Доц. Алексей Пампоров: Наблюдаваме ясно изразена диктатура на патриотариата

Социологът пред "Капитал" за новия обществен консенсус в България и постмодерния бунт на масите

Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН
Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН    ©  Цветелина Белутова
Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН
Алексей Пампоров, доктор по социология и доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН    ©  Цветелина Белутова
Профил:

Алексей Пампоров е социолог, доцент в Института за изследване на обществата и знанието при БАН. Ръководи социологическите изследвания на Институт "Отворено общество – София". Преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по електорални изследвания, социология на семейството и история и всекидневна култура на ромите.

Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


6 коментара
 • 1
  wall_e avatar :-|
  WALL-E

  Много е прав доцента за съжаление... Напълно съм съгласен с него.

 • 2
  fio41315648 avatar :-|
  fio41315648

  Изпростяването на населението е държавна политика. От една страна обусловена от чиста завист, ( т.нар. елит е прост и не може да допусне да има големи количества по-интелигентни граждани), от друга страна, ниско интелигентното население, може да бъде лесно и просто разигравано като маймуна с едни и същи номера и да не забравяме попълзновенията на задунайските братя, които при всяка анексия в миналото са унищожавали физически местните елити. Понеже в днешно време това доста по-трудно се крие, а излезе ли наяве е кофти ПР, се взимат мерки, подобен елит да бъде или прогонен, или маргинализирани. Въобще нищо ново, всичко е отдавна описано, ама няма кой да чете.

 • 3
  gullwing avatar :-|
  gullwing

  Патриотарството в България се формира най-вече от самата държава. А основният инструмент за това е българското училище, в което се преодава една добре конструирана система от националистически лъжи, наричана "Българска история".

  Така че ако някой иска да се бори реално, не на думи с националистическата (а значи и популистка) заплаха, трябва да се бори за премахване на тази система от лъжи.

  Като начало трябва просто да се говори истината. Например, че по време на Освобождението у нас е имало 3 (три) % грамотни. Т.е. не е имало никакъв общонационален културен подем, както ни обясняват за Възраждането.

  Добре е да се знае и че "комитетската мрежа" на Левски е била руска шпионска организация, а самият той е работил директно за тях. Че Априлското въстание и чиста провокация с единствена цел да се създаде повод за външна (т.е. руска) намеса и нова руско-турска война.
  Че в Батак не е имало никакво въстание, а клането не е извършено от турци, а от българи-мюсюлмани.

  Та като се говорят смело и високо тези истини, лесно ще преборим патриотарството. А засега мога да препоръчам на желаещите да прочетат "Роля на историята в българската история" и "Васил Левски - идеал или идол" на сайта https://ids777.wordpress.com/ Това четиво вече е излекувало доста заблудени хора.

 • 4
  lenilaf avatar :-|
  lenilaf

  Охридски се пише с главна буква, Капитал.

 • 5
  spindi avatar :-|
  spindi

  До коментар [#2] от "fio41315648":

  Изпростяването във века на интернет може да е само личен избор. В днешно време човек може да научи всичко, което поиска и то без да стъпва в училище, даже за по-малко време. Ако българите преди освобождението можеха да видят в какви лесни времена живеем, щаха да ни се подиграват.

 • 6
  drilldo avatar :-|
  Георги Георгиев

  "Защото диктатурата на патриотариата де факто казва това: малцинствата и техните права не ни интересуват, защото тук е България, а мнозинството хора са българи."

  Дикторатурата на пролетариата казва: писнало ни е да търпим кражби, неспазване на обществения ред и двоен стандарт при правата на малцинствата. Доказано е статистически и обективно, че при циганите престъпността е висока. По този въпрос какво се прави? Докога ще живеят в компактни групи, в незаконно построени къщи върху ЧУЖДА собственост? Докога децата на циганите ще просят, вместо да бъдат пращани в социални домове?! Жената от Сливен е без работа - нека децата да ѝ бъдат отнети, момчето в женски дрехи (с цел проституция) в Студентски град - то си е добре.

  Откъде ги изкопвате тези неизвестни експерти бе хора?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход