Пенсионните фондове оповестиха, че нямат проблемни инвестиции
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пенсионните фондове оповестиха, че нямат проблемни инвестиции

Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", ако фондовете имат сделки със свързани лица, те едва ли надхвърлят 1-2% от активите на всички пенсионни фондове и няма как да заплашат целия пазар.

Пенсионните фондове оповестиха, че нямат проблемни инвестиции

Средните размери на активно ползваните партиди в частните дружества са над 4500 лв.

Десислава Николова
14765 прочитания

Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", ако фондовете имат сделки със свързани лица, те едва ли надхвърлят 1-2% от активите на всички пенсионни фондове и няма как да заплашат целия пазар.

© Цветелина Белутова


Универсалните фондове са инвестирали 8.74% от активите си в български акции, а 14.72% - в чуждестранни.

В навечерието на оповестяването на резултатите от прегледа на активите на пенсионните фондове, което трябва да стане не по-късно от 25 декември, дружествата съобщиха структурата на инвестициите си и обявиха, че сред тях няма такива, които да застрашат стабилността на пазара. На събитието бяха изнесени данни, които трябваше да разсеят твърденията в публичното пространство за проблеми в сектора като инвестициите в свързани лица и че високите такси и инфлацията могат да направят вноските за допълнителна пенсия в частните фондове по-неизгодни от преминаването към изцяло държавна пенсия.

Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", сделки със свързани лица, "за които толкова безотговорно се казва, че съществуват", биха могли да бъдат в рамките на 12% - какъвто е общият процент на инвестициите в български публични компании и техните книжа, листнати на Българската фондова борса на всички фондове. "От тях във всички случаи голямата част от инвестициите са напълно редовни и не е възможно 1-2% от активите на всички пенсионни фондове в евентуално свързани лица да заплашат целия пазар", каза Петкова.

Реално обаче зад средните стойности се крие доста различна картина по отделни дружества, като има и фондове, където солиден процент от инвестициите, достигащ нива от порядъка на 50% при някои, са насочени към акции и облигации на компании, близки до контролиращите пенсионната компания. Това поражда рискове за осигурените в тях.

Активи на пенсионните фондове

По данни на Комисията за финансов надзор (КФН) към 30 септември общият брой на осигурените в пенсионни фондове лица е 4.443 млн. души. От тях 3.551 млн. са осигурени в универсалните пенсионни фондове, като активите на тези фондове са 8.574 млрд. лв. В професионалните фондове се осигуряват за пенсия 285 хил. души, а натрупаните им средства за пенсии са 907.4 млн. лв.

Общо 41.94% от средствата на универсалните фондове са инвестирани в чужбина. В български държавни ценни книжа са инвестирани 21.94% от средствата на дружествата, а в чуждестранни ДЦК – 19.55%. Универсалните фондове (УПФ) са инвестирали 8.74% от активите си в български акции, а 14.72% - в чуждестранни. Паричните средства представляват 18.72% от активите на фондовете, а в инвестиционни имоти и банкови депозити са по 2% от активите.

Компаниите отчетоха, че за периода 2012 - 2015 г. брутният доход от управлението на средствата на осигурените лица е 1.346 млрд. лв., като 1.193 млрд. лв. от тях са за универсалните фондове, като по индивидуалните партиди на осигурените са разпределени 808.9 млн. лв. От фондовете допълниха, че съотношението на таксите, които събират към сумата на активите, е спаднало от 1.66% през 2012 г. на 1.56% и че това е най-ниската цена за управление на паричен ресурс на пазара.

По-солидни партиди

Пенсионните дружества коментираха още средния размер на натрупаните суми по партидите, които оповестява КФН. Според Националния осигурителен институт в България в момента броят на осигурените лица е 2.7 млн. души, а в същото време във фондовете има 4.443 млн. партиди. Така по данни на КФН в момента средният размер на партидите е 2412.99 лв., но според фондовете това число не дава вярна представа и е по-коректно да се гледат активно използваните партиди, по които клиенти редовно правят вноски. Част от тях са престанали да се осигуряват в България и живеят в чужбина, други имат период без работа или са придобили инвалидност. Според изчисленията на фондовете от началото на частното осигуряване – 2002 г., те делят клиентите си на такива със 70 и повече вноски и на такива с над 160 вноски, които са работили през целия този период. Така се получава, че през този период средните размери на активните партиди са поне двойно по-големи – при мъжете те се движат от минимум 4700 лв. при 70 вноски до над 6500 лв., а при жените са съответно между 4500 и 5500 лв.

Компаниите от бранша представиха и разчети, които показват, че започнали от 2002 г. да се осигуряват биха получили към 2041 г. малко по-висока пенсия, ако изберат опцията за пенсия от НОИ с добавка от УПФ, вместо да пренасочат вноските си към държавното обществено осигуряване и да разчитат на пенсия само оттам. Това е своеобразен отговор на сметките и твърденията на анализатори, като например тези на икономиста Любомир Христов, който е активен защитник на тезата, че една пенсия би била повече от две заради таксите и инфлацията, които изяждат реализираната доходност от частните фондове. Както сметките на фондовете, така и тези на критиците им са свързани с множество условности и прогнози за дългогодишни периоди, които правят трудно да се каже категорично чий сценарий би могъл да се реализира.

Универсалните фондове са инвестирали 8.74% от активите си в български акции, а 14.72% - в чуждестранни.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

15 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Вярно казано - сделките със свързани лица ги правят 1-2 пенсионни компании, които са замислени с тази цел.

  Любомир Христов като обяснява как ще вземаме по-големи пенсии, всъщност обяснява, с колко ще "наг*зим" децата си, да ни плащат това, което сме изяли и изпили.

 • 2
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Факт е, че тези, които управляват чуждите пари, винаги са на печалба. Таксата си е чиста печалба, а останалото - печалба или загуба - си е за сметка на вложителя. Крайно наложителна е промяна в закона, според която таксата за управление да е обвързана с доходността на фонда.

 • 3
  abnell avatar :-|
  abnell

  До коментар [#2] от "galapagas":

  Виж кои фондове са с най-висока доходност и прецени пак дали такава промяна би довела до нещо хубаво. Аз предлагам политиците ни да спрат да правят реформи в сектора на годишна база, да спрат да се опитват да настройват обществото да се прехвърли в НОИ, и общо взето да позволят на фондовете да не прекарват толкова голяма част от времето си в борба за оцеляване. Току виж така им остане повече време да си вършат работата и да вдигат доходността.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "abnell":

  Основната грижа на ПОД не е да си "вдигат доходността", както призовавате, а да гарантират инвестицията на клиентите си. Защото доходността зависи от много обективни обстоятелства, които не са под контрола на уважаваната от мен г-жа Даниела Петкова.
  С неудоволствие си спомням март 2009 г, когато извлечението за салдото по личната ми партида показа, че борсовите трусове са ми причинили значими щети.
  Аз лично не се доверявам на ПОД. Ако имате свободни пари, има достатъчно способи да инвестирате много по-сигурно.
  Всеки сам избира какво да прави с парите си...

 • 5
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#4] от " D-r D ": Навярно имаш на предвид доброволното пенсионно осигуряване. Задължителното е друга бира..... Там няма "свободни" пари, искаш или не искаш, внасяш...

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  НАД 4500 лв. Мисля, че е време да не се притесняваме за старините. 10 години по 12 месеца - по 37 лв. на месец. Живот бе! То така и така ще се пенсионираме посмъртно след 20 г...

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не знам как го сметнаха този процент и половина такси, но ако си бяха намалили така таксите - цяла България щеше да знае. Реално за да имаш кяр от тази "инвестиция", трябва доходността ти да е по-висока от таксата. Ако процентите са 4,5, трябва да имаш поне 4,5% доходност. Няма какво да вадя факти, в момента доходността е много по-ниска. Ако не съм прав и наистина са намалили таксите, извиняваме се. Но при дългогодишна доходност от 1% таксите да стоят близки до максимума е чиста наглост.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "Кирето":

  Имам пред вид и двете.
  Аз се отказах доброволно от доброволното, а в задължителното пак имате избор. Въпрос на сметки и възможности е.
  Много се бунтувах срещу миналогодишния гебрав щурм срещу частното ДДПО, но калкулаторът показа друго.
  И - да напомня - задължителните вноски по ДДПО в частни пенсионни фондове не са ви гарантирани. Ако в един момент ПОД фалира - горите.
  В НОИ доходността е теоретично по-ниска, но е гарантирана от държавата.
  Всъщност, ако разчитате на НОИ или на ДДПО да си покривате разходите на възраст, бъркате.

 • 9
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  е този мач е свирен, като при банките..проблеми няма...що се пънем

 • 10
  vinkel_ikonomist avatar :-|
  vinkel_ikonomist

  Ако ПОД "фалира" - което е доста невъзможно в български условия, но да приемем за възможна подобна хипотеза - фондовете с парите на хората си остават фондове с парите на хората и отиват под управление на друг ПОД.
  Никога дружествата не са вземали 4.5 или какъвто и да е бил подобен процент от активите - точно това показаха и затова в пари, че да е по лесно за смятане от хора дет не разбираме. При парите въртене на проценти не може да има - 9 млрд са си 9 млрд. и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.