Споко, ш'е я направим като нова

Ако избирателите получат каквото поискаха, бъдещият парламент, съставен по правилата на референдума, може да ги шокира още повече

Миналата неделя България си избра нов президент - подкрепения от БСП бивш началник на Военновъздушните сили Румен Радев. За възможните последствия от този избор, основно за опасността от обръщане на външнополитическия курс на страната към Русия, се изказа и изписа много. Отсега нататък е редно да съдим за него по действията и посланията му. Включително по отношението му към огласената каскада от промени по установени ключови правила, които партиите се канят да извършат в последните месеци от живота на това Народно събрание.

Общото помежду им е, че са отчаяни популистки ходове преди задалите се предсрочни парламентарни избори и по тази причина са много опасни. Някои са с непосредствен ефект - като попълзновенията към бюджета за следващата година, други биха имали дългосрочни негативни последици - като радикалната смяна на избирателната система или отново лансираната отмяна на плоския данък. Засега надеждата е, че различните интереси на играчите ще направят невъзможно събирането на мнозинство за прокарването им, а тези, които все пак бъдат гласувани, ще очертаят контурите на властта след изборите напролет.

Как се прави политическа криза

Кризата, последвала президентските избори, беше забъркана от грешни сметки, проличали в резултатите от балотажа и проведения с първия тур на президентските избори национален референдум за нови изборни правила. След оставката и на втория кабинет на Бойко Борисов идват трето служебно правителство и третите предсрочни избори за последните пет години. Причина за дестабилизацията този път не са нито социални, нито политически протести, каквито белязаха преждевременния край на предишните две управления - първото на ГЕРБ и на съставения от ДПС и БСП кабинет "Орешарски". Борисов сам сложи край на едва преполовения си втори мандат - като контранаказателен отговор на наказателния вот, съдържащ се в тежката загуба на посочения лично от него кандидат за държавен глава Цецка Цачева.

Така в следващите най-малко пет месеца реални политики в държавата не е сериозно да се очакват - основното задължение на служебния кабинет е да организира изборите. Разбира се, не е маловажно какви личности ще поемат временно управлението на държавните дела. Настоящият президент Плевнелиев и новоизбраният Радев, който ще встъпи в длъжност на 22 януари, се разбраха изборът на министрите да е с консултации помежду им. Без политическо ръководство администрацията не работи добре. А какво ръководство ще дойде след предсрочните избори ще решат в голяма степен депутатите в настоящия парламент - на, изглежда, неизбежния принцип "проба-грешка".

Бюджет под прицел

Току-що излезлите от изборна кампания партии автоматично се оказаха в нова такава, и то с много по-голям залог - влизане в следващото Народно събрание и евентуално участие в бъдещото правителство. И дадоха да се разбере, че ще използват времето до разпускането на парламента, за да го превърнат в предизборно бойно поле. Една от първите битки ще е около предложения от финансовия министър Горанов бюджет за 2017 г.

ГЕРБ се отказаха от намерението си да изтеглят проекта и в деня на оставката призоваха да бъде приет без промени, но получиха еднозначна подкрепа само от Реформаторския блок. Междувременно в комисиите, през които бюджетът трябва да мине преди гласуването му в зала, се внасят опасни, но галещи ухото на избирателя предложения (виж "Плосък данък и други глупости"). От БСП заявиха, че няма да подкрепят бюджета, но "няма и да пречат". В комисиите ДПС гласуват против, а депутатите на Христо Ковачки по правило подкрепят управляващите.

Шарените позиции водят към извода, че финансовият проект за догодина, ако въобще мине, ще е без изменения или просто няма да бъде приет, а служебното правителство ще работи по сметките на сегашния. Така излизането от ситуацията би било с лека уплаха.

Кой сега е по-най-Слави

Най-големият риск се очертава от неизбежния ремонт на избирателната система. Стреснати от успеха на референдума, иницииран от телевизионното шоу на Слави Трифонов, партиите панически обявиха, че ще се съобразят с масовата подкрепа за смяната на сегашната пропорционална система с мажоритарна. Когато въпросите бяха внесени в парламента, за да бъде насрочено допитването по тях, депутатите без дебат, да не говорим за разяснителна кампания, набързо решиха да се проведе с първия тур на президентските избори и предпочетоха да забравят за него. И повечето от сегашните парламентарно представени политически сили ще платят скъпа цена за това.

Официално авторството на въпросите е на екипа на шоуто, но снайперистката прецизност, с която първият е формулиран, удря в сърцето механизма, по който се излъчва парламентарното представителство. Според експерти в тази област положителният отговор на "Подкрепяте ли народните представители да се избират с мажоритарна избирателна система в абсолютно мнозинство в два тура" въвежда система, каквато светът не познава. Те обаче изложиха аргументите си твърде късно и малцина ги чуха.

От ГЕРБ заявиха, че ще уважат "волята на народа" въпреки опасностите. "Някои анализатори казват, че мажоритарната система има тъмни страни. Това е така и всеки, който се е занимавал с изборни системи, го знае. Но те да са казали това преди референдума. Сега има гласуване и воля на народа, която трябва да се претвори в действие. Надявам се това да стане бързо преди изборите", каза пред БНТ вицепремиерът в оставка Томислав Дончев, спазвайки традицията на партията си да прехвърля собствената си отговорност на другите.

В желанието си да изземе лидерството на Слави Трифонов Борисов пък поиска свикване на Велико народно събрание, което да намали броя на депутатите наполовина - едно от невлезлите предложения за референдума, които Конституционният съд отмени.

Както вчера всички бяха на море, така днес сме готови да преучредим държавата - защо си го причиняваме? И най-притеснителното е, че ГЕРБ в паниката си са тръгнали точно в тази посока. В западните общества от десетилетия върви дебат за това колко непредставителна е мажоритарната система. А ние искаме за четири месеца да се самоубедим, че е перфектна.

Първан Симеонов, агенция "Галъп"

Лидерът на АБВ и бивш президент Георги Първанов ревниво разобличи в сряда ГЕРБ и БСП, че се опитват да бъдат вносители на идеи, срещу които са се противопоставяли по време на кампанията. "Говоря от името на партията, която единствена официално и активно подкрепи референдума с три отговора "да". Така че някои от тези партии, които днес се опитват да изземат водещата роля по събитията, произтичащи от референдума, трябва първо да си посипят главата с пепел и да си признаят отговорността", каза Първанов, който именно наложи през 2009 г. парламентарният вот да е по смесена система с мажоритарен избор за 31 района, чиито мандати обра ГЕРБ с изключение на няколко за ДПС.

Необичайно за досегашното му поведение на избори с политически изявления се включи и главният прокурор Сотир Цацаров. След гласуването си на балотажа в неделя той заяви, че за първи път можем да говорим за "истински референдум", и призова парламента бързо да си изпълни ангажимента по него. "240 едномандатни района, 240 преписки", последва тълкувателен постинг във фейсбук.

Да лекуваме алкохолика с още алкохол

Ефектите от въвеждането на подкрепената в референдума система бяха посочени в обща позиция на социолози и политолози, огласена дни преди провеждането му. "На първо място такова гласуване би дало огромно предимство на големи партии със силни местни структури, както и на партии със силно регионално присъствие. Мажоритарният бонус, който най-голямата партия би взела, ще й позволи да има абсолютно мнозинство в парламента и лесно да сформира кабинет дори когато е получила едва 1/3 от гласовете на гражданите", обясниха те. По думите им резултатът от изпадането на малките и средните партии от парламента и бетонирането в него само на две или три означава непредставеност на големи групи граждани. В същото време този вот би дал огромни предимства и на силни бизнес структури, които по-лесно ще могат да изпращат представители в парламента.

Във фейсбук политологът Стойчо Стойчев напомни, че същата система, приложена на изборите през 1990 г., е довела до "парламентарната конфигурация, родила сегашното политическо статукво, срещу което се протестира. Ще лекувате алкохолика с още алкохол - честито!", написа той. Други експерти сравняват избран по този начин парламент с общински съвет, в който партии и местни "феодали" се спазаряват за разпределението на порциите.

Съпредседателят на Патриотичния фронт и трети на президентските избори Красимир Каракачанов се обяви твърдо против. "Г-н Борисов си прави сметка през мажоритарната система да спечели мнозинство. При 160 общини, които държи ГЕРБ, всички местни фирми са подчинени на кмета и всички цигани са купени от кмета", обяви той. "Имаме дълбоки резерви към мажоритарния избор", каза и Четин Казак от името на ДПС

Като зайчета пред боа

Създава се усещане, че това ще е панацея за проблемите на държавата. А всъщност е последното популистко и грозно заиграване и създаване на фалшиви очаквания у гласоподавателите. Тази система ще затвърди статуквото и осъзнаването на този факт ще донесе допълнително разочарование у хората. Към това можем да добавим лошите ефекти от влизането на местни деребеи, които имат финансовия ресурс да произведат нужния им резултат.

Евелина Славкова, агенция "Тренд"

Вместо с мнение по същество лидерът на БСП Корнелия Нинова излезе с разяснение, че за въвеждане на предложената система за предсрочните избори няма да има достатъчно време. А Слави Трифонов й отвърна в предаването си, че ще внесе готов проект, така, че депутатите само да натиснат копчето. С някаква обреченост и най-заплашените от референдума по-малки партии обявиха подкрепа на референдума. "Ние от БДЦ приемаме резултатите от него", каза Красимира Ковачка. "Може да подкрепим ГЕРБ за мажоритарния вот", потвърди и Росен Петров.

Мариана Тодорова от АБВ уточнени, че ще настояват за смесена избирателна система като тази в Германия. Неин застъпник е и лидерът на ДСБ Радан Кънев. "Тази система е избор на 120 депутати мажоритарно и 120 с национална партийна листа с преливане на загубените от мажоритарния вот гласове. Това е предимството й - че тя не губи гласове, което я прави и много справедлива от гледна точка на представителност в парламента", посочи той.

Всъщност и Данаил Кирилов от ГЕРБ заяви, че в партията обмислят и други варианти за мажоритарен вот, като даде същия пример.

"Партиите нямат план. Единственият план е да не застанат срещу вълната и ако могат, да си осигурят служебен бонус от мажоритарно гласуване. Мисля, че ще тръгнат към някакъв частичен вариант - като през 2009 г. Защото при изцяло мажоритарна система местни феодали ще произведат тотален хаос, от който хората ще се отвратят още на първата година", прогнозира пред "Капитал" Първан Симеонов, политолог в "Галъп".

"В момента партиите са хванати за гушата и ще направят всичко, което избирателите искат, за да могат на изборите да кажат: ето, ние направихме това, което искахте, сега искаме вашата подкрепа", е мнението на Евелина Славкова от агенция "Тренд". Според нея, както и според други анализатори, ако се приеме система, в която половината депутати се избират мажоритарно, в парламента отново ще останат само големите политически играчи, което отново ще разочарова избирателите. "Трябва да се мисли и каква коалиция може да се сформира. Може би ще има сближаване между ГЕРБ и БСП", допълни тя.

Така с масовата подкрепа за референдума избирателите си осигуриха двата бъдещи варианта - или парламент тип общински съвет и власт без ясна политическа отговорност, или бетониране на статуквото с ГЕРБ, БСП и ДПС. Дали ще им хареса ли тази "нова" България?

По темата работиха още Велина Господинова и Мартин Димитров

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


77 коментара
 • 1
  marksman avatar :-|
  marksman

  Аз съм сигурен ,че Слави с малко по дълъг служебен кабимет . може да даде по добро от б@йх-й.
  За Слави + за Бойко-

 • 3
  nomer57 avatar :-?
  nomer57

  Ако някой може да обясни защо в тази редакция са толкова против мажоритарните избори?

 • 4
  samsum avatar :-|
  Петър Самсонов

  До коментар [#3] от "nomer57":
  Не само в редакцията. Всеки разумен българин трябва да е против мажоритарните избори.
  Първо - как ще се направят 240 едномандатни района с население от 30 000 гласоподаватели? Защото това не става нито по населени места, нито по административно деление, нито по адресна регистрация или някаква форма на уседналост.
  Второ - кой е способен да направи списък на ВСИЧКИ избиратели с местонахождението им. Вече 27 години никой не се наема с тази работа и се кара със списъци с мъртви лица или с такива на по 130 години...
  Трето - Как гласуват българите в чужбина (да не забравяме, че гласуването е (ЗАДЪЛЖИТЕЛНО)? Има два мандата в Лондон, по 1/2 мандат в Париж и Мадрид, по 1/33-ка от мандата еди-къде си...
  Четвърто - какво става с депутат, който е избран за министър, областен управител, евродепутат, член на КС и т.н. Ще се правят за всяка смяна нови частични избори ли?
  Пето - трябва да се назначават за всеки избор освен настощите СИК, така и 240 районни избирателни комисии на мястото на настоящите 30. Освен това за всеки район ще се печатат отделни бюлетини. Е това оскъпява провеждането на избори поне 8 пъти по най-занижени предположения. При настоящи цени от около 50 милиона лева, то един мажоритарен вот (без допълителни частични избори) би излязъл около половин милиард.
  Шесто - няма нужда да изброявам нататък. Но във всички случаи такава една промяна, заложена от референдума, не може да мине без промяна и на Основния закон. А как се свиква Велоко народно събрание е вече съвсем друг въпрос...

 • 6
  vassilun avatar :-(
  vassilun

  До коментари 1, 2, 3 и 5 - Моля ви, хора, мислете преди да пишете! Единственият разумен коментар е на Депутата! Не се учудвам защо сме на това дередже, но ми е много мъчно за Родината!

 • 7
  dunkan avatar :-|
  dunkan

  Капитал, обсъжданията на тези въпроси във Великото народно събрание бяха излъчвани по БНТ и съответно записани. Всички подробности и мъчнотии по избора на избирателна система за които споменаха социолозите ни сега, бяха обсъждани в продължение на седмици, просто искайте записите от БНТ и ги публикувайте.
  Че лудите сценаристи на Слави-шоумена наистина са се взели на сериозно и ще ни направят на луди калинки от превъзходни изборнии и парламентарни решения.

 • 8
  nomer57 avatar :-P
  nomer57

  До коментар [#4] от "Депутат 241":

  Относно Първо - Проблема е техниèски и решим.

  Относно Второ - Ако ние не знаем кой и може да гласува, за какви избори въобще говорим?!? Технически това е решим проблем, политически нарочно не е решен, точно зареди измислените пропорционални избори.

  Относно Трето - Българите в Чужбина са все пак от някой български град или село. Ще гласуват за депотата от своя регион. И ще знаят за кого точно са гласували! Ще могат и да му пишат и да ИЗИСКВАТ от него. А той ще трябва да се вслуша, ако иска пак да е депутат. Сега на кой депутат му дреме за българите в чужбина?

  Относно Четвърто - Ако някой иска да е Министър, Евродепутат и пр... никой не може да го спре. Който иска да зареже избирателите си, да го направи. Не е проблем да се направят частични избори за 20-30 депутата.

  Относно Пето - Няма да е по-скъпо! Във всеки регион ще се печатат бюлетини само за кандидатите от съответния регион. При тираж 40 000 броя единичната цена е почти същата и като за 4 000 000.

  Относно Шесто - Не е нужно да се променя конституцията!

  Аз ще дам само един аргумент за мажоритарните избори, ако може някой да отговори:

  Депутата Ба'т Сали кого слуша как да гласува, тези гласувалите за него от Кюстендил 800 човека или Ахмед Доган, който го е вкарал в листата?

  В момента имаме 240 Ба"т Сали "в парламента. Които слушат лидера си и гласуват като роботи при подаден сигнал Червена или Зелена химикалка. • 9
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  [quote#3:"nomer57"]Ако някой може да обясни защо в тази редакция са толкова против мажоритарните избори? [/quote]

  ами то го пише в статията - пробвай да я прочетеш и разбереш

 • 10
  stabilnost avatar :-|
  БЪЛГАРИЯ МОЖЕ МНОГО ПОВЕЧЕ

  [quote#8:"nomer57"]Ще гласуват за депотата от своя регион. И ще знаят за кого точно са гласували! Ще могат и да му пишат и да ИЗИСКВАТ от него.[/quote]

  ахахахаххаха

  ти сега не знаеш ли кой е депутата от твоята СИК??

  ако не знаеш сега - значи не се интересуваш, ако не се интересуваш сега - как ще се интересуваш утре - ако ще изборите да са мажоритарни, марсиански или квито ще там

  и сега какво ти пречи да ИЗИСКВАШ ??

  хахах - щял да изисква, ами от кмета и президента дето са мажоритарни кво си изискал 27 години бе ?

  ама като слушате Славка по бТВ и "сценаристите" земете и мислете малко - или поне пробвайте


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход