Българските региони: еврофондовете вече не помагат

София се изравнява със средното европейско ниво, 9 области са излезли от кризата, но в останалата част на страната има застой, показва изследване на ИПИ

Икономиката на Пловдив и региона се развива благодарение на големите инвестиции в индустриалните зони
Икономиката на Пловдив и региона се развива благодарение на големите инвестиции в индустриалните зони    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
Икономиката на Пловдив и региона се развива благодарение на големите инвестиции в индустриалните зони
Икономиката на Пловдив и региона се развива благодарение на големите инвестиции в индустриалните зони    ©  КРАСИМИР ЮСКЕСЕЛИЕВ
40% от икономическата активност в страната е концентрирана в София.

Развитието на регионите и възстановяването им от кризата продължава да е неравномерно. София е далеч напред, следвана от Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе. Ако обаче столицата бъде извадена от уравнението, разликата между Северна и Южна България не е толкова осезаема. Еврофондовете вече не водят до сближаване на икономическото развитие на районите, а сякаш повече допринасят за раздалечаването им. Където има качествена работна сила, там и капацитетът за усвояване е по-голям. Това са част от основните изводи в годишното изследване на Института за пазарна икономика (ИПИ) "Регионални профили: Показатели за развитие".


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


13 коментара
 • 1
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  "София е далеч напред, следвана от Бургас, Варна, Стара Загора, Пловдив и Русе." Казано простичко, напредъкът е в големите градове, И колко е по-голям града, толкова по-бързо е развитието.

  Много хора вярват, че нивото на човешкото развитие е производна от нивото на икономическото. В действителност, истината е точно обратната. Нивото на икономическото, културното и всякакво друго развитие се определя практически изцяло от качеството на човешкия потенциал. Това важи както на индивидуално, така и на групово, регионално и национални равнища.

  В България съвсем естествено се развиват големите градове, т.е. места, където се концентрират най-образованите и културните човешки ресурси. А пропадат онези, където хората са по-прости. И се наричат селяни.

  Ние сме страна, която все още страда от аграрна пренаселеност, т.е. при нас на село живеят с пъти повече хора, отколкото е необходимо за селското стопанство. дори като се извадят неработоспособните (най-вече пенсионери), излишните хора пак са твърде много. А са излишни, понеже не умеят да правят почти нищо потребно в съвременния свят.

  Пред такива хора има два пътя - вертикална и хоризонтална мобилност. Вертикална означава да се научат на нещо полезно и така да си осигурят работа, доходи, социален и културен напредък. Хоризонтална означава да не се учат на нищо, а да се опитат да намерят някакво място, където дори и неквалифицираната им работна сила може да намери приложение. В българския случай това означава да заминат в чужбина, където да бъдат чистачи, миячи, сервитьори и всичко друго, за което не се иска ни акъл, ни образование.

  Тези, които тръгват по вертикалата, могат да се справят добре и България. Тези, които се движат по хоризонталата ...

 • 3
  due07477623 avatar :-P
  due07477623

  [quote#1:"gullwing"]В България съвсем естествено се развиват големите градове, т.е. места, където се концентрират най-образованите и културните човешки ресурси[/quote]


  А некултурните човешки ресурси са съсредоточени в малкте градове.

  :) :) :)

 • 4
  dimitar_stoyanov avatar :-|
  DS

  [quote#1:"gullwing"]А пропадат онези, където хората са по-прости. И се наричат селяни. [/quote]

  Явно във ваше село има интернет.

 • 5
  twelve avatar :-?
  Коки

  "Разликата между София и областта с най-ниско ниво на ЧСИ на човек от населението, Монтана, е близо 36 пъти." Комунетата управляват БРИЛЯНТНО! Спор няма....

 • 6
  babimu avatar :-|
  Babimu

  Като изключим селското стопанство, еврофондовете в България отидоха най-вече за пътища, пречиствателни станции и канализация във всякакви по големина населени места. На каква база се прави заключението, че това е спомогнало за задълбочаване на различията между регионите? С какво изграждането на магистрала Струма и на пречиствателна станция в Перник са спомогнали за упадъка на област Перник например?
  Проблемът в България е, че фондовете, предназначени за бизнеса, много често се раздават на 'наши' фирми, без да се търси икономическа обосновка на проектите (парите просто се харчат за да бъдат похарчени, а не за да се търси икономически ефект).
  Това обаче е проблем на България, не на еврофондовете, както се опитва да внушава статията.

 • 7
  bluelagoon avatar :-|
  мики маус

  До коментар [#6] от "Aleh":

  да н забравяме десетките безсмислени селски проекти за стадиони и спортни зали

 • 8
  opinionated avatar :-(
  opinionated

  "Икономическото развитие на София е достигнало средното за ЕС, сочат данните от изследването. БВП на човек от населението в столицата е достигнало европейското ниво през 2014 г."

  В цялата статия няма и едно число, за да подкрепи твърденията. Средния БВП за ЕС е 28,000 евро на глава (Уикипедия), в София съвсем не е толкова. Друг, конкурентен на Капитал, източник, цитира средния БВП за София като 25,000лв. Всъщност сме достигнали средното ниво за ЕС, но за 2007 година а не за 2014...

  Прави са от ЕС като правят анализ на образователната ни система: произвеждаме 'кадри', които могат да четат, но не разбират съдържанието.

 • 9
  weinlock avatar :-|
  weinlock

  До коментар [#8] от "opinionated":

  Има се предвид БВП по покупателна способност. Да, естествено, че дори в пределите на София разпределението на БВП му е неравномерно.Но това е друга тема.

 • 10
  fras avatar :-|
  fras

  До коментар [#1] от "gullwing":

  Браво!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход