Отмъщението "Младост"
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Отмъщението "Младост"

Десислава Иванчева, която е против застрояването на зелени площи, детски площадки и паркинги, спечели 28 хиляди гласа на местните избори в "Младост"

Отмъщението "Младост"

Какво показа протестният вот срещу ГЕРБ във втория по големина квартал в София

Мария Манолова
44987 прочитания

Десислава Иванчева, която е против застрояването на зелени площи, детски площадки и паркинги, спечели 28 хиляди гласа на местните избори в "Младост"

© Цветелина Белутова


- Представител на протестиращите срещу застрояването разгроми ГЕРБ на местните избори и показа, че протестният вот е и локален.

- Това няма да свали напрежението между инвеститори и живущи, а новият кмет обеща преразглеждане на ПУП-овете и мораториум върху строителството.

- Градските проблеми са нова арена за политическа дейност, която партиите още не са овладели.

"И кажете на хората от квартала да останат зад мен. Това е много важно. Защото, ако те спрат да ме подкрепят, аз нямам нищо." С тези думи Десислава Иванчева приключва поредното интервю, което дава тези дни. Дребничката жена, която току-що отвя страховитата машина ГЕРБ на изборите за районен кмет на "Младост", се връща в офиса на партията "Нормална държава", откъдето ще продължи обиколката си по телевизионни студия, радиостанции и вестници.

Иванчева може да се гордее - тя е може би най-известният районен кмет в новата софийска история и единственият, който е имал за съперник министър-председател. Преди седмица Бойко Борисов твърдеше, че ГЕРБ "играе в "Младост" за кмет и води убедително". "Младост" е разковничето, заяви видимо изнервеният Борисов след първия тур на изборите, когато се опита да обясни защо изоставането на Цачева от Румен Радев не значи, че ГЕРБ губи подкрепа. Вторият тур прекърши това обяснение. В понеделник вторият по големина квартал в София се събуди с нов кмет, за когото са гласували 28 хиляди души (63%). Само преди година тогавашният кандидат на ГЕРБ за района - Цвета Авджиева, спечели същия пост с над три пъти по-малка подкрепа. При това проблемът очевидно не е в кандидата - тази година партията излезе с много по-силно предложение в лицето на одитора Мария Илиева и въпреки това остана с 26% зад Иванчева.

Вотът остана под радарите и без особено внимание от социолози и политолози. Но Борисов е прав в едно - разковничето наистина е "Младост". Начинът, по който се развиха протестите за застрояването там, а след това и провокираните от тях избори, показват в детайли къде сбърка ГЕРБ, защо останалите партии не могат да спечелят от това и защо повечето от тях дори не осъзнават как се променят изискванията на хората към политиците.

Пътят на един протестиращ

Новият кмет на "Младост" живее до поляна, която един летен ден осъмва заградена със строителна ограда. Градинката пред блоковете 19, 20, 21 в "Младост 1" беше искрата, която запали гражданската енергия в квартала през лятото и принуди Цвета Авджиева да подаде оставка. "Организирахме се малка група съседи, започнахме да комуникираме, правихме малки протести с телевизии, след което решихме, че така нищо няма да постигнем", обяснява Иванчева. После групата намира хора от други части на квартала, които са протестирали и преди по други казуси. Правят по-големи протести. "Решихме, че трябва да има продължение, тъй като минали години са протестирали и с това са свършили нещата. Решихме да направим местен референдум", обяснява Иванчева. Създават инициативен комитет "За зелен Младост", с който в следващите месеци събират над 10 хиляди подписа за свикване на обществено допитване в квартала.

Закипяването на "Младост" не е уникално. И на други места в страната стана същото, след като събуждането на имотния пазар задвижи багерите, бетоновозите и оградите, които започнаха да изникват навсякъде. Но ГЕРБ изпускат този момент. В това време партията е едноличен управител на София след категоричната победа на Йорданка Фандъкова на предните избори. "Една-единствена среща имахме в [местната] община, където отношението към нас беше отвратително. Основно на заместник-кметицата Ганетка Николова, която ни каза да не сме спали и че не ни е пъдар", разказва за опита на протестиращите да говорят с районната администрация Десислава Иванчева. От кметството ги убеждават, че строежът е законен и документацията е изрядна.

Това е вярно, но с един малък детайл. Зетят на районния кмет Цвета Авджиева - Александър Тзавелла, е бил управител на фирмата - инвеститор в строежа. С изплуването на тази информация се намеси самият Бойко Борисов. ГЕРБ свали доверието си от Авджиева. Оставката й беше опит партията да си отреже опашката и да продължи напред чиста. "Борисов в ситуация на кризи, когато около някого започват да се вихрят скандали, предпочита още преди да се е произнесъл съдът, той да се произнесе политически", казва политологът Васил Гарнизов. Това е стратегия, която ГЕРБ ползват вече доста време.

Този път обаче ходът не сработи. "Хората прогледнаха, че е по-лесно да свалиш кмета, отколкото да го разследваш. След това вече няма на кого да търсиш отговорност", казва новият районен кмет Иванчева. Така идва моментът за местния вот, а с някои разногласия, групата я излъчва за кандидат-кмет.

Краят на супер-ГЕРБ

Това фундаментално неразбиране на ГЕРБ как изпитаната им формула не сработи е важно да се разбере. "[Борисов] имаше в ума си нагласата, че при такава политическа и финансова подкрепа за определени градове като София и Бургас, в които промените са видими, политическото одобрение се разбира от само себе си", казва Гарнизов. "Младост" е квинтесенция на управлението на ГЕРБ - там се появи метро и нов булевард, а Авджиева се хвалеше на предизборните си плакати със снимки с Борисов и с построен с дарения нов храм. Оказа се, че тези неща не работят, когато имаш незаинтересувана администрация, ненаказани конфликти на интереси и постоянно пренебрегвани процедури, като например формални обществени изслушвания.

"Сега ГЕРБ са потърпевши от това, което ги вдигна на върха - точно чувствителността за проблемите на хората, на ежедневието, антипартийността, антиелитните настроения, прагматичните настроения, които казват "стига с тези леви и десни, дайте да качим някого, който да върши работа", смята социологът Първан Симеонов. Според него партията на Борисов вече просто няма магическа сила и супергерои. Вместо това минава в режим "нормалност" и става един от системните играчи.

Нишата на супергероите на тези избори беше запълнена от образа на протестиращия. В случая се падна това да е Десислава Иванчева. Дори самата тя не вярва, че заслугата й е друга освен тази, че стана лице на протестите. Иванчева има собствен бизнес, който според справките в Търговския регистър успява да завърти приходи от около 40 хил. лв. годишно. "Аз съм лицензирана автобусна фирма с евролиценз. Казва се "Хип 7" от "хубаво истинско пътуване, а 7 е числото на Господ", разказва тя. Твърди, че е превозвала футболния отбор "Милан" и министър-председателя на Италия. В интервю за "24 часа" пък казва, че има магазин и склад за професионална козметика за коса (каквито не са видими в регистъра). Видимо още не е свикнала да говори с медии. Трудно е да си представим и че е напълно подготвена за това да движи районната община.

Все по-нормална държава

Зад нея обаче стои бившият общински съветник от БСП и депутат Георги Кадиев, който е забелязал тази празнина. След изборите срещаме Иванчева именно в офиса на неговата партия "Нормална държава" заедно с общинския съветник Войслав Тодоров. "Не съм член на партията, нямам и намерение да ставам", твърди тя. "Но много ни помагат. Насочват ни. Благодарение на тях успяхме в изборите - да стане със застъпниците, да ни координират, да ни организират", признава новият кмет на квартала. Десислава Иванчева няма отговор на въпроса дали има леви или десни убеждения. "Да ви кажа честно, не разбирам много от политика", казва тя.

