С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
8 1 дек 2016, 16:30, 23039 прочитания

Балонът, който устройва всички

Партиите събират евтини, но опасни дивиденти от раздухването на "мигрантската криза"

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Част от темата

Истерията с мигрантите

Битката на Ямбол с призраци

Един малък български град поведе "възрожденска" битка срещу бежанците, въпреки че ги е виждал само по телевизора

Крадците, лъжците и мигрантите

Напрежението в Харманли е продукт на лоши решения, корупция и немарливoст

(Не)възможните решения

Популистката спирала обрича опитите за адекватни политики

Радослав Стаменков: Можем да върнем 1500 мигранти през 2017 г.

Ръководителят на мисията на МОМ в България пред "Капитал"

И как, предлагат БСП и Обединените патриоти, да се справим с бежанците?

През последните седмици се чуха не едно и две радикални решения за справяне с мигрантската криза от страна на Патриотичния фронт и БСП. Свързахме се с Радостина Павлова, правен експерт в Центъра за правна помощ "Voice in Bulgaria" да коментира предложенията на двете партии, такa, както те сами са ги формулирали.

1. Незабавна екстрадиция на тези, които не са бежанци от война, а са мигранти, икономически и всякакви други, влезли нелегално тук (БСП)


Радостина Павлова: "Екстрадиция" е грешен и подвеждащ термин, тъй като той се отнася за трансфер по искане на друга държава на нейни граждани, извършили престъпление там, за да бъдат съдени, т.е., нищо общо със случаите на връщане на мигранти от страна на България. Искането за "незабавна екстрадиция" всъщност описва сегашната правна и фактическа ситуация: България издава заповеди за депортация ("отвеждане до границата" или "експулсиране" по Закона за чужденците в Република. България) на всички лица, за които не може да се установи, че са влезли законно или не притежават документи да удостоверят право на престой, и не са в процедура за предоставяне на бежански статут. Осъществяват се значителен брой извеждания - според статистиката нa МВР, от началото на 2016 г. до 31.10.2016 г. са изведени 784 незаконно пребиваващи граждани на трети страни. Що се отнася до незабавно извеждане, това не може да се уреди със закон поради редица правни и практически причини: задължение за достъп до процедура за предоставяне на убежище, което България е поела съобразно международни конвенции и европейски директиви, а от практическа гледна точка, отнема време да се извадят съответните документи за пътуване, да се координира със страната на произход, и пр. Така че горното искане е лишено от съдържание и показва непознаване или умишлено заблуждаване относно съществуващите процедури и практики.

2. Настаняване в общежития от закрит тип извън населените места за всички имигранти, преминаващи незаконно държавната граница на Република България и изграждане на още специализирани лагери от закрит тип, задължително близо до границата, извън населени места, които да осигурят краткотрайно задържане до екстрадицията на лицата; (БСП и Патриотичен фронт)

Радостина Павлова: Сега съществуващите т.нар. Специализирани домове за временно настаняване на чужденци (СДВНЧ), където се настаняват лица с издадени заповеди за депортация – т.е. тези, за които е установено, че са преминали незаконно границата и не са в процедура за бежански статут –до извеждането им от страната (за максимум 18 месеца според изискванията на европейските директиви), са от закрит тип и се намират в кв. Бусманци в покрайнините на София и близо до гр. Любимец, недалеч от границата с Турция. При взимане на решения за изграждане на още такива центрове трябва да се има предвид, че поддържането на заведения от такъв тип (затвори, специализирани лагери от закрит тип) е изключително скъпо. В допълнение, последствията от масово настаняване в заведения от затворен тип на влизащи в страната мигранти (вкл. търсещи закрила хора) води по-скоро до обратен от търсения ефект. Заявеното предложение на практика изисква отваряне на т.нар. Hot spots (горещи точки - от англ.) в България и това трябва да се каже ясно и отговорно, както и да се посочи доколко са успешни работещите вече Hot spots в Гърция и Италия и ефекта им както върху мигрантите, така и върху местните хора, независимо къде са разположени тези центрове, и държавата като цяло.(През септември 2015 г. Депутата от БСП Атанас Мерджанов обвини управляващите, че са поели ангажимент за изграждане на "гореща точка", без да информира гражданите и под давление на Брюксел – бел. ред).

3. Спешно подписване на двустранни споразумения за реадмисия с Афганистан, Пакистан, Ирак и др. страни, чиито граждани са системни нарушители на държавната граница; (БСП)

Радостина Павлова: По отношение на споразумение за реадмисия с Афганистан, такова бе наскоро договорено на ниво ЕС. Сключването на такива споразумения не отменя задълженията за non-refoulement по Конвенцията за бежанците (никой не може да бъде връщан на място, където неговия живот и сигурност са застрашени, като е ситуацията в Ирак в момента), нито задължението за достъп до убежище, което е залегнало и в българската конституция. Такива споразумения могат да улеснят оперативно и да ускорят извеждането на чужди граждани най-вече от гледна точка изваждане на документи и съдействие от страна на държавата на произход за тези, чието извеждане е законово оправдано. За отбелязване е, че предвид трудността да се извадят съответни визи и паспорти, много бягащи от активен въоръжен конфликт хора, включително сирийци, попадат в определението "системни нарушители на държавната граница".

4. Отмяна на Постановление 208 за "трайно заселване на бежанци в България"; (БСП)

Радостина Павлова: Задължението за прием на бежанци не произтича от цитираното постановление, а от членството на България в ЕС и съответно приложимостта на европейското законодателство. Постановлението така не е за "трайно заселване на бежанци" а за приемане на наредба относно интеграцията на вече получилите статут. Отмяната на постановлението ще е крачка назад, анулирайки малкото направено дотук, за да се адресира проблема, че в момента получилите статут на бежанец или хуманитарен статут в България хора остават буквално на улицата, без помощ за научаване на езика, намиране на работа и т.н., и са принудени да напускат страната за да се заселят незаконно другаде (като Германия, например, е връщала в България семейства със статут получен тук, по силата на споразумение за реадмисия от 2006).

5. Преразглеждане на Дъблинското споразумение; (БСП)

Радостина Павлова: Ефектът на Дъблинското споразумение върху България е минимален: по-малко от 5% от запитванията за връщане на хора в България водят до ефективно изпълнени трансфери, което представлява няколкостотин човека за последните 1-2 години. Тъй като шансът върнатите лица да получат бежански или хуманитарен статут в България е минимален до никакъв, то не може да се каже, че тяхното връщане представлява разход на ресурси от страна на България. На тези, които вече имат влязъл в сила отказ на молбата им в България, а те представляват значителен процент от върнатите, не се предоставят храна и подслон по време на последваща процедура.

Дъблинският регламент се базира на идеята за oбщата европейска система за убежище, в която условията за прием на бежанци – както материални, така и като качество на процедурата – са съпоставими, така че търсещите убежище ефективно да могат да получат такова е която и да е страна членка и да нямат причини да подават молби в една определна избрана от тях страна или пък в няколко. На практика, това не се случва, тъй като условията на прием са изключително различни, не само поради разлките в стандарта на живот в различните страни, но и поради нежеланието от страна на държавата да приеме търсещите закрила и да осигури адвекватни условия по време на процедурата и подкрепа за интеграция след получаване на статут, както наблюдаваме в България. Освен това, да се задължават, от една страна, хора да се устроят на определено място за дълго време или дори завинаги, ако те не желаят това, както и, от друга, да се задължават държави да приемат определено брой бежанци, ако има съпротива, просто не работи, както виждаме с прилагането на Дъблинския регламент, а и представлява опит за насилствено установяване на социалния процес на приемане, който е сложен, деликатен и двустранен. Тъй като идеята за разпределение на бежанците по квоти се базира на подобни принципи, тя също няма как да заработи. Вариант за реформиране на Дъблински регламент и системата за предоставяне на убежище като цяло, който би работил по-добре, е да се запази принципа на провеждане на процедура по преценка на молбата за убежище в първата страна-членка, в която е влязло лицето, като процедурата се провежда от служители на новосъздадена агенция на ниво ЕС във възможно най-кратък срок, като получения статут важи във всички страни на ЕС, т.е., бежанецът получава свобода на придвижване ако е преценено че молбата му е уважителна.

6. Да се задължи Министерски съвет да засили мерките за охрана на държавната граница и центровете за настаняване на имигранти, вкл. да разпореди при необходимост за справяне с масови безредици употреба на сила, като напр. водни оръдия, газови гранати, огнестрелно оръжие и други; (Патриотичен фронт)

Радостина Павлова: Подсигуряването на сигурността на държавната граница е от изключителна важност и е крайно необходимо да се вземат мерки то да е ефективно, като тези мерки включват борба с корупцията, тъй като е знайно и от разследвания в международни медии, че влизането на голям брой групи от хора е невъзможно без "съдействие" на служители на българските власти. Тази толерирана мащабна корупция представлява заплаха за сигурността на държавата в много по-голяма степен от това да се разбунтуват група търсещи закрила в приемателен център, и наливането на средства за опазването на границата без да се предприемат мерки за борба с нея е безполезно.

Позволяването на употреба на сила и огнестрелно оръжие за опазване на обществения ред би отворило вратата към нечувано за 21-ви век в цивилизования свят легализиране на насилие и убийства за елиминиране на политически опоненти, членове на етнически и социални групи и др., и би поставило България в редиците на държави с диктаторски режими потискащи всички човешки права така, че българските граждани ще са тези, принудени да търсят убежище.
 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Правителството предложи правила за електрическите тротинетки Правителството предложи правила за електрическите тротинетки

Правителството предложи правила за електрическите тротинетки

12 ное 2019, 12 прочитания

Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София 1 Мая Манолова внесе жалба за оспорване на изборния резулт в София

Манолова предостави в ОИК 14 класьора с доказателства за нарушения, като процедурата в съда може да продължи над месец

11 ное 2019, 1636 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
(Не)възможните решения

Популистката спирала обрича опитите за адекватни политики

Още от Капитал
Хранителна добавка към лекарствения бизнес

Германският генеричен гигант Stada купи чешкия производител на хранителни добавки Walmark в показателна за дефектите на свръхрегулирания лекарствен пазар сделка

Внимавай с Aliexpress

Кои са най-честите рискове при покупки от китайската онлайн платформа

Мавродиев, който назначи Мавродиев, който вдигна заплатата на Мавродиев

В явен конфликт на интереси директорът на ББР се е избрал да управлява дъщерни дружества и е увеличил възнаграждението си

"Шах!" със зенитни ракети

Разполагането на руски противовъздушни комплекси С-400 в Сърбия би било тежък удар по сигурността на България и НАТО

Да бъдеш Дубравка Угрешич

Писателката за обърканото детство, инстинкта да принадлежим към стадото и вечните неприятелства

Пчелен опит

Пчеларството става все по-разпространено хоби сред градските хора

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10