Конфликтът между районните съдии и ВСС стигна до Шоуто на Слави

След сближаването между шоумена и главния прокурор Цацаров, в предаването се появиха две съдийки, които заклеймиха протестиращите си колеги като мързеливи

Петък, 9 декември, протест на съдии и служители на СРС пред ВСС.
Петък, 9 декември, протест на съдии и служители на СРС пред ВСС.    ©  Надежда Чипева
Петък, 9 декември, протест на съдии и служители на СРС пред ВСС.
Петък, 9 декември, протест на съдии и служители на СРС пред ВСС.    ©  Надежда Чипева

"Справедливо е при поднасяне на информация и даване на трибуна на определени позиции, винаги да се чува и другата страна, а също и да се прави обективна преценка коя е конюнктурно силната, за да не се превръща журналистиката съзнателно или не в инструмент за мачкане на демократичната форма на съпротива срещу произвол".

Така пише в писмо на 43 съдии от Софийския районен съд до шоумена Слави Трифонов, след като шоуто ясно взе страна в конфликта между Софийския районен съд (СРС) и Висшия съдебен съвет (ВСС) и на два пъти даде думата на две съдийки от СРС (и само на тях), пожелали да изразят позиция срещу колегите си от СРС и срещу техния протест пред ВСС.

Конфликтът между съдии по повод протеста може на пръв поглед да изглежда като почти битов скандал на работното място, но всъщност той е част от продължаващата мръсна задкулисна война срещу независимостта на съда, в която в момента се въвлича и популярното шоу, станало известно с липсата на скрупули при обругаването на опонента. Още повече след разцвета на отношенията между Слави Трифонов и главния прокурор Сотир Цацаров, които напоследък публично обменят мисли относно референдума и политическата обстановка в удивителен синхрон и със забележителен пиар ефект. За наблюдателите на събитията в съдебната система няма спор, че Главният прокурор Цацаров стои зад натиска върху столичните съдилища в опит да се овладее властта над тях.

На 9 декември над 300 съдии, служители от СРС и граждани излязоха на двучасов протест пред сградата на ВСС заради неглижирането на проблемите на съда и по-специално - огромната натовареност, която провокира единствено непрекъснато проверки, вместо предприемане на мерки за решаване.

Четири дни по-късно, във вторник, 13 декември, съдийките от СРС Росица Велкова и София Икономова се появиха в "Шоуто на Слави" с позиция срещу протеста и срещу протестиращите си колеги. Те заявиха, че в СРС всъщност нямало друг проблем, освен че имало мързеливи съдии, които не си изписват делата в срок, а ръководството на съда не успявало да създаде добра организация, за да накаже мързеливите и да ги накара да работят. Двете съдийки работят от скоро в гражданското отделение на съда, където са били преместени от ВСС след спечелен конкурс. Съдия София Икономова идва от Благоевград, а съдия Росица Велкова - от Горна Оряховица.

Тяхната позиция е очевидно незащитима, защото дори представителите на статуквото във ВСС признават, че съдът отдавна е надхвърлил нормите за свръхнатовареност. Статистика за натовареност на гражданските съдии в СРС стига до 1000-1200 дела годишно на някои съдии. По данни на ВСС през 2015 г. в съда са постъпили 137 000 дела, при около 150-160 съдии. Средномесечно на един съдия от СРС се падат по 117 дела, при 47 на колегите им от Бургас, 59 – във Варна, 55 – Пловдив. Това е индикация, че появата на двете съдийки в Шоуто на Слави с тази теза за "мързеливите съдии" е очевидно конюнктурна.

Интервюто на двете в шоуто провокира съдия Десислава Джарова, също от СРС, да изпрати на свой ред становище до председателя на съда, до двете зам.-председателки и комисията по професионална етика, с позиция, че с неверните си и необосновани твърдения те накърняват репутацията на всички съдии в съда, които работят там от години при условията на свръхнатовареност. Това е нарушение на етичните правила на професията, сочи Джарова. Нещо повече - "колежките Велкова и Икономова не са имали доблестта да поставят въпросите, които касаят организацията на работата на СРС пред Общото събрание" на съда", заявява съдия Джарова и иска двете съдийки да дадат обяснение за поведението си пред Общото събрание.

Нейното писмо на свой ред предизвиква ответна реакция – двете съдийки Велкова и Икономова го представят не къде да е, а отново в Шоуто на Слави, където са поканени да гостуват пак на 15 декември – в качеството си на жертви на натиск срещу свободата на изразяването. Те обявяват, че ще пратят писмото на съдия Джарова на ВСС и Етичната комисия към съда, а даже и на Съда на Европейския съюз в Люксембург, където Джарова е била на стаж.

Това именно провокира писмото на 43 съдии в СРС до Слави Трифонов в опит да защитят позицията, че в конфликта има и друга гледна точка и редно е тя да бъде представено. "Участието на двете колеги, не само според колегата Джарова, чиято позиция прочетохте в ефир, постави публично и под общ знаменател съдиите от СРС и ги квалифицира като мързеливи. Същевременно досега нито съдия Икономова, нито съдия Велкова са споделяли с нас тези свои критични позиции. За тях научихме за първи път от телевизионното предаване. Затова най-естествената реакция е да използваме вътрешните механизми за саморегулация, за да ги изслушаме. В този смисъл намираме позицията на съдия Джарова, която предлага да се срещнем с тях на Общо събрание и да чуем техните аргументи, за напълно уместна и навременна", пише в писмото на съдиите, изпратено в петък.

До момента не е известно двете съдийки Велкова и Икономова да са изявили желание да изложат позицията си пред Общото събрание на съда, откъдето всъщност дискусията би следвало да започне, а не от екрана на вечерното предаване.