Новият кмет не отрича, че и рекламната й кампания е платена от "Нормална държава". Партията не разкрива каква сума е инвестирала в кампанията на Иванчева, важното е, "че са инвестирани много усилия". Това не е единствената инициатива на микропартията на Кадиев. Тя върши доста работа за протестиращите в "Младост" и в други квартали цяло лято - например юридическа и организационна помощ. Вотът в "Младост" за пръв път показа, че това е ниша, в която има огромен потенциал. "В една идеална ситуация работата на партиите е точно такава - да намират подобни проблеми, да ги улавят, да ги окрупняват и да ги изявяват на политическата сцена", обяснява Първан Симеонов. Казано на езика на политическия жаргон - цялата политика е местна.

Според Симеонов местните власти навсякъде са започнали "да хващат проблема, но не и да го схващат". "В "Младост" например политиците привидяха обичайното - пак скачат някакви зелени хора. Това все повече ще става обществено-политически проблем, а те все още го мислят като НПО проблем", обяснява той. Достатъчен е примерът с бившия зам.-кмет на квартала и понастоящем министър в оставка Божидар Лукарски. "Даде се шанс едно непознато лице - една фризьорка с фиктивна транспортна фирма, да управлява към момента този район, който е петият по големина град в България", каза той по телевизията през седмицата. Трудно е да си представим по-неадекватно изказване на национален политик, особено лидер на партия, която на парламентарните избори през 2013 г. взе 48 хил. гласа.

Кота нула

Докато говорим, телефонът на новата кметица не спира да звъни. В "Младост" изниква нов казус, пак с ограда. Този път се е появила на поляната пред блок 70. Същата вечер съседите спират техниката с жива верига. Десислава Иванчева е на протеста. Преди това ще има среща с Йорданка Фандъкова. Фандъкова вече е влязла в тона на настроенията в "Младост" и ще коментира във Facebook, че "започването на строителство в този момент е безпардонно и недопустимо", а поставянето на ограда е "провокация към гражданите, към избрания кмет и към започналата от мен ревизия на строителни разрешителни".

Строителната фирма ще каже, че има всички нужни документи и няма да прекрати строителството.

Това едва ли ще бъде единственият казус, с който ще се сблъсква новият районен кмет. Нейното решение е референдум с два въпроса: дали да се променят устройствените планове, така че да се забрани строителството в зелени площи, и дали да има мораториум върху разрешителните за строеж в квартала. "А щом се инициира той, сме в правото си да накараме общинските съветници да отворят и да направят промени по подробния устройствен план", казва тя. Иванчева обещава обществени съвети по квартали, комуникация по Facebook, нов сайт на района. И ревизия на всички строителни разрешителни и на всички сделки с общинска земя.

Това, първо, не е в правомощията на районен кмет, второ, обещава да излезе изключително скъпо на Столичната община. Проблемът със застрояването не може да бъде решен с едно гласуване, нито от един кмет. Силно вероятно е Иванчева да не успее да отговори на очакванията. "В този смисъл самите избори може да се окажат по-важни от резултата, казва Гарнизов. Това означава, че някакви хора се активизират, организират, поставят важни въпроси, свързани с градската среда, нейното презастрояване, градинки и разни други местни проблеми, и това създава по-голяма социална и политическа плътност на местно ниво." Тоест посланието беше дадено. Останалото ще трябва да се прави стъпка по стъпка.

- Представител на протестиращите срещу застрояването разгроми ГЕРБ на местните избори и показа, че протестният вот е и локален.

- Това няма да свали напрежението между инвеститори и живущи, а новият кмет обеща преразглеждане на ПУП-овете и мораториум върху строителството.

- Градските проблеми са нова арена за политическа дейност, която партиите още не са овладели.

"И кажете на хората от квартала да останат зад мен. Това е много важно. Защото, ако те спрат да ме подкрепят, аз нямам нищо." С тези думи Десислава Иванчева приключва поредното интервю, което дава тези дни. Дребничката жена, която току-що отвя страховитата машина ГЕРБ на изборите за районен кмет на "Младост", се връща в офиса на партията "Нормална държава", откъдето ще продължи обиколката си по телевизионни студия, радиостанции и вестници.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

38 коментара
 • 1
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  Изборни резултати като този демонстрират как мажоритарната система дава шанс на не-партийни кандидати да натрият носа и на най-голямата партия.

  Колко независими кметове имаме от 10-ти ноември насам? Стотици. Колко независими депутати имаме избрани по пропорционалната система за този четвърт век? Нито един. Коментарът, както се казва, е излишен.

  Мажоритарната система сама по себе си не е решение на всички проблеми и със сигурност не е хубаво системата да е изцяло мажоритарна. Но мажоритарен компонент трябва да има.

 • 2
  kum4ovul4o avatar :-?
  Кумчо Вълчо

  Проблема на мажоритарната система е и плюса на мажоританата система. В Младост работи, какво става обаче в едно село или малка община. Бих го нарекъл синдрома "Ценко Чоков" или квото му беше там името. местния дерибей коли и беси всичко наред. При парламентарен мажоритарен вот, същия този индивид ще се окаже в парламента защото се избира по райони. Вие ще изберете Деси защото е от вашия район, но парламента пак ще се напълни с Чоковци.

 • 3
  jumbojet avatar :-|
  Дневник пропагандна газета

  Избора на тази мома, показва че гласоподавателите по презумпция са глупави. Още днес започнаха нови строежи в Младост и не могат да бъдат спрени. Тя е обещавала неизпълними неща, а шараните за пореден път се вързаха на популизма...

 • 4
  petar_georgiev avatar :-|
  petar_georgiev

  Като всеки нормален гражданин на тази страна, мога само да пожелая успех на Деси от "Младост".
  Но както тя, така и нейните избиратели, би трябва да си припомнят, че едно е да искаш нещо, а съвсем друго е да знаеш и да можеш да го постигнеш.

  Деси има много още да учи и дано това не стане за чужда сметка, като играе в дребните политически игрички на дребни хора (с огромно самолюбие и Его)... До болка вече ни е познато.

 • 5
  mzv54626537 avatar :-|
  espresso

  Може да е неопитна и да обещава повече, отколкото са пълномощията й. Но поне ще се опита да направи нещо.
  Избирателите също поне се опитаха да направят нещо. Дори да не успеят, е далеч по-добре, отколкото да не правят нищо.

 • 6
  nikolay_uk avatar :-|
  Николов

  [quote#2:"Кумчо Вълчо"]Проблема на мажоритарната система е и плюса на мажоританата система. В Младост работи, какво става обаче в едно село или малка община.[/quote]Районите при парламентарните избори ще са много по-големи и от най-голямото село. При 100%-ва мажоритарна система средно всеки ще е с поне 25 хиляди избиратели. При 50% смесена система във всеки район ще има поне по 50 хиляди избиратели. Това е съпоставимо с областни центрове като Сливен, Ямбол, Добрич. Нелепо е да приемем, че всички градове с такъв размер се управляват от дерибеи.

 • 7
  ss avatar :-|
  SS

  Мажоритарната с-ма ще сработи още по добре при намаляването на депутатите до 120 !

  Тогава Ценко Чоковците трябва да се борят в двойно по големи райони с двойно по голямо население ...

 • 8
  smart_za_batkov avatar :-|
  Батков-вън

  Жената не знам дали има опит, но е напълно наясно какво трябва да се направи - промяна в ПУП за да станат зелените площи такива завинаги. Ама щяло да струва пари на общината ... Е ще струва, то не може само за асфалт да се харчи - време е СОС и да инвестира малко в земя за паркове. Освен това може да се финансира от земята под самите панелки - която пък да се продаде на собствениците на апартаментите...

 • 9
  ham avatar :-|
  ham

  До коментар [#2] от "Кумчо Вълчо":Ако институциите работят ,няма да има местни ДЕРИБЕИ,ИЛИ ПРОСТО ЩЕ СА ПО ЗАТВОРИТЕ1

 • 10
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#1] от " Николай Николов ": Не бе, човек. Подобна ситуация показва как е съвсем лесно някой да яхне недоволството на повечко хора и да наобещава на килограм неща, които не може да изпълни. Пък после ще се окаже, че не става работата, щото го били спъвали и т.н. Ми като няма да можеш да го изпълниш и е ясно, защо обещаваш??? Това е логичният въпрос. Кадиев ако наистина иска да помогне, да се концентрира в истинските въпроси, не в яхването. Пък и матряла да се освети.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.