Коронавирус в България и по света
Коронавирус в България и по света
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK
3 16 дек 2016, 12:00, 17172 прочитания

Подгответе се за чудесна 2018 г.

Държавният Фонд на фондовете се включи в пазара на рисково дялово инвестиране, на който след 2017 г. трябва да започнат да влизат стотици милиони евро.

 • LinkedIn
 • Twitter
 • Email
 • Качествената журналистика е въпрос на принципи, професионализъм, но и средства. Ако искате да подкрепите стандартите на "Капитал", може да го направите тук. Благодарим.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg
Петнайсет минути. Толкова време е отнело на борда на държавния Фонд на фондовете, за да реши кога и с какво да започне раздаването на средства от новата програма "Конкурентоспособност и иновации", твърдят запознати. Решението е било взето на 2 декември, след като Европейският инвестиционен фонд (ЕИФ) представи своята стратегия за инвестиции.

Първият фонд, който ще бъде финансиран с парите от държавната структура, ще бъде този за технологичен трансфер. Ударът е двоен: от една страна, това е ниша, в която в момента в България не действа финансираща институция; от друга, тази идея беше един от гвоздеите в новата стратегия на ЕИФ и е очевидно, че има желание за конкуренция.


С този стартов изстрел състезанието на пазара на дялово инвестиране в България започна. Това е пазар за 300 млн. евро (без частните инвестиции), повечето от които ще започнат да се изливат в икономиката от 2018 г. Предвид характера на тези инвестиции - нишови, насочени в стартиращи, бързо растящи компании и развойна дейност - подобна инжекция обещава огромен ефект. И огромни изкушения.
Защо са важни тези пари

Дяловото инвестиране е малък и доста специализиран сегмент, който бе задвижен предимно от европейските пари в България. В първия програмен период - 2007 - 2013 г., за него бяха отделени 66.4 млн. евро. С тях тръгнаха два фонда за стартиращи компании - Eleven и LAUNCHub, захранени бяха два фонда за коинвестиране - BlackPeak и Empower, и един за венчър капитал - NEVEQ II. Пари получиха над 210 компании. Доста от стартъпите надали ще оцелеят дълго, но няколко вероятно ще успеят да върнат повече от достатъчно средства на първоначалните инвеститори - това е и идеята на този тип рисково финансиране. Като ефекти от тези средства трябва да се броят разрастването на средата за започване на бизнес, интересът на частни инвеститори и дори банки като Уникредит и все повече хора, които имат идеи и искат да ги развиват.
Новият играч

В продължение на над година - откакто бе създаден - Фондът на фондовете беше мълчаливият гигант на пазара, когото всички очакваха и за който нищо не беше ясно. Структурата беше творение на бившия зам.-министър на финансите Карина Караиванова и вицепремиера Томислав Дончев, които искаха да съществува българска институция, способна да работи в сферата на финансовите инструменти. Това е разбираемо - тези инвестиции ще стават все по-важни в Европа, след като Европейската комисия постепенно заменя с тях грантовите схеми - а досега в България тази функция беше поета изцяло от ЕИФ.

Фондът обаче беше една голяма черна дупка - нито даваше информация за стратегията си, нито дори отговаряше на въпроси. До миналата седмица, когато беше публикувана първа версия на тази стратегия. Най-общо тя дава идея къде и в какво ще бъдат инвестирани 235 млн. евро от новата програма за малък и среден бизнес, от които 150 млн. - за дялово инвестиране (виж графиката). Документът, трябва да кажем, не се разминава особено с програмата, която беше представена още през 2014 г., но очаквано предизвика моментално интереса на тясната общност на хората, които се занимават с такъв тип инвестиране в България. Както твърди източник, запознат с намеренията на държавната структура, тя планира да пусне пазарни консултации и за четирите фонда, описани в стратегията, до края на януари. Освен този за технологичен трансфер става дума за стартиращи компании, рисков капитал и т.нар. мецанин фонд, който е нещо средно между дългово и дялово инвестиране.Това значи до края на следващата година да са избрани мениджърите на поне 4, а вероятно повече (ако парите се разделят) фонда. Като добавите към това и 150-те милиона евро, които ЕИФ искат да разпределят в същия период, 2018 г. се очертава като годината, в която България ще е буквално залята от финансиране за всевъзможни начинания.
2017 г.
е последната, в която могат да бъдат договорени фондове за дялови инвестиции, ако искат да ползват разрешението на ЕК да инвестират още 5 допълнителни години след 2023 г. (която е последната за този договорен период).
Това е добре, смята Любен Белов - управляващ партньор във фонда за начално и ускоряващо финансиране LAUNCHub. "Екосистемата се нуждае от различни инструменти и конкуренция между фонд мениджърите", казва той. Неговият фонд обаче няма намерение засега да кандидатства за парите на държавната структура. "Ние развиваме нашите партньорски взаимоотношения с JEREMIE Bulgaria и ЕИФ и в тази връзка не сме възнамерявали да участваме в процедурите на Фонда на фондовете. Отделно от това начинът на работа, стратегията и подходът за избор на инструменти и мениджмънт екипи е неясен", казва Белов.

Павел Езекиев от фонда за рисков капитал NEVEQ обаче има интерес. "Това е основен наш бизнес от десет години насам. NEVEQ I и II са инвестирали 40 млн. евро от 2007 до 2016 г. И разполагат с още 5 млн. евро точно за такава стратегия. Съответно бихме се интересували от такъв ресурс. Разполагаме със заинтересовани частни инвеститори за 16 млн. евро", казва Езекиев.

Първата хапка
"За да попаднат в обхвата на Фонда за технологичен трансфер, потенциалните получатели биха развивали проекти, свързани с научноизследователска и развойна дейност, които придобиват и управляват интелектуална собственост или комерсиализират иновации."
Илия Михов,
директор на отдел "Финансови инструменти и оперативни програми" във Фонда на фондовете
Основният въпрос, който ще продължава да тегне над Фонда на фондовете, докато той обяви процедурите за избор на мениджъри и след това ги проведе, е дали ще бъде достатъчно прозрачен и обективен в критериите си. Засега условията са доста мъгляви. Не е ясно например защо фондът за технологичен трансфер беше подбран като първа стъпка, при положение че по думите на някои от вече опитните играчи на пазара това е сложен инструмент, ако липсва опит (виж карето).

"Анализите, направени досега, показват нуждата от фондове с такъв фокус, които не се покриват от съществуващата инфраструктура. Този начин на инвестиране предполага по-дълъг период на реализация и бихме искали да дадем достатъчно време на потенциалните си партньори", казва Илия Михов, директор на отдел "Финансови инструменти" във фонда. Той припомня, че подобен вид фондове с технологична насоченост, които подпомагат компании в начален и ранен стадий, имат сравнително висок рисков профил.

До февруари трябва да бъдат събрани мненията от пазара, което да позволи до април да бъде стартирана процедура по ЗОП за избор на мениджър. Някъде през януари ще станат ясни и фирмите или хората, които ще бъдат в списъка с интересуващи се от този фонд. "Очакваме фондът да привлече интерес както от български дружества, които добре познават спецификите на средата за изпълнение на инструмента, така и от международни играчи с подходящ опит в инвестициите и управлението на интелектуална собственост", казва Михов. Друг източник, запознат със ситуацията, казва, че не вижда никакъв проблем да участват местни консорциуми между български университети, БАН и частни инвеститори. Международни мениджъри едва ли ще се появят, защото към момента правилата задължават инвестициите да са единствено с фокус България, а това не е интересно за тях, смята друг представител на пазара.

Тази първа процедура ще бъде много показателна за посоката, в която ще потеглят тези нови 150 млн. евро държавни пари. Засега основните съмнения са две - дали фондът има капацитет да управлява такъв тип инструменти и дали няма да е политически зависим. И за двете ще трябва да почакаме да видим. Хората от фонда, които са между 20 и 30, твърдят, че имат достатъчно опит зад гърба си (Михов например е бивш кадър на Европейската банка за възстановяване и развитие). А що се отнася до зависимостта - поне до април България ще бъде в политическа безтегловност. Опитът е показал, че това е най-доброто време за добри дела - служебният кабинет на Марин Райков например прие дълго отлаганите правила за ограничаване на концентрацията на пари на държавните дружества в банките. Ако в това време успеят да направят първата си процедура за мениджъри качествено, хората от Фонда на фондовете ще дадат добро доказателство, че работят без политически насоки.

по темата работи и
Александра Козбунарова
Какво е технологичният трансфер?

Идеята на този фонд е да подкрепя инженерни начинания, било то на стартиращи компании или на spin-off (отделили се от други компании звена или изследователски екипи, разработващи определено изобретение). Областите, в които ще може да се кандидатства, са определени от стратегията за развитие:
- информационни технологии

-
фармация и биотехнологии

- мехатроника

- нано- и чисти технологии

- креативни индустрии

- ресурсна ефективност.


Все още не е ясно дали ще може да се кандидатства с регионални предложения и колективи, включващи хора извън България.

 • Facebook
 • Twitter
 • Зарче
 • Email
 • Ако този материал Ви е харесал или желаете да изразите съпричастност с конкретната тема или кауза, можете да ни подкрепите с малко финансово дарение.

  Дарение
  Плащането се осъществява чрез ePay.bg

Прочетете и това

Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България 1 Уикенд новини: Братя Бобокови са официално обвиняеми, S&P запази рейтинга на България

SpaceX успешно изпрати хора в Космоса, улични сблъсъци на протестиращи с полицаи в различни градове в САЩ

31 май 2020, 2061 прочитания

Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра 3 Мащабното разширение на бул. "Тодор Каблешков" започва с отсечка от 350 метра

Все още не е ясно откъде и кога ще дойде финансирането - 11 млн. лв., за целия участък от бул. "България" до ул. "Луи Айер"

31 май 2020, 3106 прочитания

24 часа 7 дни
 
Капитал

Абонирайте се и получавате повече

Капитал
 • Допълнителни издания
 • Остъпки за участие в събития
 • Ваучер за реклама
Още от "Политика" Затваряне
Дишай!

Решенията на проблема с мръсния въздух в София и други градове са ясни и ако се започне работа, резултатите могат да се усетят веднага

Още от Капитал
Ресторанти на корона диета

След нокдауна, който вирусът нанесе на заведенията, възстановяването ще е бавно и трудно, бизнес моделите ще се променят още, а доставките ще играят все по-важна роля

Борсово V-ъзстановяване

След резкия спад дойде и бърз ръст на индексите, но те все още са под историческите си върхове от февруари

Площад "Александър Невски" ще се ремонтира, но няма да се промени

Общината ще похарчи предвидените 17. млн. лв. за реконструкцията на зоната, но ще има само козметични намеси

Епидемията от COVID-19 в Русия е много по-тежка, отколкото Кремъл признава

Подобно на своя съветски предшественик, системата на Владимир Путин е пълна с лъжи

Широко затворени очи

Какво (не) научихме за особеностите на общественото поведение по време на пандемия

20 въпроса: Бистра Андреева - Пешева

Най-новата книга в неин превод е романът "Американа" на Чимаманда Нгози Адачи

X Остават ви 0 свободни статии
0 / 10