По искане на Цацаров ВСС обяви война на софийските съдилища

По идея на главния прокурор започна дисциплинарно дело срещу Мирослава Тодорова

През 2012 г. предишният състав на ВСС уволни Мирослава Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов. Сега това се прави искане на главния прокурор, заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев
През 2012 г. предишният състав на ВСС уволни Мирослава Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов. Сега това се прави искане на главния прокурор, заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев    ©  Капитал
През 2012 г. предишният състав на ВСС уволни Мирослава Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов. Сега това се прави искане на главния прокурор, заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев
През 2012 г. предишният състав на ВСС уволни Мирослава Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов. Сега това се прави искане на главния прокурор, заяви членът на ВСС Калин Калпакчиев    ©  Капитал

Съдийската колегия на ВСС образува дисциплинарно производство срещу съдия Мирослава Тодорова от Софийския градски съд (СГС), която е и бивш председател на Съюза на съдиите в България (ССБ). Това се случи по предложение на Инспектората към ВСС (ИВСС), който пък през пролетта е бил сезиран от главния прокурор Сотир Цацаров. Предложението бе внесено като извънредна точка от председателя на дисциплинарната комисия Галя Георгиева, която е сред най-близките до главния прокурор в съдебния съвет. Тя настоя то да бъде обсъдено без отлагане, защото изтича давностният срок за образуването на производство. Това е вторият сигнал срещу съдия, подаден от Цацаров. Първият беше срещу бившия заместник на правосъдието Петко Петков и това стана повод той да не бъде назначен като постоянен преподавател в Националния институт по правосъдието.

Същевременно две седмици след като отказа да порицае Цацаров за разпространените от кабинета му неверни данни за забавени дела на СГС и Софийския районен съд (СРС), съдийската колегия във вторник разпореди на ИВСС да провери изцяло двете съдилища. В най-големия съд в страната - Софийският районен, ще има и още една проверка, която ще бъде възложена на звеното за вътрешен одит на ВСС.

Пореден удар срещу Тодорова

Сигналът срещу Тодорова е по конкретно дело - искане за разкриване на банкова тайна, което тя е забавила с три седмици. Тъй като съдийката е написала в обясненията си, че е била изключително натоварена, ИВСС е взел решение да провери цялостната ѝ дейност в Софийския районен съд, където съдийката прекара две години заради наказанието й за понижаване в длъжност отпреди три години. Тя се върна на работа в градския съд през март т.г. Мотивите за това решение не станаха ясни.

Актът на инспектората е от 6 юни тази година и е обжалван веднага от Тодорова. Инспекторатът е изискал справка на натовареността й и от двете съдилища и се е произнесъл на 14 октомври по възражението. Едва месец и половина по-късно - на 28 ноември, е взел решение да я предложи за наказание. Материалите са вкарани в дисциплинарната комисия на съдийската колегия два дни по-късно. Това забавяне на внасянето на предложението стана повод за дебат, като Юлия Ковачева попита председателя на инспектората Теодора Точкова на какво се дължи то, а главният инспектор се оправда с многото работа. "Имаме един бърз и услужлив инспекторат и главен инспектор, които действат на повикване. Вие обяснявате вашите собствени забави, били сте много заети. Всеки трябва да си върши работата в срок. Няма нито ред мотиви към предложението", възрази и Калин Калпакчиев.

В крайна сметка обаче предложението бе обсъдено и прието. След това Калин Калпакчиев припомни, че през 2012 г. предишният състав на ВСС уволни Мирослава Тодорова по образувано дисциплинарно производство по искане на вътрешния министър тогава Цветан Цветанов. Сега това се прави по искане на главния прокурор, каза той. Докато говореше, една част от членовете на съвета напуснаха залата.

Проверката срещу Тодорова е извършена за няколко дни от съдебния инспектор Мария Нейкова. Тя е бивш следовател и прокурор, а номинацията й за ИВСС беше издигната от "Патриотичния фронт".

Главният съдебен инспектор Теодора Точкова беше избрана на поста през април 2015. Откакто е встъпила в длъжност като главен съдебен инспектор, Точкова е внесла общо 10 предложения за образуване на дисциплинарни производства. Всичките са срещу съдии от софийските съдилища, като няма нито едно предложение за прокурор.

Пълно угаждане на Цацаров

Редом с това на заседанието си във вторник съдийската колегия разпореди на инспектората да провери изцяло СГС и СРС за забавени дела, макар че и двете съдилища наскоро бяха обект на такива проверки. Това се случва две седмици след като органът отказа да порицае главния прокурор Сотир Цацаров за разпространените от кабинета му неверни данни за забавени дела в двете съдилища.

Историята започна в средата на ноември, когато Цацаров сезира ВСС за забавени дела в градския съд. Председателят на съда Калоян Топалов в отговор огласи справка, с която уличи прокуратурата в тиражиране на лъжливи данни. Впоследствие членове на ВСС предложиха главният прокурор да бъде порицан за предизвикването на този изкуствен конфликт, уронващ престижа на съдебната власт. Предложението обаче бе отхвърлено. "Целта е СГС, то се вижда и от самата справка. Включването на районния съд в проверката е, за да не бъдем упрекнати от нееднакъв подход", възмути се членът на съдийската колегия Юлия Ковачева по повод решението за проверката от вторник. Тя припомни, че и двете съдилища вече са проверявани и че Цацаров има право сам да сезира инспектората, ако толкова настоява за ревизия.

В СРС започва и трета проверка, насочена срещу работата на председателя на съда Методи Лалов, който открито критикува отказа на ВСС да види проблемите в съда. Инспекцията ще бъде възложена на звеното за вътрешен одит на съвета.