С Тех парк, без Тех - пак парк
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

С Тех парк, без Тех - пак парк

Капитал

С Тех парк, без Тех - пак парк

Държавното иновационно дружество набира инвеститори в зоните си за бъдещо развитие

Александра Козбунарова
34846 прочитания

Капитал

© Велко Ангелов


Накратко

- "София тех парк" води преговори за продажба на право на строеж в четири от шестте свободни зони на територията си

- Това се прави по странен начин, което навява мисли за предварителни уговорки

- Малка, но важна промяна в условията за подбор на инвеститори може да превърне "Тех парка" в офис парк

Парчето, отредено за "София тех парк" на 4-ти километър в София, трябваше да се напълни с умни, малки и големи компании, занимаващи се с иновативна и развойна дейност. Преди това, изглежда, ще се напълни пак с прах, кранове, работници и офис площи. През следващите няколко години, в различните краища на техпарка ще бъдат построени още няколко сгради с обща разгърната площ от 142 хил. кв.м.

В края на октомври на сайта на "София тех парк" се появи съобщение, според което държавното иновационно подразделение продава право на строеж в четири зони от имота си. Според същото в началото на ноември трябва да са подписани три предварителни договора, а за четвъртия парцел все още се водят преговори със заинтересовани. Сделката е примамлива, защото дава възможност за строеж, безсрочно присъствие и генериране на приходи от наеми в хубава част на София, без да е купена земята.

Източник: Капитал

Проблемите са два. Първо, че вместо да дава предимство на онези, за които все пак е предназначен този парк, дружеството нарочно е променило условията. Вторият е липсата на каквато и да било прозрачност в този процес. Съдейки по момента, в който се появи съобщението, изглежда информирани и поканени за участие са били конкретни фирми. От мениджмънта на техпарка твърдят, че възможност да участват са имали всички. Нищо, че до тях не е достигнала информация.

Дяволите и евангелието

Когато поискахме да ни обяснят какви са критериите една компания да получи право да си купи безсрочно право на строеж, се оказа, че "София тех парк" са попроменили малко, но достатъчно, заложените концепции. Докато онези първи 50 млн. евро от ЕС дойдоха с изискване присъстващите компании да имат поне 30% развойна дейност, принципалът на техпарка - Министерството на икономиката, е прочело следното - 30% от компаниите наематели на бъдещите сгради трябва да са технологични (виж в карето). Това противоречи и на писмото от мениджмънта на парка от пролетта, в което се казва: "Основните изисквания към компаниите, които искат да изградят собствена сграда на територията на парка, са както те самите да са иновативни, така и проектът им да включва изграждане на център за НИРД."

От "София тех парк" отказаха да предоставят списъка с 12-те компании с интерес да строят в имотите на държавното технологично дружество. По информация на "Капитал" предишното управление на парка е водило преговори с Microsoft, SAP и VMware. Сега, пак според двама независими източници, разговорите се водят със строителната компания "Кордеел" и един вносител на електроника. Първите не отричат, че има комуникация с парка, която още не е на етап договор. Но дори до такъв да не се стигне е показателно, че се преговаря с неясно как попаднал на кръглата маса строител. "Не можем да кажем, че търсим само строители, а компании които да изпълнят техпарка със смисъл - технологични във фокусните области", казаха само от мениджмънта.

На въпроса как при безсрочно продаване на правото на строеж на офиси на някоя компания ще се гарантира, че готовите пространства няма да бъдат отдадени например на консултанти и счетоводни кантори, от там отговориха: "Договор се сключва само при представени договори с потенциални наематели в трите фокусни области: информационни технологии, чиста енергия и биотехнологии." Какво става при хипотеза, че последните договори не се финализират, не е ясно.

По време на дискусия на тема офис площи преди седмица няколко строителни компании се съгласиха с тезата, че така създалата се ситуация поставя техпарка в пряка конкуренция на строителните инвеститори, които строят на собствени терени. Пак те твърдят, че не е било публично обяснено, че може и как се участва в надпреварата.

С иновативното сметало

Според вътрешен отчет на дружеството, който "Капитал" е виждал, "София тех парк" още през пролетта е предвидило в бюджета си 9.14 млн. лв. приходи от продажба на дружествени активи през 2016 г.. И тъй като обороти от организирането на събития и наемите от инкубираните компании не влизат в тази категория, изглежда и тогава е имало план да се продава право. За изминалото деветмесечие в отчета на държавното дружество се вижда приход от 360 хил. лв. от сделки с имоти. Това са парите от учреденото допълнително право на строеж на "Уолтопия", която вдига сграда там. Това може да означава, че до края на годината (или може би дори по-бързо) ще бъдат разпродадени и права за още около 9 млн. лв.

Предвид че първият частен инвеститор в техпарка - "Уолтопия", купи правото си на строеж за 1.6 млн. лв. за проект с разгърната застроена площ 8 хил. кв.м, интересно е какви цени са заложили оценителите на следващите четири терена. "Има много фактори. Тази РЗП, която виждате, засяга само наземната част, към всяка сграда има и подземни паркинги и прилежащи съоръжения. Затова не може да се каже просто така", обяснява изпълнителният директор Елица Караджова. Лошото е, че никой освен нея не може да каже, тъй като "София тех парк" напоследък продължава да е загърнат в тайнственост.

Q&A

Елица Караджова, изпълнителен директор на "София тех парк": "Критерият за 30% развойна дейност би ограничил пазара на офис площи."

Как са потърсени инвеститорите и кои са те?

- Възможността за привличане на инвеститори се комуникира от 2013 г. Информацията е навсякъде, включително и на сайта ни, говорено е на работни срещи и при посещения на чужди делегации. Има критерии за избора им.

Защо точно сега се появи съобщението на страницата ви, според което има предварителни договори?

- Има един предварителен договор, това не го прави окончателен. Причината за съобщението е големият инвеститорски интерес и това, че ще се наложи етапност в преговорите.

Имаме информация за преговори с "Кордеел". Те са строители. Как ще се обясни това в светлината на концепцията за техпарк?

- Не се наемам да коментирам конкретни имена на инвеститори преди финален договор. Преди такъв компаниите ще трябва да представят доказателство под формата на предварителен договор, че 30% от офисите ще се отдават на технологични компании с развойна дейност. Следим много стриктно за тези критерии.

Няма ли да се измени така идеята на парка, ако 70% от компаниите са без развойна дейност?

-Не, изискването е за 30% развойна дейност в тези компании. Иначе на практика всички компании ще попадат във фокусните области. Има объркване по повод на тези 30% развойна дейност - това са изискванията за стартъпите в инкубатора. Това е различно. Въвеждането на това изискване и за частните инвеститори би ограничило пазара на офис площи, както и възможностите на техпарка да има трайно присъствие на авторитетни технологични компании с по-малко от 30% развойна дейност.

Тогава един вносител и търговец на електроника има ли място тук и как допринася той за средата?

- Имат адекватно място в екосистемата. Ако например има една голяма аутомотив компания, която има значение за икономиката, наличието й в техпарка би улеснило контакта на стартъпите с нея.

"София тех парк" ще получи още 60 млн. евро от ЕС. За какво ще използвате средствата от правото на строеж?

Приходите на парка идват от няколко насоки - наемите в инкубатор, етажния паркинг и събитията в иновационния форум. От лабораторния комплекс приходи можем да очакваме след пет години. Съществено приходно перо на този етап е именно учредяването на право за строеж.
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: Капитал
Фотограф: Цветелина Белутова
Източник: Капитал
Фотограф: Велко Ангелов
Източник: Капитал
Фотограф: Велко Ангелов
Източник: Капитал
Фотограф: Велко Ангелов
Източник: Дневник

Прикачен файл

Накратко

- "София тех парк" води преговори за продажба на право на строеж в четири от шестте свободни зони на територията си

- Това се прави по странен начин, което навява мисли за предварителни уговорки

- Малка, но важна промяна в условията за подбор на инвеститори може да превърне "Тех парка" в офис парк

Парчето, отредено за "София тех парк" на 4-ти километър в София, трябваше да се напълни с умни, малки и големи компании, занимаващи се с иновативна и развойна дейност. Преди това, изглежда, ще се напълни пак с прах, кранове, работници и офис площи. През следващите няколко години, в различните краища на техпарка ще бъдат построени още няколко сгради с обща разгърната площ от 142 хил. кв.м.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

19 коментара
 • 1
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Поредното фиаско на помпозно изхвърляне в стил "турнира във Васюки", инициирано и горещо прокламирано от Р.Плевналиев, който изсипа пред медиите цял куп приказни обещания и небивалици.Хубаво е авторката г-ца Александра Козбунарова да направи едно интервю и да ни информира какво мисли той за тази метаморфоза на идеята му за технологичена люпилня на хай-тех, в търговия с терени за бизнес офиси на компании за внос може би и на "високотехнологични" в стил Илиянци китайски и турски стоки.

 • 2
  cinik avatar :-|
  cinik

  Да не се окаже, че компании като SAP и VmWare не желаят да строят свои сгради, защото са се намъкнали под наем в сградата на рентиера Уолтопия? Която пък щеше да бъде ужким някакъв хай-тек-диджитъл галактически развоен център на фирмата, в който спортистите ще се катерят по изкуствени скали на 100 метра и оттам ще скачат с парашут, който ще лети нагоре и с него ще могат да берат джанки без стълба

 • 3
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#1] от "glaxo":

  Хората, които стартираха проекта отдавна бяха сменени и изхвърлени от Божидар Лукарски.

 • clutch

  До коментар [#3] от "anihilator_jack":
  ++++++++!
  Превърнаха го в единствената далавера, която ги интересува: да гепим тука една земя/ държавна, общинска/ "законно по документи", да се намъкнем в нея за без парЕ и да чàкаме да кацнат "шараньетйе".
  После що 28 години сме в говната ли?
  Ами ей заради такива боклуци като лукарски, кръга на сталийски и котенцата и тая крадлива селяндурка воняща/ буквално, тая не знам дали се къпе повече от веднъж на седмица, нищо, че се залива със скъпи парфюми/ караджова!

 • 5
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  наложи се да ходя на прием в зала в "техпарка", заради което го посетих за първи и засега последен път. неприятно място, което вече оставя парадоксалното усещане за нова запуснатост, ниска населеност, липса на план за усвояване и недовършена работа.

 • 6
  gll37355838 avatar :-|
  Дундурук

  Абе тука са краде от лечение и закуска на деца, а Вие за няква идея за хай-тек бъднини на България се изненадвате, че е опорочена. Батиму и бизнесмените у нас - САМО ДАЛАВЕРИ С ИМОТИ са им в главата, а България се смали като население наполовина. Особено като качествени кадри.

 • sulio_parvi

  Еми...толкова от Плевню. Тех парка - далавера с държавна земя като всяка друга далавера....
  Ако някой се е зарадвал първоначално е много наивен. Тук пак има далавера ама маскирана кат'голяма работа и после пак на нашите фирми. НО! революцията наближава за на койтоне му е ясно...

 • 8
  batka5353 avatar :-|
  batka5353

  незнам авторката в кой тех.парк е ходила, но софийския е пълен със стартъпи вече.

 • 9
  sopher avatar :-|
  abdelhaqq

  До коментар [#8] от "batka5353":

  батка, да не говориш за три-четвъртите неусвоена и неремонтирана огромна стара казармена сграда около площада, която изглежда като от разказ на хауърд лъвкрафт?

 • 10
  malakai avatar :-|
  Malakai

  Откакто Техпаркът беше измъкнат от Президентството и услужливо сложен в Министерство на Икономиката при далавераджията Лукарски, нещата тръгнаха яко на зле. Но той Лукарски това си може - да дава разрешителни за строеж. Нали е бил зам.кмет на Младост - личи си колко строежи е "узаконил".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK