Защо протестират съдиите

Протестът на съдиите отпреди година беше заради орязаната от ГЕРБ съдебна реформа

Защо протестират съдиите

Главният прокурор обяви война на съдилищата в София

31256 прочитания

Протестът на съдиите отпреди година беше заради орязаната от ГЕРБ съдебна реформа

© Надежда Чипева


*Само за една седмица ВСС атакува на три пъти софийските съдилища по искане на обвинител №1.

*Атаката е без прецедент и е насочена към магистрати, които се противопоставят на волята на Цацаров и мнозинството в съдебния съвет.

*За втори път магистрати излизат на протест заради действията на мнозинството във Висшия съдебен съвет

В България съдийските протести не са често срещано явление. Такъв имаше преди година, когато парламентът отхвърли голяма част от предложенията за съдебна реформа. Преди четири години и половина магистрати и юристи се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), заради безпринципното решение да бъде уволнена председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.

Този петък магистратите ще излязат отново протест. Този път поводът е откритата война, която ръководителят на държавното обвинение Сотир Цацаров обяви на двете най-големи съдилища в страната - Софийския районен (СРС) и Софийският градски съд (СГС).

Тези две ключови институции отдавна са припознавани като основен враг - както от главния прокурор, така и от прилежащото му мнозинство в двете колегии на съвета. Причината е, че в тях има концентрация на магистрати, които открито критикуват работата на кадровиците на Темида и се противопоставят на опитите на Цацаров да моделира съда по свое виждане.

Именно по инициатива на главния прокурор започнаха две проверки в тези съдилища, а срещу бившия председател на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова беше образувано дисциплинарно производство.

Случилото се през тази седмица стана причина председателят на СРС Методи Лалов да обяви протест пред сградата на ВСС, като очакванията са, че вълната от протести ще обхване и други съдилища.

Моментът, в който се случва офанзивата срещу съда, очевидната ѝ безпринципност и фактът, че тя е подготвяна отдавна, показват, че далеч не се цели подобряване на правосъдието, а саморазправа с неудобните.

Как прокуратурата провери съда

Подходът е еднакъв и по същество представлява гонене по устав - дали магистратите са написали мотивите по делата си в срок. Тъй като СРС и СГС са най-натоварени, а ВСС просто отказва да се заеме с проблемите в тях, столичните съдии са заложници на голямата си натовареност, тъй като за тях става практически невъзможно да спазват сроковете, записани в закона.

Акцията се провежда с участието на три институции - главния прокурор, Инспектората към ВСС (ИВСС) и близкото до Цацаров мнозинство в кадровия орган на съдебната власт (ВСС), които взаимно си подават топката.

Както често става, за случващото се публиката разбра преди месец от съобщение на пресцентъра на държавното обвинение - че главният прокурор е изпратил "обобщени данни за всички незавършени наказателни производства" в СРС и СГС, "по които разглеждането в съда е продължило повече от две години".

Въпреки, че в прессъобщението се говори в сегашно време, материалите са били изпратени на ВСС няколко седмици по-рано. Причината "новината" да бъде задържана може да се търси в това, че нейното оповестяване съвпада с посещението на две групи от експерти, които наблюдават съдебната система - заключителната мисия на прокурорите от различни страни в ЕС, които ще изготвят одит на държавното обвинение, както и мисията на ЕК, която подготвя очаквания през януари мониторингов доклад.

В съобщението до медиите прокуратурата твърдеше, че "информацията, предоставена на съдийската колегия, обхваща 40 наказателни дела в СГС и 342 наказателни дела в СРС" , по които са били установени сериозни забавяния. Проверката е била разпоредена на районния и градския прокурор на София лично от Цацаров месец по-рано.

Петър Белчев (СРП) и Емилия Русинова (СГП) са изготвили справките, които впоследствие главният прокурор е препратил на дисциплинарната комисия на съдийската колегия на съвета, доминирана от представители на близкото до главния прокурор мнозинство и чиито председател е един от най-верните му в съвета - пловдивската съдийка Галя Георгиева.

Ръководената от нея комисия взима решение да изпрати справките до началниците на СРС и СГС. Те действително ги получават, но чак следващата седмица - няколко часа след като прокуратурата е изпратила съобщението си до медиите.

Председателят на градския съд Калоян Топалов разпорежда незабавна проверка на прокурорската справка, при която се разбира, че държавното обвинение е изнесло редица неверни данни. Последва открита кореспонденция на Топалов с градския прокурор Русинова, в която съмненията за тенденциозност на констатациите се потвърди.

Ръководителят на районният съд Методи Лалов призна пред "Капитал", че все още не е успял да провери списъка на прокуратурата, като уточни, че със задачата са ангажирани 10 магистрати, които четат делата, за да се разбере дали изнесените от държавното обвинение отговарят на истината.

Въпреки тези разминавания, във вторник съдийската колегия на ВСС възложи на Инспектората да започне проверка на СРС и СГС.

"Прокуратурата се активизира предимно в моменти на безвластие, при смяна на правителства и управляващи. Очевидно целта на тези проверки е конкретен съд и конкретни съдии, защото за други проверките и дисциплинарните производства за фрапантни нарушения се точат с години, и то с абсолютно неоснователни мотиви. И какъв сигнал се дава по този начин на магистратите - да бъдат послушни, да не ходят в Софийски градски съд или ако отидат да се разграничат от колегите си и преди да направят каквото и да било, да питат и да си мълчат", коментира от своя страна пред "Дневник" председателят на СГС Калоян Топалов.

Съдиите, които Цацаров не харесва

С това устремът на крилото на главния прокурор в съдийската колегия не приключи. Като извънредна точка в дневния ред на заседанието във вторник, отново по инициатива на дисциплинарната комисия, беше внесено предложение да се образува дисциплинарно производство срещу Мирослава Тодорова.

Решението за това е взето по-рано сутринта на извънредно заседание, на което присъстват трима от петимата членове на комисията. Обяснението за това бързане е, че изтичат сроковете за образуване на дисциплинарно производство срещу Тодорова.

Иначе проверката на ИВСС срещу нея започва по сигнал на Сотир Цацаров. Причината е забавено с три седмици произнасяне по искане на прокурора от Софийската градска прокуратура Дойчо Тарев за разкриване на банкова тайна по предварителна проверка, която видно от номера и - 11/2015 г. е била образувана поне година и половина по-рано. По закон това трябва да стане до 24 часа, срок, който не винаги се спазва, защото досъдебните производства, с които магистратите трябва да се запознаят, са обемни.

В рамките на тази проверка Мирослава Тодорова подава две възражения, в които описва натовареността си, а именно, че е решила 814 дела само за 2015 г.

Именно те карат съдебните инспектори да решат да започнат цялостна ревизия на работата ѝ в СРС, където тя е понижена заради по-старо наказание.

С нея се захваща бившият прокурор Мария Нейкова, избрана за инспектор като номинация на "Патриотичния фронт". Само за няколко дни тя установява, че по 229 дела съдия Тодорова е написала мотивите за срок по-дълъг от предвидени в закона - т.е. повече от един месец след като е решила делото.

По всяка вероятност подобно дисциплинарно производство ще бъде предложено и срещу бившия заместник на правосъдния министър Христо Иванов - районния съдия Петко Петков, който многократно открито е критикувал мнозинството в съвета и работата на главния прокурор. Проверката срещу него е също по инициатива на Цацаров.

В ИВСС отговориха, че за последните три години не са получавали други сигнали от Сотир Цацаров освен тези срещу съдиите Тодорова и Петков.

Главният прокурор не е информирал инспектората за работата на държавните обвинители.

В четвъртък от пресцентърът на прокуратурата съобщиха, че главният прокурор е поискал образуване на дисциплинарни производства срещу двама прокурори и един следовател. Няколко часа по-рано, на заседанието на съдебния съвет, той даде да се разбере, че не Инспекторатът към ВСС ще се занимава с държавното обвинение, а подчиненият нему инспекторат в прокуратурата: "Не натрапвайте тезата за война на прокуратурата със съда. Малко повече време от вас съм бил съдия, за да знам как да бъде уважаван съдът. Като главен прокурор не мога да допусна забавяне на наказателно производство. А за това, което правя вътре в прокуратурата – там има инспекторат, който проверява".

От статистиката на ВСС се вижда, че откакто е назначена за главен инспектор през април 2015 г., Теодора Точкова е внесла общо 11 предложения за образуване на дисциплинарни дела. Всички те са срещу съдии от София. Това може да означава две неща - или в единната прокуратура и в съдилищата от провинцията няма никакви проблеми, или, че институцията действа преднамерено и под команда на главния прокурор.

Ето защо в сряда най-голямата магистратска организация в България - Съюзът на съдиите, излезе с позиция, в която определи действията на ВСС като силови и избирателни.

До този момент ИВСС не е реагирал на нито един публичен сигнал за нередности - от случайното разпределение в съда и прокуратурата, през концентрацията на дела при определени магистрати до точещите се с години разследвания и проверки на държавното обвинение.

По време на заседанието във вторник членът на съвета Калин Калпакчиев критикува действията на ИВСС: "Имаме един бърз и услужлив инспекторат и главен инспектор, които действат на повикване. Вие обяснявате вашите собствени забави, били сте много заети (визирайки факта, че инспекторатът е забавил внасянето на предложението с над половин година, бел. ред.) Всеки трябва да си върши работата в срок. Няма нито ред мотиви към предложението."

Съдебният инспектор Теодора Точкова видимо се засегна от думите му, но без да ги опровергава по същество: "Не е редно да отправяме безпочвени квалификации. Върша си работата както трябва. Действа се обективно и така ще бъде занапред. Не формирайте обществено или медийно отношение към една личност, каквато съм аз. Тази институция трябва да работи. Ако тръгнем с предубеждение и нападки от самото начало резултатите няма да бъдат добри."

Междувременно стана ясно, че ВСС подготвя и още една проверка, която е насочена срещу председателя на СРС Методи Лалов. От няколко месеца той моли съвета да го изслуша заради тежките проблеми в администрацията на СРС. Вместо това кадровиците решиха да му изпратят ревизия от звеното за вътрешен одит към ВСС.

"Не се притеснявам от проверките. Нека ни проверяват. Ние сме най-проверяваният съд в страната", коментира Методи Лалов. Той критикува и работата на ВСС, който досега не е предложил нито едно решение, а само наказания.

Защо?

За офанзивата срещу СГС и СРС има различни възможни обяснения. Първо, главният прокурор неведнъж се е опитвал да прехвърли именно на градския съд отговорността за оправдателните присъди по и без това малкото дела за корупция, които държавното обвинение внася.

Действията му съвпадат с непрестанните медийни атаки срещу ръководство на СГС от медиите, обгрижващи интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски.

И друго - през седмицата в прокуратурата и правосъдното министерство е бил получен за коментари анализът на държавното обвинение, който е изготвен от няколко прокурори от ЕС по настояване на българското правителство. Твърде е вероятно констатациите и предложенията в него да не са се харесали на Цацаров и той да търси не просто начин за прехвърляне на огъня върху съда, но и откровена вендета.

И още едно предположение - преди около месец на съдия Тодорова е било разпределено делото срещу сина на бившия собственик на "Техномаркет" Николай Китов, водено за данъчни престъпления. Веригата, която беше придобита от Делян Пеевски, води мащабна съдебна битка със собственика на имотите, в които се помещават магазините - "Глориент", свързано с Китов-старши. В тази война прокуратурата, подобно и на други сюжети до момента, очевидно не е съвсем безразлична към интересите на депутата от ДПС.

Не на последно място атаката на главния прокурор идва няколко месеца преди съдиите от цялата страна да изберат своите представители в следващия състав на ВСС, тъй като мандатът на настоящия свършва през октомври догодина. Конфигурацията на следващата съдийска колегия е важна за Цацаров, защото през нея той ще може да запази контрола над кадруването не само в прокуратурата, но и в съдилищата.

В петък магистратите и служителите от СРС се събират на протест пред ВСС. "Когато дойде време съдебната власт и в частност ВСС да решава проблемите на СРС и ние изискваме това от ВСС, ни показват, включително и с участието на прокуратурата, че трябва да мълчим и да не надигаме глава. Показват ни го тези, които са призвани да бранят съдийската независимост. Съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние", се казва в декларацията им. "Капитал" научи, че магистрати обсъждат и други действия във връзка със събитията от последната седмица.

Това е добрата новина - опитът на главния прокурор да запази и разшири хегемонията си в съдебната власт със сигурност ще срещне отпор вътре в системата.

Лошата е, че случващото се днес силно напомня на събитията отпреди пет години, когато ВСС отново се разправяше с Мирослава Тодорова - тогава не по заръка на главния прокурор, а на вътрешния министър Цветан Цветанов.

Именно вторият в ГЕРБ направи възможен избора на Сотир Цацаров за главен прокурор, като възложи на дясната си ръка Искра Фидосова кастинга на членове на настоящия ВСС от парламентарната квота. В историята този избор винаги ще остане с култовата реплика на бившия градски прокурор на София към Бойко Борисов: "Ти си го избра!" По ирония на съдбата, когато слезе от власт през 2013, Цветанов падна жертва именно на Цацаров.

Ето защо, ако има нещо успокояващо в цялата история, е максимата, че който се шегува с правото, рано или късно правото ще се шегува с него.

Как да забавиш дело, без да те хванат

Преследването на съдии за забавени мотиви далеч не е новост и беше любим похват на предишния главен инспектор Ана Караиванова, която също реши да започне офанзива срещу районния съд преди години.

Действително забавянето на делата е сериозен проблем за потребителите на правосъдие, но бавното изписване на мотивите е най-незначителният елемент от него от гледна точка на това, че е най-лесен за хващане при проверка. Негова жертва падат съдии, които или са натоварени, или не могат да управляват добре работата си.

Това, което се случва, е, че процесът минава сравнително бързо, делото е обявено за решено и на негово място влиза ново, което съдията трябва да разгледа, като в същото време му остава ангажиментът да напише мотивите по първото. Така в един момент той се затлачва (през един съдия в СРС минават по 800 дела годишно) и става лесна жертва за подобна проверка. За сравнение - общият брой дела, които са разгледали Теодора Точкова (главен инспектор ) и Галя Георгиева (председател на дисциплинарната комисия) за последните си четири години като съдии, е по-малко от половината дела, разпределени на един районен съдия като Мирослава Тодорова само за една година (за 2015 г. тя е решила 814 дела).

При проверките за забавените дела ИВСС не взима предвид критериите за натовареност, които ВСС прие преди една година, разказа Калин Калпакчиев.

Ако са недоброжелателни, съдиите имат поне два начина да не попадат в ситуация на забава. Нито един от тях не е в полза на страните по делата. Единият е, когато просто претупат казуса, без да се вълнуват от това дали решението им няма да бъде отменено от горната инстанция, която, разбира се, може да направи същото.

Другият е да не бързат с решаването на делото - години, през които се провеждат десетки съдебни заседания. Делото се води висящо, т.е. на негово място не влиза ново.

Бавното правосъдие не е нещо, което виждаме само в съда.

Така например във възражението си Мирослава Тодорова дава пример с дело, което е разглеждала и по което досъдебното производство е продължило над 10 години. Всъщност прокурорите имаха дълго време начин формално винаги да са в срок, използвайки вратичка в закона, която им позволява да спират на измислено основание едно дело, а след това веднага да го възобновяват - и тогава започва да тече нов срок. Впоследствие тази възможност отпадна. Сега, когато законовите срокове изтекат, те искат удължаване на срока от горестоящите, които на практика винаги уважават искането - и така започва да тече нов.
*Само за една седмица ВСС атакува на три пъти софийските съдилища по искане на обвинител №1.

*Атаката е без прецедент и е насочена към магистрати, които се противопоставят на волята на Цацаров и мнозинството в съдебния съвет.

*За втори път магистрати излизат на протест заради действията на мнозинството във Висшия съдебен съвет

В България съдийските протести не са често срещано явление. Такъв имаше преди година, когато парламентът отхвърли голяма част от предложенията за съдебна реформа. Преди четири години и половина магистрати и юристи се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет (ВСС), заради безпринципното решение да бъде уволнена председателката на Съюза на съдиите Мирослава Тодорова.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  4itatel avatar :-|
  Elena Dimitrova

  Цацаров не играе по правила, той просто изпълнява поръчки.

 • 2
  glog avatar :-|
  glog

  Кой крив, кой прав – не знам! Но държавата вече 27 години е все там. Където беше в началото на този период. Че даже и по-зле. Много приказки, много обещания, много хвалби, а ние вместо да изплуваме, потъваме.

  След като съдиите излизат на протести, следващият идиотизъм вероятно трябва да бъде протест на министрите, а после протест на депутатите. В края на краищата имаме три държавни власти, които, тъй като сме прехвалено западнодемократична държава, няма как да не са независими една от друга. И ако едната вече за втори път се надига на протест, време е и другите две да се проявят и да се появят. Да протестират една срещу друга, а може би и срещу народа. Защо, аджеба, този най-калпав от всички калпави народи на планетата народ не ги харесва, след като те прават огромни усилия и вече почти са успели да направят държавата му първа в света по всичко лошо и нетърпимо, и последна във всичко, което макар и с огромно преувеличение може да се прима за нещо хубаво.

 • 3
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  Е Цацаров не е виновен че "че по 229 дела съдия Тодорова е написала мотивите за срок по-дълъг от предвидени в закона " да бяха едно две!! Явно каката не е за тази работа! :-)

 • 4
  nabludatel_en avatar :-?
  Наблюдател

  Прокурорската преписка с номер 11/2015 (документ):
  https://bivol.bg/wp-content/uploads/2016/12/sgp-pib-11-2015.pdf

  Четете внимателно! Парите за Кремиковци, Надин, ... !!!

 • 5
  nabludatel_en avatar :-|
  Наблюдател

  [quote#4:"Наблюдател"]Прокурорската преписка с номер 11/2015[/quote]

  "Според прокуратурата депозитът с държавната помощ от 1,2. млрд. лева за ПИБ е бил изцяло обезпечен със залог на вземания от портфейла на банката."
  "Обезпечението за държавна помощ е… бай Георгиус Георгиус"
  https://bivol.bg/prokuratura-fibank-todorova.html

 • 6
  tsvetko_51 avatar :-|
  tsvetko_51

  Ролята на Цацаров и подчинената му прокуратура в съдебната система и плитическите процеси е толкова явна, че не подлежи на никакво съмнение.
  Вярно е, че това не е от времето на Цацаров, а е на практика от какато действа новата конституция ( знаем от какво мнозинство и кои са главните автори) след 89-та година, но така открито и безцеремонно, като се правят нещата днес, никога не е било.
  Да се надяваме и дори съм до голяма степен уверен, че това е поради факта, че ТЕ усещат, че вече няма накъде и ще им бъде отнета тази възможност и сега, като за последно, се опитват кой каквото може да откъсне - има израз "Ден година храни:)".

 • 7
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Няма нужда нито от ВСС, нито от Инспекторат. Достатъчен е само един Цацаров.

 • 8
  contra_banda avatar :-|
  contra_banda

  Цацаров иска да подчини съда. Но нещо не му се получава.

 • 9
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "boby1945":

  А може би каката не бива да бъде поставяна в ситуация да решава по 800 дела на година. Преди да се говори така за даден съдия не е зле да се види колко съдии извън СРС трябва да се справят с подобни натоварвания, защото както се разбра повечето от членовете на ВСС са гледали по 50тина дела на година преди да се "извиси".

 • 10
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  До коментар [#9] от "anihilator_jack":

  Като й е нангорно, според тебе, следва да си търси друго занимание!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход