"ДА, България" - необичайната партия
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

"ДА, България" - необичайната партия

Христо Иванов: "Това, което ни обединява, е, че сме бесни от състоянието, в което е държавата ни - на колене."

"ДА, България" - необичайната партия

Дни след обявяването й от Христо Иванов хиляди заявиха подкрепата си - у нас и в чужбина

Велина Господинова
59357 прочитания

Христо Иванов: "Това, което ни обединява, е, че сме бесни от състоянието, в което е държавата ни - на колене."

© Велко Ангелов


Христо Иванов:

Времето на брюкселския мит свърши. Ние сме поколение, което беше свикнало да аутсорства бъдещето ни навън. Битката е тук – борим се за България и трябва да спечелим със свои сили. Ние трябва да се политизираме. Това е повече отрезвяващо, отколкото плашещо.

Трябва да можем да говорим за политиките по същество. Темата за бедността – трябва да можем да я погледнем в очите. Няма как да говориш за мечти в страната на хора, които мечтаят да си оправят зъбите.

Ние стъпваме на едни живи граждански общности, които не са свикнали да им се казва "така ще бъде", а са свикнали да участват в обсъждането.

Трябва да направим голям фронт - както с политици, които са и трябва да бъдат част от него, така и с хора от гражданския сектор, с пишещи, мислещи, говорещи хора.

Петък, 9 декември. Пред столичния "Независим театър" са се събрали хора на групи и оживено разговарят. Общото впечатление е, че всички се познават. Част от тях - покрай протеста срещу назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС в средата на 2013 г., който впоследствие прерасна и в протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Други са обединени от каузата за радикална реформа в съдебната система. В залата са университетски преподаватели, политолози, представители на бизнеса и на неправителствения сектор, политици и журналисти.

Два дни преди това всички те са получил и покани за дискусия под надслов "Говорим за България: Има ли българска мечта". Очакванията им са на събитието бившият министър на правосъдието Христо Иванов да обяви старта на очаквания нов политически проект. Атмосферата е много различна от обичайния за такива събития патос, без пламенни речи и скандирания. Сцената всъщност е празна. "Обитава" я единствено голям екран с логото - стилизиран гълъб, и темата на дискусията. Говорителите са трима.

Обединяващата кауза

Първа излиза известната тенисистка от близкото минало Мануела Малеева, която разказва за три свои сбъднали се мечти - но не като някаква магия, а в резултат на обединените усилия на хора, застанали зад обща кауза. Това е и нейното послание.

След нея на сцената се качва преподавателят по право в СУ "Св. Климент Охридски" доц. Кристиан Таков. "Времето на традиционните партии отминава и ако нещо ще се ражда, зачева и заявява днес, то не би трябвало да е от такъв вид", казва той. Мнението му е, че има поне три конкретни политически цели, които могат да обединят общността, чиито представители са в залата: съдебната реформа, антикорупционната политика и образованието.

"Не знаех какво ще говори Кристиан, но се оказа, че имаме платформа", пошегува се самият Христо Иванов в началото на изказването си, посветено на необходимостта тази общност "да се политизира". "Ние опитахме всичко - всички извънполитически, граждански средства, които можеха да бъдат приложени, бяха приложени. Затова казвам тук пред вас, че е време да пренесем тази битка на политически терен. Без да я водим в парламента, без хора като вас да са там и да имат свои представители там, не може да постигнем целите."

По думите му новото политическо формирование ще изведе напред нова генерация политици, които трябва да наложат нов дневен ред на системните партии. Той описа конкретните каузи, за които тя ще работи: борбата с корупцията, върховенство на правото, изграждане на силни национални институции, справяне с бедността и увеличаващото се социално неравенство. Изказването му завърши с "ДА, България!", но не всички в аплодиращата го зала веднага разбраха, че така ще се нарича и раждащата се партия.

Само за пет дни от обявяването й на едноименната интернет страница опцията "Участвай" вече са използвали над 1500 души - от 60 града и 30 държави. Над 8 хиляди са последователите й във фейсбук. "Има голям интерес към партията, което показва, че у хората има енергия и ентусиазъм за нещо ново", смята Николай Стайков от доброволческия щаб за инициативата, един от активистите и на "Протестна мрежа". Той си обяснява това с реалната ниша за такава формация на политическия терен, основана на различна визия за правене на политика. Социологическо проучване на "Алфа рисърч" от началото на годината също показа, че хипотетична нова партия с антикорупционен профил би тръгнала с 6% обществена подкрепа.

Патриотизъм от ново поколение

"Политиката в момента е резервирана за един номенклатурен картел, който прави с публичния интерес това, което на него му е изгодно. И това е една от големите причини за ситуацията в България. Не може да сме граждани само в деня за размисъл", обясни Христо Иванов в едно от последвалите интервюта. И уточни кое реално ще доведе до изкореняване на корупцията: "Представете си, че с магическа пръчка елиминираме 300-те най-видни фигури на българския корупционен небосклон. Ако не запълним институционалния и социален вакуум, веднага ще се появят други 300." По тази причина усилията трябва да се концентрират в ключови сфери като съдебната власт, регулаторните органи и изцяло обновена система на националната сигурност.

"Става въпрос за нов вид патриотизъм, който да доведе до нов етап на развитие на страната, така че хората да остават в България. Защо оставихме тази тема на Каракачанов?", пита риторично Христо Иванов. По думите му за пръв път се очертават контурите на българска диаспора, която той нарича фабрика за патриотизъм от ново поколение.

Идеята е формацията да привлече широка общност от хора за обединение около изброените каузи. Според Иванов държавата в момента се държи като башибозук спрямо бизнеса и задушава развитието му, но битката срещу системата няма да даде резултат, ако в нея не участва и чистият бизнес, който по думите му трябва да бъде гръбнакът на усилията на новата партия за постигането на целите й.

По-високо от ляво и дясно

"ДА, България" ще е самостоятелна партия и по думите на Христо Иванов ще има ясна структура - лидер и ръководство, с чиито решения членовете й трябва да се съобразяват. В него ще влязат изцяло нови лица, които ще станат известни на учредителното събрание. Заложили на името "ДА България", защото комбинацията има особена енергия и носи оптимистично послание.

За постигането на целите си формацията няма да дели хората на леви и на десни. "Сред хората в залата в петък имаше такива, които смятат, че трябва да има повече държава, и такива, които смятат, че трябва да има по-малко държава. Това, което ги обединява, е правосъдната реформа, образованието и битката с ограбващата корупция", обясни пред "Дарик радио" Любомир Авджийски от "Правосъдие за всеки", който ще е един от учредителите на партията. "Загубите в последните години от корупционни дупки като КТБ и АЕЦ "Белене", както и картелите, са за 8 милрд. лв., причинени от политици и хора на задкулисието. Това е бюджетът на НОИ за пенсиите на 1 200 000 пенсионери", даде пример той.

Христо Иванов допълва, че формацията ще работи с всеки, който е доказал, че е готов да води битка с корупцията на ясна принципна основа. На срещата в столичния "Независим театър" присъстваха представители на партии със сродна политическа визия като ДСБ, "Зелените" и ДЕОС, смятани за потенциални партньори. Иванов уточнява, че е рано да се говори за коалиция, но нееднократно посочва, че целта е участие в предстоящите избори с максимално широк фронт срещу корупцията.

Как се финансира

Тъй като лидерът на ДСБ многократно обяви, че се очаква нов политически проект, в медиите думите му заживяха като "новия десен проект на Радан Кънев", с който изданията, собственост на депутата от ДПС Делян Пеевски и гравитиращите около него, се занимават яростно от месеци. А обявената от Христо Иванов нова партия предизвика истерия, като създаването й беше приписано на широк кръг от несъчетаеми фигури.

След появилите се твърдения за задкулисно финансиране на сайта на "ДА, България" беше публикуван списък с 23-ма души, дали между 40 и 200 лв. за наема на залата в петък и покриването на разходите по събитието в размер на 2600 лв.

За разходите до учредителното събрание ще бъде теглен банков кредит, а след като партиятна бъде регистрирана, ще се открие банкова сметка за дарения от симпатизанти, обясниха от доброволческия щаб.

Очаква се в края на тази седмица инициативен комитет от авторитетни фигури и експерти в различни области да подкрепи създаването на партията, а до края на тази или в началото на следващата година да се състои и учредителното събрание.

Христо Иванов:

Времето на брюкселския мит свърши. Ние сме поколение, което беше свикнало да аутсорства бъдещето ни навън. Битката е тук – борим се за България и трябва да спечелим със свои сили. Ние трябва да се политизираме. Това е повече отрезвяващо, отколкото плашещо.

Трябва да можем да говорим за политиките по същество. Темата за бедността – трябва да можем да я погледнем в очите. Няма как да говориш за мечти в страната на хора, които мечтаят да си оправят зъбите.

Ние стъпваме на едни живи граждански общности, които не са свикнали да им се казва "така ще бъде", а са свикнали да участват в обсъждането.

Трябва да направим голям фронт - както с политици, които са и трябва да бъдат част от него, така и с хора от гражданския сектор, с пишещи, мислещи, говорещи хора.

Петък, 9 декември. Пред столичния "Независим театър" са се събрали хора на групи и оживено разговарят. Общото впечатление е, че всички се познават. Част от тях - покрай протеста срещу назначението на депутата от ДПС Делян Пеевски за председател на ДАНС в средата на 2013 г., който впоследствие прерасна и в протест срещу правителството на Пламен Орешарски. Други са обединени от каузата за радикална реформа в съдебната система. В залата са университетски преподаватели, политолози, представители на бизнеса и на неправителствения сектор, политици и журналисти.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

36 коментара
 • 1
  tucker_case avatar :-P
  tucker case

  един пепал акаунт... и като бърни - с малки суми но редовно :)
  по тоя начин големите кинти нема да могат да поставят условия...

 • 2
  historama avatar :-|
  historama

  Интересно ми е хора от ДА България ще ги допуснал ли до електронните медии?

 • 3
  neam_dumi avatar :-|
  neam_dumi

  Искрено желая успех! Ако повечето политици в България разсъждаваха и действаха като Христо Иванов тук щеше да е по-добро място за живеене за нас и нашите деца! Моля публикувайте банкова сметка защото възнамерявам веднага да стана дарител!!!

 • 4
  due07477623 avatar :-|
  due07477623

  Успех!!!

 • 5
  svoboden avatar :-|
  svoboden

  В България има сигурно над 100 партии, които покриват целия политически спектър, че и отгоре. Ако някой иска да се занимава с политика може да стане член на всяка от партиите по свой вкус и убеждения. Хората обаче държат да бъдат избрани за председатели на тази партия и понеже разбират, че няма да стане веднага, тръгват да правят 101-а партия, на която ще бъдат ПРЕДСЕДАТЕЛ.
  Поправете ме ако греша, но има ли друга причина да се създават нови и нови партии?

 • 6
  bob1213 avatar :-|
  Bojidar Agov

  Успех, дано

 • 7
  _dan_ avatar :-|
  _dan_

  Чуждата фондация, която организира тази партия, седеше и зад "спонтанните" протести срещу Орешарски. Като чуя фамилия Малееви се сещам за скандалната далавера - няколко апартамента срещу десетки декари земя в София. Няма нужда да споменавам Рамадан Кънефф или собственика на два вестника, единия от които вече може да се чете само в интернет. А това ли е организатора на "ранобудните" протестърчета в СУ - доц. Кристиан Таков ? Изобщо със стари ... не се прави нов бард@к.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Веднага ми се набива на очи нуждата от две критично важни допълнения:

  Допълнение 1:

  ""Представете си, че с магическа пръчка елиминираме 300-те най-видни фигури на българския корупционен небосклон. Ако не запълним институционалния и социален вакуум, веднага ще се появят други 300." По тази причина усилията трябва да се концентрират в ключови сфери като съдебната власт, регулаторните органи и изцяло обновена система на националната сигурност."

  Веднага трявба да се добави, че държавната собственост в икономиката, свръхрегулациите и бюджетното преразпределение са перпетуум мобиле за корупция. Политика - крадене - купуване на гласове - пак политика - още повече крадене. Само докато Христо си регистрира партията, от обществените поръчки, РВД, НКЖИ, НЕК, БЕХ, Булгаргаз, АЕЦ Козлодуй, ВМЗ, Кинтекс ББР, Общинска банка, концесии за боклук, градски и междуградски автобусни линии политолигархията ще е изнесла няколко стотици милиона лева, които ще си разпредели "по джентълменски, пропорционално на властовото представителство" и с които ще купува вестници, телевизии, журналисти и "знакови анализатори".

  Допълнение 2 - патриотизъм.

  Понятието носи негативен заряд сред интелигентните хора. Волен, Расате, Динко и пр. доведоха дотам, в общия случай патриот да се приравнява с първокачествен олигофрен.

  Тук голямата удивителна трябва да бъде, че повод за национална гордост могат да бъдат нашите успехи в глобалния свят, а не изолацията. Какви са българските щандове по световните панаири, къде са българските филми, автори и музиканти, какво даваме на света като образователен принос - колко чужди студенти обучаваме и с какъв багаж от знания ще ги изпратим в дома, колко учебници на наши автори са преведени на чужд език, колко народ влиза по български сайтове и ползва български приложения, за да си набави ценна информация от личен и служебен характер, колко ще прокопса един чужденец, ако дойде тук добронамерено да работи, плаща данъци и прави бизнес, как сме си устроили жизненото пространство - чистота на въздуха и водата, канализация, сметоизвозване, как се представяме на олимпиадите, колко български ученици пробиват на олимпиади по науки и др. умения.

  Патриотизъм под формата на един пряпорец, едно черешово топче, 3 носии и 2 ръченици - това не е патриотизъм, а патетизъм, чрез който се превръщаме в посмешище за външния свят.

 • 9
  sxv18513010 avatar :-|
  Йосиф Давыдович

  А, някой си позволи да каже нещо лошо за този нов проект-веднага доживотен бан за коментиране- Хайде хаирлия да е на психодесните напролет на изборите ще спечелят по малко гласове и от Светльо Хиподилски!

 • adenauer

  До коментар [#5] от "svoboden":

  Българския комуняга,негов наследник,възпитаник ,определени от ЗАКОНА за обявяване на комунистическия режим и БКП за престъпни е готов да предаде майка си,бащаси ,брат,сестра само и само да запази власта и кокала.Та и тези безбожници,мошеници,далавераджии от тази измислена партия до един са последователи на БКП и до един са се пръкнали от това змииско гнездо.Историята на България е показала и доказала ,че умен,честен,работлив,знаещ ,можещ и морален български комуняга не е имало и няма да има.Всичко ,което се е пръкнало от тази идеология и партии,които напразно се опитват да се замаскират ,като нещо друго чрез смяна на измислени имена е могат да скрият своята комунистическа съшност и съдържание.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.