Прокуратурата атакува Ненчев заради МиГ-29

Военният министър очаква да му бъде повдигнато обвинение в сряда, не казва точно за какво

Най-вероятно обвинението е заради сключването на договора с полските заводи WZL-2 и WZL-4 за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29.
Най-вероятно обвинението е заради сключването на договора с полските заводи WZL-2 и WZL-4 за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Най-вероятно обвинението е заради сключването на договора с полските заводи WZL-2 и WZL-4 за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29.
Най-вероятно обвинението е заради сключването на договора с полските заводи WZL-2 и WZL-4 за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29.    ©  НАДЕЖДА ЧИПЕВА
Друга интрига, която може да е активизирала прокуратурата, е спирането на рамковото споразумение с РСК МиГ.

Министърът на отбраната Николай Ненчев е призован утре в Столична следствена служба, където очаква да му бъде повдигнато обвинение във връзка с ремонта на българските изтребители МиГ-29. Това обяви днес самият той, след като бе привикан заедно с други членове на Министерския съвет да дава показания във връзка с разследването срещу министъра на здравеопазването Петър Москов заради бартер на ваксини с Турция. От изказването на Ненчев не става съвсем ясно за коя от всичките интриги около ремонта на бойните ни самолети предстои да бъде разследван.

Най-вероятно става дума за сключването на договора с полските заводи WZL-2 и WZL-4 за ремонт на шест двигателя за българските изтребители МиГ-29. Днес военният министър обяви, че според него договорът с Полша е бил изгоден за страната ни. "Аз се придържах към решенията на НАТО, на алианса и се опитвах да водя политика, която е част от атлантическата политика. Това се оказа трудна работа в България", коментира той. Въпросният договор бе сключен на базата на междуправителствено споразумение между България и Полша и бе успешно изпълнен, връщайки в строя три самолета от изтребителната ни авиация.

Ремонтирането на българските МиГ-ове в Полша обаче предизвика шумни протести от страна на Русия и авиостроителната корпорация РСК МиГ. Компанията първо заплаши, че ще обяви самолетите за "бракувани", а след това – че ще спре и доставката на резервни части за полските заводи, извършили обслужването на българските бойни самолети. Накрая планираното второ споразумение за цялостно обслужване на изтребителната авиация в Полша така и не се случи.

Другата потенциална интрига, която може да е предизвикала активизирането на прокуратурата, е прекратяването на 5-годишното рамково споразумение с РСК МиГ за логистична поддръжка на изтребителите ни. То не бе преподписано от Ненчев през есента на 2015 г., като военният министър дори стопира сключена зад гърба му сделка за доставка на резервни части в последните седмици преди това. Инициатори на въпросната поръчка бяха вече уволненият началник на главна дирекция "Инвестиции в отбраната" Венислав Цанов и бившия шеф на ВВС и новоизбран президент о.з. ген Румен Радев.

Третата опция за разследване срещу военния министър е сключеният наскоро договор за доставка на 10 двигателя за МиГ-29 с фирмата "Авиостарт". Както в крайна сметка се оказа, въпросната компания планира да внесе компонентите от Русия, което може да се окаже нарушение на оръжейното ембарго на ЕС заради анексирането на Крим.

"Регламентацията предвижда изключения от оръжейното ембарго спрямо Русия и ограниченията върху търговията със стоки и технологии с двойна употреба, що се отнася до изпълнението на договори или споразумения, които са сключени преди 1 август 2014 г., или на акцесорни договори, необходими за изпълнението на такива договори, както и възможност за предоставянето на резервни части и услуги, които са необходими за поддръжката и безопасността на наличния капацитет в рамките на ЕС. В тази връзка извършените консултации показват че с доставките, осигуряващи експлоатацията на МиГ-29, не се нарушават търговските санкции на ЕС спрямо Руската федерация.", коментираха за "Капитал" по този повод от отбранителното ведомство преди около две седмици. Предстои да видим дали и ведомството на Сотир Цацаров споделя същото мнение.