Носи проблеми, но не е катастрофа

Мажоритарната система

Аз приемам политическата теза на Инициативния комитет на Слави Трифонов относно референдума като основателна и справедлива – че достатъчно много българи са гласували, за да задължат политиците да се съобразят с референдума. Независимо от моето лично отношение към предложенията на този референдум аз нямам никакво съмнение, че той е легитимен и отразява мнението на достатъчно много българи, за да бъде взет предвид. Друг е въпросът дали за всичко трябва да питаме на референдум, защото не искам да си представя какъв би бил резултатът, ако примерно проведем референдум "за и против смъртното наказание".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Това не го е писал г-н Томов, а е директно извадено дума по дума от интервюто му за вас. Смешна работа!

 • 2
  evpetra avatar :-|
  evpetra

  До коментар [#1] от "Георги Георгиев":

  Може и да го е писал, ако въпросите от интервюто са му били зададени писмено и той е отговорил писмено. Името над статията означава не кой е извършил физическото действие "писане", а кой е автор на съдържанието, т.е. на публикуваните слова.

 • 3
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  Сега това с Първанов си беше манипулация. Аз нямам нито един познат, който да е гласувал за Първанов. Балотажът между Първанов и Сидеров беше първият път в живота ми, когато не отидах да гласувам. За представителите на мафията като Първанов се роди приказка - не е важно кой как е гласувал, а кой и как брои гласовете.

 • 4
  proizvoditel avatar :-|
  proizvoditel

  И не съм съгласен, че мажоритарните избори щели да докарат мафията на власт. В съществуващата днес партийна система на представителство народните листите с кандидати се редят от няколко човека в управата на партията. Достатъчно е тях да купиш или направиш зависими и цялата парламентарна група на партията е твойта. При мажоритарната система трябва да си напазаруваш всички депутати. Кое е по-лесно и по-евтино. Ако има и бърза система за отзоваване на народен представител, то всеки избранник ще мисли много дали да си даде гласа за осъществяване мечтите на мафията.

 • 5
  yhu1479571404511286 avatar :-|
  Poruchik Makedonsky

  Препоръчвам „Избирателни системи и избирателни процедури“, Стефан Стойчев
  В цялата книга той възхвалява пропорционалната система (от тези управници зависи какви пари ще получава по един или друг начин), обаче на стр. 151, ако не ме лъже паметта, той казва, че истинска избирателна система е мажоритарната, а пропорционалната е създадена, за да заблуждава простолюдието ...
  Същото съм слушал от британски и немски професори по избирателно право...

 • Poruchik Makedonsky

  Европа изхвърляла своите престъпници именно в САЩ, Канада, Австралия и Нова Зеландия. Великобритания обаче им дала демократическа политическа (вкл. мажоритарните избори) система, благодарение на която те изградили своето благоденствие.
  В Европа сега страните с пропорционална избирателна система имат сравнително благоденствие, най-високо обаче то е в Германия, защото тя избира половината си депутати по мажоритарната система. Нивото на живот в цяла Европа не може да се сравни с това във Великобритания, САЩ, Канада и Австралия, където всички избори се провеждат по мажоритарната система.

 • Poruchik Makedonsky

  При мажоритарната система всеки депутат се старае в парламента да защитава интересите на своите избиратели. Така той се надява, че те ще го изберат и за следващия период. Тази избирателна система е разработена във Великобритания и довела до най-висок стандарт на живот във Великобритания, САЩ, Канада, Австралия, Япония и т.н. Преди 5 години Обединеното кралство проведе референдум за избирателната система: 94% от населението гласува за запазване на мажоритарната система.
  Мажоритарната система не позволява на партийните лидери да контролират депутатите и затова в двадесетте години миналия век те измислили пропорционалната система с партийни списъци. При тази система всеки депутат е длъжен да работи за ръководството на своята партия без оглед на интересите на народа. Само така той може да се надява, че партийният лидер ще го включи в списъка при следващите избори.
  Обаче интересите на партийната върхушка, особено на управляващата партия, винаги са диаметрално противоположни на народните интереси.
  Много професори по избирателно право смятат, че истинска избирателна система е мажоритарната, а пропорционалната е създадена, за да заблуждава простолюдието ...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход