Заплатите продължават да растат по-бързо от производителността на труда

За първи път от 2013 г. насам броят на заетите на годишна база намалява

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Производителността на труда нараства значително по-бързо през третото тримесечие на годината, показват предварителните данни на Националния статистически институт. Ако през последните няколко години показателят растеше около 2-3% на тримесечие, сега увеличението е с 4.2% на годишна база. Това е и доста над резултатите от първите две тримесечия на годината, когато ръстът беше 1.4% през второто и 2.1% през първото. Успоредно с това обаче разходите за труд продължават да растат с по-бързи темпове, като Министерството на финансите пресмята, че реалната работна заплата за периода юли - септември е с 8.9% нагоре.

Очакванията на повечето анализатори са заплатите да продължат да растат и догодина. Причината - липсата на достатъчно квалифицирана работна ръка като резултат от емиграционния поток и застаряващото население. По-високите заплати са стимул повече хора, които досега са били извън пазара на труда, да започнат да търсят работа, въпросът е, че техният брой също намалява.

Първи спад на заетостта

В същото време данните на статистиката показват, че за първи път от 2013 г. насам през третото тримесечие на тази година има спад на годишна база на броя на заетите. Работещите са били 3.62 млн. души, което е с над 30 хил. души повече в сравнение с предходното тримесечие, но с 35 хил. по-малко спрямо третото тримесечие на 2015 г. И докато ръстът спрямо април - юни може да се обясни с по-висока сезонна заетост заради селското стопанство и туризма, спадът спрямо същия период на миналата година може да е сигнал, че пазарът на труда е достигнал своя пик.

Индустрията - с най-висока добавена стойност

Всеки зает е допринесъл средно със 17.4 лв. за отработен час към БВП на страната, показват данните на НСИ. За сравнение, през периода юли - септември на предходната година всеки работещ е създавал 16 лв. на час. През третото тримесечие всеки зает е създал средно по 7002 лв. от текущото производство на стоки и услуги в България, като това е увеличение с 8.9% на годишна база. Индустриалният сектор бележи най-значителен ръст на годишна база – 17.1%. При услугите и аграрния сектор ръстът е по-нисък – съответно 7.1% и 3.0%

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  dane avatar :-|
  dane

  Факт 1. София е достигнала средноевропейските показатели за БВП от 2014 година. Това не става с ниска производителност на труда. Но заплатите днес в столицата не са средноевропейските от 2014 г. По-нисички са... Факт 2. Най-ярко ми присветва за ниската производителност на труда, като срещна по улиците труженичките от метаческата индустрия. : ръждясващи, тежки лопатко-кутии от средните векове и натурални метли от античността... Събирам първо плюс второ и почвам да плача за работодателите. Принудени са да плащат високи заплати, и не им остават средства да купят средства за производство, конструирани през този век...или поне в края на миналия. Благодетели, не босове. Уважаемата редакция всеки месец ли ще страда за горките предприемачи и "нискоквалифицираните" българи, или смята да разреди малко сълзите.

 • 2
  judjuk avatar :-|
  Judjuk

  Кой ги пише тия глупости бе? Заплатите зависят от наличния стоков фонд. Нали трябва стоката да се изкупи. В Германия един обикновен даскал взема 8000 лв заплата. Той да не е 10 пъти по-производителен? И с гъзъ си ли преподава?

 • 3
  raimond avatar :-|
  Meister Eckhart


  За производителността на труда са отговорни основно технологичното разивтие и мениджмънта и много по-малко работниците.Защо един българин като иде в Германия има производитеоност на труда като тази на колегите му, а в България няма???

 • 4
  timtim avatar :-|
  Marin Pavlov

  До коментар [#2] от "Judjuk":

  Ти Германия през крив макарон си я гледал, нали.

 • 5
  cristo_n avatar :-|
  cristo_n

  Производителността на труда зависи от кадърността на мениджърите, които в БГ на 90% са и собственици на фирмите. Некадърни собственици-фирмаджии води до ниска производителност. Независимо обаче, че производителността на труда е ниска, количеството положен труд е на същите високи нива - даже на по високи, и заслужава възнаграждение!

 • 6
  cuam4o avatar :-P
  Ангел

  До коментар [#5] от "cristo_n":

  До коментар [#3] от "Meister Eckhart":

  До коментар [#1] от "dane":

  Производителността на труда не се измерва в това какво и колко си произвел, а в това за колко пари си го продал. Тоест ако ти произвездаш по 10 метли на час и продадеш всяка за по 1лв имаш производителност от 10лв на час. Аз от своя страна произвеждам 1 метла, но я продавам за 20лв, тоест имам 2 пъти по-висока производителност на труда от теб.

  Но иначе сте прави, тази прословута производителност на труда не зависи по (почти) никакъв начин от работниците и служителите.

 • 7
  glaxo avatar :-|
  glaxo

  Дефицита на квалифицирани работници (около 30% от мениджмънт-респондентите отговарят, че това е пречка за разширяване на производството им) , оказва все по-силно влияние върху динамиката на РЗ на наетите, защото конкуренцията и пазарните позиции го налагат. По оценка на експерти, България не постига растеж от близо 1,5-3 пункта годишно след 2011г.(над отчетения) по тази причина.Това значи годишна непроизведената продукция за 2-5 милиарда лева и БВП за около 1,2-2,5 милиарда лева. Но постепенно този дисбаланс се преодолява за сметка на намаляване на свръхпечалбите, намаляване на броя на нископлатените работници, МРЗ и изсветляващи доходи. За последните 5 г. месечната СРЗ е нараснала с над 37% (от 750 на 1000 лв. ) , при ръст на БВП (физически обем) около 10% и инфлация около 4,7% както на ИПЦ така и Индексът на цените на производител на вътрешния пазар.
  .


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход