Плосък данък и други глупости

Бюджетът на държавата се превръща в политически заложник

С предизборни популистки промени на второ четене депутатите може да вкарат страната в нова бюджетна криза
С предизборни популистки промени на второ четене депутатите може да вкарат страната в нова бюджетна криза    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
С предизборни популистки промени на второ четене депутатите може да вкарат страната в нова бюджетна криза
С предизборни популистки промени на второ четене депутатите може да вкарат страната в нова бюджетна криза    ©  АНЕЛИЯ НИКОЛОВА
По-добрият вариант е служебният кабинет да работи по старата рамка, докато се избере нормално ново правителство.

Как служебен министър на финансите и парламент пред разпускане приемат бюджет?

Трудно. ГЕРБ обяви, че няма да изтегли изготвения от кабинета "Борисов" проект на бюджет за 2017 г., и той мина на първо четене през почти всички парламентарни комисии, а настоящият и бъдещият президент вече говорят за съставяне на служебен кабинет. Тъй като е възможно настоящият парламент да не може да бъде разпуснат до януари, а да имаме служебно правителство още този месец, вероятността служебният финансов министър да трябва да защитава на второ четене в парламента проект, внесен от Владислав Горанов, изглежда голяма. Проблемът е, че новият министър няма да има зад гърба си парламентарно мнозинство, което да го подкрепя. "От правна гледна точка, парламентът може просто да забрави за съществуването на нови служебни министри и да си гласува бюджета така, както решат депутатите", казва Петър Ганев от Института за пазарна икономика. В същото време отговорността за техните решения ще се носи от служебния кабинет.

Има ли риск от раздуване на разходите в тази ситуация?

Това е основното притеснение. В предизборна ситуация като настоящата, изкушението да се предлагат популистки мерки, е голямо. А и в момента всички играят срещу всички. От изказванията на депутати от различните парламентарни сили досега стана ясно, че ДПС искат повече пари за отбрана, Патриотичният фронт търси 1.5 млрд. лв. за увеличение на минималната пенсия на 300 лв. (при 161 лв. в момента), от АБВ започнаха да говорят за безплатни детски градини, от едното крило в БСП – диференциран ДДС за детските храни и стоки. Ако се приемат всички подобни искания, дефицитът ще набъбне доста над планираните 1.33 млрд. лв. Другият вариант е срещу новите разходи депутатите да решат да запишат повече приходи с мотив, че те са подценени. Което в крайна сметка пак може да доведе до свръхдефицит.

"Ако отвън се видят някакви макроиндикации – влошен дефицит, влошена данъчна събираемост, това са сигнали за това доколко страната е способна в рамките на вътрешния си политически ресурс да взема благоразумни решения", казва Лъчезар Богданов, цитиран от Investor.bg.

Георги Ангелов от "Отворено общество" дава пример с Румъния. В момента там действа служебно правителство. "В същото време в парламента партиите са в предизборна надпревара, т.е. надпреварват се кой ще предложи по-популистки мерки. Поради липсата на редовно правителство и парламентарно мнозинство румънският парламент приема всякакви разнопосочни мерки – например едновременно се намаляват бюджетни приходи и се увеличават бюджетните разходи. България също върви към назначаване на служебно правителство при наличие на действащ парламент, както в Румъния. Добре е обаче да се поучим от лошия румънски опит и да избегнем бюджетна криза", допълва икономистът.

Какво се случва, ако до Нова година няма гласуван бюджет на държавата?

Нищо фатално. По закон правителството ще трябва да работи по фискалната рамка от предходната година. Приходите се събират в съответствие с действащата нормативна уредба, а разходите трябва да са в размер, не по-голям от размера им за същия период на предходната година. Има и още едно условие – те не трябва да надхвърлят постъпилите приходи и помощи. По този начин се гарантира, че служебното правителството няма да остави държавните финанси на червено.

Нормативната уредба позволява на служебния кабинет да емитира и дълг, но само за да рефинансира стар. Догодина падежират еврооблигации на стойност 950 млн. евро, както и ДЦК за 800 млн. лв. Проектобюджетът на кабинета "Борисов" предвижда през 2017 г. да не се излиза на международните пазари. Вместо това ще се рефинансира само вътрешният дълг, а еврооблигациите трябва да се погасят със средства от фискалния резерв. Това не би трябвало да е проблем, тъй като нивото на резерва в момента е рекордно високо – над 12 млрд. лв. без парите от ЕС.

Това ли е по-добрият вариант?

На този етап – да. "Смятам, че вариантът с оттегляне на проектобюджета е много по-чист и коректен", е мнението на Любомир Дацов, бивш зам. финансов министър и член на Фискалния съвет. Подобна теза споделят и повечето анализатори. Още повече че в пакета с бюджета вървят и промените в данъчните закони за догодина. А червените депутати вече заявиха, че ще подкрепят финансовата рамка за догодина, ако бъде прието предложението им за въвеждане на прогресивно подоходно облагане.

Малко по-различно е мнението на Петър Ганев. Според него влизането в нова година без бюджет също крие рискове, тъй като тази ситуация не е отигравана до момента. "А и се създава временно социално напрежение, тъй като ще бъдат замразени обещаните увеличения на учителските заплати и на някои социални плащания", допълва той.

Ще се отмени ли плоския данък?

Не. Подобен рязък завой в данъчната политика не се прави, без да е ясно кой ще носи отговорността за него. Но това е най-малкият проблем. Премахването на плоското облагане ще има конкретни икономически последици - България ще загуби конкурентното си предимство в битката за и без това намаляващите чужди инвестиции, най-вероятно част от доходите отново ще потънат в сивата икономика, потреблението ще се свие. Финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви, че загубите от приемането на прогресивно подоходно облагане ще са 1.236 млрд. Това е приблизително размерът на ведомството с най-голям бюджет в държавата – МВР.

Добрата новина е, че засега не изглежда да има каквото и да е мнозинство, което да е склонно да направи такъв рязък завой в данъчната политика на страната. Дори самата БСП не изглежда единна по това предложение и надали ще говори с един глас по него.

Защо ГЕРБ се отказа да изтегли бюджета за 2017 г. от парламента?

По политически причини. Първоначалното намерение на втория кабинет "Борисов" е било да изтегли внесения в парламента в края на октомври проектобюджет за 2017 г. Това подсказва и дадено преди балотажа за Investor.bg интервю на Менда Стоянова (ГЕРБ), която е председател на бюджетната комисия в парламента. "Законът за бюджета е може би най-политическият закон и в този смисъл е най-закономерно той да бъде изтеглен. Просто няма да бъде политически коректно чрез него да се налагат политики, които не са приоритет за сегашното мнозинство в парламента", казва Стоянова в интервюто.

Впоследствие обаче от ГЕРБ са решили, че това ще носи политически негативи за партията. Най-малкото - става лесно уязвима откъм нападки, че се е отказала от политиките, които залага с бюджет 2017. И най-вече се отказва от парите за отбрана и увеличението на заплатите на учителите. Иначе няма как да се обясни говоренето на финансовия министър Владислав Горанов, че бюджетът може да се напълни с популистки идеи между първо и второ четене, но че кабинетът "Борисов" няма да го оттегли.

Може ли фискалният съвет да играе роля на медиатор?

Не. Фискалният съвет има по-скоро съветническа роля, тъй като беше създаден като консултативен орган към парламента. А и повечето му членове – пет на брой, са партийни кадри. По закон най-важната функция на съвета е да наблюдава спазването на числовите фискални правила в бюджета. Той изготвя и мотивирано становище и препоръки при внасяне на проектобюджета, но то беше твърде политически коректно, а и не беше взето предвид от депутатите.

Какво има в проекта

- Увеличение на заплатите на учителите с около 8% от началото на 2017 г.

- Ръст на минималната работна заплата с почти 20% до 460 лв.

- Увеличение на някои социални плащания.

- По-висока осигуровката за фонд "Пенсии" с един процентен пункт

- С почти 800 млн. лв. повече средства за сектор "Отбрана и сигурност"

- Дефицит в размер на 1.33 млрд. лв.

- С 3.6 млрд. повече разходи спрямо 2016 г.

- Над 6.2 млрд. лв. са предвидени за инвестиции – една част за проекти като ТОЛ системата, други – за съфинансиране по еврофондовете.
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  hi_hi avatar :-|
  Хи-хи

  Германия, УК, САЩ, Фр-я, Яп-я и ред други дръжави били големи глупаци. Аре малко по-обективно. Че ви е готино така - знайме, ама големо на.иране пада

 • 2
  subaru avatar :-|
  subaru

  "Премахването на плоското облагане ще има конкретни икономически последици - България ще загуби конкурентното си предимство в битката за и без това намаляващите чужди инвестиции, най-вероятно част от доходите отново ще потънат в сивата икономика, потреблението ще се свие. Финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви, че загубите от приемането на прогресивно подоходно облагане ще са 1.236 млрд. Това е приблизително размерът на ведомството с най-голям бюджет в държавата – МВР."
  Очевидно има изгубени в превода. Че ситуацията в БСП е шизофренна, защото именно тя с председател станишев, който бе и премиер въведе плоския данък няма съмнение. Информацията обаче е непълна. БСП/според Гечев/ иска запазване на плоския данък за бизнеса и заплатите на физическите лица до 2000лв. например, а над тази граница да бъде въведено прогресивно подоходно облагане. Основният аргумент против това е, че "администрацията на НАП, щяла да се затрудни". Ти да видиш.

 • 3
  popi100 avatar :-|
  popi100

  Нивото на резерва как е формиран?
  като колко процента са реални и колко процента са дълг?

 • 4
  me4o4e avatar :-|
  Борислав

  "Капитал", тъй като Ви считам (а мисля, че и Вие се считате) за сериозна медия с иконмическа насоченост и експертиза, мнго Ви моля да не употребявате популярното "вестникарско" определение "плосък" данък. Данъкът от този вид, както се прилага и в България е пропорционален, защото представлява еднаква пропорция (в нашия случай 10%) от дохода, което е разликата с прогресивното данъчно облагане. Ако трябва да бъдем точни "плосък" би бил данък, който е непропорционален и се измерва в реално число, еднакво независиомо от размера на дохода.
  Това, че термина плосък е директна заемка от английското "flat" rate не го прави по-малко погрешно и не променя факта, че определението се използва погрешно и в англоговорящите страни.
  Използването на грешен термин е започнало именно от политици със слаби познания по икономика, които са се опитвали да спрат данъчната реформа и въвеждането на прогресивно облагане на Ейбрахам Линкълн в САЩ и са решили, че терминът "плосък" ще звучи по-справедливо. Нека не позволяваме на политиците да продължават да украсяват икономическите и математическите реалности.

 • 5
  gwa59354694 avatar :-|
  gwa59354694

  До коментар [#2] от "subaru":

  "БСП/според Гечев/ иска запазване на плоския данък за бизнеса и заплатите на физическите лица до 2000лв. например, а над тази граница да бъде въведено прогресивно подоходно облагане. Основният аргумент против това е, че "администрацията на НАП, щяла да се затрудни". Ти да видиш."

  Това,ако го е казал е опит за манупулация. Данъчната с-ма е или пропорционална (виж пост 4 на потр.Борислав) или прогресивна. Това което трябва да се разбира е, че данъчната ставка от 10% ще се запази за определен бракет. За всички други тя ще бъде различна.

 • 6
  tvz14383104 avatar :-|
  Славе Сергиев

  Само като погледне човек силата на цитираните "експерти" които в огромната си част дължат това че им се дава платформа само заради това че са били платени усти на фондацията (правеща се на ) институт за пазарна икономика и му става ясно, е това тук е платена боза. Жалко за Капитал че следват грозните стъпки на в-к "Сега" да пробутват тези жалки продажни душици, които повтарят наизостените тъпотии на Ран за няколко стотинки. Да не говорим, че ако имаше малко от малко журналистическа етика (за вас говоря г-жа Николова) щеше да се отбележи факта, че мъртвороденото плосък данък беше пробутано от една друга продажна душица платено от фондацията- Мартин Димитров и тези "експерти" имат конфликт на интереси. Конфликта на интереси, Анелия, е противоречие между представените и скритите ти подбуди, или когато се представяш за защитник на обществените интереси (като се костюмираш като "институт") за да защитаваш частните си интереси (тези на фондацииката която ти плаща 30 сребърника). Урока по журналистическа етика няма да го прихващам, ще е про боно за народния интерес.

 • 7
  ham avatar :-|
  ham

  Пропорционалният данък на Български се превежда като ,-БОЛЕН ЗДРАВ НОСИ!КАПИТАЛ ,МОЛЯ ВИ ИМАЙТЕ МАЛКО УВАЖЕНИЕ ,КЪМ ЧИТАТЕЛИТЕ СИ!Ако сте толкова тесногръди,кажете си ...то ходи по хората...НО НАЙ-ВЕЧЕ ПО ТИЯ,КОИТО НЕ МОГАТ ДА СЪВМЕСТЯТ МАТЕРИАЛНОТО И ДУХОВНОТО!

 • 8
  tvz14383104 avatar :-|
  Славе Сергиев

  "Финансовият министър в оставка Владислав Горанов заяви, че загубите от приемането на прогресивно подоходно облагане ще са 1.236 млрд." Това са доста конкретни числа- интересно ми е на какво са базирани. Понеже работата ми е такава, че се занимавам ежедневно с изчисления за бъдещи парични потоци, осъзнавам предизвикателствата които съпътстват такива прогнозни изчисления. Обявяването на една такава конкретна сума означава или че е направен един сеиозен анализ на базата на конкретни данни (какви са сега скобите на облагане, какви са предложенията да са в бъдеще) и добре формулирани предположения за стопански ръст, заетост и други стопански фактори. Или че говорещия е пълен несериозник и трябва да се игнорира при стопански дискусии.

 • 9
  tvz14383104 avatar :-|
  Славе Сергиев

  Опа грешка...аз на Г-жа Валя Денизова съм приказвал,а не на Анелия Николова.

 • 10
  acarid avatar :-|
  acarid

  До коментар [#7] от " ham ": Ти изработваш 500 лв. и плащаш 50лв пропорционален данък. Аз изработвам 5000лв. и плащам 500лв. Срещу тези пари и двамата получаваме ЕДНАКВИ държавни и социални услуги, финансирани от бюджета. ( образование, здравеопазване, изхранваме данъчни, НЕсигурност и др.) Абсолютно съм съгласен че всичко това е НЕСПРАВЕДЛИВО!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход