Пенсионните фондове оповестиха, че нямат проблемни инвестиции

Средните размери на активно ползваните партиди в частните дружества са над 4500 лв.

Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", ако фондовете имат сделки със свързани лица, те едва ли надхвърлят 1-2% от активите на всички пенсионни фондове и няма как да заплашат целия пазар.
Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", ако фондовете имат сделки със свързани лица, те едва ли надхвърлят 1-2% от активите на всички пенсионни фондове и няма как да заплашат целия пазар.    ©  Цветелина Белутова
Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", ако фондовете имат сделки със свързани лица, те едва ли надхвърлят 1-2% от активите на всички пенсионни фондове и няма как да заплашат целия пазар.
Според Даниела Петкова, председател на управителния съвет на ПОК "Доверие", ако фондовете имат сделки със свързани лица, те едва ли надхвърлят 1-2% от активите на всички пенсионни фондове и няма как да заплашат целия пазар.    ©  Цветелина Белутова
Универсалните фондове са инвестирали 8.74% от активите си в български акции, а 14.72% - в чуждестранни.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


15 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Вярно казано - сделките със свързани лица ги правят 1-2 пенсионни компании, които са замислени с тази цел.

  Любомир Христов като обяснява как ще вземаме по-големи пенсии, всъщност обяснява, с колко ще "наг*зим" децата си, да ни плащат това, което сме изяли и изпили.

 • 2
  galapagas avatar :-|
  galapagas

  Факт е, че тези, които управляват чуждите пари, винаги са на печалба. Таксата си е чиста печалба, а останалото - печалба или загуба - си е за сметка на вложителя. Крайно наложителна е промяна в закона, според която таксата за управление да е обвързана с доходността на фонда.

 • 3
  abnell avatar :-|
  abnell

  До коментар [#2] от "galapagas":

  Виж кои фондове са с най-висока доходност и прецени пак дали такава промяна би довела до нещо хубаво. Аз предлагам политиците ни да спрат да правят реформи в сектора на годишна база, да спрат да се опитват да настройват обществото да се прехвърли в НОИ, и общо взето да позволят на фондовете да не прекарват толкова голяма част от времето си в борба за оцеляване. Току виж така им остане повече време да си вършат работата и да вдигат доходността.

 • 4
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#3] от "abnell":

  Основната грижа на ПОД не е да си "вдигат доходността", както призовавате, а да гарантират инвестицията на клиентите си. Защото доходността зависи от много обективни обстоятелства, които не са под контрола на уважаваната от мен г-жа Даниела Петкова.
  С неудоволствие си спомням март 2009 г, когато извлечението за салдото по личната ми партида показа, че борсовите трусове са ми причинили значими щети.
  Аз лично не се доверявам на ПОД. Ако имате свободни пари, има достатъчно способи да инвестирате много по-сигурно.
  Всеки сам избира какво да прави с парите си...

 • 5
  kireto avatar :-|
  Кирето

  До коментар [#4] от " D-r D ": Навярно имаш на предвид доброволното пенсионно осигуряване. Задължителното е друга бира..... Там няма "свободни" пари, искаш или не искаш, внасяш...

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  НАД 4500 лв. Мисля, че е време да не се притесняваме за старините. 10 години по 12 месеца - по 37 лв. на месец. Живот бе! То така и така ще се пенсионираме посмъртно след 20 г...

 • 7
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  Не знам как го сметнаха този процент и половина такси, но ако си бяха намалили така таксите - цяла България щеше да знае. Реално за да имаш кяр от тази "инвестиция", трябва доходността ти да е по-висока от таксата. Ако процентите са 4,5, трябва да имаш поне 4,5% доходност. Няма какво да вадя факти, в момента доходността е много по-ниска. Ако не съм прав и наистина са намалили таксите, извиняваме се. Но при дългогодишна доходност от 1% таксите да стоят близки до максимума е чиста наглост.

 • 8
  antipa avatar :-|
  D-r D

  До коментар [#5] от "Кирето":

  Имам пред вид и двете.
  Аз се отказах доброволно от доброволното, а в задължителното пак имате избор. Въпрос на сметки и възможности е.
  Много се бунтувах срещу миналогодишния гебрав щурм срещу частното ДДПО, но калкулаторът показа друго.
  И - да напомня - задължителните вноски по ДДПО в частни пенсионни фондове не са ви гарантирани. Ако в един момент ПОД фалира - горите.
  В НОИ доходността е теоретично по-ниска, но е гарантирана от държавата.
  Всъщност, ако разчитате на НОИ или на ДДПО да си покривате разходите на възраст, бъркате.

 • 9
  zax50315885 avatar :-|
  Teaser

  е този мач е свирен, като при банките..проблеми няма...що се пънем

 • 10
  vinkel_ikonomist avatar :-|
  vinkel_ikonomist

  Ако ПОД "фалира" - което е доста невъзможно в български условия, но да приемем за възможна подобна хипотеза - фондовете с парите на хората си остават фондове с парите на хората и отиват под управление на друг ПОД.
  Никога дружествата не са вземали 4.5 или какъвто и да е бил подобен процент от активите - точно това показаха и затова в пари, че да е по лесно за смятане от хора дет не разбираме. При парите въртене на проценти не може да има - 9 млрд са си 9 млрд. и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход