Обещанията на Петър Москов

Повечето от идеите на министъра за реформа в здравеопазването не се осъществиха, но пък натовариха обществото с очаквания

Д-р Петър Москов е един от най-колоритните министри на втория кабинет "Борисов". Започнал гръмовно своя път като министър на здравеопазването, Москов е автор на редица обещания, политически заклинания, закани, призиви и опити за промени - в здравния сектор и не само. Голяма част от обещанията му останаха просто история на стегнатата фраза и политическата смелост, малка част от обръщенията му към обществото и медицинското съсловие се сбъднаха, а част от идеите видяха бял свят в почти противоположен на първоначалния си замисъл или не промениха нищо. Припомняме ви обещанията на Москов и какво реално се случи при тяхното изпълнение.

1. Разделяне на пакета медицински услуги на три – спешен, основен и допълнителен пакет, за който пациентите доплащат или се вписват в листи на чакащите. В средата на 2015 г. трябваше да е готов спешният пакет на здравната каса за неосигурени. Той не беше обособен. Текстовете за разделянето на основния и допълнителния пакет бяха отменени от Конституционния съд. Листата на чакащите съществува официално и в нея са вписани 4632 пациенти, които ще подлежат на планов прием в болница.

2. Въвеждане на надграждащ втори стълб на здравното осигуряване. "От 2016 г. ще има втори допълнителен пакет здравни услуги, който ще се покрива от здравния фонд", каза Москов през 2015 г. До момента няма нито един проект за това.

3. Връщане на неосигурените в системата, плащане на неплатените осигуровки 15 години назад. Предложението не беше прието, тъй като надхвърля давността за неплатени данъци, която е пет години. Беше увеличен обаче срокът назад във времето, заради който гражданите губят здравни права, ако имат пропуснати три вноски - от три на пет години. Ефектът беше, че част от неосигурените започнаха да плащат.

4. "Ще направя нужното в 2015 г. всички да имаме електронно досие, електронна здравна карта и електронна рецепта" (2014 г.) В България не са въведени нито електронна карта, нито досие и рецепта. Единствените "електронизации" са чекирането с лични карти в болниците през 2015 г., което им струваше около 32 млн. лв. и системата за чекиране с пръстов отпечатък, която беше въведена с наредба и решение в нарушение на българските закони и европейското право, според решение на ВАС на първа инстанция.

5. 600 нови линейки, обновяване и ремонт на спешните центрове в цялата страна, 1500-2000 лв. заплата в "Спешна помощ". Вече има 400 от обещаните линейки, но центровете още не са обновени. Заплатите в Спешна помощ бяха увеличени с методика през април тази година на нива от поне 1500 лв. за лекар.

6. Одържавяване на НЗОК, при което представителите на държавата в надзорния съвет на институцията са повече от представителите на осигурените и работодателите, въпреки че държавата плаща само 1/3 от здравните вноски. Против това при промяната на закона гласуваха ГЕРБ, АБВ, ДПС и БСП. Мярката беше подкрепена от Реформаторския блок и Патриотичния фронт, "Атака" не участва в гласуването. Предложението не беше прието, но държавата винаги успява да събере мнозинство в надзорния съвет, тъй като единият представител на осигурените е и съветник на министъра.

7. Да уволнява "болничните шашкъни". При управлението на министъра имаше три знакови уволнения, но нито едно от тях не е за злоупотреба с парите на здравната каса. Едното беше на бившия директор на самия министър в болница "Св. Анна" заради изгорял депозит в КТБ (други директори на болници не бяха наказани за това), второто – на д-р Дечо Дечев заради несъгласие с министъра и на подуправителя на здравната каса, който бе принуден да подаде оставка пак поради несъгласие.

8. След 1 април 2016 г. направления за преглед и изследвания за всички без лимити. "Собствените медицински потребности ще бъдат кодирани в здравната карта и прегледите ще бъдат съобразени със здравното досие и на базата на това ще носите правото на прегледи." Все още средният брой направления на 1 човек са под 1 годишно.

9. Документите във Фонда за лечение на деца да се придвижват за 10 дни, да има прозрачност на работата на звеното и децата, които трябвало да получат финансиране, да го получат. Новият правилник, който прие назначеното от Москов ръководство, въвежда допълнителни изисквания към родителите и има множество сигнали за закъснение с месеци. Има и откази за финансиране на лечение, при положение че деца с подобни диагнози са били одобрявани досега. Публичният електронен регистър на фонда беше премахнат и само родителите могат да виждат как се придвижват документите.

10. Всеки лекар специалист да може да издава документ за инвалидност и да бъдат премахнати ТЕЛК, за които болни хора чакат с години. Системата на ТЕЛК все още не е реформирана.

11. Здравната каса да плаща не за отделни лекарства, а за цялото медикаментозно лечение за определено заболяване. Всички лекарства за дадено заболяване да се покриват 100%, в аптечната мрежа тези лекарства ще бъдат маркирани в зелен цвят. Ползващите лекарства от НЗОК са 1.5 млн. души, много малка част от тях имат напълно покрито лечение. През 2016 г. дълго се говореше, че лечението за есенциална хипертония ще бъде безплатно, но така и не достигнаха средства и вероятно заплащането му ще започне от 2017 г.

12. Наказания за личните лекари, ако пациентът няма нормални нива на кръвното налягане и кръвната захар. Масивни бонуси за онези от тях, които показват добри резултати при лечението на пациентите си, не по-малко от 5000 лв. От догодина медицинските сестри да взимат 1000 лв. средна заплата (2015 г.) Не се взимат нито такива бонуси, нито такива заплати, а наказанията бяха отменени, преди да бъдат въведени.

13. Въвеждане на Национална здравна карта, според която ще се закриват болници и легла. Москов одобри методиката, без да я публикува. След това посети всички области и обеща на кметовете и лекарите, че няма да се закриват болници и легла никъде.

14. Приватизация на болници с преференции за лекарски дружества. Премиерът Бойко Борисов помоли министъра да оттегли текста между първо и второ четене на проектозакона за лечебните заведения.

15. Модерна апаратура за лечение на рак. Край на "тъжния керван" към Турция. Въпреки че влезе в експлоатация месеци след като беше прерязана лентата, нужната апаратура на всички държавни болници беше закупена.

16. 2 милиона лева повече за процедури ин витро. Бюджетът на фонда за асистирана репродукция си остана същият

17. Точни данни за заплатите и бонусите на всички в здравното министерство заради бонуса от 10 хил. лв. на завеждащата инспектората Пенка Белева, получен в началото на 2016 г. С изключение на заплатата на министъра не бяха предоставени никакви публични данни

18. Държавата да повишава вноската за осигурените от нея 4.5 млн. души, докато стигне до процента на минималния осигурителен доход, който е задължителен за самоосигуряващите се. Беше одобрено от парламента и след 10 години увеличаване на вноската всяка година ще бъде изпълнено.

19. Увеличаване на заплатите в здравния сектор от 2017 г. - 980 лв. (800 лв. сега) за лекар с една специалност, 1000 лв. (850 лв. досега) за лекар с две специалности, за началник на отделение 1050 лв. (900 лв. сега). Медицинските сестри да получават минимум 750 лв. (600 в момента). Подписа договора с две работодателски организации, едната от които се представляваше от директора на "Спешна помощ" - София, след това и двете оттеглиха подписа си.