контрол над администрацията и съдебната власт. Абсурдната централизация на всички тези системи - правосъдна, административна, разпореждане с европейските средства, в едни ръце. Това предизвиква вълната от недоволство, независимо как хората виждат построеното, но и други две неща - откраднатото и невъзмезденото."

Кънев припомни, че не министър-председателят, а партийното ръководство трябва да подаде оставка в случай на изборна загуба. "Да си избием от главите да продължим популстиката кампания от президентските избори в една безкрайна кампания за бъдещите парламентарни избори."

И Кънев се обяви за подкрепа на въпросите на референдума. "Абсурд е да правим изборите по старата система, както и за останалите предложения от референдума, но трябва да има национална пътна карта, план, за това как да продължим оттук натаък. Тежки съмнения породи кампанията за президент колко сериозен и отговорен член на НАТО е България и трябва да се разсеят, включително от Румен Радев", допълни Кънев.

15:55 Председателят на ГЕРБ Цветан Цветанов заяви, че партията е направила компромис през 2014 г., когато е създала правителство с подкрепата на другите параламентарни сили. "Кънев даваше подкрепа за министрите от РБ. Никой от парламентарната група не наруши дисциплината, за да подкрепяме сектроните политики на различните министри. Днес обаче ние нямаме възможността да застанем пред избирателите и да кажем, че тази стабилност може да продължи. Нека да припомня, че ГЕРБ е единствената политическа партия, която не е попадала под влиянието на ДПС."

Цветанов отбеляза, че има политик от РБ, който не е мислил за националния интерес, а за личната си политическа изява, явно визирайки Радан Кънев. Той подчерта, че без Кънев и подкрепящите го депутати, ГЕРБ и РБ са получили над 1.5 млн. гласа, явно визирайки общите резултати на Цецка Цачева и Трайчо Трайков. "Това многообразие в парламента ще го има и занапред, защото българското общество иска динамика. Въпреки различията, трябва да търсим допирните точки и да следваме националния интерес. "

Според Цветанов единствените победители на тези избори са били Патриотичният фронт и бъдещият проект на Веселин Марешки.

"В момента алтернатива на това, което имаме като коалиционно правителство, в момента няма", заяви Цветанов.

15:15 Оставката на кабинета "Орешарски" след платени протести бе в името на стабилността. Не се получи. Това заяви лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ. "Състави се анти-ДПС коалиция в името на една уж стабилна власт. Утвърди се езикът на омразата от министри в името на евтиния популизъм, която се отрази и в законодателството на този парламент", каза още той. Включването във властта на т.нар реформатори и патриоти всъщност наруши стабилността, не я затвърди, смята Карадайъ. "Да спрем с намирането на лесния виновник за тези вини", добави той. Имаме нужда от нов обществен договор между политиците и обществото, както и между политическите сили, заяви още той. Карадайъ призова парламента да намери компромисен вариант, който да позволи организирането на честни избори и приемането на бюджета.

"Ние, от ДПС, заявяваме, че този край на правителстовто беше предначертан. Въпросът е какво следва. Отговорът: много неизвестни", каза още председателят на ДПС.

15:07 Веднага, след като премиерът Бойко Борисов предаде мандата на председателя на парламента, той напусна заседателната зала. На излизане от парламента премиерът Борисов се спря на три пъти, за да отговаря на журналистически въпроси. Повтори,че предложенията на БСП и ПФ за промени в бюджета са популистки и опасни и ще струват 3 млрд.лв. на бюджета. Борисов подчерта, че от ПФ още от началото са настоявали в бюджета да влезе увеличението на минималната пенсия на 300 лв. - нещо неприемливо за ГЕРБ. Според Борисов това е означавало, че мнозинство за приемане на бюджета така или иначе е нямало да има и това е означавало, че правителството е нямало да издържи това гласуване.

15:05 Найден Зеленогорски, съпредседател на парламентарната група на Реформаторския блок: "Ще подкрепим тази оставка. Но предупреждаваме, че държавата ще поеме по несигурен и опасен път. Оценката ни на това правителство е строго положителна." Нашите усилия за стартиране на реформи в много сектрои показаха наистина добри резултати, заяви още той.

Преди това Зеленогорски отбеляза, че РБ е алтернативата на експериментите, на авантюьрите. "Като се погледне назад, макар и бавно с лъкатушения и мъчително , се вижда че предложенията на РБ се приемаха в Народното събрание и се правеха реформи."

15:05 Лидерът на партия ДОСТ Лютви Местан говори пред парламента. "Нашата теза е, че веднага трябва да започнат политически консултации за провеждане на избори на ново, осмо ВНС, за да бъдат отстранени всички пречки за превръщането на България в "модерна, евроатлантическа демокрация", заяви той. "Едва ли скоро ще има по-подходяща среда за провеждането на ВНС", заключи Местан.14:55 "Хората не вярват на партии, не вярват на политици, за тях аз и Пеевски сме едно и също", каза депутатът Георги Кадиев.

Кадиев се обърна към министърът на икономиката в оставка Божидар Лукарски, който нарече независимия кандидат, подкрепен от партията на Кадиев и спечелил изборите в столичния квартал Младост, "една фризьорка с една фиктивна транспортна фирма". "Представяте ли си колко сте зле вие всичките, господин Лукарски, след като една фризьорка ви смаза", заяви Кадиев. 14:50 "Ето затова съм бесен на премиера. Не толкова че предизвика тази криза и спря пътя на едно успешно правителство, а за това, че реанимира БСП", каза Димитър Байрактаров, депутат от ПФ, в реплика към изказването на Корнелия Нинова.

14:48 Ние няма да подкрепим бюджета на първо четене. Няма и да пречим. Приемете си го, заяви Нинова.

14:45 Корнелия Нинова се впусна в предизборна реч, в която посочи за какво атакува ГЕРБ и какво явно предлага БСП (макар второто да не стана напълно ясно).

Европарите изтекоха в магистрали, в услуги, а не в производство. В кражби. Не създадохте собствена икономическа база. Местния бизнес беше смачкан, а чужди монополи се вихреха на гърба на народа. Доходите не мърдаха, а бедността растеше.

Има желанието за справедливост. Който краде милиони от обществени поръчки и който убива баба за 20 лв. на село, да бъде наказан. Вашата съдебна реформа не бше насочена към тази справедливост. Тя беше насочена към това да овладеете тази система.

Със здравната реформа, вие лишихте народа от достъп до здравеопазване.

Вие отнехте чувството за достойнство. Вие направихте това като подписахте споразумението с Канада, като се споразумяхте с Ердоган, като се съгласихте със санкциите срещу Русия, като сменихте Ирина Бокова с Кристалина Георгиева.

Народът чака някой да му даде път и ние поемаме тази задача, обяви Нинова.

14:42 "БСП Лява българия ще гласува за оставката. Вие загубихте категорично изборите за президент. Ние спечелихме категорично тези избори. Не сами, а с народа си. Нашата партия прояви мъдрост да издигне надпартиен кандидат", каза от трибуната председателят на БСП Корнелия Нинова.

14:41 "Аз се обръщам към колегите от ГЕРБ да преценят трезво ситуацията и когато президентът възложи мандат за съставяне на правителство, да съставят правителство с почти същия състав, но с друг министър- председател", каза Симеонов.

14:35 Според мен изборите бяха гласуване срещу Бойко Борисов, посочи Симеонов. Хората решиха да нанесат звучен удар срещу управлението на Борисов, като той обяви, че ще подаде оставка, ако загубят. Това беше референдум с един-единствен въпрос: искате ли да цапардосате Бойко Борисов. Това не е генерална оценка за работата на правителството. Има нежелание за предсрочни избори.

14:30 Нашата позиция е, че това правителство свърши много полезна работа, заяви лидерът на ПФ Валери Симеонов. Беше ограничена възможността на ДПС да използва и насилва властта. Процесите в тази протурска партия вече са налице и са според нас необратими.

14:22 В началото на заседанието беше отхвърлено предложение на Петър Славов в дневния ред да бъде включен кратък законопроект, който щеше да направи Фонда за гарантиране на влоговете задължен да отговоря на заявления за достъп до обществена информация. Предложението беше блокирано от ГЕРБ и ДПС, които се въздържаха.

14:20За референдума: Моят съвет към всички е да чуят, какво казаха хората на референдума. Ако не се съобразявате, обяснете на хората какви са рисковете и какво да се направи. Ние го приехме, защото всички други очакваха, че ние ще спреме референдума. Но ние го пуснахме. Сега другите да обяснят рисковете.

За бюджета: Имам последна молба към вас. Бюджетът на една държава отразява приоритетите на правителството. Популизмът взима страховит връх. Ако много от предложенията, които чух в комисиите, станат факт в този бюджет, искам много ясно да стане, че бюджетът ще губи по 3 млрд. И ще счупите държавата накрая.

14:18 Борисов: Хората питат защо трябва да се обвързват двата избора. Това е реален вот. Има партия, по-силна от нас на тези избори.

Казал съм на министрите да качат на сайтовете всичко, което е направено и всичко, което не е.

14:16 Изкарахме две години в тази тежка обстановка, което е повече от това, което очаквах, заяви Борисов.

14:14 Бойко Борисов подаде оставката на правителството. Поздравяваме БСП. Категорична, ясна, точна победа. Поне аз не си спомням толкова честни избори, заяви Борисов.

14:01 В дневния ред за следващите два дни са включени за разглеждане както оставката, така и бюджетът. Ще бъдат гласувани също така бюджетът на НЗОК и на държавното осигуряване. Очакванията са бюджетът да влезе в зала утре.

14:00 Най-вероятното развитие на нещата ще бъде първо консултации с политическите партии на президента Росен Плевнелиев. След това той ще връчи проучвателен мандат поред на ГЕРБ, БСП и на избрана от него друга парламентарна група. ГЕРБ и БСП вече обявиха, че ще върнат мандатите, защото няма да състанвята правителство в рамките на този парламент. Ако и трите мандата бъдат върнати, президентът трябва да назначи служебен кабинет. Той обаче няма право да разпуска Народното събрание в периода три месеца преди края на мандата си.

Очакванията са до следващата седмица да има служебно правителство, но пък не бива да се изключва опция за забавяне на процедурата по връчване на проучвателните мандати и дълъг срок на правителство в оставка.

13:50 Министър-председателя Бойко Борисов дойде в парламента, придружен само от охраната си, 15 мин. преди началото на заседанието. На влизане не каза нищо пред журналистите и веднага влезе в кабинета на председателя на парламента Цецка Цачева. От министрите в кабинета "Борисов-2" в Народното събрание вече присъстват външния министър Даниел Митов, министърът на кулутрата Вежди Рашидов, както и министърът на земеделието Десислава Танева.

Днес вторият кабинет на Бойко Борисов - коалицията между ГЕРБ, РБ и ПФ, връща управленския мандат и подава оставка. Причината е решение на самия Борисов, взето след президентските избори, на които кандитатът на партия ГЕРБ понесе тежко поражение.

След приемането на оставката на правителството заседанието приключи. По-долу може да проследите дебата, който протече преди гласуването.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  t_ avatar :-|
  t_

  Еееей, Корнелия започна да се облизва. И тогава ще настане такъв живот(за червените). Ще опоскат всичко и после пак ще оставят някой друг да се оправя. Сякаш не сме го играли този филм.
  Ей, това българите сме много прости хора.
  Да не забравяме все пак, че тя открито вече се обяви срещу Съдебната реформа(вчера по телевизията последно гледах при Цветанка Ризова - щели да водят дебат, после да преценяват, после - ще видим.)
  А как ще започнат да инвестират в икономическа база....Еееех, какъв живот...Може да купят разни полу фалирали предприятия на - Химко, Нещо на Баневи, на Дебелия.

 • 2
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Четин Казак,каза голяма глупост.Това показва калко са не адекватни професионалните депутати.

 • 3
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  Не мисля,че бсп е алтернатива. Експертно правителство е единственият верен път.

 • 4
  issunboshi avatar :-|
  xflood

  До коментар [#3] от "Без коз":

  [quote#3:"Без коз"]Експертно правителство е единственият верен път.[/quote]
  Такова като това на Орешарски ли?

 • 5
  issunboshi avatar :-|
  xflood

  "Цветанов отбеляза, че има политик от РБ, който не е мислил за националния интерес, а за личната си политическа изява"

  Хахаха, голям майтап. Кажи още някой тъп виц, Цветанов!

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Нека да припомня, че ГЕРБ е единствената политическа партия, която не е попадала под влиянието на ДПС."

  Това шега ли е или наглост? Моля Местан като филолог да обясни!

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "t_":

  Чакай малко, кое е простото?! Избрахме си президент. Зашлевихме Бойко. Изключително сериозно ме съмнява БСП да получат властта следващите избори. Вероятно ГЕРБ + ДСБ + Патриоти ще е формулата.

 • 8
  bai_toz avatar :-|
  Без коз

  До коментар [#4] от "#43c6dB":

  Не, говерех за експертно правителство съставено от специалисти.Много добре Ви е известно КОЙ го скалъпи това правителство. За това и стигна до там.

 • 9
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#7] от "Георги Георгиев":

  Искрено се надявам да е така. Не защото обичам който и да е политик много, а защото определено ме е страх какво би могла да сътвори комбинация БСП+ПФ+(ДПС). Т.е. сигурен съм какво ще ни спретнат и от последиците ме е страх. Само се надявам да не се докопат до властта. Мераци явно имат.
  И не, не съм кон с капаци, който не може да си направи сметката и слуша Бойко като да е папата. Просто не съм забравил какво ни спретнаха 90 процента от правителствата с участие на БСП/ДПС.

 • 10
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#9] от "t_":

  Разбира се, не виня никой, гласувал за ГЕРБ по тези причини. Естествено, че БСП + ДПС са по-лошия вариант. И голяма част от обществото го разбира. Но в момента единствения шанс на двете партии е да си извоюват достатъчно депутати на изборите. Това при мажоритарна система няма как да стане.

  И все пак, смятам че глас за ДСБ в пропорционална система е със същия ефект като глас за ГЕРБ. Даже по-добър. Поне спрямо заявената морална позиция. Гласовете на ГЕРБ + ДСБ трябва да се разглеждат в комплект по същия начин, по който се гледат БСП + ДПС. Не вярвам при висока активност ДПС да има повече гласове от ДСБ. Тоест и при двете системи БСП и ДПС нямат шанс. При мажоритарната позиции губят БСП, при пропорционалната - ДПС.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.