Бъдещето на програмата за саниране е неясно
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Бъдещето на програмата за саниране е неясно

Спирането на програмата няма да засегне започнатите проекти и сключените договори ще бъдат изпълнени

Бъдещето на програмата за саниране е неясно

Съдбата й е в парламента, който ще гледа бюджета за догодина на второ четене

Мила Чернева
21905 прочитания

Спирането на програмата няма да засегне започнатите проекти и сключените договори ще бъдат изпълнени

© Румен Раканов


Спирането на програмата няма да засегне започнатите проекти и сключените договори ще бъдат изпълнени.

Програмата за саниране на жилища временно е блокирана, а бъдещето й изглежда неясно. Регионалният министър в оставка Лиляна Павлова нареди на кметовете да преустановят подписването на нови договори, тъй като по нейните думи финансовия ресурс от 1 млрд. лв., гарантиран от държавата, е изчерпан. В писмо до кметове и областни управители тя е посочила, че "с оглед на факта, че правителството е в оставка", санирането трябва да бъде преустановено за момента. Павлова обвърза продължаването на програмата с приемането на бюджет 2017 г., който трябва да се гледа следващата седмица на второ четене в парламента.

Досега повечето партии са се обявявали против нея, но с оглед на електоралния й ефект може и да се възползват от нея. Самата кампания среща критики и от някои икономисти заради схемата на финансиране - парите се осигуряват от Българската банка за развитие, а гаранциите и бъдещите плащания към нея са от бюджета.

Колко обекта ще бъдат засегнати

Спирането на програмата няма да засегне започнатите проекти и сключените договори ще бъдат изпълнени докрай, заяви Павлова. До редакционното приключване на броя от МРРБ не предоставиха на "Капитал" данни за броя на договорите и тяхната финансова стойност. По данни на Павлова, цитирани от mediapool.bg, ще бъдат изпълнени договорите за 2019 блока, за които има сключени финансови споразумения с ББР. За останалите 1432 блока, чиито искания са вписани в регистъра на ББР, но не са подписани финансови споразумения с банката, обновление няма да се прави към момента.

От отчета на ББР става ясно, че към края на септември 2016 г. по линия на програмата за енергийна ефективност са постъпили 2967 искания за финансиране, като за деветте месеца на 2016 г. са подписани 1187 договора за предоставяне на целево финансиране. Към 30 септември 2016 г. общият размер на договореното финансиране по подписаните договори е 385 млн. лв., но най-вероятно броят и сумата след това са се увеличили.

Съдба в ръцете на парламента

Засега съдбата на санирането е в ръцете на парламента. В проекта за бюджета за догодина са заложени гаранции за ББР за 261 млн. евро. Той мина вече на първо четене и се очаква да се гледа на второ през следващите седмици. "Ако получим подкрепа в Народното събрание, националната програма за саниране ще продължи и през 2017 г.", категорична бе Павлова. По думите й обаче към момента подкрепа за нея са заявили само депутатите на ГЕРБ и на част от Реформаторския блок. От БСП по-късно през деня заявиха, че подкрепят философията на програмата, но при по-ясни правила.

Критиката на икономистите

Освен от опозицията, която смята, че с пари от бюджета ГЕРБ печели подкрепа сред собствениците на санирани жилища, програмата търпи критика и от икономисти. Любомир Дацов, член на фискалния съвет, коментира в профила си във Facebook, че в програмата "почти няма бюджетна следа, т.е. може да е така, но може и да не е така".

"Този милиард не е от бюджета, а от ББР. Програмата е направена сложно и заобиколно. Реално ББР финансира санирането, след което бюджетът постепенно през годините възстановява тези пари", обясни пред "Капитал" икономистът Георги Ангелов. "Миналата година бюджетът даде гаранция за този милиард - този милиард е усвоен вече", обяснява той.

"Програмата за саниране е най-лошата възможна измислена програма, откакто в България има валутен борд. Първо, тя не решава проблеми на всички, а създава такова очакване. Освен това управляващите твърдят, че парите ги имало. Напротив – парите не са подсигурени, подсигурен е само заем", коментира Петър Ганев от Института за пазарна икономика. По думите му всеки, който санира, харчи едни пари, които някой друг в бъдеще ще плаща.

Протестът на строителите

Сред потърпевшите от евентуална промяна в програмата не са само жителите на съответните сгради, но и строителите. Почетният председател на Камарата на строителите в България Светослав Глосов коментира пред журналисти, че строителният бизнес твърдо стои за програмата и настоява тя да продължи и през следващата финансова година, за което в проекта на бюджет за 2017 г. отново са предвидени един милиард лева. Той изрази надежда следващото правителство също да продължи програмата, защото на нея до голяма степен е разчитал строителният бизнес през тази година.

Според Глосов тази програма е предимно предназначена за малки и средни строителни фирми, като отчете, че тази година е била близко до нулевата по отношение на проекти по европейската програма, и допълни, че националната програма за саниране е тази, която е "държала" малките фирми в бизнеса. От 4500 фирми, вписани в професионалния строителен регистър, между 60 и 80 на сто са малки и средни дружества, като поне половината от тези фирми работят по тази програма, отчете Глосов.

Спирането на програмата няма да засегне започнатите проекти и сключените договори ще бъдат изпълнени.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

20 коментара
 • 1
  uprsport avatar :-|
  Uprsport

  Неясна е съдбата на днешните политици при мажоритарна избирателна система (при Цветанка днес видяхте ли как се пенеше Вализер енчав, който при мажоритарна система ще бъде депутат друг път, както и много други), а не бъдещето на програмата за саниране.

 • 2
  hdj27318443 avatar :-|
  Стабилни в мизерията, епизод пореден

  На мен още не ми е ясно, защо трябва аз да плащам, за да си ремонтират разни случайни хора жилищата...

 • 3
  malevv avatar :-|
  malevv

  Защото после тези пари се избиват от пестене на енергия. Това не е само за красота. Програмата е на ООН и е направена от достатъчно умни хора

 • 4
  cocaigne avatar :-|
  cocaigne

  Колко са подли тези политици. Не ни избрахте, спираме кранчето. Санирането е значи като кебапчетата ей ти безплатни кебабчета, разбирай саниране, дай си гласа. А сега ей ти и сметката.
  Защо това бленувано саниране е поредната глупост и пропуснат шанс за развитие:
  1. Липса на конкуренция. Парите се харчат от общината и парите не се контролират. Липсват конкурси, липсват нови идеи. Липсва осведоменост. Липсват сметки и изчисляване на енергиният баланс на сградите след санирането. Липсва възможност за частен контрол. Създава се чувство на зависимост от ПАРТИЯТА, ами ако тя загуби и аз съм загубен. Създава се завист в хората, и им се натрапва надежда ех дали един ден ще дйде и нашият ден, да санират блока безплатно ...
  Няма никъде дискусия, че страната се е подписала под Договора в Кийото който задължава страната да си подобри енергийният баланс, и да достигне стойностите на въглероден диоксид от 1990 (не съм съвсем сигурен за годината). Че приема винаги новите цели на последвалите преговори от Париж и че предстой важен дебат в Мароко. Никой не говори за магическата граница от 2000КВ на човек. И какво означава това. Как може да се постигне.
  Не в България санираме безплатно. Ами дано парите да са свършили, че това си е кражба. От всеки един джоб който ще бъде роден през следващите 20 години.
  Така сега да се помолим взаимно за едно всенародно и всеобхватно саниране на всяка една бетонирана глава в българия... Но дори пари да се намерят, най-вероятно някой(я) ще си ремонтира Балкона с тях.

 • 5
  yip45435940 avatar :-|
  yip45435940

  Tolkova elementarno! GERB pak manipulira horicata! Celta e iasna!

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Нищо неясно няма!
  Залагате още 1 000 000 000 лева в бюджета за 2017 и си санирайте колкото искате!
  Ако не искате, не санирайте! :-)

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Хайде сега ми кажете кое е вярно - заем ли е подсигурен, или е заделен 1 млрд. в бюджета?! Ако е до заем, бюджета няма нищо общо. Тези икономисти не съм ги чувал, т.е. не са стандартните, които цитирате в статиите. Възможно е да са червени. Според мен заема е краткосрочен и парите действително са от бюджета. Капитал са длъжни да проверят информацията, а не да цитират хора безкритично. Ако 2 г. поред теглим по 1 млрд. заем, който държавата ще плаща на ББР, това е голям проблем.

 • 8
  ijj avatar :-|
  ijj

  "Самата кампания среща критики и от някои икономисти заради схемата на финансиране - парите се осигуряват от Българската банка за развитие, а гаранциите и бъдещите плащания към нея са от бюджета."

  Така е - има критики, но все пак това е първата работеща програма за саниране на сгради у нас, и то след многобройни опити да се организира финансирането по други начини, още от времето на първите няколко демонстрационни санирания на сгради в 1993-94 г. Т.е. може да се каже, че всички останали начини да се организира такава дейност у нас са вече опитани неуспешно.

 • 9
  t_ avatar :-|
  t_

  До коментар [#4] от "cocaigne":

  Глей ся, това, което в България сега се прави, в Германия го направиха мноого отдавна. Напълно безплатно и задължително. И за да не ме заклейми някой - и в Словакия го направиха, и в Полша, и в доста други европейски страни. Пак безплатно, че и задължително.
  Протоколът от Киото - ми да, трябва. С 2 - 3 милиарда лева общо ще отпадне нуждата от ново Белене(2 - 3 милиарда само за дупката) А, имало полза от програматааааа[email protected]!
  Мнението на БСП и патриотите. БСП трябвало да го дискутират първо, тоест ще стопират програмата за неопределено време. Ние ги знаеме, как могат да вземат паричките за себе си. Патриотите определено не подкрепят.
  Ефектът за икономиката - определено програмата стимулира растежа и подкрепя много от фирмите в бранша - основно малки фирми. Подкрепя не само директно строите;лните фирми, а и тези, които произвеждат материали за строителството, семействата на доста от заетите и т.н. Ако някой се хване да го изчисли, сигурен съм, че ще излезе, че осигурява поне 0,2 - 0,4% процентни пункта от растежа, което хич не е за подценяване. Изисквания - определено има. Виждал съм ги с очите си. Познавам и хора, които работят в строителния бранш. Не спират да се оплакват, че изисквали някакви работи от тях. Тоест - не е като да дават едни пари и да не ти държат сметка .
  И не. Не съм член на нито една партия. Като видя нещо добро, обаче, си признавам.

 • 10
  hdj27318443 avatar :-|

  До коментар [#3] от "malevv":

  Какво значи избиват се?!? Тая енергия се пести от частни лица, а парите се дават от държавата.
  Да беше социална помощ, ама не е, защото няма такива критерии за бенефициентите.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.