Валентин Златев: Над петролния бизнес на Марешки има тежък политически чадър

Директорът на "Лукойл България" твърди, че монопол на пазара на горива няма, защото имало 4 рафинерии

От петролната и газова асоциация, чийто председател е Валентин Златев, смятат, че нито един държавен орган - НАП, митниците или други, не проверяват бизнеса с бензиностанции на Веселин Марешки.
От петролната и газова асоциация, чийто председател е Валентин Златев, смятат, че нито един държавен орган - НАП, митниците или други, не проверяват бизнеса с бензиностанции на Веселин Марешки.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ
От петролната и газова асоциация, чийто председател е Валентин Златев, смятат, че нито един държавен орган - НАП, митниците или други, не проверяват бизнеса с бензиностанции на Веселин Марешки.
От петролната и газова асоциация, чийто председател е Валентин Златев, смятат, че нито един държавен орган - НАП, митниците или други, не проверяват бизнеса с бензиностанции на Веселин Марешки.    ©  ГЕОРГИ КОЖУХАРОВ

При горивата няма монопол, но има чадър над Марешки. Тези послания отправи Валентин Златев, председател на Българската петролна и газова асоциация (БПГА) и генерален директор на "Лукойл България", по време на изслушването му в парламентарната временна анкетна комисия за проверка на конкуренцията на пазара на горива и съмненията за злоупотреба с господстващо положение в периода от 2008 до 2016 г., цитиран от агенция "Фокус". През октомври Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) предяви твърдения за участие в картел на шест компании, между които са веригите на "Лукойл", Еко, Shell, OMV, "НИС Петрол" ("Газпром") и "Петрол". Регулаторът е открил имейли между компаниите, в които си обменят пазарна информация.

За големите и сивите

"Няма как да има монопол, защото съгласно информацията, с която разполагаме от Агенция "Митници" за пазара на горива в България, около 60% от обектите се снабдяват от вътрешен производител и 40% от внос", коментира Златев, като допълни, че регистрираните рафинерии в България са четири.

Тезата на Златев за наличието на конкуренция се опровергава от финансовите отчети. През миналата година рафинерията на "Лукойл" има най-голям оборот на пазара – 5.4 млрд. лв., и за поредна година е на загуба – 39 млн. лв. За сравнение - втората преработваща компания - "Инса ойл", има 270 млн. лв., т.е. 20 пъти по-малко от обекта в Бургас. Малки мощности има и "Полисан" - Русе, а за четвърта работеща рафинерия няма информация.

От асоциацията пак обявиха, че поне 30% от сектора са в сивата зона. Златев обяви пред народните представители, че в страната има около 2500 бензиностанции, регистрирани в Националната агенция за приходите, и около 7000 ведомствени обекта, върху които няма достатъчен контрол, като те са в основата на сивия сектор. "Според доклада на Министерството на финансите от 2015 г., който беше официално публикуван на сайта, всеки трети литър употребен газьол е без платени данъци. Щетите за фиска са 1.2 млрд. лева", коментира той.

Феноменът "Марешки"

От името на асоциацията Валентин Златев обяви, че подозират, че над Веселин Марешки има изключително тежък политически чадър.

"Кой може да гарантира, че държавата е защитила своя интерес, защото държавата получава най-голямата част от приходите от горива във вид на акцизи, както и че върху горивата, които той продава, се плащат всичките акцизи и ДДС. При условие че останалите разходи не могат да бъдат съкратени в такъв обем, остава да е за сметка на данъците. Държавата може ли да каже, че тя е защитила своите интереси, защото господин Марешки е проблем на българската държава, той не е проблем на Българската петролна и газова асоциация", коментира Златев.

Той допълни, че феномен "Марешки" не съществува. "Ако тръгнете от Благоевград за Кулата, на 18 места ще видите надписи на пътя "20 ст. по-евтино дизелово гориво"; "Евродизел – 18 ст. по-евтин" и т.н., т.е. бензиностанции, които продават на по-ниски цени от пазарните в България, е имало и има", каза Валентин Златев.

"На дата 13 декември няма нито един държавен орган и институция, които да са започнали и завършили проверка на г-н Марешки и излезли със заключение, независимо от неговите твърдения, че е непрекъснато проверяван. Няма нито един акт за завършила и приключила проверка на г-н Марешки. Когато агенцията за приходите проверява, тя издава ревизионен акт. Когато Агенция "Митници" проверява, тя също издава акт. Когато прокуратурата проверява, тя издава постановление или за прекратяване, или за образуване на досъдебно производство. На днешна дата няма нито един такъв документ, което ме кара основателно да си мисля - и това е подозрението, което имаме сред нас, че в случая става въпрос за изключително тежък политически чадър", каза Валентин Златев.