Българските ученици: функционално неграмотни, социално неподвижни

30% от деветокласниците нямат базисно ниво по четивна грамотност, математика и природни науки, сочат тестовете на PISA

Ниските постижения на PISA са изключително тревожен индикатор за българското образование
Ниските постижения на PISA са изключително тревожен индикатор за българското образование    ©  Георги Кожухаров
Ниските постижения на PISA са изключително тревожен индикатор за българското образование
Ниските постижения на PISA са изключително тревожен индикатор за българското образование    ©  Георги Кожухаров

България е на последните места сред страните от Европейския съюз по резултати на учениците на международния тест PISA, който беше представен във вторник от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (OECD). Българските деветокласници са на последно място по четивна грамотност, на предпоследно по математика и на пред-предпоследно по природни науки в ЕС (виж таблиците). Точките се увеличават леко през последните години, но страната остава на дъното на класациите.

Ниските постижения на PISA са изключително тревожен индикатор за българското образование, защото идеята на теста е да измери не запаметеното в училище знание, а уменията на учениците да приложат наученото на практика и готовността им да се справят в живота в края на задължителното образование. Данните говорят за това, че 15-16 годишните не са достатъчно добре подготвени да използват училищния материал в реални ситуации, да анализират информация и да виждат голямата картина.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


52 коментара
 • 1
  cinik avatar :-|
  cinik

  Други държави като Полша и Румъния са си влошили резултатите. Така поне си имаме все още компания, няма риск да ни преместят в отделна класация, за нации със специални образователни потребности. На миналия тест стояхме застрашително самотни в дъното. Сега, не че напредваме, но другите тъпчат на едно място, така че няма да има връщане да повтаряме класа (примерно за всички тестът да е сред 15-годишните, само в България да го пишат 17-годишните) или пък да ни направят отделен тест за помощно училище.

 • 2
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Нищо чудно след 26 години "преход" ръководен от реститути и борци за "европейски" ценности! Те ти ценности 30% от учениците за чеп на каца не стават!!! :-)

 • 3
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#2] от "boby1945":

  Къде ги видя тия европейски ценности сред управлявалите до сега? Всички са от старото тоталитарно котило.

 • 4
  rapidfire avatar :-|
  gigabyte

  Какво се чудим, това са децата на поколение, което беше размазано от т.нар. "преход". Деца на хората, които изпитаха на гърба си колко малко значи образоваванието в БГ. Важното е да си татуиран и да гледаш лошо, другото ще се оправи само. Държавата и тя допринесе, като натика учителите в миша дупка. Един от онези, които разтуриха "седянката" на учителската стачка, наскоро искаше да става президент. Другият избяга в Брюксел. Та така. В едно нормално училище периметърът на учителя стига до първия чин - който иска да научи нещо, сяда там. Другите са се изключили сами. Това обяснява процентите и стабилното последно място.

 • 5
  crazyjohny avatar :-|
  crazyjohny

  "България: където се родиш, там оставаш"
  И какво се оказва-Карл Маркс е бил прав -битието определя съзнанието.Това изследване емпирично го доказва,т.е целият преход е една измама

 • 6
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#3] от "Grimalkin":

  Нищо подобно, като махнеш един двама от ранните, всите пеят за европейски ценности! Президентът Росенчо с европейски ценности ляга, с европейски ценности става ..... за Пръмова да не говорим!!! :-)

 • 7
  nik666 avatar :-|
  Strygalldwir

  До коментар [#6] от "boby1945":

  Супер е че споменаваш Плевнелиев, класическият пример за това как никой политик с истински европейски ценности не се задържа много дълго на сцената. Супер е че споменаваш и Кунева, която пък е пример за това как един политик може да се задържи на сцената - като се отметне от европейските си ценности и прегърне бойкоборисовщината.

 • 8
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart

  Няма как функционално неграмтни учители да обучат функционално грамотни ученици,

 • 9
  njt1426861816395296 avatar :-|
  George S

  До коментар [#7] от "Grimalkin":

  Добавям и може би най-нагледния пример - Костов, чието дясно и про-европейско управление му навлече омразата не само на мутрите ми и от там на почти целия народ. Подобно на Плевнелиев, реално.

 • 10
  nage avatar :-|
  nage

  Децата това - децата онова, някой от вас поглеждал ли е учебниците, по които учат? Повечето от тях са преписани от учебници от 80-те, с тази разлика, че са добрите моменти са махнати. Всичко, което се преподава е някаква бутафорна паралелна вселена на реалния свят, пълни глупости и най-вероятно донякъде това е заради некадърност, донякъде напълно умишлено


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход