Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
10 18 ное 2016, 16:00, 22424 прочитания

Темидамаркет

На страната на компанията на Пеевски очевидно са прокуратурата и някои съдилища

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
- През лятото започна съдебната битка за контрола и наема на магазините на "Техномаркет".

- Иначе идентичните казуси се развиват различно - в зависимост от това в кой съд попаднат.

- На страната на компанията на Пеевски очевидно са прокуратурата и някои съдилища.

Илюстрация

В началото на седмицата Софийската градска прокурaтура разпрати кратко съобщение, че е предала на съд мениджър от веригата "Техномаркет", който е ощетил дружеството с 4.2 млн. лв. Става дума за 30-годишния Николай Китов, който носи името на баща си - съосновател и доскоро изпълнителен директора на веригата. Според прокуратурата Китов-младши не е прекратил доставките от "Техномаркет" към "МЛЛ трейд" въпреки достигане на договорения кредитен лимит, а след това "не е предприел и действия по събиране на вземания" или "тяхното обезпечение".

Покрай това дело има три любопитни момента.


Първо, обвинителният акт е изготвен от прокурора, който се явяваше по делото срещу бившия зам.-председател на ДПС Христо Бисеров (оправдан на две инстанции).

На второ място, разследването срещу Китов-син се движи с невиждани темпове - само година и четири месеца след деянието (прокуратурата твърди, че безстопанствеността е продължила от март до юни 2015 г.) той е предаден на съд.

И може би най-важното - внасянето на обвинителния акт срещу Китов-младши идва в момент, в който "Техномаркет" и наемодателят на магазините - "Глориент инвестмънт БГ", водят тежка съдебна битка. Битка, в която една от страните е депутатът от ДПС Делян Пеевски като собственик на веригата през дубайска офшорка. А от другата е фирма, в която допреди собствените му съдебни проблеми основен акционер беше Китов-старши. В корпоративните си начинания Пеевски често разчита на държавна подкрепа в лицето на прокуратурата и отделни подразделения на съдебната власт. А казусът с Китов страховито напомня този с точещото се и досега дело "Захар", където насред конфликт с депутата беше обвинен и вкаран в ареста синът на Гриша Ганчев.
Николай Китов е бивш собственик на "Глориент". От миналата година той и семейството му са под постоянен обстрел от прокуратурата.

Фотограф: Юлия Лазарова

Как се стигна до конфликтаПреди близо 10 години в резултат на преструктуиране имотите, в които се помещават магазините на веригата, са извадени в дружеството "Глориент инвестмънт БГ", 60% от което до 2015 г. се държат от двамата съоснователи на "Техномаркет" Христо Кусев и Николай Китов. През лятото на 2015 г. Николай Китов е задържан в рамките на международна операция за данъчни престъпления и предаден на властите в Италия. От два независими източника "Капитал" научи, че замесването на Китов в случая е станало по информация, подадена от българските на италианските власти и в частност от правоохранителни структури, в които влиянието на ДПС е значително.

Паралелно с това българската прокуратура разследва Китов и Кусев за данъчни и финансови престъпления. В началото на 2016 г. друг от основните акционери във веригата - Едоардо Миролио, продаде дела си при неясни условия, а през юни Пеевски вече контролираше над 2/3 от компанията.

Именно тогава започват и съдебните спорове между "Техномаркет" и "Глориент инвестмънт БГ". Компанията, която е собственик на магазините, се обръща към съда с искане веригата да плати наемите си и да напусне обектите. От своя страна "Техномаркет" завежда дела, в които твърди, че сделката по прехвърлянето на имотите през 2006 г. е нищожна.

По информация на "Капитал" в момента в различни съдилища в България - основно в София и Пловдив, се водят над 60 дела по казуса.
При все че картината изглежда повече от ясна и в синхрон с пазарната логика, делата се развиват разностранно.

Дела, дела и пак дела

"Глориент" води три групи дела. Първата група е за неплатените от "Техномаркет" наеми. Втората е за неустойките - тъй като според договорите за наем между двете компании, ако споразумението се прекрати, наемателят дължи като неустойка наемите до края на срока на договора. В третата група дела "Глориент" иска от "Техномаркет" да освободи магaзините, които ползва след прекратяването на договора. Отделно от това от чуждестранния инвеститор искат от съда да запорира банковите сметки на компанията.

Тезата на "Техномаркет" е, че сделките за покупко-продажба, сключени между "Глориент" и веригата, са нищожни. Според компанията на Пеевски те противоречат на добрите нрави, като е изброен дълъг списък от основания - "абсолютна нееквивалентност на цената и предоставения имот", "допълнително повторно облагодетелстване на купувача", "липса на реално плащане на цената по договорите", "явна свързаност между купувача и продавача", "действия на представляващия продавача във вреда на представлявания", както и противоречие със закона - липса на решение на акционера за сделките, тъй като стойността им не отговаря на пазарната.

Именно позовавайки се на заведените искове, с които се иска договорите за наем да бъдат обявени за нищожни, компанията на Пеевски иска спиране на делата, инициирани от "Глориент", а в някои случаи като допълнително обезпечение - спиране и на изпълнителните дела, които чуждестранният инвеститор е успял да образува срещу веригата.

Веднъж попаднали във фунията на съдебната система, тези уж идентични дела започват да се развиват по различен начин в зависимост от това при кого попадат.

Съдът на късмета, съдия на късмета

През август Софийският градски съд уважава три молби за обезпечение на бъдещ иск (за неустойката по договора), подадени от "Глориент". Делата отиват в Апелативен съд - София, където две от определенията на долната инстанция са отменени, т.е. молбите на собственика на имотите - отхвърлени.

Едното определение е на съдебен състав, председателстван от близкия до ДПС зам.-ръководител на апелативния съд Стефан Гроздев, а докладчик по делото е Тодор Тодоров. Едно отклонение - съдия Тодоров стана известен преди време с едно свое противоречиво решение по дело между Инвестбанк и фирма, която твърдеше, че парите, които тя е имала по сметка в банката, са изчезнали. Делото срещу банката е спечелено на първа инстанция, но при разглеждането му на втора в залата се появява адвокат, който твърди, че ищцата е оттеглила претенцията срещу банката. Тогава съдия Тодоров приема тази версия и прекратява делото.

Състав с председател Стефан Гроздев и докладчик Тодор Тодоров отменя определението на долната инстанция, с което е уважена молбата на "Глориент" сметките на "Технополис" да бъдат запорирани. Мотивът, който съдебният състав приема, е, че бъдещият иск, който собственикът на имота е завел срещу веригата, най-вероятно е неоснователен. Причината - в договора за наем "не е уговорена неустойка в случай на разваляне на договора поради забава за плащане на наемни вноски". В действителност в договора пише, че в случай на прекратяване от наемодателя поради неизпълнение на задълженията на наемателя последният "при писмено поискване е дължал заплащане на неустойка на наемодателя, равна на сумата от всички наемни цени, които биха били дължими и платими за останалата част от договора".

Съдът на практика казва: в договора пише, че неустойка се дължи, когато той е прекратен по вина на наемателя, но никъде не пише изрично, че неустойката се дължи, ако той е прекратен, защото наемателят не си плаща наема.

Пловдив, Плевен, все тая

Друг интересен момент е, че адвокатите на "Техномаркет" често избират съдилища в провинцията, за да завеждат исковете си, без никаква логика за подсъдност. Така например дело, по което предмет е имот в Бургас, е заведено във Враца, а за обекти в Плевен и Велико Търново - в Окръжния съд в Пловдив.

Специализираният сайт defakto.bg цитира информация от информационната система на пловдивския съд, според която повечето дела попадат при един и същ съдия - Александър Стойчев.

Името на Стойчев нашумя покрай придобиването на Пловдивския панаир от близкия до БСП бизнесмен Георги Георгиев, което стана възможно именно благодарение на дело, гледано от Стойчев.

По време на избора му за главен прокурор Сотир Цацаров ще защити колегата си, който е командирован в окръжния съд по времето, когато Цацаров е бил негов председател. От defakto.bg коментират, че един от актовете на Стойчев вече е отменен от горната инстанция, а делото - изпратено в София.

До редакционното приключване на броя от "Техномаркет" не отговориха на изпратените въпроси от "Капитал".

Съдебните битки между "Глориент" и "Техномаркет" едва ли ще приключат в близката година. Юристи, с които "Капитал" се консултира, коментираха, че в действията на търговската верига няма никаква пазарна логика – те ангажират огромен ресурс в съдебни такси, за да водят процеси, които изглеждат обречени. Това може да се обясни със стратегия за протакане и водене на война на изтощение, която да доведе противниковата страна на масата на преговорите, особено ако започнат да валят и наказателни обвинения. Или с твърда убеденост, че Темида ще си отвори очите към правилната страна.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

ГЕРБ и ДПС удължиха извънредното положение ГЕРБ и ДПС удължиха извънредното положение

"Обединените патриоти" се разцепиха по искането на правителството то да продължи до 13 май, само БСП и ВМРО са против

3 апр 2020, 302 прочитания

Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни Вечерни новини: Банковата ваканция ще е ясна до седмица, мерките ще се разхлабят при спад на заразените три дни

И още: Съществени редакции в закона за извънредното положение предлагат депутати от ГЕРБ, една четвърт от всички над 1 млн. заразени в света са в САЩ

3 апр 2020, 995 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Споко, ш'е я направим като нова

Ако избирателите получат каквото поискаха, бъдещият парламент, съставен по правилата на референдума, може да ги шокира още повече

Още от Капитал
Ваксина срещу комуникационна криза

6 съвета как компаниите да адаптират комуникационните си стратегии към новата реалност

Защо се бавим с бързите тестове

Националният кризисен щаб и премиерът са абсолютно против използването им в България

Експериментална ваксина за икономиката

Обявените от правителството икономически мерки за 2.2 млрд. лв. от бюджета изглеждат тромави и недостатъчни за фирмите, а без промени схемата за субсидирана заетост няма да проработи

Ричард Грийвсън: Дълбока рецесия е най-вероятният сценарий за региона

Заместник-председателят на Виенския институт за международни икономически изследвания wiiw пред "Капитал"

Всички в кухнята

Как да пазаруваме, какво да готвим и откъде да черпим кулинарно вдъхновение

20 въпроса: Енчо Керязов

През март "Колибри" издаде първата му биография – "Обичай смело"

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10