Ръст под риск
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Ръст под риск

Shutterstock

Ръст под риск

България е с втория най-силен икономически растеж в Европа, но подължителна политическа криза може да обърне посоката на развитие

12880 прочитания

Shutterstock

© Shutterstock


Може и да не го усещате във вашето домакинство, но българската икономика продължава да се развива добре. Това поне показват данните на статистиката – през третото тримесечие на годината България е с втория най-силен растеж в ЕС след Румъния. БВП на страната нараства с 3.5% на годишна база, а очакванията на икономистите са за цялата година увеличението да е около 3%. Прогнозите за догодина са сходни – резултат, малко по-нисък от 2016 г., и то основно заради влошаване на външната среда.

Освен ако... сами не натиснем спирачките. Кратката политическа мъгла, която налегна управлението на страната, няма да има дълготраен ефект върху ръста, ако се вдигне бързо. Но една продължителна политическа криза ще има съвсем осезаеми ефекти - домакинствата може да свият разходите си, а компаниите да преосмислят инвестиционните си намерения. Популистки настроеният парламент също може да поднесе неприятни изненади с дългосрочни последици – като например идеята на БСП за премахване на плоското подоходно облагане. Или просто да раздуе разходите в бюджета, така че да влезем в процедура по свръхдефицит и да сринем крехкото инвеститорско доверие.

Всичко нагоре

Ако през миналата година на растежа влияеха износът и държавните разходи, тази двигател е по-скоро вътрешното потребление. Влияят му подобреният пазар на труда, падащите лихви по кредити и депозити, както и по-ниските цени на горивата. Или поне така изглеждаше картината до полугодието. Данните за третото тримесечие леко обръщат фокуса – най-вероятно заради по-малкото бюджетни разходи, потреблението леко забавя темпа на прираст, но за сметка на това износът се представя по-добре от очакваното. Една от причините е силният туристически сезон тази година. Другата – ръст на експорта на стоки през август и септември към трети страни, след като в началото на годината статистиката отчете двуцифрени спадове на тези пазари. Износът към ЕС също расте, въпросът е доколко той ще успее да запази тази скорост след последните данни за забавяне на германската икономика, която е основен търговски партньор на България. А и очакванията на анализаторите по принцип са приносът на нетния износ към ръста на БВП догодина да намалява.

Най-важният компонент на растежа – инвестициите, продължават да са малко, като на тримесечна база показателят (бруто капиталообразуване в основен капитал) спада с 3.1%, а на годишна - с 4%. Те обаче са основна предпоставка икономика като нашата да расте бързо и устойчиво, защото я правят по-конкурентна и с повече добавена стойност. Според Георги Ангелов от институт "Отворено общество" спадът на показателя се дължи на високата база от минала година, когато ударно се усвояваха европарите от миналия програмен период. Тази година все още няма достатъчно одобрени нови проекти, а и към септември Министерството на финансите отчете, че правителството е направило една четвърт от всички капиталови разходи за годината.

Друг е въпросът, че частния сектор също не е много активен. Управител на публично дружество, което работи основно за външни пазари, споделя, че компанията има около 35 млн. лв. свободни средства, които не смее да инвестира в разширяване на мощности заради несигурната икономическа среда и липсата на достатъчно квалифицирани кадри. Ако се задълбочи, настоящата политическа криза също ще блокира някои инвестиционни проекти. "Ние искаме стабилност. Призоваваме политическите сили да не изпадат в популизъм. Администрацията да продължи да работи, а не да спира, защото икономиката не може без ежедневната работа на компетентна и надпартийна държавна администрация", призоваха петте най-големи работодателски организации (виж мненията).

Точка на пречупване

Икономическият подем, който засича статистиката в момента, може да е стигнал своя връх. Първият индикатор, който подсказва това, са последните данни за пазара на труда. Въпреки бързия растеж икономиката не създава нови работни места - през третото тримесечие на годината заетостта е паднала с цели 50 хил. души спрямо същия период на миналата година (виж графиката). "Най-вероятно това е последното силно тримесечие за икономиката, преди да започне низходящ тренд", посочва Десислава Николова от Института за пазарна икономика. Според нея спадът на безработицата в момента се дължи на намаляването на броя на икономически активното население. Тенденцията сега е обратна на процесите през 2013 г., когато започна съживяването на пазара на труда: "Тогава заетостта падаше, но икономическата активност растеше", обяснява Николова. Според нея в тази ситуация и предвид политическата несигурност е много вероятно да спадне и потреблението.

Как БВП порасна

Преди няколко седмици националната статистика направи ревизия на данните на БВП за поне 15 години назад. Така изведнъж се оказа, че през 2015 г. ръстът на икономиката е бил не 3%, а 3.6%. В номинално изражение пък разликата в обема на БВП е цели 2.2 млрд. лв. Първите две тримесечия на тази година също растат по-бързо от първоначално обявеното. Други години пък се оказват с по-нисък растеж - например 2012 г. От НСИ обясняват промяната с преразглеждане на "метода за постоянна инвентаризация за изчисляване потреблението на основен капитал на непазарните единици" след забележка от ЕК, ревизия на данните за платежния баланс между 2010 и 2015 г., както и други рутинни ревизии.

Георги Ангелов обаче е по-оптимистично настроен. "Нормално е, когато държавата е изтеглила няколко милиарда от икономиката под формата на излишък, потреблението да се потиска", отбелязва той. "До момента не се усвояваха и еврофондовете. Така без евросредства с бюджетен излишък и без кредитиране икономиката успява да расте с 3.5%. Ако всички тези фактори се активират, ще има много нови двигатели, които да движат растежа", допълва той.

Дългосрочните проблеми

Да приемем най-добрия вариант - кризата да се окаже буря в чаша вода, а икономиката да расте по-добре от очакваното. Дори тогава този ръст е лимитиран от няколко дългосрочни проблема. Първият е все още ограниченият размер на външните инвестиции - приливът на капитал е важно условие за създаване на нови работни места и добавена стойност за една малка икономика. И вторият е работната сила - в бъдеще тя ще продължава да намалява заради влошаваща се демография и продължаваща емиграция. В допълнение, квалификацията на хората на пазара на труда се разминава все повече с това, което търсят работодателите. "Ако се работи за преквалификация на отпадналите от пазара на труда, правят се реформи, ще има по-висок растеж, завършва Ангелов. За да има реформи обаче, трябва да има кой да управлява."

Георги Стоев, Industry Watch:

Ефектът ще е за фирмите, зависими от публичните поръчки

От гледна точка на условията за бизнес ще има краткосрочно влошаване на средата за фирмите, които са зависими от публичните поръчки. За останалите участници, които са пазарно ориентирани, бихме отчели негативни ефекти едва при по-дълга политическа нестабилност. Има и по-тежък сценарий дори от спиралата на честите избори, това е "стабилно управление" с участие на коалицията на относително трудно предсказуеми играчи като "патриотите" и "Атака". Важно е да отчетем и днешната база, на която правим сравнение с тази хипотетична ситуация на влошаване на бизнес среда и макроиндикатори. Ръстът на инвестициите в основен капитал, който е определящ за растежа на икономиката, ще е около нулата тази година, а през следващата според Министерството на финансите - около 1%. Преките чуждестранни инвестиции растат с около 1.5-2 млрд. евро на година, което означава, че ще сравняваме бъдещата динамика с относително скромна база.

Пламен Панчев, "Тракия икономическа зона":

Политическата стабилност е важна

Надяваме се този процес да не се задълбочи, а да се реши бързо и да не повлияе на бизнес средата. Винаги предвидимостта привлича бизнеса, а несигурността отлага решения. Ако сме стигнали до преговори с някого, той просто ще реши да изчака в такива условия. Винаги това забавя, не бих казал пречи, но отлага. Това вече се е случвало с нас. Затова политическата стабилност е много, много важно нещо.

Защо аз съм по-спокоен? Бях в две общини и те продължават да си работят със същото темпо и няма промяна. Местната власт е изцяло ангажирана. И това ми дава едно спокойствие и увереност, че няма да има чак толкова сериозни последици.

Когато няма промяна на условията и продължим по същия начин, не се притесняваме.

Милчо Василев, собственик на "Газтрейд":

По-голяма пречка е бавната администрация

Не смятам, че политическата ситуация в момента ще се отрази на бизнеса. Администрацията така или иначе пречи и работи толкова бавно, че няма как да стане по-зле. Сега дори има ентусиазъм в обществото около политическата промяна, а винаги когато има ентусиазъм, производителността на труда се покачва. Не смятам, че падането или създаването на ново правителство може автоматично да промени инвеститорския интерес. Чуждите инвеститори стават все по-малко през последните години заради корупцията и администрацията.

Георги Ангелов, "Отворено общество":

Несигурността може да забави инвестициите

Ако държавата е за кратко, няколко месеца, със служебно правителство, това няма да се отрази на икономиката. Просто ще бъдат спрени или забавени големите търгове като тези за тол-системата и концесията на летище София. Но ако се върви към сценарий за свикване на Велико народно събрание, ще се удължи периодът, в който държавата няма управление, ще бъдат спрени проекти като електронното правителство. Несигурността може да доведе до забавяне на инвестиционни проекти на частния сектор. Колкото по-дълго сме в ситуация на служебно правителство, без ясно парламентарно мнозинство, толкова по-негативен ще е ефектът върху икономиката.

Може и да не го усещате във вашето домакинство, но българската икономика продължава да се развива добре. Това поне показват данните на статистиката – през третото тримесечие на годината България е с втория най-силен растеж в ЕС след Румъния. БВП на страната нараства с 3.5% на годишна база, а очакванията на икономистите са за цялата година увеличението да е около 3%. Прогнозите за догодина са сходни – резултат, малко по-нисък от 2016 г., и то основно заради влошаване на външната среда.

Освен ако... сами не натиснем спирачките. Кратката политическа мъгла, която налегна управлението на страната, няма да има дълготраен ефект върху ръста, ако се вдигне бързо. Но една продължителна политическа криза ще има съвсем осезаеми ефекти - домакинствата може да свият разходите си, а компаниите да преосмислят инвестиционните си намерения. Популистки настроеният парламент също може да поднесе неприятни изненади с дългосрочни последици – като например идеята на БСП за премахване на плоското подоходно облагане. Или просто да раздуе разходите в бюджета, така че да влезем в процедура по свръхдефицит и да сринем крехкото инвеститорско доверие.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  Смешен анонимен плач. Статия без автор и то водеща. Първо , ръста на БВП се определя основно от сериозните чужди компании, които плащат данък до стотинка. Второ, Георги Ангелов ще има ппаво на мнение, когато стане работодател.Само у нас един експерт може да не е бил никога сериозен работодател. Трето. Мистър Прокопиев, по добре да погледва собствените си изтерзани кадри и поне малко да повиши заплатите им. Защото, първо пряко участва в постоянни атаки срещу герб/ нищо против/. Второ толерира Цв. Василев за сметка на пеевски. /против/. Двамата са еднакви. Борисов, простия интуитивен управленец, излъчи Трайков, Плевнелиев, и още поне десетина нормални и добри министри. Сега машинката е счупена. Кънев, който получава постиянна подкрепа от Прокопиев/ публична тайна/ , няма потенциал и отделно не може да работи в екип. Но, както се казва- много по- лесно се руши, а изграждането липсва. Не виждам на страниците Ви никаква атака срещу Нинова, по повод , опита да взима от доходите на хората. Не виждам никаква атака срещу Цацаров , по повод десетината поръчкови обвинания последната седмица. Няма атака срещу простата държанка на Радев. Никой не пише за така бодрия скок на Радев за ябълката, което беше именно знака, че с радост приема подкрепата на ДПС. Знак на един новоизгряващ политически жокер, към един самозаточил се психопат- кукловод в Бояна. Знак, че му благодари от сърце.

 • 2
  ban avatar :-|
  ban

  До коментар [#1] от "grayeagle":

  Все пак статията е в капитал, ако беше дал и числа, можеше и да ти повярвам, но ти си завъртял няколко мантри! Все пак предполагам, че можеш да смяташ и лесно ще разбереш, че 3% на 50 милиарда са 1.5 милиарда, което е едно плащане по европейските програми! Какви са другите важни числа, заетоста пада, падат и чуждите инвестиции! Баце вече не реже ленти, и не открива заводи, дали щото няма ножица или свършиха лентите!

 • 3
  grayeagle avatar :-|
  grayeagle

  До коментар [#2] от "ban":

  Когато нямаш яснота, както знаем, си правиш таблица. За отделните години. Таблица на растежа по години, таблица на заетостта по години, таблица . През 2012 да речем ръста на бвп е под 1%, сега е /ще е/ 3,5%. Безработица 2012- почти 13%, сега е наполовина.
  А за общита мантри пак таблица:
  Реформаторски блок печели 9% на изборите през 2014г. Министрите общо на брой са да речем 20. Значи на РБ се падат точно 2 броя министри. Те имат 4 броя. Даже бяха 5 с министър Иванов на правосъдието. Това е положението. Тиквата диктатор е дал 4- 5 места , вместо две. И това са най- важните министерства- правосъдие, отбрана, икономика, здравеопазване и образование.............. Огромен подарък и то напълно незаслужен с оглед резултатите.
  Сега да си направим таблица , за бъдещето, подложено и от това, че Господин Прокопиев отказва да си прави партия, но дирижира постоянните атаки на дсб към герб/ не съм против атаките, но интензитета им е невероятен/.
  Та таблицата е какво губи демократичната общност, след тия атаки и какво е имала.
  Имаме Президента Плевнелиев/ излъчен от Герб/, който е назначил десетки свестни хора, част от които напуснаха , а част са още там. Имаме 4-5 министри и парламентарна група РБ. За по ниските назначения не говоря- много са. За напред няма да имаме Президент- няма да има работни места там. РБ и ДСБ имат реалния шанс да не влязат в следващия парламент. За министри и дума не може да става- най - много по един от двете партии, ако влязат. Това е истината- числата.

 • 4
  ruslan avatar :-|
  Росен Радославов

  Не знам какво расте.
  Собственици на фирми, които познавам съкращават персонал.
  Успешен има само един, но нови хора НЕ назначава.

  Върви към регрес всичко. Не знам как се пръкват такива данни.
  И с полит. криза или без този процес няма да спре.

  МЕТРО вижте бе.
  Нещо, което свърши там като стока повече не се появява или го заменя още по-смотан пак китайски аналог.

 • 5
  cintaksis avatar :-|
  cintaksis

  Да се разследва фермата за мадами, които нападат наши политици генерали и по изпитана схема успяват да ги разведат и предизвикат криза и разорение на страната. Следите ясно сочат БСП и ДПС, т.е. ДС. Не може Волен и Радев да си оставят жените ей така и свържат с тези, с кито са сега. Дали не ги обработват с наркотици също? После опорните точки, които тичат по улиците бившите доносници на ДС и тровят ума на хората. Дали не им плащат още или го правят от омраза, че няма да са на власт никога и искат всички да са зле?

 • 6
  iwann1 avatar :-|
  iwann1

  Може пък ръстът да се повиши докато нямаме правителство, защото няма кой да му пречи.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.