Обвинението срещу Петър Москов може да не издържи

"Ударът" на прокуратурата е забавен заради изборите и е по повод решение на правителството

Петър Москов, заедно с адвоката си Менко Менков (вдясно) отиват в Националната сделствена служба.
Петър Москов, заедно с адвоката си Менко Менков (вдясно) отиват в Националната сделствена служба.    ©  Георги Кожухаров
Петър Москов, заедно с адвоката си Менко Менков (вдясно) отиват в Националната сделствена служба.
Петър Москов, заедно с адвоката си Менко Менков (вдясно) отиват в Националната сделствена служба.    ©  Георги Кожухаров

Разследващи забавят подготвено обвинение, докато не минат предстоящите избори, за да не каже някой, че действията им се политизират. Звучи несериозно, нали? По същия начин звучи обяснението на прокуратурата, че още през септември била готова с обвиненията срещу д-р Петър Москов за бартера с ваксини с Турция, който разследва вече година, но съвсем съзнателно било взето решение да предявят обвинение след приключването на кандидат-президентската кампания, за да не се политизират действията й.

Действително става въпрос за министър в действащото правителство, но абсурдното е, че прокуратурата на практика ни казва, че ако той извърши убийство по време на предизборната кампания, тя любезно ще дочака края й преди да му повдигне обвинение.

Всичко това беше артикулирано от говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова в понеделник, когато Москов и заместникът му Адам Персенски бяха привлечени като обвиняеми. Обвинението явно не успява да намери верния тон – или гръмко обявява изборни манипулации в деня за размисъл в случая с Костинброд, или повдига обвинения съобразво изборния календар. Но пък остро възразява на всички обвинения, че активно моделира политическия пейзаж.

Ако прокуратурата може да бъде така съобразителна спрямо политическия живот, вероятно ще се съобрази и с други особености на политиците, когато ги обвинява - например, че в случая става въпрос за любимия министър на премиера Бойко Борисов. Това личи и от конкретните обвинения срещу Москов и заместника му Персенски - за престъпления по служба и безстопанственост по казуса с турските ваксини и българските продукти, които бяха разменяни с турската страна.

Според адвокати, специалисти по наказателно право, обвиненията са обтекаеми, трудно доказуеми, вероятно ще паднат в съда и с тях прокуратурата по-скоро би могла да изпере имиджа на министъра, отколкото да доведе до изясняване на казуса. В едно такова дело детайлите, разбира се, са много важни, но все пак става въпрос за договор, сключен след решение на правителството, по което останалите министри са свидетели.

Припомняме под формата на въпроси и отговори какво се случи и за какво са обвиненията.

Имаше ли проблем с ваксините през миналата година?

Да. Договорените от служебния министър д-р Мирослав Ненков стигаха за имунизационния календар до средата на 2015 г. През март здравното министерство провежа търг, но двете компании-производители на ваксини не се явиха специално за позициите за пет и шествалентни ваксини. Москов обяви, че няма да търпи да бъде изнудван. Една от компаниите му изпраща писмо, че е готова да дари известни количества, но не получава отговор.

Какво направи България?

България не се обръща нито към Европейската комисия, нито към Европейския център за контрол на заразните болести или Световната здравна организация, нито директно към производителите, за да ги нотифицира, че очаква криза и да потърси помощ и резервни количества в рамките на ЕС. Напротив, по неясни причини тя започва преговори с Турция.

В края на месец май Министерският съвет приема решение на базата на доклад на министър Москов, с което да се сключи споразумение за дарение между България и Турция, като двете страни се задължават да си разменят количества ваксини, предназначени за имунизационния календар. Според договора Турция дарява на българското 100 хил. дози комбинирана петкомпонентна (дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце тип Б) и 100 хил. дози ваксина за хепатит В за целите на имунизационния календар. От своя страна България дарява 5 млн. ваксини срещу туберкулоза БЦЖ.

Какво се случва с ваксините?

На 21 юли 2015 г. дарението от Турция пристига в България. Митниците освобождават вноса, без да уведомят Изпълнителната агенция по лекарствата, което е задължително при внос на медикаменти, особено в случая от страна извън ЕС. Ваксините отиват в склада на Министерството на здравеопазването, а самото министерство плаща на митниците ДДС и мита за дарението.

Петвалентната ваксина е с опаковки на турски език и съдържа флакон с четири компонента, като ваксината е произведена във Франция и пакетирана в Турция, и ампула с петия компонент, който е произведен във Франция.

Никой не прави лабораторен анализ на ваксината, което е задължително в ЕС и тя е разпратена на личните лекари, а имунизацията започва.

Другата ваксина – за хепатит В, е производство на LG Life Sciences, Южна Корея, и е налична в Турция. Тя съдържа живачното съединение тиомерсал, което е забранено за ползване като дезинфектант в еднодозовите ваксини в ЕС. За нея МЗ пита лекарствената агенция дали може да я ползва, а тя му отговаря, че прилагането й е забранено в ЕС. Ваксината си остава в склада на МЗ.

Междувременно министърът възлага на държавната фирма "Бул Био" да произведе 5 млн. ваксини срещу туберкулоза БЦЖ. След това обаче решава да не плати на фирмата за това, че е произвела продуктите, и я кара да подпише договор за дарение. Самата ваксина тръгва за Турция, като за едната партида е издаден фалшив сертификат, който не принадлежи на лекарствената агенция, както е по закон.

Междувременно предаването "Открито" на БНТ, което прави разкрития по случая с бартера, прави следващо предаване, в което обявява, че държавната фирма е произвела 1 014 000 ампули ваксини без задължителното разрешение, а те са предназначени също за износ в Турция.

За какво е обвинен Москов?

Министърът в оставка има три обвинения – две за престъпления по служба и едно за безстопанственост.

Първото обвинение е, че с цел да набави облага на здравното министерство на Турция във вид на 5 млн. дози ваксини е нарушил законите за здравето и за лекарствата, както и правилника на министерството, от което са настъпили значителни имуществени и неимуществени вреди. В случая прокуратурата претендира като щета производствената себестойност на изнесените ваксини БЦЖ за над 100 хил. лв.

Второто обвинение е за размера на митата и ДДС за внесените от Турция ваксини – 323 061.87 лв., а неимуществените вредни последици са "създаване на недоверие в авторитета на Министерство на здравеопазването и невъзможност за осъществяване на ефективен контрол от страна на държавата по отношение упражняваната лекарствена политика, както и недоверие у гражданите относно дейността по ваксиниране на деца."

Третото обвинение е в безстопанственост – за това, че е допуснато производството на ваксини в държавна фирма без разрешение.

Защо от това няма да произлезе нищо?

Решението за дарението с Турция е взето от Министерския съвет, наистина – по доклад на Москов, но става въпрос за колективно взето решение, което го упълномощава да сключи договор с Турция и да осигури имунизационния календар. Интересното е, че според заявката на прокуратурата, всички останали министри от кабинета Борисов, подписали това решение неприсъствено, ще бъдат разпитани като свидетели по това дело. Само Москов и заместника му ще бъдат обвинени за извършване на престъпление, като то не е, че са подвели правителството. Днес в следствието на разпит бяха повечето от членовете на правителството в оставка.

Трайната практика на наказателния съд още от времето, когато прокуратурата водеше дела срещу Андрей Луканов, е абсолютно еднозначна, че за решения на колективен орган не се носи наказателна отговорност. Докладната на Москов съдържа предложение, с което се сезира компетентния орган - МС, за да вземе решение. Компетентния орган за това е компетентен, защото не може да бъде заблуден, това не е детска градина, коментираха адвокати пред "Капитал". Нещо повече, след като бъде взето решение на МС за сключване на такъв договор, Москов би извършил нарушение, ако не го изпълни и незабавно трябва да му се иска оставката.

Случаят предизвиква аналогия с други подобни дела. През 2009 г. прокуратурата даде на съд бившия здравен министър от първото правителство на Борисов Божидар Нанев с обвинение за неизгодна сделка - защото не бил приел дарение на ваксини от Великобритания, а ги набавил по друг начин, тогава с решение на парламента. Съдът го оправда, като прие, че преценката не е неизгодна сделка.

Към момента по сагата "Белене" прокуратурата се прицели в Делян Добрев, защото не бил дал указания на НЕК и БЕХ за прекратяване на договора за централата в изпълнение на решение на МС, взето по негова докладна. Сега привлича Москов по обвинение, че изпълнява решение на МС, като заради това превишава правата си като министър и нарушава няколко закона. Всичко това няма как да не създаде впечатление за конюнктурност в поведението на прокуратурата.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


9 коментара
 • 1
  adon avatar :-|
  RUSE

  Може би депутатите трябва малко да поработят и да се разберат за едно Велико народно събрание. Някой трябва да извади прокуратурата от съдебната власт и да я направи контролируема. Все пак прокуратурата е адвоката на държавата. Това е една и съща страна на процеса и няма как да иска безнаказаност, неконтролируемост и независимост. Прокуратурата трябва да бъде под контрол. Ако имаш 3 дела, с повдигнати обвинения, но без постановени присъди - ставаш за 5 години помощник прокурор или призовкар.

 • 2
  adon avatar :-|
  RUSE

  Заради наглостта и обвиненията, които тази сутрин някаква си говорителка на главния прокурор изръси по медиите трябва да получи директно уволнение. Защо някой трябва да събира медии и да се обяснява какви обвинения бил предявил. Да ги събира и покаже постановените присъди /на Христо Бисеров, например или пък на Пеевски/. Да покаже колко престъпника са осъдени, за какви престъпления и какви присъди е постановил съда, по обвинения подготвени и внесени от Прокуратурата. Нали всеки беше невинен до доказване на противното в съда. От къде накъде някаква си говорителка ще обвинява, ще нарича даден човек престъпник и ще разгласява сънищата си като доказани факти. Аз ако съм на мястото на Москов ще прегледав днешните изяви на Арнаудова пред националните телевизии и ще я съдя до дупка за клевети и нанесени неимуществени вреди.

 • 3
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Каква прокуратура, това в България си е изпълнител на политически поръчки.

 • 4
  malevv avatar :-|
  malevv

  Да разследват Валя Ахчиева как е получила 30 дка златна земя на Витоша срещу пустеещи земи в Кюстендилско

 • 5
  nev30511493 avatar :-|
  nev30511493

  Цацаров гърми с халостни патрони и страхува превантивно. "Вижте ме, аз съм тук. Всички внимавайте!"

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Не се съмняваме и за минута, че "... Обвинението срещу Петър Москов може да не издържи ..."
  Но пъкобществото исак клюки и зрелища, как да му ги не дадеш? Сърце не дава!!!!

 • 7
  antonalex avatar :-|
  OMUNVINGE

  Колкото повече следя за действията на главния прокурор, толкова повече стигам до извода, че главна прокуратура не трябва да се реформира, тя трябва да се ликвидира.
  Прокурорите със сигурност трябва да са в изпълнителната власт, да нямат никакъв достъп до съда (разбирайте да си делят сгради и кабинети със съдиите), всеки прокурор да има автономност и независимост, като отговаря за действията и за бездействията си пред закона.

 • 8
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  От край време прокуратурата владее безупречно таланта да обвинява важни клечки в неща, за които не могат да бъдат осъдени. Нарочно. Такава работа за оня дето духа не знам кой търпи да изпълнява!

 • 9
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Ахахчиева по чехли при Сопола и тя. Преди 2-3 декади.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход