Образование, което не помага

Българските 15-годишни ученици отново са сред най-лошо представящите се в ЕС според последната класация на PISA

Какво е PISA

Програмата за международно оценяване (PISA) на OECD се провежда на всеки три години сред 15-16-годишни ученици, които в повечето страни са в края на задължителното си образование. Изданието за 2015 г., чиито резултати бяха представени тази седмица, обхваща 72 държави, а фокусът е върху природните науки. Оценяват се и уменията по математика, четивна грамотност, екипна работа и финансова грамотност. Задачите в PISA са ориентирани към мисленето, експериментирането и причинно-следствените връзки.

През 2015 г. най-силни отново са източноазиатските държави. Учениците от Сингапур са на първо място и по трите критерия - четивна грамотност, математика и природни науки. Естония постига огромен успех и е на трето място по природни науки сред всички държави. Финландия продължава да има една от най-добрите образователни системи и се класира на четвърто място по четивна грамотност.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


18 коментара
 • 1
  enterfornone avatar :-|
  enterfornone

  Последно място по четивна грамотност. ПО-СЛЕ-ДНО!
  "Функционална неграмотност" - означава четат, но не разбират.
  За каква пропаганда и информационна война говорим? Ти и истината да им напишеш, кой ще я разбере?
  И не е от сега. Да не се чудим защо "статиите" във вестниците са по 40 думи? Като няма кой да схване повече?
  А четвъртокласниците бяха на предни места. Но в средното образование е някакъв пълен срив...

 • 2
  idrazil avatar :-|
  dinko

  Търсим служители на младши позиции. Получаваме СиВита със снимки хора голи до кръста с ланци, фрак с папионка, ловящи риба, снимки от кандидати в нощни клубове. Каним ги на интервю, не идват и не се обаждат. Назначаваме ги, след два дена спират да идват на работа. Някой дни не идват на работа, без предупреждение или известие. Или се обажда, сори, напих се ще си взема болничен. Като му покажеш схема на бизнес процес или ексел доклад и казва че му е твърде сложно. Ексел не знае, английски не знае, иска 1000 лв чисто заплата а специфични знания и компетенции няма. Напускат, заминават в чужбина да стават строителни работници и сервитьори.

 • 3
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  "всеки тест проверява на първо място доколко учениците са свикнали с неговия формат на изпитване и едва след това нивото на подготовка по съответния предмет. Според Ходжев задачите в учебниците и помагалата, както и учебното съдържание, са били променяни в съответствие с PISA, но процесът протича изключително бавно и липсват обучения на учителите за подобни форми на изпитване"

  да си дойдем на думата

 • 4
  velvoofell avatar :-|
  velvoofell

  До коментар [#2] от "UK graduate":

  Това съм го виждала при работническите позиции, но не е правило. При висшистите, ако и да имат много липси, съм била свидетел на мотивация за учене и развитие. Друг е въпросът, че развитието се очаква много бързо и съответно бързо настъпва разочарованието. Но съм се срещала с много смислени млади хора, и като стажанти и като редови служители, много от тях проследявам с интерес в LinkedIn и се развиват добре.

 • 5
  dobrich avatar :-|
  dobrich

  С министри като Дани Бой - адвокат на муттрите, Серж Игнатов - най добрия египтолог между боксьорите, нагаждачката Кукунева, парламентарни "специалисти" в образованието като кифлата Милена Дамянова, така ще бъде....

 • 6
  zabejko avatar :-|
  zabejko

  „Ние требва да направим коренен поврат, на 360 градуса.“
  бай тошо малоумника

 • 7
  comandante avatar :-|

  Неолибералната демокрация няма за цел да образова младите а точно обраното! Малки изключения се правят само тези които имат меринджейски амбиции. Те не стават по-умни и по-широко скроени а само ги полуобразоват и шлифоват за безропотен обслужващ персонал който да дърпа синджира с напълно слепите и безпросветни за да върви корпокрацията!

 • 8
  mitko11 avatar :-|
  mitko11

  До коментар [#2] от "UK graduate":

  Изнесете си офис извън София и търсете в другите градове.

 • 9
  raylight avatar :-|
  raylight

  Преподавателите трябва да получат обучение по съвременни педагогически подходи, благодарение на които толкова малък процент от децата са неграмотни, в комбинация с промяна на начина на обучение / решаване на проблеми, не наизустяване /

 • 10
  konservator avatar :-|
  Консерватор

  Дрън-дрън! Който иска да се учи, учи независимо от обстоятелствата!

  =====

  А аз все по-често се питам, дали образованието ни е "кусурлийско" заради липсата на реформи или заради непрекъснатото "реформиране"! (?)

  NB: Задавали ли сте си този еретичен въпрос?
  Задава ви го, преподавател по математика, физика, а отскоро и по информационни технологии, с 36 годишен стаж.

  ... Дъщеря ми скоро се изнесе в Канада. (Не съм я поощрявал в това начинание, но не съм и пречил... Нямам право да се меся в "чуждия" живот!)

  А внучката ми, която тук беше в седми клас, там я записали в осми - била покрила входящия тест и се представила добре на интервюто. Което е знак, че образованието тук не е толкова лошо.

  И последно: Живея в малък провинциален град, а внучката ми бе единствената, която пишеше домашни и за да не й се подиграват (!) ги разпространяваше на съучениците си в нета.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Снимка на седмицата

Снимка на седмицата