Николай Ненчев с второ обвинение

Според прокуратурата Ненчев е упражнил натиск, за да бъде сключен договор с друг участник в обществена поръчка за доставка на облекло

Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.
Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.    ©  Юлия Лазарова
Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.
Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.    ©  Юлия Лазарова

Софийската военноокръжна прокуратура (ВОП – София) повдигна второ обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. То отново е за престъпление по служба. Този път, защото "умишлено е склонил" директора на дирекция "Инвестиции в отбраната" към МО Венислав Ценов да извърши такова престъпление. Става дума за несключването на договор с участник, класиран на първо място в обществена поръчка за униформи на военнослужещите. Прокуратурата твърди, че това се е случило под давлението на Ненчев и че по този начин са настъпили вредни последици за бюджета на МО в размер на 259 хил. лв.

Според държавното обвинение при сключването на рамково споразумение за доставка на военно облекло, на първо място е било класирано дружеството "Лортън" ЕООД, което е предложило най-ниска цена. Договор с дружеството обаче не е сключен. Според ВОП – София, Ненчев е "поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на Венислав Ценов, че договор не трябва да се сключи" с Лортън ЕООД. Прокуратурата твърди, че Ценов е направил точно това – не е издал решение за класирането на участниците. Вместо да сключи договор с "Лортън" МО, е сключило такъв с "Интендантско обслужване" ЕАД, което е собственост на Министерството на отбраната. Според държавното обвинение върху управителя на "Интендантско обслжуване" е бил упражнен натиск, за да сключи договор с "Лортън" и така да го наеме като подизпълнител.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се