Гледайте на запис конференцията: "Банките и бизнесът"
Close

Николай Ненчев с второ обвинение

Според прокуратурата Ненчев е упражнил натиск, за да бъде сключен договор с друг участник в обществена поръчка за доставка на облекло

Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.
Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.
Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.    ©  Юлия Лазарова
Това е второто обвинение срещу министъра на отбраната в оставка от последната седмица.    ©  Юлия Лазарова

Софийската военноокръжна прокуратура (ВОП – София) повдигна второ обвинение на министъра на отбраната в оставка Николай Ненчев. То отново е за престъпление по служба. Този път, защото "умишлено е склонил" директора на дирекция "Инвестиции в отбраната" към МО Венислав Ценов да извърши такова престъпление. Става дума за несключването на договор с участник, класиран на първо място в обществена поръчка за униформи на военнослужещите. Прокуратурата твърди, че това се е случило под давлението на Ненчев и че по този начин са настъпили вредни последици за бюджета на МО в размер на 259 хил. лв.

Според държавното обвинение при сключването на рамково споразумение за доставка на военно облекло, на първо място е било класирано дружеството "Лортън" ЕООД, което е предложило най-ниска цена. Договор с дружеството обаче не е сключен. Според ВОП – София, Ненчев е "поискал и разпоредил на Началника на кабинета си да предаде на Венислав Ценов, че договор не трябва да се сключи" с Лортън ЕООД. Прокуратурата твърди, че Ценов е направил точно това – не е издал решение за класирането на участниците. Вместо да сключи договор с "Лортън" МО, е сключило такъв с "Интендантско обслужване" ЕАД, което е собственост на Министерството на отбраната. Според държавното обвинение върху управителя на "Интендантско обслжуване" е бил упражнен натиск, за да сключи договор с "Лортън" и така да го наеме като подизпълнител.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
3 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  stabilnost avatar :-(

  мафията си има главен прокурор, има си и държава

  явно това прави впечатление само на Дневник и Капитал, на ДСБ и на 5% от населението

  тъжно и жалко

  Нередност?
 • 2
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  До коментар [#1] от "Sinite - завоят наляво забранен":

  Да, обаче поръчката мирише. Защо капитал и дневник ровят из поръчките, само когато се громят техните опоненти? Защо се създава излишен посредник в седлката, пък дори и държавна компания? Разследвайте, колеги. Цацаров няма да го мразя по-малко, ако обвини някой в нещо, за което наистина е виновен.

  Нередност?
 • 3
  vassilev12 avatar :-|
  Стефан Василев

  Ехаа,
  Съдят министъра, че взел поръчката на частника, за да я даде на държавната фирма, която съществува единствено за да произвежда облекла за армията. По закон е така!
  За кой дявол тогава е имало обществена поръчка въобще?

  Интенданско са собственост на МО, и по закон трябва да работят 80% от фактурите си за принципала... Там работят 120 души. Ако нямат тази работа, какво ще правят хората... а началниците им?

  Лортън пък, имат прекрасен цех за милиони... частници са и знаят кое, колко струва, за да спечелят поръчката с най-добра цена. Нищо, че едни други медии ги наричат "фирма за пайетки", работят униформи от години и бродират за големи армии по света.

  Поредното доказателство, че държавата не трябва да се бърка в бизнеса, трябва да го храни, но не и да го конкурира, а да го стимулира.
  Успех на Ненчев в борбата с духовете от миналото.

  Нередност?
Нов коментар