Тамара Тротман: И в Свазиленд имат същите проблеми като България

Председателят на холандската фондация "Съдии за съдии" пред "Капитал" за проблемите на съдиите по света и у нас

Тамара Тротман
Тамара Тротман    ©  Simone de Blouw
Тамара Тротман
Тамара Тротман    ©  Simone de Blouw
Фондацията "Съдии за съдии" (Rechters voor Rechters) е основана през 1999 г. с цел да оказва материална и морална подкрепа на нуждаещи се съдии в други страни – когато тяхната съдийска независимост е застрашена или нарушена. Фондацията е подкрепяла съдии в много различни страни – Ботсуана, Колумбия, Филипините, Грузия, Хондурас, Украйна, Русия, Сърбия, Словакия, Шри Ланка, Суринам, Свазиленд, Тунис, Турция, Венецуела. Всеки получен сигнал първо се проверява, после се преценява как е най-подходящо да се окаже помощ в конкретната ситуация. В някои случаи се търси връзка с националните власти, с националния или европейския парламент, с холандското посолство в съответната страна, органите на Съвета на Европа, Амнести интернешънъл, международните организации на съдиите и др. Понякога тихата дипломация е най-добрата опция, но когато се налага се търси и публичност, казва Тамара Тротман.

Тамара Тротман е съдия в апелативния съд в Хага, Холандия, председател на холандската фондация "Съдии за съдии". Наскоро Тамара бе лектор на конференция, организирана от Съюза на съдиите в България в рамките на проекта "Установяване на благоприятна среда за независимо правосъдие в България", който се осъществява в сътрудничество с Холандската правосъдна асоциация (NvvR). В презентацията си на тема съдийската солидарност съдия Тротман разказа и за няколко случая на натиск върху съдии в различни държави в Европа, които са били наблюдавани от фондация "Съдии за съдии". (виж в карето най-долу)

Всички тези случаи са диагноза на проблеми в системата – не само на правосъдието, а в цялата политическа система. Но и Сърбия, и Украйна, и Турция не са част от ЕС, а България е член на ЕС, предполага се, че тук има демокрация и върховенство на закона, част от което е независимостта на съда. В този контекст – как вашата фондация и другите международни организации на съдии са в състояние да помогнат за подобряване на ситуацията тук, доколко нашите проблеми са част от един системен проблем?

Наистина голям въпрос. Опитвам се да следя ситуацията в България. Преди няколко години фондацията ни проследи случая със съдия Мирослава Тодорова. При подготовката ми за тази конференция четох докладите на ЕС за България, както и мониторинговите доклади на ЕК. Достатъчно съм запозната, за да съм наясно, че проблемите на България не са уникални. Вие имате същите проблеми както много други държави.

Позицията на Висшия съдебен съвет (ВСС) в много държави е твърде чувствителна - между политиците и правосъдието, между две отделни власти. Очевидно за много политици е голямо изкушение да се опитат да дърпат конците, като си подсигурят по-голямо влияние над ВСС чрез свои представители.

Това се случва и в Сърбия, и в Украйна, Словакия, и на много други места, в този смисъл - случващото се в България не е нито ново, нито специално. Това може да се види и в доста различни държави по целия свят, Свазиленд, да речем, е добър пример в това отношение.

Никак не е утешително, че имаме същите проблеми като Свазиленд и Турция. Затова е важно какво може да се направи?

Всъщност българските съдии имат много ясна идея какво трябва да се направи. Не е като никой да не знае пред какви проблеми е изправена България, всеки доклад на ЕС казва едно и също нещо. Въпросът е на политическа воля, а също така нещата опират до начина на мислене на съдиите. Независимото правосъдие може да съществува само благодарение на отделните съдии, които имат куража да стоят с изправен гръбнак в трудни времена и са готови да поемат последствията от честното изпълнение на съдийския им дълг.

Понеже сме в контакт с уволнени съдии от Грузия - последния път, когато говорих с един от тях, той каза: "на хартия ние имаме много добра организация на нашата съдебна система, но някои колеги просто не искат да бъдат свободни". И буквално същите думи каза украинският съдия Олександър Волков, когато обсъждахме с него съдебната реформа и отношението на някои от неговите колеги.

Ако един съдия е изграден като професионалист в система, в която телефонното правосъдие е обичайният начин да се решават политически чувствителни казуси и въобще - знакови дела, той може изведнъж да се почувства много несигурен, когато трябва да решава такъв казус по напълно независим начин.

От една страна е прекрасно да си съдия – ти си този, които решава. И в същото време да си съдия е много трудно, защото понякога трябва да решаваш тежки дела. Някои колеги може би опитват да избягнат тази последна стъпка, при която трябва да постановиш независимо решение. В такъв момент е много по-лесно да се вслушаш в председателя на съда. Може би някои хора са се чувствали по-добре – по защитени – при старата система. Поне на мен така ми изглеждат нещата отстрани.

Ето например Грузия и Украйна - две страни, които имат общо комунистическо минало с България, са добър пример за това, че съдиите трябва да градят нов имидж. Да си просто коректен чиновник вече не е достатъчно, за да се гарантира за всеки гражданин справедлив процес, независим и безпристрастен.

Това имах предвид когато казах, че съдебната реформа не е само институционална реформа, но трябва да се промени също и начинът на мислене на съдиите. Затова е важно да продължаваме да дискутираме тези въпроси, и конференциите като тази, която ССБ организира, са много важни.

В същото време, трябва да сме наясно, че нещата не могат да се променят за една нощ. Но трябва веднага да започнем да действаме.

В България съдиите, или част от тях, отдавна се опитват да променят нещата и като че остават неразбрани.

Много е важно също така какво послание се отправя и към обществото, така че да стигне до всички. Съдиите не могат да функционират във вакуум, те са част от обществото, затова е необходимо всички граждани да осъзнаят важността на разделението на властите, върховенството на закона, и наличието на истинска демокрация. Гражданите трябва да са готови да се борят за това и да обръщат сериозно внимание на този въпрос, когато отиват на избори. Съдиите не могат сами да извършат съдебна реформа, те трябва да достигнат до гражданите, до неправителствения сектор, за да спечелят тяхната подкрепа.

Говорих с няколко български съдии, мои колеги, всички те казват: Аз искам да направя това, искам го заради моите деца, за средата, в която те ще живеят. Ако гледаме към следващото поколение, трябва да започнем сега. България има сериозни икономически проблеми, много хора тук живеят трудно, а когато човек живее ден за ден, вероятно цялата идея за върховенство на закона му изглежда твърде абстрактна. Затова мисля, че върху плещите и на съдиите, и на политиците лежи задачата да преведат на всеки гражданин колко е важна съдебната реформа за общото благополучие. Всеки гражданин трябва да знае, че е негово право да бъде защитаван от правосъдието, да може да се обърне към съда и да очаква справедливо решение на неговия конкретен спор. Това послание трябва да бъде изпратено до хората по различни подходящи начини, но е важно гражданите да са наясно кой трябва да гарантира, че ще получат правата си в пълен обем.

Иначе едни и същи доклади идват всеки път, изборите минават по един и същи начин, и хората започват да се чустват объркани и решават, че нищо няма да се промени, без значение какво правят. Хората губят надежда, а това е много опасно състояние на ума, защото когато останеш без надежда, ти спираш да правиш каквото и да е. Затова трябва да се върне надеждата у хората, да се поддържа съзнанието за целта.

В този контекст – дали успяват съдиите в страните от западните демокрации да изпращат такива послания и дали срещу тях няма подобни настроения. Доколкото зная, има много динамика в публичното разбиране за ролята на съдиите и съда?

Да, напълно съм съгласна. Политиците популисти се появяват навсякъде и набират скорост – това, което се случи във Великобритания с Брекзит и след Брекзит, Марин льо Пен във Франция и Герт Вилдерс в Холандия. Вижте какво става в Полша и Унгария. Политиците популисти са опасност за цялата идея за демокрация и разделението на властите – ако един политик заявява, че само той знае какво наистина искат хората, това, което той всъщност казва е, че всяко друго мнение не е добре дошло, защото е обратно на това, което хората "действително" мислят. И тогава цялата идея за разделението на властите, системата на checks and balances, при които винаги има, и трябва да има, напрежения между различните власти, e в пълна несъвместимост с популисткото мислене на определени политици.

Да, има такова предизвикателство пред западните общества и аз се боя, че ние съдиите сме доста неподготвени за него. Ние сме станали мързеливи поради нашата луксозна позиция, при която разделението на властите и независимостта на съдиите и на медиите дотолкова се приема за нормална даденост, че въобще не можем да си представим какво друго би могло да бъде. Мисля, че съдиите трябва да са чувствителни за тази опасност.

Остава проблемът Турция, който е доста по-екстремен?

Това, което в момента се случва в Турция, е кошмар. Очевидно е, че военен праврат никога не може да бъде приемлив в едно демократично общество и в държава с върховенство на закона. Тези, които са отговорни за проваления преврат, трябва да бъдат изправени пред правосъдието. Но чистките след преврата са много тревожни.

Там се извършват уволнения на хиляди съдии без никакво изслушване – при флагрантно нарушение на всички международни стандарти за независимост на правосъдието. Уволнените съдии губят работата си, имуществото им е запорирано или конфискувано, нямат право да напускат страната, живеят в пълна социална изолация. Те нямат никакъв изход.

Ако Висшият съвет на съдиите и прокурорите уволнява хиляди съдии без изслушване и голяма част от тях са в затвора или ги грози заповед за арест, какъв сигнал праща това? За голямата част от съдебната система това има мащабен смразяващ ефект – независимо дали става въпрос за дългогодишни съдии или за тези, които предстои да бъдат назначени. Те вече имат примера пред себе си и знаят, че и на тях може да им се случи същото. Според данни от изследване на Eurasia Public Opinion Poll Center, публикувани през ноември, 97 % от турското население в момента няма доверие в правосъдието. При тези обстоятелства това не е изненадващо.

Това е най-опасното – когато цялото общество подкрепя тази политика.

Трудно е да се каже, вероятно не цялото общество. Турското общество в момента е обзето от страх, само отделни хора са достатъчно смели да говорят. Огромна смелост се иска например от адвокатите, които защитават обвинени съдии и прокурори, защото те рискуват също да бъдат арестувани. Двамата съдии, чиито случаи наблюдаваме, са казали на адвокатите си, че биха ги разбрали, ако се откажат, най-малкото заради семействата си.

Не съм сигурна как ще се развие мрачната ситуация с човешките права в Турция в близко бъдеще. Както каза председателят на Турската адвокатска асоциация (цитирайки Ататюрк): няма безнадеждни ситуации, има безнадеждни хора. А това е нещо, което всички ние трябва да имаме предвид като граждани, където и да живеем. Трябва да пазим вярата във върховенството на закона и да подкрепяме тези, които се опитват да работят за неговото укрепване и за правата на човека.

Сърбия: 837 съдии са уволнени с един акт на правителството, уволнението е отменено от КС след ангажиране на европейските институции

През декември 2009 г. най-малко 837 съдии в Сърбия са уволнени с една заповед на правителството. Една от уволнените е Драгана Болйевич, председател на Асоциацията на съдиите в Сърбия и водеща фигура на борбата за истински независимо правосъдие.

"Съдии за съдии" отблизо следи това развитието на казуса с това мащабно уволнение и специално "бутафорната" дисциплинарна процедура срещу съдия Болйевич. Заедно с МЕДЕЛ призовават за национално и международно внимание към случая с уволнените сръбски съдии, отчитайки аспирациите на Сърбия към еврочленство (съдия Тротман коментира тази тактика като "класическа ситуация на моркова и тоягата").

По тази причина фондацията е в непрекъснат редовен контакт с Европейската комисия, особено с кабинета на еврокомисаря по разширяването (тогава Щефан Фюле) в контекста на изискванията на съюза за респект към правосъдието и основните права.

През октомври 2012 г. уволнението на съдия Болйевич и стотиците други съдии е отменено от сръбския Конституционен съд с обстойно мотивирано решение, относимо към всички случаи, Съдът отчита, че решението на ВСС, което потвърждава уволненията на съдиите, е взето при пълно пренебрегване на процедурните правила и следва да бъде анулирано. Ценното е, че сръбската съдебна система сама се коригира и не се налага случаят да се отнесе до Съда в Страсбург, коментира съдия Тротман. Тя обаче обобщава: простата отмяна на уволненията няма как да създаде независима съдебна система отведнъж.

През януари 2014 г. се провежда първата междудържавна конференция на тема преговорите за присъединяване на Сърбия към ЕС. Едно от най-важните условия за сръбското членство е изграждането на изцяло независимо правосъдие. В доклада за напредъка на Сърбия към еврочленството от ноември т. г. се казва, че все още има възможности за политическо влияние върху назначенията в съдебната система.

Украйна: Решение на ЕСПЧ върна на работа върховния съдия Олександър Волков, а ЕСПЧ дава € 52 500 000 за реформа на правосъдието

Адвокатът на уволнения украински върховен съдия Олександър Волков проф. Филип Лийч от Европейския адвокатски център по правата на човека в Англия се обръща към "Съдии за съдии" когато през 2013 г. става ясно, че украинските власти нямат намерение да изпълнят решения на Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ), в които ясно се заявява, че Украйна е длъжна в най-кратък срок да възстанови Волков като съдия.

Съдът отчита, че случаят Волков разкрива сериозни системни проблеми в работата на украинската съдебна система, особено по отношение на разделението на властите. Точно поради това ЕСПЧ не смята за подходящо да препоръча на Украйна да възобнови процеса в търсене на подходяща форма на обезщетение за Волков, защото не смята, че в близко бъдеще неговият случай може да се реши в един справедлив съдебен процес. Съдът препоръчва възстановяване на Волков въз основа на неговото решение, като същевременно Украйна спешно да преструктурира институционалната основа на правораздаването си.

В търсене на разрешение на този казус "Съдии за съдии" се обръщат и до Комитета на министрите на Съвета на Европа с искане за нота по повод на случая Волков. Съдия Олександр Волков е възстановен във Върховния съд през февруари 2015 г. Междувременно, Украйна обяви амбициозен график за реформи, а ЕС се ангажира с € 52 500 000 за реформа на правосъдието.

Tурция: В момента не може да се очаква справедлив процес

"Съдии за съдии" е активен участник в платформата за независимо правосъдие в Турция, където членува заедно с други три европейски съдийски асоциации: Асоциацията на европейските административни съдии, Европейска асоциация на съдиите, МЕДЕЛ. Същевременно, фондацията следи случаите със съдиите Мустафа Базер и Метин Йозчелик от момента на техния арест през май 2015 г., доста преди опита за преврат от юли.

Съдия Мустафа Базер от Истамбулския наказателен съд е арестуван само ден след като пуска под гаранция група полицаи, уличени като гюленисти. Някои от полицаите са играли ключова роля в работата по обвиненията за свързана с правителството корупция от декември 2013 г., след което те са задържани по различни обвинения за опит за събаряне на правителството. Контролираният от правителството Висш съвет на съдиите и прокурорите (ВССП) се произнася, че и съдия Базер, и колегата му съдия Йозчелик, който му е разпределил делото, са превишили правомощията си.

Само ден след решението на Мустафа Базер за пускане под гаранция, тогавашният премиер Ахмед Давутоглу произнася реч, с която заклеймява двамата съдии, обвинявайки ги в конспирация срещу държавата като част от гюленистка паралелна структура. Особено притеснително е, че обвинението в превишаване на правомощия бързо се обръща в наказателно преследване за действия срещу държавата. Веднага щом президентът Ердоган обвинява ВССП за забавена реакция, съветът се извинява и веднага отстранява Базер и Йозчелик, като препоръчва ареста им. Дни по-късно съдът праща и двамата в затвора по обвинение, че са пуснали полицаите под гаранция по нареждане на Гюлен от САЩ. Двамата съдии са съдени за опит за опит за сваляне на правителството и за членство във въоръжена организация.

В момента в Турция никой не очаква справедлив процес, коментира съдия Тротман.